M. Mercè Cuartiella

M. Mercè Cuartiella (Barcelona, 1964) és escriptora i dramaturga. Té publicades novel·les, relats i peces teatrals i des de jove ha dut a terme una intensa activitat cultural en diversos camps que l'han dut a col·laborar habitualment en premsa i revistes especialitzades, a publicar estudis diversos, a fer de guionista i presentadora televisiva o de moderadora en debats culturals.

Troba els seus llibres a les biblioteques: http://dom.cat/zai


1. Faig aquesta feina perquè...

Escriure em fa feliç. Mai no em sento tan plena i completa com quan estic escrivint una història i mentre dura el procés d'escriure-la, m'acompanya a tot arreu: a la feina –a la que faig per guanyar-me la vida, en una petita editorial-, a casa, quan faig el dinar o quan miro la tele, quan estic amb els amics o la família i també quan estic sola. La història i els personatges que la viuen es converteixen en companys que m'amoïnen i als que vull acompanyar en les seves peripècies.

2. L'adjectiu que millor defineix la meva obra és...

Això és difícil de dir-ho un mateix i de dir-ho en un sol adjectiu. En tot cas diria que la meva obra és, per sobre de tot, personal. Respon a la meva manera de veure la vida i d'entendre el món, em serveix per reflexionar sobre els problemes que m'interessen i per mirar d'explicar-me moltes de les coses que no entenc.

3. El primer record que tinc d'una biblioteca és...

El de la Biblioteca de la Caixa que hi havia a la Rambla del Poblenou, al meu barri de Barcelona, on anàvem després de l'escola a consultar enciclopèdies o a fer els deures i on també podia xafardejar i descobrir novel·les que no coneixia.

4. Penso que les biblioteques són...

Centres culturals molt potents que posen a l'abast de tothom un munt de lectures. Són obertes i transversals, no fan distincions entre els visitants, sempre tenen algú que t'aconsella quan et sents perdut o desorientat o no saps ben bé què busques i són una mica com una segona llar on passar-hi estones interessants.

5. Un llibre que m'ha marcat ha estat...

Camí de sirga de Jesús Moncada, per a mi, una de les millors novel·les que he llegit. És una novel·la que ho té tot: una estructura sòlida, un estil acurat, una història complexa, un univers ric i rodó, uns personatges profunds, un lirisme delicat... M’agradaria escriure una novel·la com aquesta.

6. Llegir és recomanable per...

Obrir-nos la ment i això és vital per a nosaltres com a persones. La lectura ens aporta moltes coses: ens fa pensar, sentir-nos reflectits, plantejar-nos noves idees, replantejar-nos les que ja tenim, descobrir universos, riure a cor que vols o plorar a llàgrima viva... sempre hi ha un llibre per a cada ocasió, per a cada estat d’ànim. Llegir és recomanable perquè ens fa millors.

7. La pregunta que m'hauria agradat que em féssiu...

Sóc xerraire de mena, totes les preguntes m’estan bé i les vostres m'han agradat.

Data de l'entrevista: 22 de novembre de 2012

La foto:

Cuartiella_m

Descobriu-ne d'altres:

Maria Mercè Roca
Lluís Muntada
Toni Sala
Joaquim Carbó
Joan Vila
Rubèn Intente
Josep Maria Fonalleras
Anna Mongay
Mariona Masferrer
Footer