Marta Rojals

Marta Rojals (la Palma d'Ebre, 1975) és llicenciada en arquitectura. S'especialitza en teoria, història i crítica, la qual cosa li permet traduir i editar publicacions d'arquitectura. Col·laboradora de VilaWeb, les revistes L'AvençDescobrir i el diari Ara.

El 2011 debuta amb la novel·la Primavera, estiu, etcètera.

Troba els seus llibres a les biblioteques: http://dom.cat/zex


1. Faig aquesta feina perquè...

La feina que faig és editar llibres d'arquitectura, i també en tradueixo, i ho faig perquè 1) tinc la sort d'haver pogut triar com em volia guanyar la vida, que era fent això, i 2) perquè és un ofici que m'apassiona, que m'obliga a tenir contacte amb persones molt valuoses i de qui sempre aprenc coses, i, sobretot, perquè mai no em fa la sensació d'estar treballant.

2. L'adjectiu que millor defineix la meva obra és...

No sé a què es pot referir el terme 'obra' en aquest cas.

3. El primer record que tinc d'una biblioteca és...

Una barreja dels còmics d'Astèrix, la col·lecció d'"Els Grumets de la Galera" i l'olor molt peculiar d'un parell de llibres: Piotr i Momo.

4. Penso que les biblioteques són...

En el cas de les biblioteques públiques, penso que són necessàries. O no: imprescindibles. Ara, trobo que s'haurien de separar les sales de taules i les sales de prestatgeries. És més relaxant passejar-t'hi i mirar els llibres sense tenir a l'esquena l'estrès de desconeguts estudiant-hi o treballant-hi. També penso que, juntament amb les esglésies, són dels pocs llocs on el silenci és preceptiu, i això és fantàstic.

5. Un llibre que m'ha marcat ha estat...

Literàriament, Pedra de Tartera, de la Maria Barbal. Però vitalment, i encara que sembli una frivolitat, tota la col·lecció de "Los cinco".

6. Llegir és recomanable per...

Sobretot de petits per aprendre a escriure correctament i intuïtivament, és a dir, sense fer faltes d'ortografia ni pensar-hi. Allò que que dubtes si una paraula va amb 'b' o amb 'v' i escrivint-la de les dues maneres veus quina et 'sona' més bé. Això ho fa haver-la llegit moltes vegades. La resta, el tema de la imaginació, de viure altres vides, el romanticisme de la literatura, etcètera, ja depèn de la persona.

7. La pregunta que m'hauria agradat que em féssiu...

M'han agradat molt totes. Sobretot la 3, que fa recordar coses que sempre agrada de recordar.

Data de l'entrevista: 19 de juny de 2012

La foto:

Rojals_marta_llibre_

Descobriu-ne d'altres:

Salvador Macip
Dani Torrent
Bel Bellvehí
Xavier  Vidal Gómez
Olga Cercós
Georgina Artigas
Mar Bosch
Txell Darné
M. Mercè Cuartiella
Footer