Sebastià Bennasar

Sebastià Bennasar (Palma de Mallorca, 1976) és novel·lista, crític literari i emprenedor cultural. Estudia els lligams entre història i novel·la negra catalana per al seu doctorat. És un dels autors més prolífics de la seva generació.

Ha estat formador dels bibliotecaris especialitzats en clubs de lectura el 2010 i 2012 per encàrrec de la Diputació de Girona.

Troba els seus llibres a les biblioteques: http://dom.cat/za8


1. Faig aquesta feina perquè...

És la meva passió. Des de sempre he volgut escriure perquè a mi els llibres m’han fet feliç. Si amb els meus he aconseguit fer feliç ni que sigui una persona, ja puc donar per bo el resultat.

2. L'adjectiu que millor defineix la meva obra és...

Uf, crec que amb un no en tindré prou, però crec que se'n poden aplicar uns quants: constant, perquè és una obra que no s'atura i que té un pla marcat i de llarg termini; prolífica, perquè he tingut la sort de poder publicar amb una certa regularitat; i honesta, perquè no intento enganyar el lector: vull que s'ho passi bé, vull que aprengui coses i vull que senti.

3. El primer record que tinc d'una biblioteca és...

El de la biblioteca de l'escola del Centro Público Comarcal Blanquerna, la meva escola de primària. Era una meravella i crec que en vaig esdevenir l'usuari principal. Quan tenia deu anys vaig tenir una hepatits B que, a banda de tenir-me al límit de la mort sense que jo ho sabés, em va proporcionar unes quantes coses: 18 centímetres extra en tres mesos; tres mesos al llit en els quals vaig devorar fins i tot les enciclopèdies de països; i un any d'exempció de fer gimnàstica, que dedicava a anar a la biblioteca del centre a llegir.

4. Penso que les biblioteques són...

La porta de la llibertat que conté la clau de tots els viatges i dels coneixements. A més a més, avui en dia també s'han convertit en la peça fonamental sobre la qual bastir la societat, perquè ofereixen tot de serveis imprescindibles: un lloc per formar-se, per informar-se i per transmetre coneixement i rebre'n, i per coneixement entenc qualsevol mena de coneixement, des del més pràctic fins al més complicat.

5. Un llibre que m'ha marcat ha estat...

L'illa del tresor de l'Stevenson, però és injust dir només un títol, perquè tots els llibres marquen, fins i tot els “dolents” i de tots se n'aprèn alguna cosa, de tots.

6. Llegir és recomanable per...

A una altra llista interminable de coses: per estimar, per aprendre, per cuinar, per beure, per dormir, per gaudir, per viatjar i sobretot, sobretot, per imaginar. Els llibres són l'eina que ens ensenya a imaginar, i només si som capaços d'imaginar podrem pensar en construir un món millor.

7. La pregunta que m'hauria agradat que em féssiu...

M'hauria agradat que em demanéssiu un desig, i la resposta hauria estat simple i doble: la independència dels Països Catalans i que el pressupost del ministeri de defensa sigui destinat a Cultura.

Data de l'entrevista: 26 de març de 2012

La foto:

Content_sebastià_benassar_rectangular

Descobriu-ne d'altres:

Marta Such
Damià Bardera Poch
Joaquim Carbó
Xavier  Vidal Gómez
Jordi Lara
Pau Vidal
Olga Cercós
Marta Rojals
Vicenç Pagès Jordà
Footer