Guies » Temàtiques

Tornar enrera | Versió per imprimir

Llibres cada dia

Tassa_2

Del monestir medieval d' El nom de la rosa fins els panorames futuristes de Fahrenheit 451, ja sigui en novel·la, contes per a infants, assaig, pel·lícules o sèries televisives, la presència dels llibres i les biblioteques té un pes importantíssim en la cultura occidental. Per segon any consecutiu, el grup de treball de BIBLIOTEQUES DEL BAIX EMPORDÀ elabora aquesta guia, com homenatge a un ofici i una institució imprescindibles a la societat actual.  Partim del precedent de les biblioteques de Salt, Girona i Sarrià de Ter, que el 2007 editaven el seu  "Passeig per la lectura", una acurada recerca sobre l'amor als llibres (disponible en línia i citat a la guia). S'ha recuperat el document, actualitzant-lo i ampliant-lo amb una extensa selecció d'àlbums il·lustrats per a totes les edats i enllaços web (un dels quals relaciona biblioteques, llibres i cinema i ha estat elaborat pels companys de Barcelona). El Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona ha col·laborat en l'assessorament, digitalització i difusió, i els usuaris de les nostres biblioteques en són els destinataris finals, els que dónen sentit a una tasca que creix cada dia que passa. Perquè volem que un llibre sigui un objecte quotidià per a totes les persones, sempre, i la biblioteca la casa que ens acull. I creiem, juntament amb Joan Margarit, que "La llibertat és una llibreria", que cada dia és un bon dia per llegir i cada any hem de seguir amb aquesta tasca.

Índex

(↑) - Llibres

Bollmann, Stefan . Las mujeres, que leen, son peligrosas. Madrid : Maeva, 2007 .
Resum : A través d’un recorregut per les nombroses obres d'art que reflecteixen l'estreta relació entre llibres i dones, Bollmann fa un sentit homenatge a les dones i confirma l’excepcional poder que atorga la lectura.
Báez, Fernando . Historia universal de la destrucción de libros. Barcelona : Destino, 2009 .
Resum : ¿Per què l'home destrueix llibres? Aquesta obra fa un recorregut exhaustiu per la història de la destrucció de les biblioteques i la memòria escrita des dels seus inicis a Mesopotàmia fins al bibliocaust a l'Iraq.
Cabré, Jaume . La matèria de l'esperit. Barcelona : Proa, 2005 .
Resum : Després de "El sentit de la ficció", una altra obra imprescindible per entendre què ens aporta la lectura, i com afecta a les persones la passió literària.
Proust, Marcel ; Casassas, Anna [trl] . Sobre la lectura. Barcelona : Quaderns Crema, 1996 .
Resum : Assaig entorn dels llibres que conté fragments com aquest: "Qui no recorda com jo aquelles lectures fetes en temps de vacances, que amagàvem, successivament, en totes aquelles hores del dia que eren prou tranquil·les i prou inviolables per poder donar-los asil"
Joseph i Mayol, Miquel . El bibliobús de la llibertat. Sant Cugat del Vallès : Símbol, 2008 .
Resum : Molts intel·lectuals i escriptors van viure junts l’èxode que els havia de portar a l’exili de la Guerra Civil. Amb un bibliobús que havia prestat els seus serveis al front de guerra com a testimoni, Miquel Joseph assumí la responsabilitat d’acompanyar-los fins a la llibertat. Aquesta és la història d’aquell camió de l’exèrcit reconvertit en biblioteca ambulant, creuant el país amb uns quants escriptors catalans i les seves famílies.
Kelly, Stuart . La biblioteca de los libros perdidos (2). Barcelona : Paidós, 2007 .
Resum : Curiosa barreja de novel·la policíaca, assaig històric i informe, una guia d'allò que no es va arribar a publicar en la literatura, les obres perdudes dels grans autors. Kelly és un escriptor, crític i editor escocès.
Manguel, Alberto . La biblioteca de noche. Madrid : Alianza, 2007 .
Resum : Manguel és un autor argentí que sol escriure en abglès i té un gran prestigi mundial. Aquesta obra tracta tant de biblioteques personals com de grans edificis emblemàtics, d'Alexandria fins la Library of Congress. Va rebre el Premi Grinzane Cavour d'Assaig 2007
Martín Garzo, Gustavo . El hilo azul: la pasión de contar, el secreto placer de leer. Madrid : Aguilar, 2001 .
Resum : Recull d'articles sobre la literatura i la imaginació, escrits amb una sensibilitat extraordinària.
Melero, José Luis . La vida de los libros. Zaragoza : Xordica, 2009 .
Resum : Hi trobarem molts autors quasi desconeguts: Mariano Sebastián, que firmava com "autor del pitjor que s'ha publicat mai", José Soler Casabón, amic de Picasso, Apollinaire y Reverdy, que només va imprimir 34 exemplars del seu únic llibre de versos publicat en sortir del camp de concentració d'Argelès, o José Ayala Lorda, per exemple, que només tenia 17 anys quan el van condemnar a més de 2 anys de presó per escriure un article contra Alfons XIII.
Pechmann, Alexander . La biblioteca de los libros perdidos. Barcelona : Edhasa, 2011 .
Resum : Un recorregut per les obres que mai no llegirem de Malcolm Lowry, Mérimée, Byron, Blaise Cendrars, Helmann Melville o Safo de Lesbos, amb resums de l'argument i explicació de perquè es van perdre o no es van arribar a escriure.
Petit, Michèle . Lecturas : del espacio íntimo al espacio público.
Resum : L'autora, antropòloga i novel·lista francesa, reflexiona sobre el paper de la lectura en la formació de les persones.
Zaid, Gabriel . Los demasiados libros. Madrid : Anagrama, 2001 .
Resum : El llibre d'aquest autor mexicà gira al voltant de la indústria editorial, el seu interès és vigent i ha tingut contínues reedicions al llarg dels anys.

(↑) - Articles

Artigal Valls, Jordi . Sobre biblioteques públiques: una història quotidiana.
Resum : Article publicat a "Quaderns d'acció social i ciutadania" l'any 2011

(↑) - Webs

Bibliocartellera.
Resum : Col·lecció de cartells d'arreu del món relacionats amb el món del llibre. Blog a cura de Nora Vela, professora de la EUBD de la Universitat de Barcelona.
Llibres i lectura: bibliografia bàsica.
Resum : El març de 2012, el SIS (Servei d'Informació Selectiva) va recollir 93 referències bibliogràfiques sobre història del llibre, de la lectura, llibres digitals, lectors adults, infants i joves, educació, biblioteques i publicacions periòdiques.
Un passeig per la lectura.
Resum : Guia de lectura publicada el 2007 per les biblioteques públiques de Girona, Salt i Sarrià de Ter

(↑) - Infantils imaginació

101 bones raons per no parar de llegir.
Resum : Hi ha moltes raons per les quals val la pena llegir: no solament perquè és una font de coneixement, sinó també perquè és divertit, ens acosta més als altres, ens fa sentir millor amb nosaltres mateixos…, i així fins a 101.
Altra informació: Nens de 8 a 10 anys
Biermann, Franziska . Al señor Zorro le gustan los libros. Madrid : Los cuatro azules, 2008 .
Resum : Tenim una guineu que menja llibres. Descobreix la biblioteca, però la fan fora perquè no fa bondat. Roba en una llibreria, la tanquen a la presó, i com que allà no hi ha llibres decideix escriure una novel·la.
Bigas i Mayans, Elena . La biblioteca abandonada. Barcelona : Barcanova, 2012 .
Resum : Ens trobem en un futur proper, dins la biblioteca d’una escola qualsevol. Els llibres, ben ordenats a les prestatgeries, estan avorrits; se senten abandonats per tot el personal del centre, ningú no els fa cas. Les lletres d’aquests llibres tenen una gran necessitat de ser mirades, acariciades i llegides; per aquest motiu no resten quietes davant l’abandó i organitzen una rebel·lió liderada per les lletres majúscules. Tenint en compte la vulnerabilitat de les lletres, aquest fet és extraordinàriament perillós. Les lletres saben molt bé el que volen. Però ho aconseguiran?
Campbell Ernest, Lisa . On és el llibre de la Clara?. Barcelona : Joventut, 1999 .
Resum : La Clara ha perdut el llibre que té en préstec de la biblioteca i pensa en la decepció de la Natàlia, la bibliotecària. "On l'has vist per darrera vegada?", li pregunta el pare. Així comença l'aventura
Canal, Eulàlia ; Seguí, Bartomeu [il] . L'arbre de les històries. Barcelona : Animallibres, 2009 .
Resum : Tot va començar amb una notícia a la premsa: «Ben aviat les biblioteques desapareixeran. Els llibres seran substituïts per càpsules de lectura». Després va venir l’ordre d’enderrocament… I per complicar més les coses, la nit de Reis, en Jonàs el bibliotecari troba una nena misteriosa a les portes de la biblioteca. Qui pot ser aquest personatge captivador que capgirarà la vida d’en Jonàs?
Carlain, Noé ; Duffaut, Nicolas . Què llegeixen els animals abans de dormir. Barcelona : Joventut, 2011 .
Resum : T’has preguntat alguna vegada què llegeixen els animals abans de dormir? Cada animal compta amb les seves lectures preferides. Els cangurs només llegeixen llibres de butxaca, els ratpenats els hi agraden les històries de vampirs, els gripaus rellegeixen tota l’estona la mateixa història del petó i el príncep encantat,... Una aposta molt original que serveix per estimular la lectura i la passió pels llibres.
Cleminson, Katie . Otto: l'ós de llibre. Barcelona : Joventut, 2011 .
Resum : L'Otto és un ós que vivia en un llibre en una casa, i quan els nens llegien el seu llibre era l'ós més feliç del món. Fins que un dia va passar una cosa terrible i l'Otto va haver de buscar una nova casa per viure. L'Otto descobreix llavors que el món és un lloc massa gran i massa poc acollidor per a un ós tan petit, i ja no sap on buscar. Però quin és el millor lloc per a un ós de llibre?
Comelles, Salvador . Les aventures d'un ratolí de biblioteca. Barcelona : Cruïlla, 2008 .
Resum : Aquil·les és un ratolinet molt especial perquè sap llegir. Viu tranquil·lament en una biblioteca, però un dia l'ensorren per construir-ne una de nova i haurà de fugir. Fora l'espera un món nou on viurà moltes aventures.
Conover, Chris . Un tresor per compartir. Barcelona : Joventut, 2000 .
Resum : El lleó Leo Crinera Dorada governa amb la seva parella un imperi que té de tot. En un altre imperi hi regna el rei Ursus envoltat d'un estrany tresor. Leo té un fill que neix amb ales i les fa servir per anar al país d'Ursus. Allà aprèn a volar. Quan torna a casa s'emporta un llibre i una carta del rei Ursus on es parla dels llibres i de la pau. El nou rei governarà una terra plena de nous tresors: els llibres.
Greenwald, Tommy . Charlie Joe Jackson: guia per no llegir. Barcelona : Estrella Polar, 2012 .
Resum : En Charlie Joe Jackson té l'orgull de dir que ell mai ha llegit un llibre sencer de principi a fi. Quan a l'escola no li queda més remei que llegir un llibre, sempre llegeix el primer i l'últim capítol, i potser fins i tot, alguna vegada, la solapa interior. Però quan es tracta de llegir la part del mig, el seu amic Timmy s'encarrega de fer-ho a canvi d'un gelat amb galeta. Un dia, però, en Timmy decideix que el seu preu ha pujat a tres gelats en comptes d'un, i a en Charlie, només li queden dues opcions, cedir al xantatge, o llegir un llibre sencer.
Haseley, Dennis ; LaMarche, Jim [il] . L'ós que estimava els llibres. Barcelona : Joventut, 2005 .
Resum : Un ós jove troba entre uns arbustos un paper escrit. No sap llegir-lo però aquells símbols enigmàtics l'atrauen i guarda el paper com si fos un tresor. Passen els anys i un dia l'ós veu una noia llegint i queda fascinat observant les seves reaccions.
Henson, Heather . La senyora dels llibres. Barcelona : Joventut, 2010 .
Resum : Inspirat en la veritable història de les Bibliotecàries a Cavall, conegudes com a "senyores dels llibres" a la serralada dels Apalatxes. El projecte va ser fundat als anys trenta del segle XX, i tenia per objectiu portar llibres a les regions més remotes on amb prou feines hi havia escoles i cap biblioteca. Dalt de tot de les muntanyes, els camins gairebé eren inexistents i s’hi havia de pujar pels llits dels rierols, a cavall o amb mula pels mateixos camins tortuosos cada quinze dies, tant si feia bo com mal temps.
Jeffers, Oliver . El increíble niño comelibros.
Resum : A l'Enric li agrada tot tipus de llibre, però li agraden per... menjar-se'ls! Es pensava que si els menjava seria cada cop més llest. Però un dia les coses es van començar a complicar.
Altra informació: De 8 a 10 anys
Jonas, Anne . Ulisses i Casimir. Barcelona : Zendrera Zariquiey, 2000 .
Resum : En Casimir, un ratolinet intrèpid i temerari, s'arrisca a anar a la biblioteca i descobreix ... És el principi d'una gran aventura que li fa oblidar la prudència i que el fa caure a les urpes del temible Ulisses, el gat de la casa.
Knudsen, Michelle . El lleó de la biblioteca. Caracas : Ekaré, 2007 .
Resum : Michelle Knudsen, autora del llibre, va dir: "Les persones que freqüenten les biblioteques saben que són uns indrets màgics, especials, on tothom és benvingut i on tot sembla possible...
Lies, Brian . Ratpenats a la biblioteca. Barcelona : Joventut, 2009 .
Resum : Un descuit converteix una nit qualsevol en una nit divertida per a un estol de ratpenats que viuran il·lusionats i bocabadats la màgia d'una biblioteca.
Mahy, Margaret . El segrest de la bibliotecaria. Barcelona : La Magrana, 1985 .
Resum : Un bon dia uns bandolers decideixen segrestar la bibliotecària del poble i demanen un quantiós rescat a l'Ajuntament. Però la bellesa de la noia, el seu bon caràcter, la seva intel·ligència i una contagiosa malaltia ho compliquen tot.
Millán, José Antonio ; Pastor, Perico [il] . C: el petit llibre que encara no tenia nom. Barcelona : Empúries, 2003 .
Resum : Què passa quan amb el temps un llibre petit no creix? El nostre protagonista no aixeca un pam de terra i encara no explica res més que un “Hi havia una vegada” i un “Fi”. Com que vol conèixer el misteri de la seva existència, sortirà dels luxosos prestatges de la biblioteca per anar a trobar aquella que ho sap tot: l’Enciclopèdia.
Myron, Vicki ; Witter, Bret . Dewey: Un gat a la biblioteca!. Barcelona : Edebé, 2011 .
Resum : Durant la nit més freda de l'any, troben un gatet tremolós a la bústia de la biblioteca. La Vicki, la bibliotecària, decideix adoptar-lo i li posa el nom de Dewey. A Dewey li agrada la seva nova llar, però quan descobreix els petits visitants de la biblioteca, es pregunta si està preparat per la seva nova feina.
Sierra i Fabra, Jordi . La biblioteca dels llibres buits. Barcelona : Cruïlla, 2008 .
Resum : Un fenomen molt estrany afecta la biblioteca: els llibres han perdut les lletres, que ara s'amunteguen a terra. Què ha passat? Doncs que els llibres s'han pansit perquè ningú no els llegia i s'han tret de sobre totes les lletres. La gent està molt preocupada: seran el poble de la biblioteca dels llibres buits i es convertiran en la riota de tothom.
Teixidor, Emili . La formiga Piga va a la biblioteca. Barcelona : Cruïlla, 2012 .
Resum : La Formiga Piga va a veure el Mussol Tot Sol, el bibliotecari. Li explica que la Reina ha de reposar després d'una malaltia que ha passat, i que vol uns quants llibres per llegir. El Mussol porta la Piga per les diferents sales de la biblioteca i li parla dels llibres que els lectors llegeixen des de fa molts i molts anys.
Winter, Jeanette . Biblioburro: una història real de Colòmbia. Barcelona : Joventut, 2010 .
Resum : Aquesta és una història real que passa a Colòmbia. El mestre Lluis, un dia decideix carregar els seus dos ases, Alfa i Beto, amb llibres, per portar-los als nens que, per viure allunyats en zones rurals, no tenen accès a ells. Des de aleshores, volta el país ambla seva biblioteca ambulant.
Winter, Jeanette . La bibliotecària de Bàssora: una història real de l'Iraq. Barcelona : Joventut, 2007 .
Resum : "La bibliotecària de Bàssora". Es tracta d'una història real ocorreguda l'any 2003 a Bàssora, on la bibliotecària aconsegueix salvar gran part del fons de la biblioteca
Yates, Louis . En Dog i els llibres. Barcelona : Flamboyant, 2012 .
Resum : A en Dog li encanten els llibres de dinosaures, i també d'extraterrestres: de fet, a en Dog li encanten els llibres de tota mena! En Dog té la seva pròpia llibreria, tot i que no té gaires clients. Però tant se val, perquè mentre estigui envoltat de llibres, mai li faltaran ni amics ni diversió. I quan algú entra a la botiga, en Dog sap perfectament quins llibres cal recomanar...

(↑) - Novel·la

Adrover, Llum . El bibliotecari. Pollença : El Gall, 2003 .
Resum : Una novel·la curta i densa; l´acció transcorre com en una pel·lícula a la qual el lector pot posar un ritme de pausa-play. El protagonista, en Carles, que duu la deformació professional amb orgull, es veu immers en un triangle amorós.
Alameddine, Rabih . La dona de paper. Barcelona : Rosa dels Vents, 2012 .
Resum : L'autor de "L'home que explicava històries" ens transporta a un pis vell de Beirut on hi trobem una senyora gran que ha dedicat la seva vida a llegir i traduir els millors llibres entre bombes, espies i sicaris.
Alberico, Giulia . Los libros son tímidos. Cáceres : Periférica, 2011 .
Resum : Com sorgeix la passió per la lectura? Com s'educa? Alberico, que es va dedicar a l'ensenyament a Roma abans de ser escriptora, inventa el personatge d'una nena de la zona dels Abruços enamorada dels llibres. Una eina poderosa per reforçar una infantesa solitària.
Pòrtulas, Jaume ; Alcaraz, Josep [il] ; Ruiz, Carlos [il] . La mort i el bibliotecari. Barcelona : Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura, 2010 .
Resum : "Els darrers temps de la vida de Demetri, fill de Fanòstrat, nascut a Fàliron (el vell port d’Atenes, tranquil i somnolent, tan a prop, i tan diferent, del sorollós Pireu) van ésser com els de tants homes molt menys importants que no pas ell — fins i tot com els de tanta gent obscura. Temps de nostàlgia i de rancúnia, una rancúnia sorda que de vegades se li clavava com un ganivet" (Fragment inicial)
Baixauli, Manuel ; Beard, Leonard [il] . Exemplar únic. Barcelona : Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura, 2009 .
Resum : Durant el trasllat a la nova Biblioteca de la ciutat, el bibliotecari troba un llibre fora de catàleg entre les caixes: "Diàlegs". Aquesta troballa estranya farà que tots els ciutadans vagin passant a consultar el llibre que els permetrà trobar el consol dels que ja no hi són.
Banerjee, Anjali . La llibreria de les noves oportunitats. Barcelona : Rosa dels Vents, 2012 .
Resum : Jasmine arriba a l'illa de Shelter per fer-se càrrec de la llibreria de la seva tieta que se'n va de viatge a l'Índia. Provarà de modernitzar el negoci, redescobrir els grans autors i sobretot escoltar els seus clients. Qualsevol bibliotecari/a s'hi pot sentir identificat/da!
Serés, Francesc ; Beard, Leonard [il] . El pacte. Barcelona : Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura, 2008 .
Resum : Fragment: N’hi ha que dirien que he malbaratat aquest meu do fent de bibliotecari, però si ho pensessin, voldria que sabessin que no han entès res. Quan em cansi de fer de bibliotecari podré fer el que vulgui sabent que tindré tot el temps que vulgui... Alguns dels llibres que hi ha a les biblioteques d’arreu del món són meus, n’hi ha que els fan servir de manuals, llibres d’història, de viatges, ¿quantes coses he fet i quantes me’n queden?
Bennett, Alan . Una lectora poc corrent. Barcelona : Empúries, 2008 .
Resum : És un dia qualsevol al Palau de Buckingham i la Reina descobreix, aparcada, la biblioteca mòbil de Westminster, una furgoneta antiquada amb un bibliotecari també antiquat. Una mica obligada per les circumstàncies, la Reina s’emporta un llibre en préstec, sense saber que a partir d’aquell moment les visites a la biblioteca li canviaran del tot la vida.
Bradbury, Ray . Fahrenheit 451. Barcelona : Proa, 2008 .
Resum : "Fahrenheit 451" és molt més que una faula sobre un futur aparentment feliç, despreocupat i acolorit, però gris i dominat per l'adotzenament i l'estultícia de la massa. És l'enfrontament entre l'administració d'un estat totpoderós i els rars ciutadans que gosen desafiar les regles que prohibeixen la tinença de llibres i s'hi enfronten.
Bradbury, Ray ; Stanton, Philip [il] . Intercanvi. Barcelona : Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura, 2005 .
Resum : La senyoreta Adams, bibliotecària, rep la visita inesperada d'un jove soldat a la biblioteca un vespre quan ja està tancada. Tots dos compartiran fugaçment els records de quan ell era petit i anava a la biblioteca.
Bremer Clark, Mary Ann . Una biblioteca de verano. Cáceres : Periférica, 2012 .
Resum : Un poblet francès. 1946. Una biblioteca per reconstruir, i amb ella la vida de tota una generació que acaba de patir la guerra més cruel de la història.
Cooper, Glenn . La biblioteca dels morts. Badalona : Ara Llibres, 2010 .
Resum : Thriller que combina intriga i història, sobre un secret enterrat a la biblioteca subterrània d'un monestir del segle VIII
Teixidor, Emili ; Corominas, Quim [il] . Els fantasmes de la biblioteca, o, La cadena secreta. Barcelona : Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura, 2006 .
Desalmand, Paul . Les desventures d'un llibre vagabund. Barcelona : Empúries, 2010 .
Resum : «Vaig néixer el 17 de juny de 1983, a les 16.37, sortit de la impremta de La Manutention a Mayenne. Format: 16,5 cm x 12,5 cm. Pes: 230 grams». Així comença la seva història l’inusual protagonista i narrador de Les desventures d’un llibre vagabund. Un llibre abocat a escriure la seva autobiografia. Llibreries, propietaris, anècdotes, biblioteques i converses nocturnes amb altres textos marquen una vida l’objectiu de la qual és «ser devorat en el millor sentit del terme». Però la mort l’espera a cada topant. Lletraferit, omple el seu relat de les obres i autors que més admira, i amb un punt de pedanteria, mira de reüll la maquinària editorial més popular i comercial.
Divry, Sophie . Signatura 400. Barcelona : Blackie Books, 2011 .
Resum : No té ni nom. I és que ningú parla amb ella, com no sigui per demanar llibres en préstec. El seu consol: les bones lectures (sempre d'autors morts) i estar envoltada d'éssers fins i tot més tristos que ella. Es passa els dies endreçant, classificant, posant signatures. No pensava ser bibliotecària, però va abandonar les oposicions per un home. Ara l'amor li sembla una pèrdua de temps, un transtorn infantil. Clar que el desig és molt traicioner, i ella guarda unes arracades al calaix.
Eco, Umberto . El nom de la rosa. Barcelona : Destino, 2001 .
Resum : A la darreria de 1327 Guillem de Baskerville arriba a una abadia benedictina del nord d'Itàlia amb l’objectiu d’organitzar un encontre entre els caps de l'orde franciscana i els enviats del Papa. Un assassinat, seguit de prop per altres morts, interromp la pau de l’abadia, Guillem i el seu ajudant (i narrador) Adso de Melk són els encarregats de descobrir l’assassí.
Fasman, Jon . La biblioteca del cartógrafo. Barcelona : Círculo de Lectores, 2006 .
Resum : Sicília, segle XII: un lladre roba de la biblioteca del cartògraf de la cort una sèrie d'objectes misteriosos, que de seguida es dispersen per tot el món, prova del seu extraordinari valor. Nou-cents anys més tard, en una petita i tranquil·la ciutat de Nova Anglaterra, Paul Tomm, un jove reporter que treballa en un diari local, investiga la recent mort d'un professor universitari. Les pistes revelen que va ser tan misteriosa com la seva vida i condueixen a Tomm fins a un important circuit de contraban internacional. Tot sembla indicar que aquells màgics i cobejats talismans alberguen un secret molt preuat: el de la vida eterna.
Fitzgerald, Penelope . La librería. Madrid : Impedimenta, 2010 .
Resum : Florence decideix obrir una petitat llibreria, la primera del poble. Compra un edifici abandonat, però avait s'enfronta a la resistència muda de les forces vives del poble que, de manera educada però implacable, comencen a acorralar-la.
Hanff, Helene . 84, Charing Cross Road. Barcelona : Empúries, 2005 .
Resum : Helene és una escriptora desconeguda que viu a Nova York i fa guions per a la televisió. Frank treballa en una llibreria de vell al número 84 de Charing Cross Road, a Londres. Viuen en dos móns completament diferents però comparteixen una passió: els llibres. Aquesta és la història de la relació que van tenir per carta durant quasi vint anys.
Iturbe, Antonio . La bibliotecaria de Auschwitz. Barcelona : Planeta, 2012 .
Resum : Hi ha edició traduïda al català (Columna). Basada en la història real de la txeca Dita Kraus, supervivient dels camps de concentració nazis.
King, Ross . Ex libris. Barcelona : Seix Barral, 2004 .
Resum : L'autor és canadenc, nascut el 1962, i aquesta és la seva segona novel·la de ficció històrica. El protagonista és un llibreter de Londres que busca un manuscrit del segle XVII a Praga i es veu implicat en una trama d'assassinats i misteris.
Krahn, Fernando ; Savage, Sam . Firmin. Barcelona : Columna, 2008 .
Resum : Nascut en una petita llibreria d’un decadent barri de Boston durant els anys seixanta, en Firmin aprèn a llegir devorant les pàgines dels llibres. Ràpidament comprèn, però, que una rata culta és una rata solitària i, marginat per la seva família, busca l’amistat del seu heroi, el llibreter, i d’un escriptor de ciència ficció fracassat.
Mira, Joan F. . Una biblioteca en el desert. Alzira : Bromera, 2009 .
Resum : Joan F. Mira ens parla d’una esplèndida biblioteca situada a Tamgrut, a les portes del desert. Ens descriu el camí per arribar-hi i com en una sala gran i trista es troben uns cinc mil llibres. Hi ha exemplars il·lustres i molt bells, edicions molt antigues, llibres de poemes i tractats de tot tipus de coneixement. La biblioteca pertanyia al senyor Ben Nassir o Bennasser, el qual va aconseguir a principis del s. XVIII aplegar una de les biblioteques privades més importants de la història. Joan F. Mira l’imagina com un dels exemples extrems que ha donat la passió humana per la lectura.
Molist, Jordi . Promet-me que seràs lliure. Barcelona : Columna, 2011 .
Resum : Un matí de 1448, una galera pirata assalta el poblet de pescadors de Llafranc. Ramon Serra mor defensant la seva família, però no pot evitar que els pirates s’enduguin la seva esposa i la seva filla. Mentre agonitza, li demana a Joan, el seu fill gran de dotze anys, que li faci un jurament: “Promet-me que seràs lliure”.
Moneo, Màrius . La mort, a l'ombra del bibliotecari. Benicarló : Onada, 2011 .
Resum : De moment, encara no està disponible a la província de Girona. Però quan arribi es podria col·locar a la vora d' "Un cadàver a la biblioteca" d'Agatha Christie. L'autor és un filòleg de Berga i el protagonista, un bibliotecari misantrop que ensopega casualment amb un crim en el qual s'acaba veient involucrat. Premi de narrativa Ciutat de Sagunt 2011.
Morley, Christopher . La librería ambulante. Cáceres : Periférica, 2012 .
Resum : Un clàssic de la literatura nordamericana del 1917, que explica les peripècies de la senyoreta Helen McGill quan decideix comprar el carruatge de Roger Mifflin, un llibreter ambulant als Estats Units de principis del segle XX
Myron, Vicki ; Witter, Bret . Dewey: el gatet de biblioteca que ha commogut el món. Badalona : Ara Llibres, 2009 .
Resum : Un matí d’hivern la Vicky, una bibliotecària d’un petit poble d’Estats Units, es trobà un gatet de poques setmanes dins la bústia de retorn de llibres. Aviat la gent de la biblioteca descobreix que en Dewey no és un gat qualsevol, sinó que es tracta d’un ésser especial que transformarà la vida de tots els que l’envolten.
Ruiz Zafón, Carlos . L’ombra del vent . Barcelona : Planeta, 2006 .
Resum : Una matinada de 1945, un noi és acompanyat pel seu pare a un indret misteriós amagat al cor de Ciutat Vella: El Cementiri dels Llibres Oblidats. Daniel Sempere hi troba un llibre maleït que canvia el rumb de la seva vida i l’arrossega a un laberint d’intrigues i secrets enterrats a l’ànima fosca de la ciutat. L’Ombra del Vent és un misteri literari ambientat a la Barcelona de la primera meitat del segle XX, des de les últimes esplendors del Modernisme a les tenebres de la postguerra.
Schlink, Bernhard . El lector. Barcelona : Columna, 2009 .
Resum : Michael Berg, un noi de quinze anys amb problemes de salut, un dia coneix a la Hanna, una dona madura de més de trenta anys, amb qui inicia una relació amorosa, una història que hauran de viure en secret.
Seierstad, Asne . El llibreter de Kabul. Barcelona : Edicions 62, 2004 .
Resum : Quan al novembre del 2001 Åsne Seierstad arriba a Kabul, la primera persona amb qui es troba és el llibreter Sultan Khan, venedor hàbil i bon conversador. Un dia, el llibreter la convida a sopar a casa seva. Durant la seva convivència amb la família, Åsne és testimoni directe d’amors prohibits, de matrimonis de conveniència, de crims i de revoltes callades de les dones que encara se senten condemnades a “menjar pols”.
Serés, Francesc . El pacte. Barcelona : Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura, 2008 .
Resum : L'any 1925, a la Garrotxa, un jove bibliotecari arriba per tal d'ensenyar la mainada i tenir cura de la Biblioteca. Una vella majordoma que fa la neteja farà amistat amb el bibliotecari i un dia li explicarà la història més increïble que us pogueu imaginar.
Sijie, Dai . Balzac i la petita modista xinesa. Barcelona : Edicions 62, 2011 .
Resum : El 1971, com molts milions de joves xinesos en aquells anys, dos pressumptes intel·lectuals de ciutat són enviats al camp perquè els camperols pobres els "reeduquin". Tenen disset i divuit anys, i el seu destí és un poble perdut al capdamunt d'una muntanya remota. Allà, en efecte, viuran un capítol decisiu en la seva educació; però serà gràcies a l'amistat de la Petita Modista i, sobretot, gràcies a una maleta plena de llibres prohibits.
Zusak, Markus . La lladre de llibres. Barcelona : La Campana, 2010 .
Resum : La Liesel va començar la seva brillant carrera de lladre als nou anys. Tenia gana, robava pomes, però el que més li interessava eren els llibres. Potser més que robar-los els salvava. El primer fou el que havia caigut a la neu al costat de la tomba on acabaven d’enterrar el seu germà...
Zweig, Stefan . Mendel el de los libros. Barcelona : Acantilado, 2009 .
Resum : Mendel és un llibreter de vell que passa els dies assegut a la taula del cafè Gluck de Viena en una època difícil. 57 pàgines delicioses, imprescindibles. Un clam contra la intolerància que conté perles com aquesta: "Precisament jo, que havia de saber que els llibres només són escrits per unir, per sobre de la pròpia alè, als éssers humans, i així defensar-nos de la inexorable creu de tota existència: la fugacitat i l'oblit"

(↑) - Juvenils

Avi, . El libro sin palabras. Barcelona : Alfaguara, 2006 .
Resum : Anglaterra, durant l'edat mitjana: un llibre que sembla que estigui en blanc, però que amaga un secret; només un lector d'ulls verds que el podrà llegir i mostrar la màgia que hi ha a les seves pàgines.
Dahl, Roald . Matilda. Barcelona : Empúries, 2009 .
Resum : Matilda és una nena prodigi, molt intel·ligent i sensible. Abans de complir cinc anys, ja havia llegit Dickens i Hemingway, Kipling i Steinbeck, i els seus pares la tracten més aviat com una nosa. Però quan a l´escola es troba enfrontada a un perill molt greu, Matilda descobreix que té uns poders psíquics extraordinaris.
Ende, Michael . La història interminable. Barcelona : Alfaguara, 2007 .
Resum : Mentre llegeix un llibre, en Bastian descobreix que el regne de Fantasia es veu amenaçat per un greu perill. Només si es reuneix amb Atreiu, un guerrer valent, Fantasia es podrà salvar... I en Bastian inicia així l’aventura més increïble que us pugueu imaginar.
Gaarder, Jostein ; Hagerup, Klaus . La biblioteca mágica de Bibbi Bokken. Barcelona : Siruela, 2001 .
Resum : Els cosins Berit i Nils han passat l’estiu junts i per mantenir el contacte decideixen enviar-se per correu un llibre-diari on explicaran tot allò que els passi. Les trobades que faran amb una misteriosa dona, Bibbi Bokken, els portarà a viure l'aventura de la seva vida.

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir
Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal

Disseny i programació web a càrrec del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona

Face