Guies » Novetats

Tornar enrera | Versió per imprimir

NOVETATS TARDOR any 2017

Finestreta_estany_sils_primavera

Tardor
Ah!... l’octubre!... primeres fredorades.
L’aire fa olor d’hivern, eixut, coent; comença com un gran ressecament i les grogors del sol en les fatxades.
Comença el desmaiar, en els passeigs, la fulla; i en el cel, buit d’orenetes, les fredes transparències dels oreigs i els cap-tards del color de les violetes.
Al vesprejar les tardes, més escasses, s’agita repoblada la ciutat, i va escampant-se per carrers i places fum olorós del fruit d’hivern torrat.
Joan Maragall

Índex

(↑) - Biografia

Wulf, Andrea . Invención de la naturaleza, La. Madrid : Taurus, 2017 .
Resum : "La invenció de la naturalesa" ens explica l'extraordinària vida del visionari naturalista alemany Alexander Von Humboldt (1769-1859) i com va crear una nova forma d'entendre la naturalesa. Humboldt va ser un intrèpid explorador i el científic més famós de la seva època, i va tenir una vida plena d'aventures i descobriments.

(↑) - Ciències naturals

Mukherjee, Siddhartha . El gen: una història íntima. Barcelona : La Campana, 2017 .
Resum : La història del gen comença en una retirada abadia agustina de Moràvia l'any 1856, quan un monjo concep la possible existència d'una "unitat hereditària". Enllaça amb la teoria de l'evolució de Darwin, i topa amb els horrors de l'eugenèsia nazi de la dècada del 1940.

(↑) - Economia

Utopia per a realistes. Perquè fer un món millor és un somni realitzable - Rutger Bregman . Barcelona : Empúries, 2017 .
Resum : La meitat de la població afirma que no se sent realitzada amb la seva feina, i gairebé la meitat de tots els llocs de treball estan amenaçats a causa de la tecnologia i l'ús de les màquines. I mentrestant, després d'una interminable jornada laboral, acabem comprant coses que no necessitem. L'historiador i periodista holandès Rutger Bregman ens recorda que no cal seguir funcionant així, que el món no és estàtic i que les societats han canviat moltes vegades des de l'inici de la humanitat. Aquesta guia cap a una utopia revolucionària però perfectament assolible posa al nostre abast múltiples estudis, anècdotes vívides i nombrosos experiments que han resultat ser un èxit allà on s'han dut a terme.
Comentari : Bregman ens mostra que cada fita de la civilització des de la fi de l'esclavitud fins al principi de la democràcia es va considerar en el seu moment una fantasia utòpica, ens guia a través d'un viatge increïble per la història, més enllà de les divisions tradicionals d'esquerra i dreta, i ens assenyala algunes idees per a les quals sembla que, per fi, ha arribat el moment. El que resulta del tot impossible és sostenir la hiperproducció i el consum tal com hem fet fins ara: el sistema econòmic menys realista de tots és aquest en què vivim actualment.

(↑) - Història

El siglo de la revolución. Una historia del mundo desde 1914 - Josep Fontana. Madrid : Crítica, 2017 .
Resum : El periodo que va de 1914 a nuestros días ha sido un siglo de luchas de liberación, de un gran enfrentamiento de clases. La revolución que se inició en Rusia en 1917 ha marcado el siglo entero. La amenaza de subversión del orden establecido determinó la evolución política de los demás, empeñados en combatirlo y, sobre todo, en impedir que se extendiera por el mundo. La culminación de esta dinámica se produjo después de la segunda guerra mundial, cuando, tras la derrota del fascismo, se organizó por una parte la guerra fría, mientras, por otra, los avances sociales del estado de bienestar servían como antídoto para evitar la penetración de sus ideas en las sociedades del mundo desarrollado. Fue así como se alcanzó aquella situación excepcional de los años que van de 1945 a 1975, cuando en los países desarrollados se registraron las mayores cotas de igualdad hasta entonces conocidas.
Comentari : A lo largo de los años setenta, sin embargo, al tiempo que se hundía el poder soviético y que el comunismo dejaba de ser una amenaza interna, esa trayectoria cambió para dar paso a la reconquista del poder por las clases dominantes y a una fase de retroceso social que nos ha llevado al triunfo actual de la desigualdad. El siglo no ha sido, pues, un «siglo revolucionario», puesto que las propuestas de 1917 acabaron derrotadas, pero ha sido «el siglo de la revolución», en la medida en que estas propuestas, en su doble papel de esperanzas para unos y de amenazas para otros, han marcado toda su historia.

(↑) - Infantils imaginació

L'illa de l'avi.
Resum : En Leo estima a l'avi. L'avi estima en Leo. I això no canviarà mai. Un llibre preciós i reconfortant que ens mostra com les persones que estimen són sempre a prop, perquè tant se val on siguin.
Altra informació: Per a nens de 4 a...
Díaz Reguera, Raquel . Yo voy conmigo.
Resum : A una niña le gusta un niño, pero el niño no se fija en ella, no la mira. ¿Qué hacer? Sus amigos le aconsejan de todo: que se quite las coletas, las gafas, la sonrisa, las pecas, las alas, que no sea tan parlanchina. El niño por fin se ha fijado en ella, pero, con tanto quitar, hasta se han ido los pájaros de su cabeza. Y la niña se da cuenta de que ya no es ella y decide recuperar sus coletas, sus gafas, su sonrisa, sus pecas, sus alas, sus palabras...
Jansson, Tove . El Petit trol Mumin, la Mymlan i la petita My . Barcelona : Coco Books, 2014 .
Resum : La Vall dels Mumin (Mumindalen) és on viu un grup de personatges curiosos: el petit trol Mumin (Moomin), un adolescent molt obedient que viu amb el seu pare i la seva mare Mumin, i que sovint té ganes de viure aventures. A vegades és una mica poruc, però quan apareix la petita My l’empeny a descobrir coses noves cada minut. La petita meva és molt llesta! Va sempre al seu aire i és la petita de les germanes Mymla, unes criaturetes que sempre van pentinades amb un monyo; però cap d’elles és tan tremenda com la més petita.
Samson, Gideon ; Kuhl, Anke [il] . Els meus trucs per sobreviure a la classe de natació.
Resum : Els dijous són el pitjor dia de la setmana per a en Gied. Perquè toca classe de natació, que és la cosa més estúpida que s'ha inventat mai. Llançar-se de cap, fer la bicicleta, nedar vestit... En Gied ha d'aprendre a fer totes aquestes coses tan terribles. Una setmana rere l'altra. Per sort, en Gied té algú que l'ajuda. Sense saber-ho, l'home dels coloms que seu al banc, al costat de l'estany, fa que en Gied se'n surti a la piscina. Una setmana rere l'altra.
McKee , David . L'Elmer i l'ocell. Barcelona : Beascoa, 2015 .
Resum : Els ocells es comporten de manera estranya: ja no canten ni volen entre els arbres. L'Elmer descobreix que estan tots amagats dins d'una cova. Un gran ocell que acaba d'arribar a la selva els té atemorits. És aleshores quan a l'elefant de colors se li acut una idea brillant per fer fora aquest ocellot malcarat.
Nuño, Fran . El mapa de los buenos momentos. Madrid : Cuento de luz, 2017 .
Resum : Hi ha llocs que ens porten records de moments feliços. La Zoe, una nena que ha de fugir de la seva ciutat amb la seva família a causa de la guerra, els recorda abans de marxar. Dibuixarà el seu "mapa dels bons moments" amb aquests records i amb la certesa que sempre l'acompanyaran.
Santana, Eva . Oriol Pelacanyes.
Resum : Per fi, el dia abans de marxar de colònies ja ho tenia tot a punt! Bé, només faltava una cosa, i l’havia d’agafar dissimuladament just la nit abans, per no crear mala maror. Així és que, quan el meu pare ja dormia, vaig sortir de l’habitació de puntetes per treure les piles del comandament de la tele i posar-les a la llanterna. Ara sí! Tot a punt! Quina emoció!
Santana, Eva . Oriol Pelacanyes - Sarau a la neu!.
Resum : L'Oriol i la seva amiga Lis i han anat a la biblioteca a buscar un llibre per aprendre a esquiar, un altre per aprendre a fer iglús i un altre de supervivència a l’Himàlaia. I és que… ANIRAN UNS DIES A LA NEU!!!

(↑) - Infantils coneixements

Com està el clima!.
Resum : En aquest volum parlarem de la meteorologia emocional; aprendrem que el clima emocional és fruit de les emocions que desprenem cadascun de nosaltres i que aquestes poden combinar-se, interferir-se, sumar-se o encomanar-se ràpidament i poden millorar o empitjorar el clima emocional del nostre ecosistema, familiar, escolar i social. Us ve de gust aprendre estratègies per prevenir la contaminació emocional, evitar "tsunamis" i protegir-vos de la "pluja àcida"?
Birley, Shane . Yo también puedo ser blogger y vlogger. Barcelona : Destino, 2016 .
Resum : Vols crear un bloc però no saps per on començar? Des d'aprendre a planificar allò que vols compartir amb la resta del món sense exposar la teva privacitat a la xarxa, fins a descobrir les claus per a gravar un videobloc perfecte, en aquest llibre hi trobaràs totes les respostes a les teves preguntes.
Hodge, Susie . Per què l'art és ple de gent despullada?. Barcelona : Librooks, 2016 .
Resum : Aquest llibre s'introdueix en la ment dels infants, els planteja les preguntes que ells es farien i els anima a explorar l'art i a trobar respostes d'una manera interessant i divertida.

(↑) - Novel·la

Derecho natural - Ignacio Martínez de Pisón. Barcelona : Seix Barral, 2017 .
Resum : Al tiempo que pasa de la infancia a la edad adulta en una España en pleno proceso de apertura tras la Transición, en el interior de Ángel, el protagonista de Derecho natural, late la imperiosa necesidad de dotar de sentido a las cosas, de encontrar un orden, dado que su familia ha sido un modelo de inestabilidad y desorden. El padre, errático actor de películas de serie B e imitador de Demis Roussos, tiene una irrefrenable tendencia a la huida. Sus apariciones y desapariciones estelares dejan huellas invisibles pero indelebles en cada uno de sus cuatro hijos. La madre, por su parte, es una mujer enamorada que, harta de creer en él, tendrá que hacer esfuerzos sobrehumanos para tomar las riendas de su propia vida en una España que aún no ha despertado del todo del franquismo. A través de la voz conciliadora de Ángel, que estudiará Derecho y buscará una reconciliación con el padre, nos asomamos a la Barcelona de los años setenta y al Madrid de los ochenta.
Comentari : «¿Cómo se resume una vida?», se pregunta el narrador en un momento dado. Según dónde se coloque el punto final, ese resumen adoptará la forma de drama o de comedia. En la reconstrucción que él hace, comedia y drama conviven en una intimidad inextricable que una y otra vez nos lleva de la emoción a la risa.
El simpatitzant - Viet Thanh Nguyen. Barcelona : Empúries, 2017 .
Resum : És el mes d'abril de 1975, i Saigon s'ha convertit en un caos. Un general de l'exèrcit del Vietnam del Sud està bevent whisky a la seva vil·la i, amb l'ajuda del seu capità de confiança, confecciona la llista d'aquells afortunats que rebran un passatge per agafar els últims vols per fugir del país davant la imminent victòria comunista. El general i els seus compatriotes hauran de començar, llavors ,una nova vida a Los Angeles, sense adonar-se que un d'ells, el capità, els observa en secret per informar sobre el grup a un superior del Viet Cong.
Comentari : Una novel·la d'espies trepidant guanyadora del Premi Pulitzer 2016.Comparada per la critica a les novel·les de Graham Greene, Denis Johnson i George Orwell,"El simpatitzant" és una novel·la d'espies apassionant que explora la identitat i els Estats Units, i una poderosa història d'amor i amistat que alhora examina el llegat de la guerra del Vietnam en la literatura, el cinema i les guerres actuals.
La magia de ser nosotros - Elísabet Benavent. Madrid : Suma de Letras, 2017 .
Resum : Sugerente, intrépida, tierna y pícara, Elísabet Benavent, @BetaCoqueta, pone el broche de oro a una bilogía en la que la magia se convierte en la razón que mueve el mundo. "La magia de ser nosotros" habla de las contradicciones de dos individuos cargados de culpas que se necesitan y que harán lo posible por encontrar un lugar en el que poder sentirse en casa.
Comentari : 2a part de la bilogia. 1a part: "La magia de ser Sofía"
Benavent, Elísabet . Magia de ser Sofía.
Resum : Sofía tiene tres amores: su gata Holly, los libros y El café de Alejandría. Sofía trabaja allí como camarera y es feliz. Sofía no tiene pareja y tampoco la busca, aunque desearía encontrar la magia. Sofía experimenta un chispazo cuando él cruza por primera vez la puerta. Él aparece por casualidad guiado por el aroma de las partículas de café... ...o tal vez por el destino. Él se llama Héctor y está a punto de descubrir dónde reside la magia.
Cabré, Jaume . Quan arriba la penombra.
Resum : Un nen poruc que es rebel·la contra la tirania d'un mestre, un assassí que es confessa davant la pròxima víctima, un lladre xuclat pel quadre que acaba de robar, un escriptor que amenaça l'editor de suïcidar-se, un ancià que passeja pels escenaris on va fer la guerra... Son històries colpidores, que es trenen o es visiten les unes a les altres, sempre amb dinamisme, energia, tocs d'humor i incursions en la fantasia.Quan arriba la penombra es un llibre de relats que s'il·luminen com les pedres fogueres.
Coetzee, J.M. . Els dies d'escola de Jesús. Barcelona : Edicions 62, 2017 .
Resum : J.M. Coetzee no ha deixat en David, en Simon i la Ines, els protagonistes de La infantesa de Jesús, en terra de ningú. La Ines i en Simon i en David acaben d’arribar a la ciutat d’Estrella. En David, que ja té set anys, està aprenent la llengua i ja ha començat a fer amics. Li agrada molt preguntar i aviat ha d’anar a l’escola. Però a quina, a una de tradicional o a una creativa que es dedica a la dansa? Ara descobrirà els problemes que poden generar les seves decisions i alguns comportaments dels adults.
Dostojevskij, F'odor . Germans Karamàzov.
Resum : "Els germans Karamàzov" són el testament literari de Dostoievski, possiblement l'escriptor que més ha marcat la literatura mundial de cap a cap del segle XX, des de Sartre fins a Coetzee. Per a Joan Sales, que els traduí al català, són el cim de la novel·lística i la font que alimenta "Incerta glòria". Per al lector d'avui, són una experiència incomparable. Narren la història de tres germans un dels quals assassina el seu pare, i també les vicissituds d'una comunitat de monjos, la passió dels sensuals per les dones, els dies de la pobra gent, la vida moral de la quitxalla...
Julbe, Bàrbara . On em portin els ametllers. Maçanet de la Selva : Gregal, 2017 .
Resum : La Ivet i en Pau, una parella enamorada i a la recerca de feina, inicien un viatge a l'illa de Mallorca. Hi arriben a finals de gener, moment en què els ametllers florits de sa Roqueta marquen l'inici d'un camí insospitat.
Pastor, Marc . Farishta. Barcelona : Amsterdam, 2017 .
Resum : Acaba d'acomplir els divuit anys i la Farishta, desinhibida i valenta, ja ha trobat la feina de la seva vida. Som al 1993, i la companyia russa Iefremov Strugatski l'ha contractada per atendre les famílies riques que viuen en un complex d'illes privat a la Polinèsia francesa, on se'ls ha garantit que podran educar els fills sense cap risc.
Perec, Georges . L'eclipsi.
Resum : L’Eclipsi és l’exposició d’un periple, el d’un grup de gent que descobreix els vincles obscurs que cusen tribu i destí. Un membre de l’estirp es fon, no és enlloc. Mentre el busquen, s’obren les portes d’un món misteriós, terrorífic, i desfermen el poder de destrucció immens que tenen els mots.
Sales, Joan . Incerta glòria. Barcelona : Club Editor, 2008 .
Resum : Aquesta podria ser una novel·la d'amor si no fos una novel·la de guerra: tres homes s'hi enamoren d'una mateixa dona, tres companys de front que comparteixen el viure al ras sense saber si demà hi seran encara. Quina és la seva guerra? La del 36, viscuda des del bàndol republicà, i molt s'ha dit que "Incerta glòria" era la gran novel·la dels vençuts. Mig segle després de publicar-se'n la primera edició, la guerra d'"Incerta glòria" apareix com LA guerra, aquella experiència vital que aguditza fins als límits tot el que treballa per sota qualsevol joventut: afany d'amor, de vida, afany d'immortalitat que es tradueix en desig obsessiu i desemboca en la mort quotidiana. Molts moren a la guerra, però als que no hi moren els passa que sobreviuen a la pròpia joventut. Alguns arriben a envejar els que van morir al front sense assistir a aquesta altra derrota, el fer-se vell. Tot home estima i enyora la seva joventut; què enyora i estima aquell per a qui joventut i guerra són una mateixa cosa?
Trueba, David . Tierra de campos. Madrid : Anagrama, 2017 . 404 p. 22 cm
Resum : Amb l'objectiu d'enterrar el seu poble natal, Daniel, comença un viatge molt particular, un cotxe fúnebre, conduit per un xòfer equatorià, pintoresc i xerraire. Qui és realment Dani Mosca? Potser, com diu ell mateix, és solament un que fa cançons, sobretot cançons d'amor. Però també és el nen que va créixer en un barri humil, que va trobar l'amistat més forta accidentalment i que va trobar les grans coses de la vida: va viatjar i gaudir dels seu ofici en la música fins arribar als excessos (sexe, drogues i rock and roll).

(↑) - Altres

L'art d'emocionar-te - Cristina Núñez. Barcelona : Nube de tinta, 2016 .
Resum : Aquest llibre ens convida a explorar les emocions que basteixen la nostra vida perquè, si bé tots nosaltres les experimentem constantment, no tots som conscients dels diversos matisos que les acompanyen. I conèixer-los és un art, un art que ens fa tenir una vida més harmònica, més plena. Durant aquesta passejada interior, els autors ens guien, amb delicadesa, en una quarantena d'emocions per mitjà de curiositats, citacions, jocs mentals... Un viatge ben entretingut que s'acompanya d'il·lustracions suggeridores. "L'art d'emocionar-te" és un llibre per llegir sols o en família, per regalar-lo als altres o a un mateix.
Comentari : El nou llibre dels autors d'"Emocionari". Un recorregut a través de quaranta emocions expressades a través d'atractives il·lustracions, activitats i reflexions que ens ajudaran a explorar-les. Localitzat a la secció SER PARES.

(↑) - Juvenils

Doble mortal - Salvador Macip i Elisenda Roca. Barcelona : Fanbooks, 2017 .
Resum : Una novel·la trepidant, de lectura molt àgil, plena de misteri i amb components romàntics de Salvador Macip i Elisenda Roca. En Max i la Julieta hauran de trobar el seu germà i amic desaparegut i descobrir el misteri que hi ha darrere de la seva desaparició.Una carrera a contrarellotge plena de traïcions, suplantacions de personalitat i plans d’assassinat.

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir
Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal

Disseny i programació web a càrrec del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona

Face