Guies » Temàtiques

Tornar enrera | Versió per imprimir

Benvingut a casa

Acolliment_copia

La Fundació Infància i Família juntament amb el grup de treball CLER de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Girona ha elaborat una guia on trobareu un recull de llibres, per a grans i petits, que us convida a conèixer les diferents realitats familiars que trobem a la nostra societat, així com a apropar-vos a conceptes com el “vincle afectiu”, “les capacitats parentals” “el sentiment de pertinença”... tots ells protagonistes d’un entorn familiar sa i enriquidor.

Índex

(↑) - Llibres

Cyrulnik, Boris . Los patitos feos: la resiliencia, una infancia infeliz no determina la vida. Barcelona : Gedisa, 2002 . 238 p.
Comentari : Boris Cyrulnik ens ofereix una visió alternativa i raonablement optimista envers les actuals teories sobre el trauma infantil, els seus efectes negatius i fins i tot irreparables. L’autor a través d’exemples reals, personatges famosos i pacients de la seva pròpia pràctica professional, ens mostra l’existència de mecanismes d’autoprotecció que es posen en marxa en situacions traumàtiques. El llibre defensa que els nens i nenes sotmesos a maltractaments i abusos poden disposar d’una reserva biopsíquica que els permeti treure forces de flaquesa a fi de recuperar l’estabilitat emocional. A tot això, s’hi suma la riquesa personal que ens aporta el mateix autor a través de la seva història vital en què predomina la resiliència.
Los buenos tratos a la infancia. Parentalidad, apego y resiliencia. . Barcelona : Gedisa, 2005 . 256 p.
Comentari : Aquesta obra ens ofereix una descripció dels danys que poden derivar d’una manca de competència i consciència de pares i mares massa ocupats en els seus problemes professionals o sentimentals. Sovint, aquests descarreguen amb els fills les seves pròpies mancances i insatisfaccions. Aquest tipus de maltractaments, força inadvertit, pot causar traumes infantils, trastorns de l’aferrament i altres símptomes que manifesten patiment infantil.
Aldeas infantiles SOS, ; Hospes, . Construiremos un hogar. Barcelona : RBA, 2008 . 143 p.
Comentari : El llibre recull el testimoni de mares de les Aldeas Infantiles SOS que donen l'oportunitat de tenir una família a molts nens quan per diferents motius els pares d'un nen o un grup de germans no poden fer-se'n càrrec.
Alemany, Roc [il] . Felicitats! Un conte sobre la diversitat familiar. Barcelona : Plataforma d’Activistes Sin Vergüenza, 2008 .
Comentari : Conte que ensenya als més petits, d’una forma natural i divertida, la diversitat familiar tot mostrant els diferents tipus de realitats familiars. Conte sobre la diversitat familiar que mostra diversos tipus de realitats familiars d'una forma natural i divertida. Útil perquè els nens i nenes identifiquin el seu tipus de família i descobreixin que n'hi ha de molt diferents, sense que això suposi un motiu de separació o disputa entre les persones que integren els diferents models.
Alsius, Lourdes . Anem a buscar l'Aruna. Barcelona : Zendrera Zariquiey, 2001 . 28 p.
Comentari : Conte narrat en primera persona, en què l’Aruna, una nena índia, explica el procés de l’adopció internacional que van seguir els seus pares adoptius i les emocions de tota la família per la seva arribada. Bona eina per explicar els passos bàsics d’una adopció internacional a un infant, basat en l’experiència personal de l’autora, Lourdes Alsius.
Amorós, Pere ; Palacios, Jesús . Acogimiento familiar. Madrid : Alianza, 2004 . 278 p.
Comentari : L’acolliment familiar és una de les alternatives de protecció dels infants que es troben en situació de risc. Es tracta d’una mesura molt utilitzada i hi ha previsions que vagi a més en el futur. El lloc de l’acolliment en el sistema de protecció de la infància, l’evolució i regulació legal, l’anàlisi dels protagonistes i els factors clau en el procés d’acolliment, així com els passos en la intervenció professional són els temes dels quals s’ocupa aquest llibre. Tanmateix, també analitza algunes de les modalitats d’acolliment que tenen un interès especial (acolliment d’urgència, família extensa i especialitzada) i formula conclusions i propostes que han d’orientar el futur de l’acolliment familiar.
Andrés, Teresa ; Guardiola, Joan . Ja venim, Jian. Barcelona : Planeta, 2002 . 186 p.
Comentari : Es tracta d'un relat personal d'un matrimoni que, després d'un llarg procés, viatja a la Xina a buscar el seu fill. La història narra, d’una banda, el seu viatge a través de la cultura xinesa i, de l’altra, les emocions que viuen com a experiència individual i personal.
Antona, Cristina ; Merino, Núria . L’Anna fa cinc anys. Girona : ASSOCIACIó E-KRE@, 2004 .
Comentari : Conte que explica, mitjançant la lectura i el joc, l’acolliment Internacional per part de famílies homoparentals, en aquest cas per una família formada per dues mares. En aquest conte, mitjançant la lectura i el joc, s'aborden diferents aspectes de la diversitat familiar perquè nens i nenes puguin conèixer situacions que, en realitat, no són tan diferents a la seva.
Asquith, Ros ; Hoffman, Mary . El gran llibre de les famílies. Barcelona : Intermón Oxfam, 2012 . 32 p.
Comentari : Els temps i les maneres de viure han canviat i, en conseqüència, també ho han fet les tipologies de famílies. Actualment, hi ha molts tipus de famílies: des d’una mare i un pare, o famílies monoparentals, fins a dos pares o dos mares, des d’una família mestissa fins a nens amb mares i pares diferents, des de famílies amb un membre discapacitat fins als que tenen la mare o el pares a la presó. El llibre fa una repassada des de la visió d’un nen als diferents elements de la vida familiar (cases, menjars, celebracions, famílies extenses, entre d’altres) i inclou que, per la majoria de persones, la seva família sigui com sigui és la millor de totes! El gran llibre de les famílies ens proposa una fresca i optimista mirada a les famílies d’avui en dia.
Bauer, Marion Dane ; Butler, John [il] . Una mare per a l'Owen. Barcelona : RBA, 2007 . 29 p.
Comentari : Una mare per a l'Owen narra la història real d'un petit hipopòtam que va ser rescatat pel Servei de Protecció de la Vida Salvatge de Kenya després que ell i la seva família fossin arrossegats, a causa d'unes inundacions, pel riu Sabaki. En no trobar la seva mare, van portar l'Owen al Parc Haller, una reserva natural prop de Mombasa, allí va trobar la Mzee, una tortuga de 130 anys.
Bellvehí, Bel ; Canyet, Glòria ; Girón, Maria [il] . Famílium. Figueres : Aquari edicions, 2011 . 34 p.
Comentari : Famílium és un conte joc que abraça i acull la diversitat familiar. És la història de la Khadija, la Nàdia, en Raül, en Roger... de nens i nenes que viuen feliçment amb les seves famílies en un entorn amorós. Tenim a les mans un llibre molt ben pensat que tracta la diversitat familiar sense entrar en moralismes i que ho fa a partir del joc. L'infant jugarà i girarà les pàgines buscant quina és la família del protagonista que ens explica la seva realitat. Mentre juga veurà diferents models familiars, tots ells rics i que per damunt de tot vetllen per l'harmonia i felicitat de l'infant. Famílium té els ingredients per ser un llibre de referència, ja que el tractament del text, les il·lustracions, l'edició acurada i el seu plantejament responen al mateix objectiu.
Berrocal Pérez, Beatriz . Muna. 81 p.
Comentari : És l'experiència meravellosa que viu un nen que narra com un estiu enlloc d'anar de vacances la seva família acull a una nena del Sàhara.
Bowlby, J. . Una base segura. Barcelona : Paidós, 1989 .
Comentari : En aquest recull de conferències, el doctor Bowlby ens presenta els fruits de la seva investigació clínica. Ens descriu explícitament els descobriments més recents sobre el desenvolupament infantil. A més, ens ofereix un perfil actualitzat de la teoria de l’aferrament per tal d’ajudar a aclarir els objectius del seu tractament i guiar els professionals en la seva tasca.
Browne, Anthony . Cosita linda. Mèxic, D. F. : Fondo de Cultura Económica, 2008 . 32 p.
Comentari : Tots sabem que el gran Anthony Browne té una debilitat especial pels primats i, després de llegir aquest àlbum, segur que tothom s’apuntarà a l’amor per aquests magnífics animals. En aquest llibre Browne porta a la ficció una història real molt emocionant que va passar a Califòrnia, quan Koko, una goril·la entrenada per poder fer servir el llenguatge de signes per comunicar-se, va demanar a la seva cuidadora, que volia tenir un gat. Només els grans autors, com el mateix Browne, són capaços de transmetre valors com l’amistat, l’amor i la fidelitat d’aquesta forma tan accessible, arribant de manera igual a menuts i grans.
Calì, Davide ; Cantone, Anna Laura . Un papa a mida. Barcelona : Baula, 2005 . 22 p.
Comentari : És la història d'una nena que viu amb la seva mare i juntes són molt felices; però la nena vol un pare i decideixen plegades posar un anunci al diari amb la condició que l’home que busquen sigui tan meravellós com la seva mare.
Caparrós, Neus . El acogimiento familiar: Aspectos jurídicos y sociales. Madrid : Rialp, 2001 . 222 p.
Comentari : L’acolliment familiar pretén pal·liar els efectes que produeix la desestructuració de l’entorn del menor, inserint-lo en un àmbit de convivència com més semblant al familiar millor. L’acolliment suposa un entramat de sentiments, passions i accions difícilment articulables sense una actuació coordinada entre els pares, els acollidors, els juristes i els treballadors socials. Quins són els orígens d’aquesta figura? Quin és el marc jurídic? Com es desenvolupa el dia a dia de la seva aplicació? Quines són les llums i les ombres de l’articulació de l’acolliment familiar? On han de confluir l’interès del menor i el de la família? Aquest llibre pretén donar resposta a aquest tipus de qüestions
Carballeira, Paula ; Peixe, [il] . Mateo. Barcelona : Kalandraka, 2000 . 32 p.
Comentari : En Mateo passejava amb la seva mare per la ciutat, quan es va distreure mirant un avió que volava pel cel. De cop i volta, la seva mare ja no li agafa la mà i es troba sol. Llavors s’angoixa i ha de fer servir tot el seu enginy per trobar la mare enmig de tanta gent. Una ciutat vista per un nen, un joc de perspectives que mostra que les coses són diferents depenent de qui se les miri. Amb una cal·ligrafia irregular, unes il·lustracions plenes d’esquitxos i traços discontinus, es presenta un conte molt expressiu i suggeridor per als seus lectors.
Rivas, Manuel ; Carrasco Inglés, Aitana [il] . Milu. Barcelona : Kalandraka, 2010 . 46 p.
Comentari : Milu és la protagonista d’aquest llibre solidari carregat alhora de duresa i tendresa. La seva família viu una situació de desesperança i abandó que porta la nena a un centre, primer, i a una família d’acollida, després. Una història sobre l’esperança, la força interior dels infants, la bondat de les persones i la possibilitat d’un final reeixit. Després de la retrobada amb la família tots riuen, i la nena pensa que el més bonic de la vida és veure riure a la gent que un s’estima. Teixida amb un llenguatge ric en imatges i silencis, la història de Milu es fa ressò de milers de nens i nenes que viuen situacions de desavantatge social i que no poden gaudir del seu dret a viure en família. Les il·lustracions poètiques d’Aitana Carrasco aporten calidesa i profunditat al text.
Carrier, Isabelle . El cazo de Lorenzo. Barcelona : Juventud, 2010 . 32 p.
Comentari : En Llorenç sempre arrossega un cassó rere ell. El cassó li va caure un dia a sobre. Ell no sap per què. Des de llavors, el cassó li fa nosa i li impedeix avançar. Un dia se n’atipa i decideix amagar-se (posant-se el cassó al cap). Però les coses no són així de senzilles, afortunadament.
Casterman, Geneviève . Esperant en Timoun. Barcelona : Flamboyant, 2011 . 64 p.
Comentari : La mare cocodril baixa al moll de sota a casa, acaba de saber que el seu somni es farà realitat i espera que arribi en Timoun. Les il·lustracions són en forma de vinyeta i el text reprodueix els pensaments de la mare, que no es mou del moll tot i el mal temps, només pensa en el Timoun i espera. Una vegada en Timoun ha arribat, les il·lustracions reflecteixen els sentiments i les accions de la mare, que torna a casa, s’asseu al balancí davant de la llar de foc i canta una cançó de bressol al petit cocodril que té abraçat. El conte aconsegueix entendrir els lectors, reflecteix la llarga espera dels pares durant un procés d’adopció, els sentiments d’incertesa d’alguns moments, la impaciència, però sobretot l’entrega, la il·lusió i l’amor que hi ha des del principi de la història.
Chen, Chih-Yuan . Guyi Guyi. Barcelona : Thule, 2005 . 32 p.
Comentari : Aquest conte ens explica la història de Guyi Guyi, un cocodril que neix per accident en una família d’ànecs. Però un dia uns cocodrils intenten convèncer-lo que ell no és un ànec i li demanen que enganyi els ànecs per poder-los devorar. Ell, però, elabora un pla per salvar la que és la seva família. El relat parla de l’amor, l’acceptació i el descobriment d’un mateix, i és una nova versió de "L'aneguet lleig".
Parnell, Peter ; Richardson, Justin ; Cole, Henry [il] . Amb en Tango son tres. Barcelona : RBA, 2006 . 29 p.
Comentari : Es tracta de la història preciosa i real d’una família de pingüins del zoo del Central Park, en què dos mascles van covar l’ou d’una femella i van tenir un pingüí. Malgrat que està basat en uns fets reals, el llibre ha estat prohibit a molts països titllat d’antiètnic i antifamiliar perquè parla de l’homosexualitat.
Curtis, Jamie Lee ; Cornell, Laura [il] . Torna'm a explicar la nit que vaig néixer. Barcelona : Serres, 2003 . 30 p.
Comentari : Fantàstica obra que descriu, amb unes divertides il·lustracions de Laura Cornell, la nit que va néixer la protagonista de la història, que és també la nit que els seus pares reben la trucada que informa del naixement de la petita. A partir d’aquí, tot són corredisses i alegria per agafar l’avió i anar a buscar la menuda. Cada pàgina il·lustra una acció dels pares presentada de manera desenfadada, alegre, explicativa i acompanyada per l’expressió: “Torna’m a explicar”. L’obra reflecteix els moments més dolços de ser pares i aconsegueix commoure els petits i els grans.
Cutbill, Andy . La vaca que va pondre un ou. Barcelona : Serres, 2008 . 32 p.
Comentari : És una dolça, entretinguda i divertida història sobre l'autoestima i el coratge d'una vaca que se sent trista i vulgar. No sap anar en bicicleta ni fer acrobàcies com la resta de vaques: no se sent gens especial. Quan les gallines s'adonen que la vaca està deprimida, preparen un pla perquè aquesta recuperi l'autoestima. I l’endemà quan es lleva HA POST UN OU...! Això la converteix en la vaca més especial de la granja i tothom comença a parlar d’ella, al mateix temps que desperta enveges i dubtes. Gallines i vaques hauran d’esperar que l’ou es trenqui per saber què s'hi amaga a dins. És un conte que insisteix en el fet que tots tenim alguna cosa especial per a la qual sentir-nos orgullosos.
Deacon, Alexis . Coco i Piu. Caracas : Ekaré, 2012 . 30 p.
Comentari : Alexis Deacon ofereix una senzilla història carregada de tendresa i d’innocència. Un cocodril i un ocell neixen de costat i instintivament, i tot intercanviant opinions, aprenen l’un de l’altre a sobreviure i a passar-ho bé, sense que li importi al cocodril fer niu en un arbre ni a l’ocell provar de nedar. Les diferències entre els dos petits personatges, evidents per naturalesa i remarcades amb les il·lustracions, semblen no importar en absolut als dos animalons, ja que han trobat la manera de conviure sense entrebancs. La il·lustració és clau per ajudar a lligar una temàtica presentada a base d’exemples, d’una banda les vinyetes permeten representar molta i variada activitat dels personatges, i, de l’altra, grans il·lustracions a doble cara representen moments per aturar-s’hi una estona.
Domènech Bresca, Anna ; Guash Esteller, Ma. Teresa ; Prats Martínez, Dolors . Guia sobre l'acolliment familiar. Barcelona : Generalitat de Catalunya. Departament d'Acció social i Ciutadania, 2009 . 47 p.
Comentari : Es tracta d’una guia informativa on s’especifica què és l’acolliment, les tipologies d’acolliment que existeixen, qui pot acollir, la família estimada, entre altres aspectes relacionats amb el procés d’acolliment concret. A més a més, s’ofereix una guia pràctica per a les famílies acollidores (què cal tenir en compte en l’acolliment, el final de l’acolliment, etc.); així com les relacions que cal establir per dur a terme un procés favorable (infant, família acollidora i escola).
Duda, Christian ; Friese, Julia [il] . Todos sus patitos. Barcelona : Lóguez ediciones, 2009 . 54 p.
Comentari : El llibre narra la història d’en Konrad, una guineu afamada que aconsegueix emportar-se un ou d'oca. Quan aquest ou es trenca i apareix el pollet, en Konrad és incapaç de menjar-se’l i espera que sigui més gran. El pollet, a qui bateja amb el nom de Lorenz, es fa gran i coneix una oca, tenen pollets i així la família va creixent i creixent i la gana d’en Konrad, també. És una història tendra escrita amb humor i delicadesa per Christian Duda i il·lustrada per Julia Friese. El llibre, que combina text i pàgines senceres d’imatges, ha obtingut diversos premis.
Lewis, Rose ; Dyer, Jane [il] . T'estimo amb bogeria. Barcelona : Serres, 2003 . 32 p.
Comentari : Història d’una nena òrfena i de la seva mare adoptiva que la va a buscar a la Xina. La narració comença amb les dues parts separades, la nena a la Xina i la mare al seu país, fins que es troben i agraeixen que el destí les hagi unit. El conte acaba recordant la mare biològica, que, pels motius que sigui, no podrà gaudir de la nena, però que li ha donat la vida.
Francotte, Pascale . Quin embolic de família!. Barcelona : La Galera, 2008 . 32 p.
Comentari : Davant la separació dels pares, el fill explica com se sent i com viu la nova situació familiar a casa del pare i de la mare. Explica com a casa del pare ha d’aprendre a conviure amb l’amiga del pare i la seva filla, i com a casa de la mare ha d’acceptar que la mare tingui un amic i d’aquí a poc una nova germaneta. Situacions que, d’entrada, són presentades des d’un punt de vista negatiu però que, a poc a poc, presenten avantatges.
Heras i Trias, Pilar ; Panchón i Iglesias, Carme . Adopcions sense receptes. Barcelona : Graó, 2009 . 141 p.
Comentari : Les autores parlen, a bastament, de les diferents adopcions amb molta normalitat i intentant desmuntar mites i fal•làcies que s'han anat generant al llarg del temps.
Hodge, Deborah ; Zhang, Song Nan [il] . La història de l'Emma. Barcelona : Joventut, 2005 . 21 p.
Comentari : L’Emma s’entristeix quan es veu representada en una galeta junt amb la resta de la seva família i és l’única que té els cabells i els ulls foscos. No s’assembla a la resta. Per això li torna a demanar a la seva àvia que li expliqui la història de la seva arribada. Per l’Emma és molt important saber quin lloc ocupa dins de la família.
Kuhl, Anke ; Maxeiner, Alexandra . En família! . Barcelona : Takatuka, 2011 . 30 p.
Comentari : Amb un to desenfadat, s'exposa de manifest que el concepte de família ha canviat radicalment d’uns anys ençà: ara hi ha famílies monoparentals, famílies patchwork, famílies d’acollida... I es mostra una perspectiva positiva entorn de les diferents situacions familiars que permet superar tòpics, transmetent la idea que totes les famílies són diferents i vàlides al mateix temps. Amb profusió d’il·lustracions explícites, al costat de textos breus, amb informacions precises sobre els temes que es tracten, el llibre es com si fos un àlbum de fotografies familiar. Molt recomanable per a pares i educadors a l’hora d’explicar els diferents tipus de relacions familiars, de les més clàssiques a les més actuals. L’obra ha rebut el Premi Nacional de literatura infantil i juvenil a Alemanya del 2011.
Langreuter, Jutta ; Michl, Reinhard [il] . Un hogar para el pequeño lobo. Barcelona : Lóguez ediciones, 2012 . 32 p.
Comentari : El petit llop ha perdut la seva família i busca refugi en una cova que habiten dos ossets i la seva mare. La mare ossa farà tot el possible perquè el llop trobi una família que l’aculli entre els diferents animals del bosc. Cada dia el llop busca una nova mare i cada nit torna decebut a la cova dels óssos, amb qui juga i dorm. I els tres animals van creant un lligam més fort cada vegada fins que tots tres aconsegueixen fer veure a la mare ossa que ara ja s’han convertit en germans.
Lienas, Gemma ; Luciani, Rebeca [il] . Busco una mare!. Barcelona : La Galera, 2005 ; Barcelona : Intervida, 2005 . 48 p.
Comentari : La història de la Mariona, una nena boliviana que neix a La Paz en condicions de pobresa extrema i que serà adoptada per una família catalana, és l’argument d’aquest llibre. Gemma Lienas, l’autora, explica les dues cares de l’adopció posant especial interès en el paper de la mare biològica per a intentar sensibilitzar els infants sobre la situació dels països del Tercer Món. La narració va fent salts d’un costat a un altre de l’Atlàntic aconseguint plasmar de forma molt gràfica com de diferents són les realitats a una i altra banda de mar i com de diferents poden ser les vivències de les persones a cada lloc. "Busco una mare!"és el primer títol d’una sèrie de llibres de temàtica solidària que editaran conjuntament Intervida i l’editorial La Galera.
López, Susana ; Wensel, Ulises [il] . La mejor familia del mundo. Barcelona : SM, 2008 . 24 p.
Comentari : És la història d'una nena que viu en un orfenat i explica com l'omple de felicitat que li comuniquin que una família la vol adoptar. Ella imagina com pot ser la seva futura família, però, encara que no sigui com la imagina, per ella serà la millor del món.
Margarit, Meritxell . L'acolliment de la Maria. Barcelona : Mediterrània, 2006 . 39 p.
Comentari : Aquest llibre ens explica l'acolliment d'un infant per part d'una família acollidora. Hi són presents totes les parts implicades i també s'hi reflecteixen els sentiments que poden sorgir en tot el procés. Va acompanyat d'una guia de lectura per ajudar els adults a treballar diferents conceptes amb els infants. Aquest llibre ha estat realitzat amb la col·laboració dela Generalitat de Catalunya -Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció-, Fundación Privada Carmen y María José Godó, i Editorial Mediterrània.
Margarit, Meritxell ; Navarrot, David [il] . La capsa dels records. Barcelona : Mediterrània, 2008 . 40 p.
Comentari : Aquest còmic, el catorzè de la col·lecció: Tu què faries?, tracta el tema de l’acollida familiar. L’objectiu d’aquesta col·lecció és fomentar la reflexió i el diàleg entre els joves sobre temes actuals que els afecten en la seva vida quotidiana. Conté un test que convida el lector a reflexionar i a debatre sobre el que acaba de llegir.
Mother Bridge of Love, ; Masse, Josée [il] . La mare. Barcelona : Intermón Oxfam, 2009 . 28 p.
Comentari : Dues dones que mai s’arribaran a conèixer quedaran unides per la resta de les seves vides per un amor comú, la seva filla. “Una no saps qui és. A l’altra li dius mamà. Dues vides diferents t’han fet tal com ets avui.” A partir d’un diàleg entre la mare adoptiva i la seva filla es desenvolupa aquesta història en què es deixa al descobert el fort vincle que les uneix.
Miró, Asha . Els quatre viatgers. Barcelona : La Magrana, 2003 . 26 p.
Comentari : Quatre nens de quatre països diferents: Rússia, la Xina, Etiòpia i l’Índia, que són adoptats per famílies catalanes i es troben tots a Barcelona. Tenen orígens i vivències diferents, però la seva història és la mateixa, i d’aquesta manera ho expliquen en grup a la resta de nens de la seva classe.
Paterson, Katherine . La gran Gilly Hopkins. Barcelona : Alfaguara, 2005 . 188 p.
Comentari : Aquesta novel·la ens relata la història de la Gilly, una nena d’onze anys que passa per moltes cases d’acollida. La Gilly és una nena amb caràcter i trapella, motius suficients perquè ningú decideixi adoptar-la. Davant l’extrema situació de la menor, l’Ellis opta per encarregar-se que la Gilly tingui una llar on viure fins a assolir la majoria d’edat. Així, que l’Ellis troba una dona idònia per fer-se càrrec de la nena, la senyora Trotte. La novel·la relata en format narratiu els alts i baixos de la seva relació i com acaben establint una vinculació favorable per a ambdues.
Pereira, Angelo B. . Retrato en blanco y negro. Madrid : Grupo 5 Acción y Gestión Social, 2007 . 135 p.
Comentari : Es tracta d'un relat personal d'un pare adoptiu solter que explica en primera persona la seva visió sobre l'adopció, els prejudicis i la sexualitat.
Plensa Guijarro, Laura ; Plensa Guijarro, Mar . I va arribar la meva germana. Barcelona : Zendrera Zariquiey, 2007 . 42 p.
Comentari : El conte narra la història de dues germanes adoptades a la Xina. La narració és a dues veus: d’una banda, la germana gran explica com els pares van decidir adoptar una altra filla, com van marxar de viatge a buscar-la i l’arribada a casa. De l’altra, la germana petita explica com la van portar a l’orfenat, com vivia i com va conèixer els seus pares adoptius.
Sadurní, M. . Vincle afectiu i desenvolupament humà. . Barcelona : UOC, 2011 . 186 p.
Comentari : El llibre recull els resultats de la recerca de la Marta Sadurní. El focus de la recerca és la teoria de l’aferrament (attachment), que va ser desenvolupada per John Bowlby i que ha rebut importants aportacions teòriques des de diversos àmbits científics. Els infants neixen amb la necessitat primordial de sentir-se segurs i protegits pels adults que en tenen cura. Aquestes primeres relacions, que es basen en la seguretat i en la protecció, influiran de manera definitiva en les seves trajectòries vitals. El tipus de relacions afectives que joves i adults mantindran i la resiliència que seran capaços de mostrar, estan estretament relacionades al vincle afectiu que s’ha establert en els primers anys de vida.
Smet, Marian de . Visc a dues cases. Barcelona : Malsinet, 2008 . 32 p.
Comentari : La Nina ens explica en primera persona com els seus pares van deixar de fer-se petons fins que va tenir dues cases; com, al principi, es va sentir sola i estranya fins que, a poc a poc, s’hi va acostumar. La major part del conte reflecteix la tristesa de la Nina davant de la nova situació, però al final destaca com se l’estimen cadascun dels seus pares, un sentiment que és per sempre.
Toro Lienas, Lara . Estimada Ch'askañawi. Badalona : Ara Llibres, 2005 . 108 p.
Comentari : L'estada com a cooperant a Bolívia porta Lara Toro a prendre la decisió d'adoptar una nena boliviana. És una història narrada en primera persona sobre aquesta gran aventura.
Vilaginés, Carme . L'altra cara de l'adopció. Barcelona : Esfera de llibres, 2007 . 159 p.
Comentari : Aquest llibre dóna informació sobre aspectes emocionals i sobre les necessitats dels nens i de les famílies per poder construir en bones condicions els fonaments d'una futura família.

(↑) - Webs

Fundació infància i família.
Resum : Web oficial de l'entitat.

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir
Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal

Disseny i programació web a càrrec del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona