Guies » Temàtiques

Tornar enrera | Versió per imprimir

Llibres de temàtica indiana

Llibres_temàtica_indiana

Llibres que ens ajudaran a coneixer més el procés migratori dels catalans cap a Amèrica, especialment la zona de les colonies del Carib entre el darrer quart de segle XVIII i la primera meitat del XX.

Índex

(↑) - Webs

Rius, Joan Manuel . L'Indià i l'ocell del bec daurat. Maçanet de la Selva : Gregal, 2017 .
Resum : A mitjan segle XIX, una baralla empeny l'Esteve a fugir del seu poble i embarcar-se cap a Cuba. Posteriorment, fa un viatge a l'Àfrica, on li regalen una esclava, la qual influirà decididament en la seva vida. Amb el casament amb una criolla rica, el seu ascens social en el món dels negocis és imparable. Compra un parell d'ingenios i entra en el món de la sacarocràcia. Tot i que està casat, les dones són la seva passió; les amants i amigues l'acompanyaran sempre. La vida a la colònia, els negocis foscos, la corrupció i la política repressiva del govern espanyol són els elements que marquen la seva estada a l'illa

(↑) - Col·lecció local

Besavi va anar a Cuba, El.
Resum : A la Catalunya d'ara tots tenim un besavi que va anar a Cuba, encara que no sigui exactament el nostre besavi. La seva història és la nostra història recent (de la primera meitat del segle XVIII a 1959)
Catalans en el tràfic de negres, Els. (L'Avenç. ). Núm. 75 (octubre 1984)
Diccionari dels catalans d'Amèrica.
Resum : Inventari biogràfic, toponímic i temàtic. 4 Volums
Illa dels somnis, L'. Begur : Ajuntament de Begur, .
Patrimoni documental: Catalunya - Cuba, El. Begur : Fundació Catalana Begur - Cuba, .
Cabré, Tate . Cuba a Catalunya. El llegat dels indians. Valls : Cossetània, 2008 .
Resum : Cuba a Catalunya, el llegat dels indians està concebut com la segona part d’una recerca sobre les relacions entre el Principat i la gran de les Antilles.
Altra informació: La primera part es va publicar amb el títol Catalunya a Cuba, un amor que fa història
Cabré, Tate . Guia de rutes indianes de Catalunya .
Resum : Més de vint itineraris desconeguts i sorprenents, rurals i urbans, per fer a peu, amb cotxe, amb bici o amb trenet!, per la Catalunya americana,(Arenys de Mar, Begur, Blanes, Cadaqués, Calonge, Lloret de Mar, Sant Feliu de Guíxols, Sant Pere de Ribes, Palafrugell, Torredembarra y Vilanova i la Geltrú ) dels palaus, les palmeres i les porxades colonials… Qualsevol dia de l’any o a l’estiu… Amb el so de les havaneres i el sabor tropical de les Fires d’Indians.
Altra informació: CL 72 CAB
Cabré, Tate ; Rodrigo, Martín . Barcelona i el llegat dels indians. (L'Avenç. ). 72p., Núm.375 (gener 2012)
Resum : Malgrat una certa confusió sobre quina és la paraula més apropiada ("indians", "indianos" o "americanos") per designar-los, el fet cert és que tant aquests personatges com el seu llegat són força coneguts arreu del país i, sobretot, a les localitats de la costa catalana.
Altra informació: Article de la revista L'Avenç ens situa els indians a Barcelona i la seva petjada en el paisatge urbà
Casals, Eva ; Turró, Jordi . De Palafrugell a Amèrica. Palafrugell : Ajuntament de Palafrugell, 2011 .
Resum : El llibre De Palafrugell a Amèrica, està dedicat al comerç, l'emigració i el patrimoni indià a Palafrugell des de 1750 al 1900. A la primera part, Jordi Turró ens explica qui eren els membres del grup de Palafrugell establert a Cadis a partir de la segona meitat del segle XVIII, responsable d'organitzar les primeres expedicions comercials catalanes cap a Amèrica. I, pel que fa al segle XIX, recupera els noms dels palafrugellencs que varen emigrar per necessitat, per fer negocis, per fugir del servei militar Eva Casals, a la segona part, descobreix el llegat que ens han deixat comerciants i emigrants, el patrimoni indià: arquitectura, mobiliari, llengua, música, gastronomia... I, en sentit contrari, els productes que van ser exportats a les colònies El fotògraf Pere Maruny ha reproduït els antics documents i fotografies conservats a l'Arxiu Municipal i aportats per descendents d'americanos
Costa i Fernàndez, Lluis . Nacionalisme cubà i Catalunya, El. Barcelona : Abadia de Montserrat, 2006 .
Resum : La relació i influències mútues entre el nacionalisme cubà i Catalunya, i ens aporta els elements bàsics d’aquesta relació. L’exploració transita principalment per la formació del sentiment nacional cubà i per la creixent estructuració d’un moviment independentista que culminaria amb la plena independització de l’illa de Cuba de la seva metròpoli.
Gil, Rosa . Indians, Els. Girona : Diputació de Girona, 1989 .
Resum : Aquest llibre proposa estudiar la repercussió del fenòmen indià (català que va marxar a terres americanes a fer fortuna) a les terres gironines.
Junqueras, Oriol . Els Catalans i Cuba. Barcelona : Proa, 1998 .
Resum : Les complexes relacions entre catalunya i Cuba: els èxits i els fracassos, les anades i vingudes en relació amb la política dels governs de Madrid, les preses de posició dels catalans a favor i en contra de la independencia de la colònia... Grans plantacions, monopolis comercials, grans fortunes.
Llorens, Carles . Guerra de Cuba, La. (Sàpiens: descobreix la teva història. ; núm. 99).
Resum : Molts catalans van tenir un paper destacat en el procés d'independència de l'illa caribenya. Revelem totes les claus d'aquest llarg conflicte.
Moreno Masó, José Joaquín . Petjada dels catalans a Cuba. Barcelona : Generalitat de Catalunya, 1992 .
Resum : L'autor analitza els origens, oficis i extraccions socials de milers de voluntaris catalans que formaren els batallons especials de l'exèrcit espanyol en les lluites de la independència, mentre que d'altres catalans contribuïen activament a forjar i defensar la identitat nacional cubana en alguns casos fins a morir.

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir
Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal

Disseny i programació web a càrrec del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona