Guies » Temàtiques

Tornar enrera | Versió per imprimir

Llibres de temàtica indiana

Llibres_temàtica_indiana

Llibres que ens ajudaran a coneixer més el procés migratori dels catalans cap a Amèrica, especialment la zona de les colonies del Carib entre el darrer quart de segle XVIII i la primera meitat del XX.

Índex

(↑) - Col·lecció local

Besavi va anar a Cuba, El.
Resum : A la Catalunya d'ara tots tenim un besavi que va anar a Cuba, encara que no sigui exactament el nostre besavi. La seva història és la nostra història recent (de la primera meitat del segle XVIII a 1959)
Catalans en el tràfic de negres, Els. (L'Avenç. ). Núm. 75 (octubre 1984)
Diccionari dels catalans d'Amèrica.
Resum : Inventari biogràfic, toponímic i temàtic. 4 Volums
Illa dels somnis, L'. Begur : Ajuntament de Begur, .
Patrimoni documental: Catalunya - Cuba, El. Begur : Fundació Catalana Begur - Cuba, .
Cabré, Tate . Cuba a Catalunya. El llegat dels indians. Valls : Cossetània, 2008 .
Resum : Cuba a Catalunya, el llegat dels indians està concebut com la segona part d’una recerca sobre les relacions entre el Principat i la gran de les Antilles.
Altra informació: La primera part es va publicar amb el títol Catalunya a Cuba, un amor que fa història
Cabré, Tate . Guia de rutes indianes de Catalunya .
Resum : Més de vint itineraris desconeguts i sorprenents, rurals i urbans, per fer a peu, amb cotxe, amb bici o amb trenet!, per la Catalunya americana,(Arenys de Mar, Begur, Blanes, Cadaqués, Calonge, Lloret de Mar, Sant Feliu de Guíxols, Sant Pere de Ribes, Palafrugell, Torredembarra y Vilanova i la Geltrú ) dels palaus, les palmeres i les porxades colonials… Qualsevol dia de l’any o a l’estiu… Amb el so de les havaneres i el sabor tropical de les Fires d’Indians.
Altra informació: CL 72 CAB
Cabré, Tate ; Rodrigo, Martín . Barcelona i el llegat dels indians. (L'Avenç. ). 72p., Núm.375 (gener 2012)
Resum : Malgrat una certa confusió sobre quina és la paraula més apropiada ("indians", "indianos" o "americanos") per designar-los, el fet cert és que tant aquests personatges com el seu llegat són força coneguts arreu del país i, sobretot, a les localitats de la costa catalana.
Altra informació: Article de la revista L'Avenç ens situa els indians a Barcelona i la seva petjada en el paisatge urbà
Casals, Eva ; Turró, Jordi . De Palafrugell a Amèrica. Palafrugell : Ajuntament de Palafrugell, 2011 .
Resum : El llibre De Palafrugell a Amèrica, està dedicat al comerç, l'emigració i el patrimoni indià a Palafrugell des de 1750 al 1900. A la primera part, Jordi Turró ens explica qui eren els membres del grup de Palafrugell establert a Cadis a partir de la segona meitat del segle XVIII, responsable d'organitzar les primeres expedicions comercials catalanes cap a Amèrica. I, pel que fa al segle XIX, recupera els noms dels palafrugellencs que varen emigrar per necessitat, per fer negocis, per fugir del servei militar Eva Casals, a la segona part, descobreix el llegat que ens han deixat comerciants i emigrants, el patrimoni indià: arquitectura, mobiliari, llengua, música, gastronomia... I, en sentit contrari, els productes que van ser exportats a les colònies El fotògraf Pere Maruny ha reproduït els antics documents i fotografies conservats a l'Arxiu Municipal i aportats per descendents d'americanos
Costa i Fernàndez, Lluis . Nacionalisme cubà i Catalunya, El. Barcelona : Abadia de Montserrat, 2006 .
Resum : La relació i influències mútues entre el nacionalisme cubà i Catalunya, i ens aporta els elements bàsics d’aquesta relació. L’exploració transita principalment per la formació del sentiment nacional cubà i per la creixent estructuració d’un moviment independentista que culminaria amb la plena independització de l’illa de Cuba de la seva metròpoli.
Gil, Rosa . Indians, Els. Girona : Diputació de Girona, 1989 .
Resum : Aquest llibre proposa estudiar la repercussió del fenòmen indià (català que va marxar a terres americanes a fer fortuna) a les terres gironines.
Junqueras, Oriol . Els Catalans i Cuba. Barcelona : Proa, 1998 .
Resum : Les complexes relacions entre catalunya i Cuba: els èxits i els fracassos, les anades i vingudes en relació amb la política dels governs de Madrid, les preses de posició dels catalans a favor i en contra de la independencia de la colònia... Grans plantacions, monopolis comercials, grans fortunes.
Llorens, Carles . Guerra de Cuba, La. (Sàpiens: descobreix la teva història. ; núm. 99).
Resum : Molts catalans van tenir un paper destacat en el procés d'independència de l'illa caribenya. Revelem totes les claus d'aquest llarg conflicte.
Moreno Masó, José Joaquín . Petjada dels catalans a Cuba. Barcelona : Generalitat de Catalunya, 1992 .
Resum : L'autor analitza els origens, oficis i extraccions socials de milers de voluntaris catalans que formaren els batallons especials de l'exèrcit espanyol en les lluites de la independència, mentre que d'altres catalans contribuïen activament a forjar i defensar la identitat nacional cubana en alguns casos fins a morir.

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir
Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal

Disseny i programació web a càrrec del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona