Guies » Novetats

Tornar enrera | Versió per imprimir

Sherlock Holmes

Sherlocksmall

L'investigador més famós de la història va neixer fa 125 anys de la mà d'Artur Conan Doyle i des de llavors no ha deixat d'estar d'actualitat. L'excentric Holmes i la seva manera racional de resoldre els casos és la base de la novel·la policíaca posterior. Qui no hagi llegit les històries, no podrà copsar veritablement allò que Conan Doyle ens va llegar. És fantàstic endinsar-nos en l'època, assistir al desenvolupament dels casos, comprovar l'escepticisme de Watson -sempre fonamentat- i veure com, pas a pas, Holmes li desmunta les idees fins arribar a convèncer-lo. Em sembla especialment interessant la recreació del moment històric i dels costums d'un període d'esplendor britànica, així com la brillant construcció de tots els personatges.
Holmes i Watson són el Londres que tots hem somiat de petits, el Londres que cronològicament ve després de Dickens i dels seus personatges, també emblemàtics (Oliver Twist, David Copperfield, Ebenezer Scrooge). El Londres de la boira, dels contrastos, de tots els tòpics potser més inventats que reals, però que omplen de contingut el nostre imaginari. Us esperem al 221B de Baker Streek...

Índex

(↑) - Literatura

Doyle, Arthur Conan . L'Abisme de Maracat. Barcelona : Laertes, 1992 .
Resum : Un equip de científics, dirigits pel doctor Maracot, sòsia del professor Challenger (Les aventures del professor Challenger, col. L'Arcà, núm. 50), s'embarquen per fer una recerca amb la màxima discreció possible («ja que temia que algú altre se m'avancés») amb l'objectiu d'«arribar al fons de l'Oceà Atlàntic». Dintre d'una gàbia d'acer connectada al barco inicien el descens a les obscures profunditats oceàniques, però un pop gegant trencarà els cables i llançarà els protagonistes a una sèrie d'aventures i descobertes sorprenents, com ara la > lítica Atlàntida, la mateixa que el nostre gran poeta Verdaguer havia cantat èpicament més de cinquanta anys abans.
Comentari : Sir Arthur Conan Doyle (1859-1930) va escriure L'abisme de Maracot (The Maracot Deep, 1929) al final de la seva brillant carrera d'escriptor, una obra en la qual demostra una vegada més la seva capacitat narrativa, ja que «cada escena adquireix una mena d'intensitat màgica» i el seu gran do per a la inventiva. A això cal afegir-hi el fet que al cap de cinc anys de ser publicada aquesta novel·la es va inventar la batisfera

(↑) - Còmics

Doyle, Arthur Conan . El Gos de baskervilles. Barcelona : Timun Mas, 1992 .
Resum : La història de “El gos dels Baskerville“ comença quan Sir Charles Baskerville és trobat mort en un sender a l’erm de Devonshire i el doctor Mortimer va a Londres per buscar l’ajuda de Sherlock Holmes. Li llegeix a Holmes el manuscrit sobre la maledicció dels Baskerville, suposadament iniciada amb Hugo de Baskerville, mort per un gos infernal com a càstig per la seva maldat.

(↑) - Novel·la

Doyle, Arthur Conan . El Gos de Baskerville. Alzira : Bromera, 2009 .
Resum : El ric terratinent sir Charles Baskerville és trobat mort al parc de sa casa. El doctor Mortimer, metge de capçalera i amic de la víctima, està convençut d’haver albirat una bèstia sobrenatural amb l’aparença d’un gos enorme entre la boira que envolta la casa de la víctima. Mortimer coneix la terrible maledicció que recau sobre la família dels Baskerville, rela­cionada amb un gos fantasma. Sherlock Holmes i Watson hauran d’esclarir el misteri de la maledicció dels Baskerville
Doyle, Arthur Conan . Els arxius de Sherlock Holmes. Barcelona : Laertes, 1992 .
Resum : Els arxius de Sherlock Holmes posa punt final, amb les seves dotze històries, a l’obra completa (seixanta històries: quatre novel·les i cinquanta-sis contes) del perspicaç i irrepetible Holmes Aventures en les quals el lector es troba amb elements que recorden altres històries ja resoltes: clients que li encarreguen que trobi persones desaparegudes (El soldat pàl·lid, Els tres Garridebs, El colorista jubilat), esclareixi obscures intencions d’estranyes personalitats (El client il·lustre, Els tres frontons, Thor Bridge, L’home que s’arrossegava, Shoscombe Oíd Place) i intervencions en casos que es mouen en el terreny del fantàstic (La cabellera de lleó, L’hostessa del vel) i una sorprenent història de vampirs (El vampir de Sussex).
Doyle, Arthur Conan . Estudi en escarlata. Barcelona : Laertes, 2005 .
Resum : Sherlock Holmes va fer la seva primera aparició en la novel·la Estudi en escarlata , on el seu autor, va introduir el personatge del doctor Watson, company inseparable del detectiu, en la història d'un doble assassinat. El relat està estructurat en dues parts. A la primera, dos crims tenen trasbalsats els policies de Scotland Yard, però Sherlock Holmes, aplicant el seu mètode deductiu basat en l'observació de les proves, enxampa l'homicida. A la segona part, el criminal explica els motius de la seva conducta en un apassionant relat ambientat en la conquesta de l'Oest americà dels mormons.
Doyle, Arthur Conan . Les Aventures del professor Challenger.
Resum : En aquestes Aventures del professor Challenger, tornem a trobar-nos amb dos vells amics: l'escèptic i antagònic professor Summerlee i l'aristocràtic aventurer Lord John Roxton, que ajudarà el protagonista —igual que en El món perdut— a aclarir els misteris —uns udols que provenen del fons més profund de la Terra— i els perills —una intoxicació general de Londres i una màquina desintegradora— que amenacen la societat.

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir
Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal

Disseny i programació web a càrrec del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona