És notícia

...

El Saló més ambiciós

L'esdeveniment dedicat al còmic obre avui les seves portes amb exposicions dedicades al gènere bèl·lic, Batman, Lobezno, Popeye i l'autobiografia.

Per la quantitat de metres quadrats que ocuparà i per les dimensions i envergadura de la seva macroexposició principal –que per primer cop té un cartell propi, en homenatge al personatge Frank Cappa de Mandred Sommer–, el Saló Internacional del Còmic que comença avui a Fira Barcelona Montjuïc arriba a la 39a edició amb el seu plantejament més ambiciós.

Efectivament, la mostra Còmics en guerra –que ocuparà tot el pavelló 1– oferirà durant quatre dies “irrepetibles”, en paraules del director del saló, Carles Santamaria, un exhaustiu repàs de la presència dels conflictes bèl·lics en el còmic que permetrà contemplar de prop 554 originals.

Còmics en guerra és una exposició dividida en apartats cronològics i feta amb la col·laboració d'autors, col·leccionistes i editors. “Ens vam trobar que aquest any coincidien diverses commemoracions d'esdeveniments bèl·lics –el centenari de l'inici de la Primera Guerra Mundial, el 75è aniversari de l'inici de la Segona Guerra Mundial, el 75è aniversari de la fi de la Guerra Civil espanyola i el tricentenari de l'11 de setembre de 1714–, i de la mateixa manera que han fet altres suports, també els còmics han fet la seva reflexió sobre la guerra. Alguns l'han tractat des d'un punt de vista èpic, però d'altres n'han mostrat els desastres”, afirma Santamaria,. A l'exposició hi haurà també videoprojeccions, activitats paral·leles, jocs d'estratègia i l'exhibició de vehicles autèntics procedents dels fons de col·leccionistes.

També hi haurà dues exposicions dedicades als aficionats als superherois, relacionades amb els respectius aniversaris de dos cèlebres personatges reiteradament adaptats en altres mitjans i que, segons Santamaria, “reflecteixen l'eterna dualitat entre les editorials DC i Marvel”. D'una banda, hi haurà una mostra dedicada a Batman, l'home ratpenat creat per Bill Finger i Bob Kane, que arriba al seu 75è aniversari; de l'altra, una dedicada a Lobezno, el mutant membre de la Patrulla X i protagonista també de la seva pròpia sèrie. Totes dues exposicions compten amb originals d'alguns dels dibuixants que han tractat aquests personatges i també amb objectes i figures de marxandatge.

Un altre aniversari és el motiu d'una altra exposició, consagrada als 85 anys de Popeye el mariner, “un clàssic de la cultura popular, del qual es podran veure originals dels anys trenta i marxandatge de l'època”. Popeye va ser creat per E.C. Segar en la tira de Timble Theatre del 17 de gener de 1929.

Una de les tendències a l'alça en el còmic dels nostres dies són les historietes autobiogràfiques. Aquest auge tindrà el seu reflex en una altra exposició, que reunirà originals de més de vint creadors que han parlat en primera persona: Enric Sió, Luis García i Carlos Giménez, Rubén del Rincón, Sandra Uve, moderna de Poble, Miguel Gallardo, Miquel Fuster...

Els convidats internacionals

Un dels plats forts de cada any al saló és la presència de rellevants figures internacionals. En aquesta edició, un dels convidats estel·lars és Joe Sacco, considerat un dels mestres del còmic periodístic, amb obres com Palestina o Notas al pie de Gaza. Però també hi haurà 'Andrew Wildman, un dels dibuixants de Transformers; Audrey Spiry, un dels nous talents de la bande dessinée francesa; Brian Azzarello i Eduardo Risso, responsables del còmic de sèrie negra 100 balas; Cosey, guionista de la sèrie Jonathan; el noruec Jason; Manuele Fior, que acaba de publicar la novel·la gràfica La entrevista; el quebequès Michel Rabagliatti, creador del personatge Paul; R.M. Guéra, dibuixant de l'adaptació al còmic de Django desencadenado; l'animador Bill Presing, que ha treballat en produccions de Pixar com Ratatouille, Up i Cars 2, i Chloé Cruchadet, autora de Degenerado.

Llegiu la notícia a El Punt Avui, 15/05/14

Pàgina principal biblioteca
HORARIS

HIVERN:
Matins: Dimarts i dijous d'11:00 a 13:00 h
tardes: De dilluns a divendres: de 16:00 a 20:00 h

CONTACTE

C. Major, 13, 2n

17850 Besalú

Tf. 972591004

biblioteca@ajbesalu.cat

SEGUEIX-NOS!