Guies » Temàtiques

Tornar enrera | Versió per imprimir

Marató de TV3 2012: Càncer

Foto4186

El càncer és la causa principal de mort de persones entre els 35 i els 70 anys en el món occidental.

La lluita contra aquesta malaltia terrible implica tota la societat. L'edició del 2012 de la Marató de TV3 està destinada a recollir fons per a la recerca, prevenció, cirurgia, tractaments i acompanyament psicològic i afectiu de les persones afectades.   Des de les biblioteques públiques de Girona contribuim amb una guia de lectura que posa al vostre abast llibres de divulgació científica, novel·les i experiències personals, cinema, cómics i pàgines web de referència.

Índex

(↑) - Biografia

Dachs Peitiví, Rosa . Eclipsi : una manera de viure el càncer. Girona : CCG Edicions, 2010 .
Resum : Es pot explicar en 59 pàgines l'experiència personal de la lluita contra el càncer? La Rosa no només ha aconseguit convertir les seves vivències en un llibre, sinó que té la valentia de fer xerrades i presentacions per animar qualsevol persona que passi pel mateix tràngol. Autora local molt implicada en les biblioteques.
Espinosa, Albert . El món groc: si creus en els somnis, es faran realitat. Barcelona : Rosa dels Vents, 2008 .
Resum : Escriu l'autor: "El món groc és un món fantàstic que vull compartir amb tu, el dels descobriments que vaig fer durant els 10 anys que vaig estar malalt de càncer. És curiós, però la força, la vitalitat i les troballes que fas serveixen també per quan estàs bo, en el dia a dia. Aquest llibre et farà conèixer i entrar en aquest món especial i diferent, però sobretot et farà descobrir els "grocs": el nou esglaó de l'amistat, les persones que no són ni els amants ni els amics, aquella gent que es creua a la teva vida i que amb una sola conversa pot arribar a fer-la canviar".
Gili, Elisabet . La sonrisa de Elisabet : un testimonio valiente contra el silencio que rodea al cáncer. Madrid : Martínez Roca, 2002 .
Resum : L'autora pateix un càncer als 24 anys i escriu el seu testimoni sobre com ho va assumir i de les coses que va aprendre.
Lewis, C.S. . Una pena en observación. Madrid : Anagrama, 1998 .
Resum : L'autor ho va escriure després de perdre la seva dona, la poetessa nordamericana Helen Joy Davidson Gresham. La traducció és de Carmen Martín Gaite. Hi ha la versió cinematogràfica "Tierra de penumbra" de Richard Attenborough amb Anthony Hopkins i Debra Winger.
Nehr, Thérèse . Jo vaig vèncer el càncer de pit : la lluita d'una dona. Lleida : Pagès, 2008 .
Resum : L’autora no es limita a explicar la seva experiència personal: dos anys de lluita, radioteràpia, mamectomia i quimioteràpia. Aquest llibre no es queda aquí i reflexiona sobre com curar l’ànima (més enllà del cos). També parla de quina manera tan íntima el càncer de pit afecta les dones.
Rodríguez Carnero, María del Mar . Enamorá de la vida, aunque a veces duela : con cáncer también se crece. Madrid : La Esfera de Los Libros, 2006 .
Resum : L'autora és coneguda com Lamari de Chambao, cantant de flamenc chill out, que va lluitar contra un càncer de pit als 30 anys i que es considera, en paraules seves, molt afortunada «por sentir amor, por tener una familia que me quiere y me cuida, por mis amigos, por mi grupo, sobre todo por sentirme acompañada en mi proceso».
Terzani, Tiziano . Un altre tomb, si us plau! : un viatge pel mal i pel bé del nostre temps. Lleida : Pagès, 2009 .
Resum : Obra imprescindible, en què la malatia sembla quasi anecdòtica. Un periodista molt lúcid descriu el seu peregrinatge pel món provant tota mena de teràpies després de ser diagnosticat d'un càncer. Sense dramatisme ni prejudicis, tan observador com si es tractés d'un cos que no és el seu, descriu un apassionant recorregut pels continents, amb la serenitat de qui reconeix que ha viscut a fons la vida i ha d'experimentar fins al final el darrer viatge gratis que se li ofereix. Una meravella que només s'ha traduït al català en una editorial petita i ha passat injustament desapercebuda pels nostres lectors. Molt útil per als interessats en medicines alternatives.

(↑) - Webs

AECC i Catalunya Contra el Càncer.
Resum : Web oficial de l'Associació Espanyola Contra el Càncer. Hi ha delegació a Girona.
El jardín del libro: bibliografia de teràpies naturals.
Resum : Llibreria online especialitzada en cos, ment i ànima
Fundació Josep Carreras contra la leucèmia.
Resum : Ha recopilat aquesta selecció bibliogràfica en pdf que conté testimonis personals sobre la leucèmia. Algunes obres són molt conegudes, i altres no tant.
La Marató de TV3.
Resum : Des del 1992, Televisió de Catalunya i la Fundació La Marató impulsen aquesta iniciativa per obtenir recursos econòmics per a la investigació científica de malalties i sensibilitzar la població catalana. La web resumeix tota la informació històrica i materials relacionats (espots, vídeos, discos, llibres, projectes...) en 3 idiomes. Requereix Flash Player per visualitzar-se.
Oncolliga: Fundació Lliga Catalana d'Ajuda Oncològica.
Resum : Fundació privada sense afany de lucre que treballa a les comarques de Barcelona per oferir assessorament a tots nivells, activitats, publicacions, voluntariat, etc.

(↑) - Medicina i salut

Casas, Francesc ; Corbella, Joan [aui] . Viure amb càncer : un homenatge. Barcelona : Viena, 2000 .
Resum : L'autor, especialista en oncologia radioteràpica, en aquest llibre parla de persones que ha conegut durant els tractaments i les revisions, així com dels professionals que els atenen. El llibre ja té molts anys, però és una mostra d'agraïment a pacients, metges i infermers, persones que, en el llindar d’una experiència trasbalsadora, estableixen un vincle profundament enriquidor.
Creighton, James L. ; Mattews-Simonton, Stephanie ; Simonton, O. Carl . Recuperar la salud : una apuesta por la vida. Madrid : Los libros del comienzo, 2005 .
Resum : Recull de tècniques desenvolupades pels mateixos autors al llarg de 25 anys com a reforç psicològic dels tractaments mèdics habituals. Ensenya a les persones malaltes a participar en la recuperació de la seva salud i a les que no ho estan a mantenir-la.
Macip, Salvador . Què és el càncer i per què no hem de tenir-li por. Badalona : Ara Llibres, 2012 .
Resum : Genètica, orígens, hàbits i dieta, prevenció, tractaments, curació i recaiguda, xifres... El doctor Macip, investigador, escriptor i expert en divulgació científica a tots els mitjans explica tot el que cal saber actualment sobre el càncer amb un llenguatge fàcilment comprensible.
Moritz, Andreas . ¡El Cáncer no es una enfermedad! : el cáncer es un mecanismo de supervivencia . Barcelona : Obelisco, 2008 .
Resum : El subtítol del llibre és: : descubra qué función tiene el cáncer, cómo resolver aquello que lo ha causado y cómo llegar a sentirse más sano que nunca. L'autor proposa una teoria completament diferent de l'habitual, amb un enfocament revolucionari, que pretén demostrar que la malaltia no s'elimina amb tractaments convencionals sinó amb fent desaparèixer els residus i amb la desintoxicació a través dels mecanismes del mateix organisme.
Mukherjee, Siddhartha . El emperador de todos los males: una biografía del cáncer. Madrid : Taurus, 2011 .
Resum : Des d'Atosa, reina de Persia que va demanar a un esclau que li extirpés un pit fins a Carla, una de les seves pacients, l'autor, que va rebre un Premi Pulitzer, explica descobriments, obstacles, victòries i mort al llarg de 5.000 anys d'història.
Servan-Schreiber, David . Anti cáncer : una nueva forma de vida. Madrid : Espasa Calpe, 2011 .
Resum : L'autor, que va superar un càncer, es basa en la seva experiència per analitzar, amb un to positiu i optimista, conductes i hàbits de la nostra societat que poden afavorir l'aparició de la malaltia i recomanar pràctiques i exercicis per frenar-lo i reforçar la salud.
Shaw, Claire . Dieta sana contra el cáncer. Barcelona : Grijalbo, 2009 .
Resum : Recull de 50 receptes ànticancerígenes a base de batuts, amanides i peix per prevenir el risc de malaltia. Inclou consells sobre alimentació i proposa canvis senzills en la dieta habitual.
Siegel, Bernard S. . Amor, medicina milagrosa. Madrid : Espasa Calpe, 2009 .
Resum : El subtítol (enseñanzas sobre autocuración debidas a la experiencia de un cirujano con pacientes excepcionales) ja indica que es tracta d'un recull de casos clínics de curació de malalts pels que aparentment no hi havia esperança. Explora el poder de la pròpia ment, de la voluntat de sobreviure i sobretot de l'afecte de les persones que ens envolten.
Vidal, Laura . Volem estar amb tu. Barcelona : Columna, 2012 .
Resum : Subtítol: consells útils per als familiars i els amics dels malalts de càncer

(↑) - Cinema

Apatow, Judd . Hazme reír. Madrid : Universal, 2009 .
Resum : George Simmons (Adam Sandler), és un actor còmic de monòlegs que de cop descobreix que li queda poc temps de vida. Llavors comença a valorar el que realment importa.
Casavettes, Nick [drt] . La decisión de Anne. Madrid : Tripictures, 2010 .
Resum : Anne és una nena que ha estat portada al món per salvar la vida de la seva germana gran, malalta de leucèmia, amb qui compartirà moltes hores d'hospital. Però quan arriba als 11 anys es busca un advocat per emancipar-se mèdicament.
Coixet, Isabel [drt] . Mi vida sin mí. Barcelona : Cameo Media, 2011 .
Resum : El guió es basa en el conte "Pretending the bed is a raft" de Nanci Kincaid. La protagonista és l'Ann, que viu a Vancouver i té una vida grisa plena de problemes familiars i econòmics. El dia que li detecten un càncer, paradoxalment, descobreix el plaer de la vida i decideix fer realitat la llista de "coses que vull fer abans de morir".
Columbus, Chris [drt] . Quédate a mi lado. Madrid : Columbia Pictures, 1998 .
Resum : Julia Roberts i Susan Sarandon es troben en la difícil situació d'educar els fills de famílies separades. Una és la parella actual del pare i l'altra la seva ex dona. Però les circumstàncies fan que es vegin obligades a deixar de banda les seves diferències.
Cuarón, Alfonso [drt] . Y tu mamá también. Madrid : Sogepaq, 2001 .
Resum : Road movie mexicana. Luisa, de 28 anys, davant una devastadora notícia, decideix emprendre un viatge de bogeria en companyia de dos nois molt més joves que ha conegut en una festa. Amb Maribel Verdú, Joel García Bernal i música de Natalie Imbruglia i Frank Zappa.
Espinosa, Albert ; Freixas, Pau . Polseres vermelles: intensament vius. [S.l.] : OK, 2011 .
Resum : Sèrie que explica la història d'un grup de nois i noies que coincideixen en un hospital a causa de les seves malalties, i parla de l'amistat, les ganes de viure i l'afany de superació. Ha tingut molt d'èxit i premis i l'han comprat 13 cadenes de tot el món.
Fesser, Javier [drt] . Camino. Barcelona : Cameo Media, 2009 .
Resum : Inspirada en la història real d'Alexia González Barros, filla d'una família de l'Opus Dei que es va morir l'any 1985 amb 14 anys, planteja la malaltia des d'una resignació religiosa molt dura que alguns fragments de fantasia no aconsegueixen suavitzar. Premis Goya: Millor pel·lícula, director, guió original, actriu (Carme Elias), actor secundari (Jordi Dauder), i actriu revelació (la nena Nerea Camacho). El 2008 també li van donar el premi Gaudí a la millor pel·lícula europea.
González Iñárritu, Alejandro [drt] . Biutiful. Madrid : Universal, 2011 .
Resum : Uxbal, que viua Barcelona en situació marginal, sap que es morirà d'un càncer de pròstata i farà tot el possible per assegurar el futur immediat dels seus fills treballant en les seves activitats il·legals i intentant reprendre un vincle amb la mare dels nens.
Hiller, Arthur [drt] . Love story. Madrid : Paramount Home Entertainment, 2001 .
Resum : Un clàssic del cine romàntic del 1970, basada en la novel·la homònima d'Eric Segal i protagonitzada per Ali MacGraw i Ryan O'Neal. L'argument és una història d'amor estroncada per la leucèmia de la noia. La banda sonora (amb la cançó "Where do I begin"), la cita cèlebre "Amor és no haver mai de dir ho sento" i l'escena final han superat rècords de popularitat mundial.
LaGravenese, Richard [drt] . Postdata te quiero: el verdadero amor nunca muere. Barcelona : Filmax Home Video, 2008 .
Resum : Holly Kennedy (Hilary Swank) és una jove vídua que prova de refer la seva vida després de perdre el seu marit Gerry (Gerard Butler). Un bon dia descobreix que li ha deixat unes cartes.
Mercero, Antonio [drt] . Planta 4ª. [S.l.] : BocaBoca Producciones, 2003 .
Resum : Basat en un text teatral d'Albert Espinosa, descriu les vivències d'un grup de nois ingressats a l'hospital. Què passa quan l'adolescència trascorre en pijama i tancats dins de quatre parets? Quanta importància té l'amistat i el sentiment de pertinença a un grup?
Reiner, Rob [drt] . Ahora o nunca. Madrid : Warner Bros, 2008 .
Resum : Dos malalts terminals, d'origen i manera de ser ben diferents, es fan amics. Edward Cole (Jack Nicholson) és un home ric i Carter Chambers (Morgan Freeman) fa de mecànic. Junts decideixen fer un viatge junts per poder fer realitat tot allò que desitgen abans de morir-se.
Schmitt, Éric-Emmanuel . Cartas a Dios. Madrid : Karma, 2011 .
Resum : Edició original: "Oscar et la dame rose". Basat en el llibre d'Éric-Emmanuel Schmitt del mateix títol, el protagonista és un nen de 10 anys ingressat en un hospital infantil.
Schumacher, Joel [drt] . Elegir un amor. Madrid : Twentieth Century Fox Home Entertainment España, 2002 .
Resum : Richard Friedenberg, guionista, ha adaptat una novel·la de Marti Leimbach per explicar la història de Hilary/Julia Roberts que contesta un anuncia al diari per cuidar en Victor/Campbell Scott, afectat de leucèmia.
Shankman, Adam [drt] . Un paseo para recordar. Barcelona : Filmax Home Video, 2004 .
Resum : Basada en el novel·la de Nicolas Sparks i ambientada a Carolina del Nord, una altra història d'una parella enamorada que s'acaba amb la mort de la protagonista. I una altra frase final ensucrada: "el nostre amor éss com el vent: no el puc veure, però el puc sentir".

(↑) - Infantils imaginació

Carbó, Joaquim ; Rifà, Fina [il] . La gorra. Barcelona : La Galera, 2004 .
Resum : Quan la Caterina torna a l'escola després de passar quatre mesos a l'hospital, només li preocupa una cosa: què diran els nens i nenes quan vegin que li han caigut els cabells? Una tendra història d'un gran autor que ha escrit sobre tots els arguments possibles, indispensable a la nostra literatura per a infants i joves.
Denou, Violeta . En Teo a la platja. Barcelona : Timun Mas, 2010 .
Resum : En Teo es posa protecció solar, pren el sol amb gorra i samarreta i sota el parasol. Missatge subliminal per conscienciar la mainada dels perills que comporta la radiació solar i inculcar mesures de protecció del càncer de pell. Exemple de cooperació entre el món sanitari, salud i educació: va ser la Unitat de Melanoma de l'Hospital Clínic de Barcelona que va proposar a l'editorial la publicació de continguts educatius per al conte.
Elizegi, Rebeka . Una flor de recanvi per al la mare. Barcelona : Takatuka, 2011 .
Resum : "Un matí de tardor, just quan les fulles dels arbres començaven a caure, la mare va tenir una gran sorpresa...". Amb aquestes paraules comença l'àlbum il·lustrat on un nen parla del càncer de mama de la seva mare amb molta naturalitat. Les il·lustracions són molt especials, fetes amb la tècnica del collage, sense ombres que remarquin sentiments. Hi ha edició en castellà.
Mebs, Gudrun ; Martín Vidal, Beatriz [il] . Birgit, historia de una muerte. Arganda del Rey : El Jinete Azul, 2011 .
Resum : La història és molt dura, perquè la que emmalalteix és una nena petita, està narrat des dels sentiments de la germana i, amb el títol ja es veu el trist desenllaç. Però el llibre és molt bonic: les il·lustracions són una passada!

(↑) - Infantils coneixements

Kübler-Ross, Elisabeth . Carta para un niño con cáncer. Barcelona : Luciérnaga, 2000 .
Resum : Kübler-Ross és una autora de referència sobre el tema de la vida i la mort, i en aquest cas ha acompanyat les seves paraules, sempre serenes, d'il·lustracions pròpies per respondre a les preguntes d'en Dougy, un nen amb càncer, i transmetre consol als malalts i a les persones que els hi fan costat.
Vergés de Echenique, Paulina . La Berta planta cara al càncer. Barcelona : Sirpus, 2001 .
Resum : L'autora, nascuda a Barcelona, filla d'un editor fundador de Destino, ha viscut a Mèxic i actualment està instal·lada a Palamós. Ha escrit 2 llibres per a infants i 1 de cuina.

(↑) - Còmics

Franc, Isabel ; Martín, Susanna [il] . Alícia en un món real. Barcelona : Norma, 2010 .
Resum : La protagonista d'aquest còmic no viu al país de les meravelles. Explica la seva experiència amb el càncer de mama des d'una perspectiva positiva, humorística i valenta, sense dramatisme. L'autora del text també és coneguda per "Entre todas las mujeres" (Tusquets), finalista del Premi La Sonrisa Vertical 1992.

(↑) - Novel·la

Coetzee, J.M. . L'edat de ferro. Barcelona : Edicions 62, 2004 .
Resum : Ciutat del Cap, últims dies de l'apartheid. Un càncer acaba de sentenciar a mort la senyora Curren. Els dubtes, la por i la implacable soledat se li claven a l'ànima com agulles fines. Només la valentia, la lucidesa, l'amor i l'estranya companyia d'un rodamón li donaran les forces per afrontar amb dignitat el que li queda de vida i escriure una llarga carta a la seva filla, que fa anys que ha marxat a Amèrica. Obra guanyadora del Premi Llibreter 2003, el mateix any que li van concedir a Coetzee el premi Nobel de Literatura.
Downham, Jenny . Antes de morirme. Barcelona : Salamandra, 2009 .
Resum : L'autora és britànica, ha fet d'actriu, i aquesta és la seva primera novel·la, que va tenir un gran èxit al seu país. Descriu la historia de Tessa, una noia de 16 anys malalta de leucèmia des del 12. La llista de coses que vol provar abans de morir-se inclou el sexe, les drogues i la delinqüència.
Gordimer, Nadine . Atrapa la vida. Barcelona : Edicions 62, 2006 .
Resum : Paul Bannerman es posa en mans dels metges per combatre un càncer de tiroides. Durant el tractament, l'ús d'una substància química, força destructiva, el converteix en una persona radioactiva. Per tal d'evitar contagis s'allunya de la seva esposa i el seu fill i es tanca a casa dels pares, una parella de seixanta anys independent i ben situada. Tanmateix, el refugi esdevé una mena d'arrest domiciliari al llarg del qual emergeixen les sensacions de soledat i d'aïllament, alhora que es fan més i més evidents les contradiccions del personatge que ell representa.
Hernàndez, Gaspar . El silenci. Barcelona : Destino, 2009 .
Resum : Formentera. Un home parla, durant tota la nit, a una noia adormida, Umiko, una jove japonesa que fa classes de meditació i que creu en el poder de la curació espiritual. Està malalta de càncer, i desafia la medicina convencional. Ha estat en un monestir zen, i està convençuda que si les emocions l’han fet emmalaltir, també la poden curar. L'home creu en les remissions espontànies, l’autoajuda i la meditació. En situacions extremes, i quan no tenim res a perdre, què som capaços de fer? Premi Josep Pla 2009. Hi ha edició en castellà i en lletra gran XL
Shriver, Lionel . Todo esto para qué. Madrid : Anagrama, 2012 .
Resum : Una autora increïble, que no estalvia detalls a l'hora de criticar la societat occidental i les seves contradiccions o descriure els aspectes més dolorosos de la vida. Si us va colpir "Tenemos que hablar de Kevin" o "El mundo después del cumpleaños", no perdeu l'oportunitat de llegir aquesta cruel narració sobre una devastant malaltia. Amb les 100 pàgines finals més accelerades que haureu llegit mai, us agradi o no.

(↑) - Juvenils

Bowe, Steph . La noia del llac. Barcelona : La Galera, 2011 .
Resum : En Sacha pateix una malaltia terminal; la seva mare és morta, i cada dia ha de veure a l'institut la nova parella del seu pare: és la seva professora d'art. Un dia, en Sacha decideix acabar amb el seu patiment i llançar-se a un llac. És el destí el que fa que el trobi la jove Jewel? La vida d'ella tampoc no ha estat gaire feliç: fa anys va veure morir ofegat el seu germà en aquell mateix llac. Decideix que farà tot el possible per salvar en Sacha.
D'Avenia, Alessandro . Blanca com la neu, vermella com la sang. Barcelona : Rosa dels Vents, 2010 .
Resum : La commovedora història d'un adolescent de 16 anys, enfrontat a una difícil experiència que el porta a redefinir els seus sentiments pel que fa l'amistat, i l'amor, la vida i la mort, i a aprendre la importància d'acomplir els seus somnis. Una gran novel.la de formació, autèntica i vibrant sobre la fragilitat i la força de l'adolescència.
Green, John . No està escrit a les estrelles. Barcelona : Estrella Polar, 2012 .
Resum : Tot i que la medicina ha aconseguit reduir el tumor i li ha regalat uns anys més de vida, la Hazel segueix sent una malalta terminal. El seu final sembla que ja està escrit. Però l’aparició d’Augustus Waters al grup de suport de nois amb càncer canvia radicalment la seva vida. Una novel·la sobre com aprofitar la vida al màxim, gaudir dels qui més estimes, estimar fins que no puguis més i, sobretot, viure.
Larreula, Enric ; Gubianes, Valentí [il] . Alba. Barcelona : La Galera, 1998 .
Resum : Basat en el diari d'una noia que va patir la malaltia i la mort.
Kuipers, Alice . La vida a la porta de la nevera. Badalona : Ara Llibres, 2007 .
Resum : Notes d’una mare i una filla a la porta de la nevera, la vida de cada dia, l’amor, els conflictes, les bromes i… de sobte, la crisi.
Wunder, Wendy . Promise: creus en els miracles?. Barcelona : La Galera, 2012 .
Resum : La Cam té 17 anys, un esperit lluitador i càncer terminal. Ella ja ho ha assumit, però la seva mare i la seva germana encara tenen esperança i han sentit a parlar d'un poble on els miracles passen sovint: Promise. Així que posen la Cam dins el cotxe i la fan viatjar a desgrat cap a un poble desconegut. Però potser, per un cop, la seva mare l'ha encertat i Promise fa que les coses passin encara que una no vulgui. Aquesta no és una història angoixant o trista, sinó un crit a l'esperança. La Cam ens demostra que s'ha de lluitar fins al final i que, tot i que hi ha moments on tot sembla fosc, sempre hi ha persones i llocs que fan viure la vida més intensament en pocs mesos que en cent anys.

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir
Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal

Disseny i programació web a càrrec del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona