Guies » Temàtiques

Tornar enrera | Versió per imprimir

L'altra cara de la vida: la mort

Memora

La mort pot ser analitzada des de múltiples vessants: cultural, emocional, psicològic, patrimonial, etc. Les biblioteques, amb les seves col·leccions, intenten sempre oferir els diferents punts de vista.
El Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona col·labora amb el grup Mémora amb motiu de l'exposició "L'altra cara de la vida: cultura funerària, ahir i avui" per apropar als ciutadans diferent tipus de material que es pot trobar a les biblioteques públiques de les comarques gironines. 

Índex

(↑) - Llibres

Broggi, Moisès . Per una mort apropiada . Barcelona : Edicions 62, 2011 .
Resum : Al llarg de la seva experiència com a metge, el doctor Broggi ha tingut relació amb persones que s’apropen a la mort o que temen fer-ho; i, com a especialista en bioètica, ha reflexionat amb altres professionals de la medicina, d’infermeria o d’altres camps sobre els fets, els drets i les necessitats dels ciutadans, sobre algunes mancances amb què es troben i les millores que mereixen. Aquest llibre fa un repàs dels aspectes més rellevants que envolten el final de la vida, des de l’àmbit més personal fins al públic: la necessitat de preparació, de companyia atenta i d’una cura pal•liativa adient.
Esquerda, Montse . El nen i la mort: acompanyar als infants i als adolescents en la pèrdua d'una persona estimada. Lleida : Pagès, 2011 . 181 p.
Resum : El llibre és una guia didàctica per a pares, educadors, pediatres... i per a totes les persones que conviuen amb nens i adolescents, per saber com tractar el tema de la mort. Un seguit de pautes per poder acompanyar-los en el dol, ajudar-los a comprendre el que està passant, normalitzar la situació en que es troben.
Huisman-Perrin, Emmanuelle . La mort explicada a la meva filla. Barcelona : Empúries, 2003 .
Resum : La mort s’ha convertit en un dels tabús de la nostra societat. Parlar de la mort sempre resulta difícil, i encara més si ens adrecem a una persona jove. Emmanuelle Huisman-Perrin ens demostra que conversar sobre la mort amb els nostres fills és una de les millors maneres d’estimar la vida. La mort explicada a la meva filla és un text a dues veus que ajuda a entendre la mort com una experiència dolorosa, però també com un fenomen natural i acceptable.
Kroen, William C. . Cómo ayudar a los niños a afrontar la pérdida de un ser querido : un manual para adultos . Barcelona : Oniro, 2011 .
Resum : L’autor dóna consells a adults que vulguin ajudar un nen a superar el procés dramàtic de la mort d’un familiar o amic. Poder plorar la mort d’un dels pares, d’un germà o de qualsevol altra persona estimada i aprendre a fer-hi front evita que el nen creixi sentint-se culpable, deprimit o espantat. L’autor suggereix que podem dir en funció de les diferents edats i etapes i proporciona estratègies concretes per a orientar-los durant el procés del dol.
Kübler-Ross, Elisabeth . La mort : una aurora . Barcelona : Luciérnaga, 2008 .
Resum : La doctora Kübler-Ross sosté que la mort és un passatge cap a una altra forma de vida. Veu l’experiència de la mort gairebé idèntica a la del naixement, ja que es tracta de l’inici d’una altra existència, el pas a un nou estat de consciència en què es continua experimentant, veient i sentint, comprenent i rient, i en el qual es té la possibilitat de continuar el creixement espiritual.
Subirana, Jaume . Que no mori la llum : 50 poemes per a funerals . Badalona : Ara Llibres, 2009 .
Resum : Una selecció dels millors poemes de tots els temps per acompanyar el dol i el comiat. Quan ens faltin paraules per expressar el dolor per la pèrdua d’algú estimat, quan pensem en la mort o haguem de parlar-ne, sempre trobarem un vers que ens il•lumini.

(↑) - Webs

El vol de la papallona. Barcelona : Xarxa Audiovisual Local , .
Resum : Programa de televisió que apropa la mort a la ciutadania com una part més de la vida. L’objectiu és analitzar, de manera objectiva i optimista, aquest succés que per molta gent és un tabú.
La mort – L’últim tabú. Sydney : Australian Museum, .
Resum : Arreu del món, la mort i els rituals que l'envolten estan impregnats de tabús. Des del Museu s’eplora el que ens passa quan morim i les diferents maneres que tractem amb la mort.
Mèmora. Barcelona : Memora Servicios Funerarios, .
Resum : Seu web del Grup Mèmora, enpresa dedicada a gestionar els serveis funeraris
PHIL 176: Death. New Haven : Universitat de Yale, .
Resum : Hi ha una cosa de la que puc estar segur: em moriré. Però, què he de fer d'aquest fet? Aquest curs examina una sèrie de qüestions que sorgeixen una vegada que comencem a reflexionar sobre la nostra mortalitat. Curs en obert de l’Universitat de Yale (OYC) que ofereix al públic conferències i altres materials seleccionats de forma gratuïta a través d'Internet.

(↑) - Art

Pujadó, Judit . Tombres i lletres. La Bisbal d'Empordà : Sidillà, 2011 .
Resum : L’amor no cau mai. Clementina Arderiu i Carles Riba van fer esculpir aquesta divisa a la tomba del cementiri de Sarrià on reposen. A Tombes i lletres els homenatgen, juntament amb 40 escriptors més de la nostra literatura, clàssics o en camí de convertir-se’n. Han buscat les tombes de tots ells arreu dels Països Catalans, les han fotografiades i han convidat 41 autors a escriure un text. El resultat: 41 textos que parlen de cadascun d’ells, plens d’històries, de records, de versos, de ficcions i, sobretot, de reconeixements. Perquè la gent morim, però els escrits queden. És per això que el lloc on reposa algú capaç d’imaginar un món propi i capaç de fer-lo arribar i sentir als lectors, no és mai un lloc mort, és un lloc de silenci ple de paraules que podran reviure un i mil altre cops.
Pujadó, Judit . Vint-i-cinc cementiris i dues tombes de les comarques gironines. Bellcaire d'Empordà : Vitel.la, 2010 .
Resum : Tria de 25 cementiris de la província de Girona, amb especial atenció a l'arquitectura, escultures i elements ornamentals. L'autora del text i de les fotos posa en valor els detalls que sovint no es coneixen i destaca les tombres d'escriptors, polítics, escultors, nobles, etc.

(↑) - Cinema

Amenabar, Alejandro [drt] . Mar adentro. Madrid : Sogepaq, 2005 .
Resum : Basada en fets reals, "Mar adentro" narra la història de Ramón Sampedro, un home tetraplègic que durant 25 anys va lluitar per aconseguir una mort digna.
Arcand, Denys [drt] . Las invasiones bárbaras. Barcelona : Cameo Media, 2008 .
Resum : Un home amb un càncer avançat té dificultats per acceptar la realitat de la seva imminent mort i trobar un moment de pau abans del final, especialment perquè té raons per lamentar-se de certs aspectes del seu passat. El seu fill-del qual s'havia distanciat-, la seva exdona, les seves examants i els seus vells amics aniran a reunir-s'hi per compartir els seus últims moments.
Burton, Tim [drt] . La novia cadáver. Madrid : Warner Bros, 2009 .
Resum : Pel•lícula d’animació en què el jove Víctor és portat de sobte a l’infern on es casa amb una núvia que està morta. Mentre això passa, la seva promesa actual, amb qui s’havia d’haver casat, l’espera en el món dels vius. Conte optimista explicat amb l’estil de Tim Burton.
Coixet, Isabel [drt] . Mi vida sin mi. Barcelona : Filmax Home Video, 2004 .
Resum : Ann té 23 anys, dues filles i un marit que està a l’atur, a més d’una mare amb la que no s’entén i un pare tancat a la presó. Ann treballa com a netejadora en una universitat i viu amb la seva família en una caravana al jardí de casa la seva mare. En un visita mèdica se li diagnostica una malaltia terminal que fa que Ann elabori una llista de les coses que vol fer abans de morir.
González Iñárritu, Alejandro [drt] . 21 gramos. Madrid : Universal Pictures, 2007 .
Resum : El fil argumental són tres històries que conflueixen arrel d’un tràgic accident de cotxe. Es tracta d’una història d’esperança i humanitat, de supervivència a partir de les vivències dels tres personatges principals molt diferents entre sí. Un aspecte significatiu és el títol de la pel•lícula, 21 grams és el pes que té l’ànima humana un cop s’allibera del cos.
Takita, Yojiro [drt] . Despedidas. Barcelona : Cameo Media, 2009 .
Resum : Un antic violoncel•lista es queda sense feina i decideix tornar a la ciutat on ha nascut. Després de diferents intents troba feina d’enterrador: prepara tan bé com pot el cossos per a l’altra vida. Tot i que la seva dona veu amb menyspreu la seva feina, Daigo, el protagonista, se n’adona que aquesta feina li aporta el que li faltava a la seva pròpia existència.
Zucker, Jerry [drt] . Ghost. Madrid : Paramount Home Entertainment, 2001 .
Resum : Sam i Molly viuen l’amor perfecte. Una nit, Sam es mor davant la seva companya Molly i es converteix en un fantasma que erra per la terra. Sam es comunica a partir d’una falsa mèdium. Ambdós intenten comunicar-se amb la Molly per descobrir qui va assassinar en Sam.

(↑) - Infantils imaginació

Canals, Mireia ; Aguilar, Sandra [il] . L'amiga invisible. Barcelona : Salvatella, 2011 . (Emocions. ; núm. 1). 32 p.
Resum : Un dia tornant de l'escola l'Anna va trobar a la seva mare en blanc i negre. La mare estava molt trista per què l'àvia havia mort. A mesura que l'Anna s'entristia anava perdent els colors i es tornava en blanc i negre. Però de sobte, al seu costat, va aparèixer una nena. Era l'Anna en color, la seva amiga invisible que havia vingut per ajudar-la a retrobar els seus colors i l’alegria que havia perdut, fent-li entendre que sempre portaria un trosset d’aquell que havia marxat dintre del seu cor.
Bauer, Jutta . El ángel del abuelo. Barcelona : Lóguez ediciones, 2007 . 42 p.
Resum : Una història senzilla, profunda i suggerent en veu de dos personatges anònims, un avi i un net, metàfora de la generació que vivim. L’avi parla al net de la seva vida, la infantesa, la guerra, la fam, la reconstrucció, la família. el nét. Les imatges ofereixen un contrapunt al text acompanyant, desmentint, amplificant la veu de l’avi que s’apaga serenament. Hi ha una tercera veu, la del títol del llibre, l’àngel que ha acompanyat tota la vida l’avi i que seguirà acompanyant el nét. Un àlbum preciós per a infants i adults.
Bausà, Roser ; Peris i Lozano, Roser [il] . Bona nit, avi!. Barcelona : Lóguez ediciones, 2004 . 26 p.
Resum : Una nit d'estiu, tot mirant el cel estelat, la Marta descobreix una estrella que fa pampallugues, sembla ben bé que li està picant l'ullet. Mira, mare, aquell estel em fa l'ullet! Potser és l'avi Pep... li diu la seva mare. La tendresa amb què la mare de la Marta li parla de la mort de l'avi i la manera com la convida a mantenir viu el seu record, fan que aquest llibre sigui molt adequat per ajudar els petits a entendre una situació tant inexplicable per a ells com és la desaparició d'una persona estimada.
Hellings, Colette ; Bawin, Marie-Aline [il] . L'avi d'en Tom ha mort. (CombelDoc. ). 25 p
Resum : Avui passa alguna cosa. La mare d'en Tom plora i el pare ha tornat a casa molt aviat... Poc a poc en Tom comprèn aquesta commoció: el seu avi ha mort. Van a veure l'àvia. No és Nadal, ni tampoc és diumenge, i tot i així, tota la família s'ha reunit. Amb els cosins, en Tom surt a jugar al jardí i davant del carretó de l'avi, decideixen fer una enorme pila de fulles... com feien amb l'avi!
Beuscher, Armin ; Haas, Cornelia [il] . Més enllà del gran riu. Barcelona : Joventut, 2004 . 26 p.
Resum : “He de fer un viatge, però no pots venir amb mi. És un viatge que he de fer jo sola”. Així s’acomiada la llebre del seu amic l’ós rentador. Després del dolor inicial per la pèrdua de la seva amiga, l’ós rentador sent que amb la mort no s’acaba tot. Quan parla amb els seus amics li venen nous records i aquests els animen. És el que tots necessiten. Una història tendra sobre el comiat i el dol.
Dubois, Claude K. ; Gilson, Patrick . L'estrella de la Laia. Barcelona : Cruïlla, 2008 . 6 p.
Resum : La Laia està molt malalta i ja no va a escola. La vida no és fácil ni per a ella ni per als seus amics. Quan la Laia ja no hi és, en Bernat la busca al cel, entre les estrelles
Gray, Nigel . L'Avi de l'osset. Barcelona : Timun Mas, 1999 . 26 p.
Resum : No hi havia res que li agrades tant, a l’Osset, com anar a veure el seu avi: berenaven junts, i després s’enfilaven dalt de la casa de l’arbre del jardí i l’Avi li explicava històries de quan era jove. Però un dia van portar l’Avi a l’hospital i com que estava massa dèbil per poder-li contar una història, va ser l’Osset qui li va explicar una història a ell, i després l’Avi es va adormir profundament... Una història molt tendre.
Ramón, Elisa ; Osuna, Rosa [il] . No és fàcil, petit esquirol!. Barcelona : Kalandraka, 2003 . 36 p.
Resum : L’esquirol vermell està trist. La seva mare ha mort i no accepta que no la veurà més. No vol fer res del que feia amb ella! A partir del conte anem seguint el procés del dol del petit esquirol: primer la ràbia i el sentiment d’abandó, després la tristesa, l’enyorament i el dolor i finalment l’acceptació de la separació i la cerca de consol en el record.
Wilhelm, Hans . Jo sempre t'estimaré. Barcelona : Joventut, 1989 . 32 p.
Resum : Aquest llibre ens explica la història de l’Elfi, la millor gossa de tot el món, i la seva amistat amb un nen. Ens narra històries i moments viscuts entre tots dos que s’acaben quan l’Elfi es fa gran, comença a estar malalta i es mor. Aquest llibre posa els sentiments a flor de pell i ens transmet la importància de l’amor i l’amistat i com d'important és expressar i exterioritzar aquests sentiments.

(↑) - Còmics

Eisner, Will . Contrato con Dios. Barcelona : Norma, 2008 .
Resum : El còmic està format per quatre històries ambientades en un barri de Nova York durant els anys 30. Són històries tristes i pessimistes reforçades per un dibuix molt expressiu. La primera història dóna nom al còmic. Tracta la vida d’un immigrant jueu rus, Frimme Hersch, un home bondadós, amable i servicial que reforça la seva actitud signant un contracte amb Déu. Tot canvia amb un fet dramàtic, la mort de la seva filla. Ell considera trencat el contracte i renuncia al seu comportament impecable.
Gipi, . S.. Madrid : Sinsentido, 2007 .
Resum : S. és un recurs de l'autor per superar la pèrdua del seu pare. El còmic és un seguit de records, importants o no, del seu pare o propis, amb la intenció que no quedin en l'oblit i retre, així, el seu homenatge personal. S. és la inicial de Sergio, nom del pare de l'autor, escriure el nom complet li provocava massa mal.
Larcenet, Manu . Los combates cotidianos : lo que la verdad cuenta. Barcelona : Norma, 2006 .
Resum : Obra de quatre volums (també podeu trobar una edició integral) on es relata la vida de Marco, un fotògraf en constant lluita amb els seus “combats quotidians”: relacions de parella, familiars, amistats, paternitat, etc. Destaquem el tercer volum “Lo que la verdad cuenta” que té com a tema central el suïcidi del pare de Marco. Aquest fet i la troballa d’uns diaris personals, faran que Marco es qüestioni qui va ser realment el seu pare.
Regnaud, Jean . Mi mamá está en América y ha conocido a Buffalo Bill. Rasquera : Ponent Món, 2008 .
Resum : La vida de Jean, un nen de sis anys, està marcada per l’absència de la mare, de la qual mai no ha tingut cap explicació. El còmic és un relat sobre la incomunicació entre infants i adults, la incapacitat d’explicar la realitat a un nen que intenta suplir aquesta manca d’informació amb imaginació, una imaginació reforçada per unes misterioses postals enviades per la mare que, curiosament, rep una amiga d’en Jean.

(↑) - Novel·la

Patrimonio: una historia verdadera. Barcelona : Seix Barral, 2007 .
Resum : Herman Roth, vidu de 86 anys, lluita contra un tumor cerebral. En un admirable acte d'honestedat i sensibilitat, Philip Roth crea el seu millor personatge, el seu propi pare, dins una narració que descriu la seva relació complexa i la seva visió sobre la mort i el temor que inspira. Un fragment d'exemple: "Lo que demuestran los cementerios, al menos a las personas como yo, no es que los muertos estén presentes, sino que ya se han ido. Ellos se han ido y nosotros, por el momento, aquí estamos."
Albom, Mitch . Els dimarts amb Morrie : un vell, un jove i la gran lliçó de la vida. Barcelona : Empúries, 2006 .
Resum : Morrie Schwartz, el vell professor, s'està morint i Mitch, el seu antic alumne, el visita cada dimarts per assistir a un curs molt especial. Un curs en què parlaran de temes com l’amor, la família, l’amistat, el perdó, i gràcies al qual Mitch arribarà a entendre el veritable sentit de la vida. Les últimes classes de Morrie ensenyaran a Mitch el valor de les paraules, la riquesa de les emocions i el plaer de la ironia, però, sobretot, la dignitat de què es pot ser capaç davant de l’adversitat.
Gaarder, Jostein . La noia de les taronges. Barcelona : Empúries, 2009 .
Resum : En Georg té 15 anys. Viu amb la seva mare, el seu padrastre i la seva germana de 18 mesos. Un bon dia la seva àvia li porta una carta que el seu pare li va escriure abans de morir. Havia estat perduda durant molt de temps i en Georg la rep amb escepticisme perquè amb prou feines se’n recorda, del seu pare.
Monsó, Imma . Un home de paraula. Barcelona : La Magrana, 2007 .
Resum : Quan un ésser estimat desapareix de la nostra vida, com conciliar la necessitat d'oblidar amb el fort desig de no fer-ho mai? Com conjugar el record i l'oblit de la millor manera possible? Què és el que fa durar, sovint incompresiblement, l'amor en una parella? Són les preguntes que es fa una dona de 43 anys al llarg d'aquestes pàgines i alhora, amb humor i vitalitat, fa un repàs a la singular personalitat de l'home amb qui va conviure durant setze anys, les anècdotes que van envoltar la seva relació, els viatges, l'adopció de la seva filla, la complicitat intel·lectual que es va crear entre tots dos... Una novel·la que és un singular tractat del dol, i un intent de reconstruir la presència de l'esser desaparegut a base de paraules i humor, les úniques armes que poden guanyar la partida a la mort.
Nelson, Jandy . El cielo está en cualquier lugar . León : Everest, 2010 . 341 p.
Resum : Quan Bailey mor, la seva germana Lennie es queda completament perduda. I trista. I sola. I sense nord. I ha de començar a aprendre a ser la protagonista de la seva vida i decidir el seu propi camí. I per complicar-ho més, ella, que mai va destacar, es troba enmig de dos nois que l'atrauen i competeixen pel seu amor: el xicot de la seva germana, amb qui comparteix el dolor de la pèrdua, i un noi nou, que té el somriure més bonic que ha vist mai. Un llibre genial, amè i captivador. Novel·la juvenil.
Saramago, José . Les intermitències de la mort. Barcelona : Edicions 62, 2005 .
Resum : Què passaria si la mort un bon dia deixés d'actuar? Imagineu les companyies d`assegurances, les funeràries, l`església, els hospitals, les residències de la tercera edat, les famílies de la gent que està patint o els mateixos moribunds? Seria la glòria o el caos? Partint d`una fantasia d`àmbit general, Saramago descendeix al nivell particular i especula sobre la hipòtesi d`una vida sense mort, sobre la possibilitat d`una mort humanitzada que es pugui arribar a apiadar de l`home, barrejant episodis fantasiosos, imatges poètiques, reflexions filosòfiques i anàlisi social, amb el seu humor i estil característics.
Zusak, Markus . La lladre de llibres. Barcelona : La Campana, 2010 .
Comentari : Ambientada en la Segona Guerra Mundial, l'originalitat d'aquesta novel·la rau en el personatge que fa de narrador, que és ni més ni menys que la mort mateixa. I també el punt de vista, centrat en els habitants d'Alemanya, persones que també van ser víctimes dels horrors del nazisme. Aquí trobareu una ressenya més àmplia: http://www.bibgirona.cat/blogs/llibresicompanyia/posts/2011/8/8/la-lladre-de-llibres

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir
Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal

Disseny i programació web a càrrec del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona