És notícia

...

Modest Prats, un referent cívic, intel·lectual i polític

Unanimitat en el record del filòleg i teòleg gironí mort dissabte als 77 anys, a qui la cultura i la docència assenyalen com un puntal pel seu rigor i compromís en favor de la llengua catalana

Com una "figura intel·lectual imprescindible" defineix el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, el capellà i filòleg gironí Modest Prats, mort dissabte a la mitjanit als 77 anys i a qui el món de la cultura va mostrar ahir els seus respectes abans del funeral, que se celebrarà aquest matí a les 11 a l'església del Mercadal de Girona.

Nascut a Castelló d'Empúries l'any 1936 i ordenat capellà al 1959, Modest Prats va combinar la tasca com a rector amb la investigació lingüística i la docència. Era llicenciat en Filologia Romànica per la Universitat de Barcelona i en Teologia per la Pontifícia Universitat Lateranense de Roma, i va completar els estudis amb cursos de doctorat a l'Institut Catòlic de París a finals dels 60. Membre numerari de l'Institut d'Estudis Catalans des del 2005, entre les seves obres destaquen Història de la llengua catalana, escrita amb Josep Maria Nadal; El futur de la llengua catalana, amb Albert Rossich i August Rafanell, i Les homilies de Medinyà, on recollia sermons i homilies.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, recordava ahir "el compromís intel·lectual" que Prats va mantenir al llarg de tota la seva vida. "Des dels moments més complicats per a la nostra cultura fins als darrers dies, va ser present en totes les batalles a favor de la nostra llengua i va treballar incansablement per la recuperació de les nostres institucions", assenyalava Mascarell, que també lloava "el rigor i la saviesa inabastable" del sacerdot gironí, Creu de Sant Jordi l'any 2004. Mascarell deia que es va convertir en un dels intel·lectuals "més destacats del nostre país" gràcies a la "recerca constant de l'excel·lència en totes les tasques que va emprendre".


Llegiu la notícia a El Diari de Girona, 31/03/2014

Pàgina principal biblioteca
HORARIS

Matins
de dimarts a dissabte: de 10.30 a 14 h
Tardes
de dilluns a divendres: de 16 a 20 h

CONTACTE

C. de la Llibertat, 155, 1r

17820 Banyoles

Tf. 972571602

biblioteca@ajbanyoles.org

SEGUEIX-NOS!