Guies » Temàtiques

Tornar enrera | Versió per imprimir

Bibliografia. Dia Internacional de les Dones

Illustrazioni-libri-picame-42

En aquesta guia trobareu els textos fonamentals dels feminismes, assaigs sobre la història del moviment social, les obres clau de les diferents teories feministes i altres llibres relacionats amb el feminisme que es troben a la Biblioteca Lluïsa Duran de la Bisbal d'Empordà.

Índex

(↑) - Altres

Adichie, Chimamanda Ngozi . Tothom hauria de ser feminista. Barcelona : Fanbooks, 2016 .
Resum : Un llibre que recull el transcendental discurs que va oferir l’autora a TEDTalk sobre el significat de ser feminista en ple segle XXI. Un breu assaig que té el poder que les seves paraules ressonin dins el cap de qui les llegeix. Aquest és el poder que tenen els grans assajos per canviar la societat.
Beauvoir, Simone de . El segundo sexo. Madrid : Cátedra, 2019 .
Resum : Simone de Beauvoir (París, 9 de gener de 1908 – 14 d’abril de 1986) fou una filòsofa, professora, escriptora i un dels puntals bàsics del(s) feminisme(s) contemporanis. La seva obra El segon sexe (1949) és un dels assaigs més rellevants del feminisme –i la filosofia- del segle XX. La seva publicació, malgrat les bones crítiques, fou tot un escàndol i fou prohibida en molts països, com és el cas del nostre. Beauvoir parlava lliurament del sexe i criticava la maternitat, temes tabús.
Beauvoir, Simone de . Ningú no neix dona : antologia de textos d'El segon sexe, de Simone de Beauvoir. Vic : Eumo, 2009 .
Resum : Simone de Beauvoir (París, 1908-1986) ha estat una de les intel·lectuals occidentals més influents del segle XX. A El segon sexe, un assaig de més de mil pàgines publicat l'any 1949, es proposa d'analitzar tots els fets naturals i culturals que expliquen la diferència sexual i que s'han utilitzat al llarg dels segles per justificar les desigualtats entre homes i dones. Marta Segarra, gran coneixedora del pensament de Beauvoir, ens presenta aquesta antologia de textos representatius del conjunt de l'obra, plenament vigents, que reflecteixen l'elegant estil discursiu de l'autora, en la traducció al català que l'any 1968 van publicar Hermínia Grau de Duran i Carme Vilaginés.
Capmany, Maria Aurèlia . Amenaça de sedició : feminisme i llibertat. Barcelona : Ara, 2018 .
Resum : Darrera de les diferents cares de l’escriptora Maria Aurèlia Capmany hi ha la de tot un referent feminista de les últimes dècades al nostre país. El centenari del seu naixement ens empeny, per tant, a revisar i rellegir tot allò que va escriure en clau feminista al llarg de la seva vida. Un exercici de lectura i selecció de textos fet per Blanca Llum Vidal, un jove talent de les lletres i el pensament actuals, que ha sabut connectar el compromís i l’activisme de la Capmany amb la reivindicació imparable que avui protagonitzen milions de persones als nostres carrers.
Capmany, Maria Aurèlia . Cartes impertinents de dona a dona. Valls : Cossetània, 2018 .
Resum : Les Cartes impertinents de dona a dona, des del títol provocatives, incisives, fresques, en més d’una ocasió dramatitzades, demostren una vigència insòlita malgrat els canvis profunds de la societat durant les dècades que han transcorregut des de la primera edició. En aquests textos, el feminisme de Maria Aurèlia Capmany, pioner en la seva època, s’alia amb l’estil més directe de la narradora i aconsegueix una comunicació vibrant amb el lector.
Despentes, Virginie . Teoria King Kong. Barcelona : L'Altra Editorial, 2018 .
Resum : A partir de les seves pròpies vivències, Virginie Despentes elabora un manifest feminista combatiu i demolidor, un text desacomplexat i contundent que ataca sense pèls a la llengua el discurs benpensant sobre l’experiència femenina, el matrimoni, la maternitat i altres temes tan polèmics com la violació, la prostitució i la pornografia. Una injecció d’adrenalina.
Dolera, Leticia . Morder la manzana : la revolución será feminista o no será. Barcelona : Planeta, 2018 .
Resum : Aquest és un d'aquells llibres essencials que neixen de la necessitat i la urgència. Perquè Leticia Dolera necessita explicar perquè és feminista i perquè totes hauríem de ser-ho. Un camí vital en el qual s'ha trobat amb persones inspiradores, lectures reveladores, anècdotes viscudes de molt aprop o en primera persona.
Empez, Tania . Ser dona avui : treball, maternitat, moda, esport, salut, sexe. Barcelona : Pòrtic, 2004 .
Resum : Quantes presidentes de govern hi ha al món? Quants homes demanen permís a la feina per acompanyar els fills al pediatre? Els homes i les dones encara estem molt lluny d'aconseguir una igualtat.
Ferré Baldrich, Meritxell . El Maig de les dones : el moviment feminista a Catalunya durant la Transició. Tarragona : Arola, 2018 .
Resum : Del 27 al 30 de maig del 1976, se celebraren a Barcelona les primeres Jornades Catalanes de la Dona. Aquest és el punt de partida del llibre que teniu a les mans, El maig de les dones. El moviment feminista a Catalunya durant la Transició. Des d’aquesta data del desembre del 1975, i fins al cap de deu anys, el 1985, quan se celebren les III Jornades Estatals Feministes a Barcelona, l’autora ens presenta una anàlisi acurada, rigorosa i documentada sobre diferents aspectes de la lluita feminista a Catalunya durant aquesta dècada que són fonamentals per entendre el període de la transició des del punt de vista de les dones i, també, el moment present.
Gilman, Charlotte Perkins . El Món de l'home : o la nostra cultura androcèntrica. Maçanet de la Selva : Gregal, 2017 .
Resum : En aquest assaig sociològic, publicat el 1911, Charlotte P. Gilman, a partir de les idees de Lester F. Ward, construeix la seva crítica a la cultura androcèntrica. Segons l'autora, l'androcentrisme ha alterat els rols vertaders de dones i homes i aquest fet ha perjudicat i alentit el desenvolupament correcte de la humanitat. Així, la dominació masculina i la submissió de la dona, propagades per una cultura centrada en la masculinitat, han perjudicat dones, homes i infants. En cada capítol d'aquest llibre, Gilman analitza un aspecte social diferent com ara l'educació, l'economia, la religió, la justícia, els esports o la literatura. S'hi estudien els canvis que han provocat els efectes de l'excessiva influència masculina en cadascun d'aquests àmbits i com aquests han allunyat homes i dones de les seves funcions veritables.
Gómez, Marta . Eva encadenada : violencia sexual contra las mujeres en el mundo. Madrid : San Pablo, 2016 .
Resum : Anàlisi i denúncia de la violència sexual contra la dona. per què s'utilitza el sexe per sotmetre a les dones i a comunitats senceres? Per què recau sobre les dones el pecat i la temptació? Per què Eva està encadenada? Aquest llibre no té totes les respostes, però planteja totes les preguntes i proposa una travessia incòmoda cap al costat fosc del ser humà.
Huston, Nancy . Vosotras bellas, vosotros fuerte. Barcelona : Galaxia Gutenberg, 2018 .
Resum : Per què, tot i els anys de feminisme i de lluita contra els tòpics de gènere, es continua exigint a les dones que siguin belles i als homes, forts? Per què gran part de la publicitat i dela indústria de l'entreteniment continua propagant la imatge estereotipada d'uns i altres?
Juliano, Dolores . Tomar la palabra : mujeres, discursos y silencios. Barcelona : Edicions Bellaterra, 2017 .
Resum : Qualsevol projecte requereix un final, i aquest llibre és el resultat d'anys d'investigació i reflexió sobre com afecten els prejudicis als sectors més desprotegits de la societat.
Lorusso, Isabella . Mujeres en lucha. Madrid : Altamarea, 2019 .
Resum : Mujeres en lucha és un llibre coral, un conjunt d'entrevistes realitzades a dones espanyoles que participaren a la guerra civil. Algunes van prendre les armes i combateren al front, altres militaren en el POUM, a Mujeres Libres o e diferents grups anarquistes. Van emprendre tota una revolució, i per fer-ho no només van haver d'enfrontar-se al feixisme sinó també, a vegades, als seus propis companys.
Olid, Bel . Feminisme de butxaca : kit de supervivència. Barcelona : Angle Editorial, 2017 .
Resum : «La meva fantasia és una metralleta. Quan vaig pel carrer i un desconegut em crida alguna cosa: metralleta. Quan el polític de torn fa el comentari masclista de torn: metralleta. Quan el bisbe explica als diaris que com volem que no ens violin, si demanem l’avortament lliure i gratuït: metralleta. Quan a l’escola es valora fins a l’infinit que el pare de les criatures vagi a la reunió, però es donen per descomptat les mares que hi van: metralleta. Quan em fan fora de la feina perquè estic embarassada: metralleta. Quan em diuen que no m’exalti, que no n’hi ha per a tant: metralleta. Podria semblar una fantasia violenta, però no ho és; és una fantasia d’autodefensa.»
Poniatowska, Elena . Las indómitas. Barcelona : Seix Barral, 2018 .
Resum : "Las indómitas" ret tribut a les dones anònimes que van lluitar a la Revolució, a la inconfusible Jesusa Palancares i al silenci de les dones del servei. Alberga l'essència de Nellie Campobello, Josefina Vicens i Rosario Castellanos, que van obrir-se pas en una època literària dominada per homes. A través d'aquesta recopilació d'assaigs, el lector se submergeix a la vida de les indòmites, moltes vegades oblidades per mai silenciades.
Santos, Care . Deixa'm acabar : nou generacions de dones parlen de les seves relacions amb l'altre sexe . Barcelona : Columna, 2004 .
Resum : Ha arribat el moment en què les dones s'expressin amb veu forta i clara sobre el sexe i com han canviat les relacions de parella al llarg de les últimes generacions. Adolescents i àvies, mestresses de casa i executives, mares i filles, ara prenen la paraula.
Solnit, Rebecca . Els homes m'expliquen coses. Barcelona : Angle Editorial, 2016 .
Resum : Els homes m’expliquen coses és una reflexió sobre com s’ha construït al llarg de la història la diferència entre homes i dones, i sobre com les dones encara avui ho tenen més difícil: per ser escoltades, per caminar de nit sense por, per denunciar els assetjaments, per reivindicar els seus drets, per eradicar la cultura de la violació i dels privilegis sexuals. I alhora són textos plens d’intel·ligència i esperança que conviden a tots, homes i dones, a pensar en la vigència del feminisme.
Solnit, Rebecca . La mare de totes les preguntes. Barcelona : Angle Editorial, 2017 .
Resum : Els textos de Rebecca Solnit estan carregats d’intel·ligència i força, ja sigui per parlar del dret a no respondre el que no volem, del silenci imposat a les dones durant segles, de les violacions i la violència misògina, o fins i tot per discutir des d’una visió de gènere els referents literaris del cànon occidental.

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir
Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal

Disseny i programació web a càrrec del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona

Face
Twit