AGENDA UNESCO 2012

HISTÒRIC D'ACTIVITATS: 

 

SETMANA UNESCO 2012. Del 10 al 17 de novembre

 

Energia es pot definir com a potència física d’algú que li permet d’actuar o de reaccionar. O com a determinació, voluntat que es posa en una cosa. Aquesta segona edició de la Setmana UNESCO l’hem volguda batejar amb “La UNESCO, energia en marxa” per vàries raons. En un primer moment, a principis del 2012, quan vam començar a treballarhi vam triar aquest títol pensant en l’any internacional de l’energia renovable per a tothom. Però, sobretot ens va agradar perquè el que ens uneix a tots els components de la Xarxa civil UNESCO catalana és que l’Organització de Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura és el nostre aliment, l’energia que fa funcionar els motors de les nostres associacions i clubs, de les biblioteques, de les càtedres i de les escoles UNESCO. Els ideals, els principis, els objectius de la UNESCO són els que ens animen a reaccionar, a actuar, a moure’ns, és a dir a treballar per bastir els veritables i tan desitjats baluards de la Pau.

Setmana UNESCO 2012

 

PARTICIPACIÓ A LES QUARTES JORNADES INTERPROFESSIONALS. CERVERA, 22 I 23 DE MARÇ

 

Amb motiu de les Quartes Jornades Interprofessionals del Grup de Biblioteques Catalanes Associades a la UNESCO, la directora de la Biblioteca Comarcal de Blanes, Gemma Ciuró, va realitzar la següent aportació:

 

Proposta de reflexió pel Manifest de Cervera

-És el moment de reinventar-nos, tal com va passar als inicis de la Societat de la Informació. Ens hem d’adaptar a la nova situació. L’avantatge que tenim les biblioteques és que la nova situació no s’aparta gens de la missió que ja teníem escrita:  

 

" La biblioteca pública presta els seus serveis sobre la base d’igualtat d’accés de totes las persones, independentment de la seva edat, raça, sexe, religió, nacionalitat, idioma o condició social. Ha de comptar a més amb serveis específics per a aquells que per alguna raó no puguin valer-se dels serveis i materials ordinaris, per exemple, minories lingüístiques, deficients físics i mentals, malalts o reclusos.   La Biblioteca Comarcal de Blanes, en tant que biblioteca pública, té com a objectius principals facilitar instruments que ajudin a satisfer les necessitats d’informació,educació i lleure de totes les persones, i esdevenir un espai de relació i sociabilitat, un centre d’accés a la informació local i un punt d’animació cultural i promoció de la cultura."

 

Per aquest motiu penso que hem de ser optimistes i fer de les nostres biblioteques llocs acollidors treballant més que mai la cohesió social i apropant el ciutadà a la informació. Fins ara ho fèiem amb més recursos i ara ens toca utilitzar allò que varem aprendre quan imaginàvem la biblioteca del segle XXI : sobreviure amb molta imaginació.   La lectura positiva de la nova situació és que crec que tots tindrem menys recursos però molt més temps per a dedicar a la nostra feina, que potser és el recurs més important.  

 

-És també el moment de buscar companys de viatge que estiguin disposats a col·laborar amb nosaltres des d’una relació simbiòtica, de la qual tots en traiem profit. A cadascuna de les nostres poblacions hi ha una multitud d’associacions de caire cultural que estaran disposades a venir a la biblioteca i a col·laborar amb nosaltres. Ells ens omplen l’espai de cultura popular, ens ofereixen activitats i nosaltres els donem la possibilitat de promocionar-se .És un bon moment per aprofitar i fer foment de la lectura. En aquest sentit a Blanes tenim un projecte que cuidem i estimem molt anomenat “Promocionem la cultura, fomentem la lectura” .

 

DIA INTERNACIONAL DE LA LLENGUA MATERNA. 21/02/2012

 

«La llengua del nostre pensament i de les nostres emocions és el nostre bé més preuat. El plurilingüisme és el nostre aliat per vetllar per una educació de qualitat per a tots, per fomentar la inclusió i per lluitar contra les discriminacions.»
Extracte del missatge de la Sra. Irina Bokova, Directora General de la UNESCO    

 

El Dia internacional de la llengua materna se celebra anualment des del 2000 per promoure la diversitat lingüística i cultural i el multilingüisme. La data representa el dia de 1952 quan estudiants que es manifestaven en reconeixement de la seva llengua, el Bangla, com a una de les dues llengües nacionals del que era Pakistan en aquell moment, van morir per trets de la policia de Dhaka, capital actual de Bangladesh. Aquest any 2012 la commemoració està dedicada al plurilingüisme per a una educació inclusiva.

Linguapax - Unescocat aprofita aquesta commemoració per fer públic el nom del guardonat del Premi Linguapax que s'atorga com un reconeixement a lingüistes, investigadors, docents i membres de la societat civil que hagin destacat per la promoció de la diversitat lingüística o de l'educació multilingüe. Aquest any el guardonat és JON LANDABURU ILLARAMENDI.  

        cartell dia mundial de la llengua materna

 

 

 

PRIMER DIA MUNDIAL DE LA RÀDIO. 13/02/2012

 

El passat mes de novembre, la 36a Conferència General de la UNESCO va proclamar el dia 13 de febrer com a Dia Mundial de la Ràdio, amb la intenció de commemorar la contribució fonamental de la ràdio per garantir i fomentar la lliure circulació d'idees i la llibertat d'expressió que apuntalen les societats obertes i democràtiques.  

El Centre UNESCO de Catalunya - Unescocat, creat l'any 1984, amb el propòsit de fer present la UNESCO a Catalunya i Catalunya a la UNESCO, vol celebrar aquest primer Dia Mundial de la Ràdio, amb la complicitat de tots els mitjans de comunicació, especialment els radiofònics, posant èmfasi en el valor de la ràdio com a eina per construir la cohesió social i promoure la democràcia participativa.  

Com a Biblioteca Unesco, col·laborem amb la campanya de difusió i us oferim els següents recursos:  

  • Una falca (30 segons) del director d’Unescocat, Miquel Àngel Essomba, per sensibilitzar el públic en general sobre aquesta nova diada

 

 

 

  • El MISSATGE AUDIOVISUAL enregistrat per la directora general de la UNESCO, IRINA BOKOVA, en quatres llengües.
    a: http://www.unesco.org/
     
  •  L'ÀUDIO d'un diàleg de 8 minuts entre el periodista JOAQUIM MARIA PUYAL i l'exdirector de la UNESCO i president de la Fundació Cultura de Pau, FEDERICO MAYOR ZARAGOZA, sobre la importància de la ràdio i els valors que transmet.

 

 

  

NOVETATS BIBLIOGRÀFIQUES  

 

 

« Pàgina anterior

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir
Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal

Disseny i programació web a càrrec del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona

Youtube
Face
Twit
Flickr
Pinte
Insta