Biblioteques digitals

 

BVMC Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes 
http://www.cervantesvirtual.com/  

La Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes es va presentar en 1999 com una eficaç eina de difusió de la cultura al crear un fons virtual d'obres clàssiques en llengües hispàniques amb un sistema d'ordenació i recerca similar a una biblioteca i accés gratuït des de qualsevol lloc del món a través d'internet. Inclou així mateix un ampli catàleg de textos en altres llengües, especialment en català i gallec; i un important espai dedicat a la Llengua de Signes Espanyola.

Biblioteca Joan Lluís Vives
http://www.cervantesvirtual.com/areas/biblioteca-joan-lluis-vives-0/
 

És fruit d’un conveni entre la Fundació Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes i la Xarxa d’Universitats que formen l’Institut Joan Lluís Vives.
Amb aquest acord es pretén, d’una banda, aprofitar, potenciar i difondre al màxim els fons digitalitzats existents a la xarxa i, d’una altra, proposar i fer efectiva l’edició digital de le sobres més representatives de la cultura catalana, valenciana i balear.

Biblioteca Virtual del Patrimoni Bibliogràfic 
http://bvpb.mcu.es/es/estaticos/contenido.cmd?pagina=estaticos/presentacion

La Biblioteca Virtual del Patrimoni Bibliogràfic està formada per les reproduccions facsimilars digitals de les col·leccions que componen el patrimoni bibliogràfic espanyol. Inclou col·leccions manuscrites i impresos als quals s'afegiran en el futur altres materials. D'aquesta manera s'estan recuperant importants col·leccions com les que provenen dels monestirs de Santa Maria de Huerta, Santes Creus i Poblet, pertanyents respectivament a les Biblioteques Públiques de l'Estat a Sòria i Tarragona, la col·lecció Borbón-Lorenzana que es troba dipositada a la Biblioteca de Castella-La Manxa/Biblioteca Pública de l'Estat a Toledo, les destacades col·leccions d'impresos antics de les Biblioteques Públiques de l'Estat a Lleó, Orihuela, Cadis i Còrdova o les riques col·leccions lul·lianes de la Biblioteca Pública de l'Estat a Palma de Mallorca o fons relatius a la Guerra de la Independència o a la independència de les repúbliques iberoamericanes procedents, respectivament, de la Biblioteca Central Militar i de la Biblioteca Hispànica de l'AECID.
Biblioteca Virtual de Premsa Històrica
http://prensahistorica.mcu.es/es/estaticos/contenido.cmd?pagina=estaticos%2Fpresentacion

La Biblioteca Virtual de Premsa Històrica és el resultat d'un procés de digitalització cooperativa del Ministeri de Cultura, les comunitats autònomes i altres institucions de la memòria amb què es pretén, simultàniament, preservar i fer accessibles uns materials bibliogràfics que es caracteritzen per ser exemplars únics i, per tant, de difícil accés

HISPANIA: Directori de col·leccions digitals   http://hispana.mcu.es/va/comunidades/directorio.cmd?posicion=1&forma=

Hispana reuneix les col·leccions digitals d'arxius, biblioteques i museus conformes a la Iniciativa d'Arxius Oberts que promou la Unió Europea i compleix en relació amb els repositoris europeus, és a dir, constitueix un agregador de continguts de les bases de dades de col·leccions digitals. Entre aquestes col·leccions destaquen els repositoris institucionals de les universitats espanyoles i les biblioteques digitals de les Comunitats Autònomes que ofereixen accés a tot tipus de materials (manuscrits, llibres impresos, fotografies, mapes...) del patrimoni bibliogràfic espanyol.

EUROPEANA  
http://www.europeana.eu/portal/

Projecte de digitalització que dóna accés a objectes de biblioteques, arxius i museus de més de 1500 institucions participants d’arreu d’Europa. A Catalunya hi participen:
Associació de Mestres Rosa Sensat, Ateneu Barcelonès, Centre Excursionista de Catalunya, Biblioteca de Catalunya, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat de Barcelona, Universitat Politècnica de Catalunya, Universitat Pompeu Fabra, Fundació Antoni Tàpies.[9]
Projecte GUTENBERG  
http://www.gutenberg.org/browse/languages/ca

El Projecte Gutenberg (PG) va ser desenvolupat per Michael Hart en 1971 amb la finalitat de crear una biblioteca de llibres electrònics gratuïts a partir de llibres que ja existeixen físicament. Aquests llibres electrònics es troben disponibles des de llavors en Internet.

Mentre que la majoria dels llançaments del projecto Gutenberg són en anglès, també hi ha un nombre significatiu de documents en alemany, francès, italià, espanyol, holandès, finlandès, i xinès, així com en altres llengües. Tots els textos del projecto Gutenberg es poden obtenir i redistribuir pels lectors de forma gratuïta: l'única restricció que es posa en la redistribució és que el text no s’ha de modificar, i ha de contenir l'encapçalament del Projecto Gutenberg. Si el text redistribuït s'hagués modificat, l'arxiu no s'ha d'etiquetar com un text del Projecto Gutenberg

Actualment (juliol de 2012) el projecte ofereix gratuïtament més de 40.000 llibres en diferents formats.
 

Portal KUWAMBA: la mediateca en línia de Casa Àfrica
http://mediatecaonline.casafrica.es/

Portal multimèdia pel qual la Mediateca Casa Àfrica dóna a conèixer gran part dels seus fons documentals i recursos en xarxa oberta. Això significa que qualsevol persona, en qualsevol punt del planeta i de forma gratuïta, serà capaç de fer recerques creuades sobre personatges, matèries i àrees de coneixement, consultar informes, textos, veure exposicions de fotografia en línia o escoltar música del continent veí a través de Radio Kuwamba, entre altres característiques.
 

Biblioteca Digital Mundial  
http://www.wdl.org/es/

La Biblioteca Digital Mundial permet descobrir, estudiar i gaudir dels tresors culturals de tot el món en un únic lloc, de diverses maneres. Aquests tresors culturals inclouen, però no es limiten a, manuscrits, mapes, llibres poc comuns, partitures musicals, enregistraments, pel·lícules, gravats, fotografies i dibuixos arquitectònics. Els articles de la Biblioteca Digital Mundial es poden explorar de manera senzilla segons lloc, època, tema, classe d'article i institució col·laboradora, o poden localitzar-se mitjançant una recerca oberta, en diversos idiomes.

La Biblioteca Digital Mundial va ser desenvolupada per un equip de la Biblioteca del Congrés dels EUA, amb col·laboracions d'institucions associades de molts països; el suport de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, les Ciències i la Cultura (UNESCO); i el suport financer de diverses empreses i fundacions privades.
Google books  
http://books.google.es/intl/ca/googlebooks/about.html

La Cerca de llibres de Google us ajuda a cercar i a trobar llibres, no a baixar-los o a llegir-los sense haver de pagar. Així, quan trobeu un llibre que té drets d'autor, només en podeu veure una petita part, o bé la Vista de fragment o la Vista de les pàgines de mostra, a més dels enllaços a llocs on podeu comprar-lo o agafar-lo en préstec. Si trobeu un llibre que ja no té drets d'autor, en canvi, en poden mostrar la Vista completa del llibre


 

« Pàgina anterior

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir
Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal

Disseny i programació web a càrrec del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona

Youtube
Face
Twit
Flickr
Pinte
Insta