Nascuts per llegir

 

Nascuts per Llegir (NPL) és un projecte que promou el gust per la lectura entre els infants de 0 a 3 anys, creant experiències emotives i positives vinculades al llibre i fent-ne una eina de comunicació entre pares i fills.

 Per tal d'aconseguir-ho, implica les famílies, els bibliotecaris i els professionals de la Salut dels centres d'Atenció Primària i els facilita pautes, materials i activitats que els orientin en el seu paper de mediadors.

El perquè de la lectura

El projecte es planteja des del convenciment que la lecturaés una bona eina pel creixement integral dels infants i que l'afectivitat i la comunicació que s'estableix amb els infants és clau, no solament per a la seva seguretat, sinó també per exercitar-los moltes altres capacitats. Aquesta idea és la que corroboren molts dels estudis realitzats i que demostren que explicar o llegir una història en veu alta des dels primers mesos de vida:

  • Reforça el vincle afectiu entre pares i fills
  • Afavoreix l'adquisició de la competència lingüística
  • potencia la capacitat d'observació, atenció i concentració
  • Estimula la imaginació i la creativitat
  • Desenvolupa el gust per aprendre
  • Ajuda a establir una relació constant entre l'infant i el món que l'envolta

Tot i així, NPL no pretén que els nadons siguin lectors precoços; no creu en l'aprenentatge accelerat ni segueix la moda de l'hiperestimulació, sinó que intenta actuar sobre els hàbits familiars, convida a visitar la biblioteca i a llegir en veu alta, per fer del llibre una eina de comunicació entre pares i infants.

El primer contacte amb el projecte

Des dels seus centres, llevadores, infermeres pediàtriques i pediatres transmeten la importància de la lectura a les famílies i les conviden a participar del projecte, tot entregant-los un fulletó amb informació del programa i de la biblioteca

La inscripció a la biblioteca

Amb aquesta documentació, les famílies es desplacen a la biblioteca. Allà se les inscriu al programa, es fa el carnet al nadó, se'ls hi lliura un obsequi i se'ls informa dels espais, els materials, recomanacions de lectura i les activitats que es programen específicament per a ells.

Quan l'infant celebra els tres anys, se li entrega un petit diploma que l'acredita com a nen lector i se'l convida a continuar gaudint de la biblioteca i la literatura però amb els materials i activitats que hi ha pensats pels infants més grans.

Espai NPL a la sala infantil

A la sala infantil de la nostra biblioteca tenim un espai NPL. Més informació al bloc de la sala.

 

   


 

 Per a més informació, sisplau, contacti amb la següent adreça: http://www.nascutsperllegir.org/

 

« Pàgina anterior

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir
Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal

Disseny i programació web a càrrec del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona

Youtube
Face
Twit
Flickr
Pinte
Insta