És notícia

...

Documental: Josep Pons i Girbau: L'herència d'un blanenc

Un usuari ens ha fet arribar al correu de la biblioteca aquest vídeo , que volem compartir amb vosaltres,  sobre el fotògraf blanenc Josep Pons i Girbau.

És molt interessant i ofereix no només la trajectòria de l'autor si no també una visió de la villa de Blanes, dels seus costums i del seu dia a dia a través de l'ull crìtic del fotògraf.
Absolutament recomanable.
 


Josep Pons  fou el fotògraf oficial del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) entre els anys 1921 i 1939. Cap a finals del 1921, l’SMC va crear un centre d’estudi dels núvolsper encàrrec de la Fundació Concepció Rabell i Cibils, promoguda per Rafael Patxot.

Josep Pons fou el fotògraf assignat per aquest centre d’estudis, i fotografià de forma sistemàtica el cel de Barcelona i de Catalunya, aconseguint una de les col·leccions de fotografies de núvols més valuoses del món en aquella època.

La seva tècnica va crear escola, va ser innovadora. En aquella època, els clixés quedaven totalment cremats en fotografiar núvols. Ell va aconseguir que els núvols quedessin ben contrastats en els clixés de l’època. A més, va innovar un sistema per a la mesura de diferents
paràmetres físics a partir de la fotografia dels núvols. Prenia fotografies des de dos punts diferents de la ciutat, distants 393 metres, i mesurava les variacions d’altitud de les masses nuvoloses a partir de la seva direcció i la seva velocitat.

L’any 1926 havia fet milers de fotografies del cel, i per l’any Polar del 1932, prop de 5.000.
Fou l’autor de moltes de les fotografies reproduïdes a l’Atlas Internacional de Núvols,del 1935, que era d’obligada consulta als principals observatoris del món. Els seus clixés van ser escollits per les comissions de directors de Serveis Meteorològics en la tria per establir els quadres de classificacions de núvols amb motiu de l’edició de l’Atlas Internacional de Núvols.

[Font: http://publicacions.iec.cat/repository/pdf/00000095%5C00000037.pdf ]

 


 

Pàgina principal biblioteca
HORARIS

Matins: de dilluns a divendres, de 10:00 a 14:00 h.
Tardes: de dilluns a divendres, de 16:30 a 20:30 h. (la sala infantil tanca a les 20:00 h.)
Dissabtes de 10.00 a 14.00

CONTACTE

Passeig de Catalunya, 2

17300 Blanes

Tf. 972358033

biblioteca@blanes.cat

SEGUEIX-NOS!