És notícia

...

La Biblioteca acull l’Exposició “Català, llengua d’Europa”

Es podrà visitar fins al 30 d’abril a la sala de consultes i lectura de l’equipament cultural, i explica la situació del català, la novena llengua més parlada en el continent


Des del 15 al 30 d’abril la sala de consultes i lectura del primer pis de la Biblioteca Comarcal allotja l’exposició Català, llengua d’Europa. Està organitzada per la Direcció General de Política Lingüística, gestionada a través dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat, amb el suport de l’Ajuntament de Blanes a través de l’Oficina de Català.
 


L’activitat mostra la vitalitat de la llengua catalana en el marc europeu i explica en versió bilingüe català-anglès quina és la seva situació en diferents àmbits: ensenyament, mitjans de comunicació, cultura, internet, esport, comerç i empresa.

L’exposició està adreçada tant a la ciutadania de Catalunya com a les persones que visiten el país procedents de l’estranger i volen conèixer el català. Fins el moment, la mostra ja s’ha pogut visitar a l’Institut d’Educació Contínua de la Universitat Pompeu Fabra, a Barcelona, així com a l’Espai Santa Caterina de Girona, on es van organitzar visites, classes, presentacions de materials i xerrades, entre d’altres activitats.
 

 

A través de la seva visita, es pot constatar que el català és la novena llengua més parlada a Europa, un llistat que encapçala l’alemany seguit pel francès, l’anglès, l’italià, l’espanyol, el polonès, el neerlandès i el romanès. D’altra banda, s’explica que actualment el català el parlen uns 10 milions de persones i que 162 universitats i centres d’arreu del món ensenyen català.

Un altre dels eixos d’interès és el model lingüístic del català en l’ensenyament, així com dels mitjans de comunicació públics i privats que s’expressen en català, que sumen més de 300. Una altra dada força interessant que es recull a l’exposició és que el català és la 23a llengua més traduïda literàriament arreu del món, des de l’obra de l’edat mitjana d’autors com Ramon Llull o Joanot Martorell, fins a els autors i autores més recents.
 


Per últim, també es destaca que, en l’àmbit digital, el català és la primera llengua amb domini propi: el .CAT., així com els 62.000 llocs web.cat que hi ha actualment, que és la 19a llengua més usada a Twitter, o bé que és la 8a llengua amb més penetració d’Internet. Val a dir que tant aquesta exposició com la que s’allotja al vestíbul de la Biblioteca Comarcal sobre El món de l’escola bressol municipal es podran visitar durant aquests dies de 9’30 a 14 i de 16 a 20’30 h, llevat del dijous 17 d’abril en què només estarà obert al matí. D’altra banda, del 18 al 22 d’abril, ambdós inclosos, la Biblioteca Comarcal estarà tancada en motiu de les vacances de Setmana Santa.
 

 

[Font: blanes.cat]

Pàgina principal biblioteca
HORARIS

Matins: de dilluns a divendres, de 10:00 a 14:00 h.
Tardes: de dilluns a divendres, de 16:30 a 20:30 h. (la sala infantil tanca a les 20:00 h.)
Dissabtes de 10.00 a 14.00

CONTACTE

Passeig de Catalunya, 2

17300 Blanes

Tf. 972358033

biblioteca@blanes.cat

SEGUEIX-NOS!