És notícia

...

Finalitza el mes dedicat a 'Pastors i Misteris'

Pastors i Misteris: 85 anys d’història

La tradicional representació de “Pastors i Misteris”, més coneguts popularment com els Pastorets de Blanes, celebra enguany el seu 85è aniversari. L’autor d’aquesta obra, un poema de Nadal en sis episodis escrit íntegrament en vers, és el veí del barri de Raval Pere Puig i Llensa (Blanes, 1907-2002). Puig i Llensa fou terrassà i poeta, és l’autor de la lletra dels nombrosos goigs a llaor dels sants i marededéus que es veneren a les capelles de Blanes. Compaginà el seu treball a la vinya i als plans de la Tordera amb l’amor envers la seva vila nadiua, participant activament en la vida cultural i associativa del poble. Fou regidor municipal l’any 1934 i membre de l’Obreria del Santuari del Vilar.  

“Pastors i Misteris” s’ha convertit en un clàssic del teatre blanenc i en un dels actes que mai pot faltar dins la programació de les festes nadalenques de la nostra vila.   La seva estrena estava prevista pel dia de Nadal de l’any 1929, però la malaltia d’un dels actors principals va impedir estrenar la representació aquell dia. L’esperada estrena es va haver d’endarrerir fins el Cap d’Any, quan es donava la benvinguda al 1930. L’escenari delCentre Catòlic, entitat ja centenària, fou el lloc on s’interpretà per primera vegada. Des d’aleshores els Pastorets ja s’han pogut veure a l’Esbarjo parroquial, al Cinema Fortuny, al Teatre de Blanes des de 2003 i a d’altres poblacions com Tossa, La Garriga o Banyoles.  

La particularitat d’estar escrits en vers, així com la música expressa escrita per mossèn Joan Batlle, fan d’aquests pastorets quelcom especials i diferents a la resta de representacions que també tenen lloc a d’altres poblacions del país per celebrar el naixement de Jesús. Al llarg de tots aquests anys, els actors dels Pastorets ens ha ofert moltes estones divertides i les seves conegudes cançons han estat cantades per varies generacions de blanenques i blanencs.  

Temps enrere la funció es representava durant tres dies, coincidint amb tres de les festes més importants d’aquestes festes: el dia de Nadal, el dia de Sant Esteve i la diada de Reis.

Actualment, la representació es realitza dies abans d’aquestes dates tan entranyables. Enguany, els dies quan podrem veure i escoltar els emblemàtics pastorets de Blanes són el 20 i 21 de desembre, a les 10 de la nit el primer dia i a les set de la tarda el segon dia de funció.  

Recomanem a qui no els hagi vist mai que no se’ls deixi perdre. Ben segur que molts dels que ja els han vist tornaran a repetir, ara potser per acompanyar als fills o als néts. Cal, però, que entre tots, amb l’esforç dels actors, cantaires, organitzadors, cos de ball, músics... ajudem a conservar aquesta tradició, que ens ajuda en aquests temps de globalització a sentir-nos també més blanencs.  

ACTIVITATS PROGRAMADES

  • de l’1 de desembre al 7 de gener: exposició de material de l’entitat i activitats.
  • divendres 5 de desembre, a les 7 de la tarda, a la sala Roberto Bolaño, xerrada–col—loqui: "Pastorets de Blanes, passat i present ",amb membres de l’entitat Pastorets de Blanes.
  • dimecres 10 de desembre, a les 7 de la tarda, per diferents racons de la Biblioteca: assaig obert d’Els Pastorets de Blanes. Representació de petits fragments de l’obra Pastors i Misteris de Pere Puig i Llensa a càrrec dels actors dels Pastorets.
  • dimarts 23 de desembre, a les 7 de la tarda, a la sala infantil: "Cantem nadales amb barretina i samarra", amb la Coral de Petits del barri de Sa Carbonera


 REPRESENTACIONS AL TEATRE DE BLANES

  • Els Pastorets de Blanes: Pastors i Misteris de Pere Puig i Llensa
    Música: Mn. Joan Batlle

    dissabte, 20 de desembre, a les 22h
    diumenge, 21 de desembre, a les 19h

    preus: 8 € (fila 1-16) - 5 € (fila 17-25)

      La notícia als mitjans
  “Els Pastorets” de Blanes, a la Biblioteca Comarcal    

 

Pàgina principal biblioteca
HORARIS

Matins: de dilluns a divendres, de 10:00 a 14:00 h.
Tardes: de dilluns a divendres, de 16:30 a 20:30 h. (la sala infantil tanca a les 20:00 h.)
Dissabtes de 10.00 a 14.00

CONTACTE

Passeig de Catalunya, 2

17300 Blanes

Tf. 972358033

biblioteca@blanes.cat

SEGUEIX-NOS!