És notícia

...

Exposició commemorativa del Tricentenari a la Biblioteca Comarcal

Presentada amb el títol “1714. Et prenc la paraula”, el seu objectiu és mostrar les conseqüències que va tenir la implantació de la monarquia borbònica per la llengua catalana

Fins al proper 15 de maig es pot visitar al vestíbul de la Biblioteca Comarcal de Blanes una exposició que s’emmarca dins els actes commemoratius del Tricentenari. La mostra, formada per diversos plafons, es presenta sota el títol 1714. Et prenc la paraula, i explica les conseqüències que va tenir a partir d’aquell any la implantació de la monarquia borbònica per a la llengua catalana. També vol posar de manifest que, tot i les prohibicions sistemàtiques, els càstigs i les amenaces per l’ús del català, els parlants han estat fidels a la seva llengua.


Exposició "1714. Et prenc la paraula"

No és casualitat que la Declaració Universal dels Drets Lingüístics de 1996 se signés a la ciutat de Barcelona. Això és perquè pocs pobles com el català han viscut tants anys de repressió de la seva llengua ni han lluitat tant perquè el seu idioma no desaparegui. Tampoc hi ha massa històries com la de la llengua catalana que hagin demostrat amb tanta claredat que les polítiques sobre les llengües afecten directament els ciutadans en la seva vida quotidiana, tant en les seves relacions familiars, com en les socials i les professionals.

El desenllaç de la guerra de successió és prou conegut per tothom; els aliats van abandonar Catalunya a la seva sort signant els Tractats de Pau d’Utrecht i després de mesos de resistència, l’11 de setembre de 1714, Barcelona va caure en mans de les tropes borbòniques. Per als catalans, aquesta derrota va significar l’inici d’una llarga etapa de repressió, l’exili de milers de persones que havien defensat la causa austriacista i el constitucionalisme català, i la supressió de les lleis, les institucions i els òrgans de govern propis.


Res descriu tan bé aquesta nova etapa per a Catalunya i per a la llengua catalana com els decrets de Nova Planta, com per exemple l’Article 4: “Las causas en la Real Audiencia se substanciaran en lengua castellana”. La Nova Planta de Catalunya recull la primera de totes les prohibicions, és l’inici de la persecució a què s’ha vist sotmesa la llengua catalana durant gairebé 300 anys. Val a dir que l’exposició ha estat organitzada per l’Oficina de Català de Blanes, i es tracta d’una mostra itinerant del CNL amb la col·laboració de l’Ajuntament i la Diputació de Girona.

[Font: blanes.cat]

Pàgina principal biblioteca
HORARIS

Matins: de dilluns a divendres, de 10:00 a 14:00 h.
Tardes: de dilluns a divendres, de 16:30 a 20:30 h. (la sala infantil tanca a les 20:00 h.)
Dissabtes de 10.00 a 14.00

CONTACTE

Passeig de Catalunya, 2

17300 Blanes

Tf. 972358033

biblioteca@blanes.cat

SEGUEIX-NOS!