És notícia

...

'Gremi Català de Filigrana en Paper', entitat convidada al setembre

Durant el mes de setembre, l'entitat convidada dins el projecte Promocionem la cultura, fomentem la lectura, és el Gremi Català de Filigrana en Paper.

 

Qui són?

L'associació es va fundar a l’octubre del 2013 amb el desig de divulgar i promoure la filigrana de paper. No obstant això, amb anterioritat a la formació de la mateixa, s’han impartit classes al casal Cívic Can Borrell des de l’any 2009 ininterrompudament. Al llarg de tos aquests anys hem fet diverses exposicions en aquest mateix centre. Veien l’acceptació per part de la gent, ens varem animar a exhibir els nostres treballs fora del casal. La primera exposició va ser a l’Associació de Veïns de Mas Enlaire el juny del 2016. L’any següent varem tornar a exposar en el mateix lloc. Després, per Setmana Santa del 2014, se’ns va facilitar la sala d’Exposició Mª Lusia Tornel del Carrer Ample de Blanes, que va tenir molt bona acollida per part de la gent. Tot seguit, el mes de maig van coincidir la FIRA CREATIVA DE PRIMAVERA a Barcelona i la FIRA D’INTERKILTS a Girona, participant en tots dos esdeveniments, exposant els treballs realitzats i impartint tallers en les mateixes, amb l’objectiu de donar a conèixer el que és l’art de la filigrana de paper.

Breu ressenya histórica de la Filigrana de paper

La filigrana de paper és un art que ha existit per més de 500 anys, encara que algunes fonts assenyalen que es remunta a l’Antic Egipte. Si bé els seus orígens reals són desconeguts, se sap que en els segles XIV i XV va ser molt usada per ordres religioses pobres, per adornar objectes imitant l’or i la plata, a falta de diners per tenir aquests luxes. D’aquesta època es conserven peces realment sorprenents en museus especialitzats de França, Itàlia i Anglaterra, entre d’altres països. El seu nom en anglès: “quilling”, amb el qual aquesta tècnica és més coneguda, deriva de la paraula “quill” que significa ploma, ja que era al voltant de la seva base, on s’enrotllaven les tires de paper.

Actualment, la filigrana de paper es fa amb diferents eines o amb els dits, per després construir formes que, unides entre si, deriven en nombrosos i variats dissenys. La filigrana ha tingut els seus moments d’auge i abandonament, com moltes artesanies. Va ser molt uitlitzada en l’època Victoriana per les dames angleses per decorar caixes de te i altres objectes. Després va ressorgir en els anys 70 del segle XX, tan a Anglaterra com als Estat Units, i aviat va tornar a caure en l’oblit fins al seu no apogeu a principis del 200. Avui dia té estupenda salut. S’està estenent i donant-se a conèixer en gran mesura gràcies a Internet, no només en diversos països d’Europa, a Amèrica del Nord i Austràlia, sinó també a Àsia i Amèrica Llatina, on ha estat acollida amb gran entusiasme. Font: Gremi Nord-americà de Quilling

  • Guia de lectura



  • Activitats programades


   

Pàgina principal biblioteca
HORARIS

Matins: de dilluns a divendres, de 10 a 14 h
Tardes: de dilluns a divendres, de 16:30 a 20:30 h (la sala infantil tanca a les 20 h)
Dissabtes, de 10 a 14 h

CONTACTE

Passeig de Catalunya, 2

17300 Blanes

Tf. 972358033

biblioteca@blanes.cat

SEGUEIX-NOS!