És notícia

...

La Consulta de la C-32 i tres projectes de la Biblioteca de Blanes, distingits al Banc de Bones Pràctiques (BBP)

El BBP dels Governs Locals de Catalunya han valorat que les quatre experiències representen una aportació innovadora i de qualitat i poden servir de referència a d’altres municipis  

Quatre actuacions impulsades per l’Ajuntament de Blanes han estat escollides pel Banc de Bones Pràctiques dels Governs Locals de Catalunya (BBP) de la Federació de Municipis de Catalunya i de la Fundació Carles Pi i Sunyer d’Estudis Autonòmics i Locals. Des d’aquest organisme s’ha valorat que són una aportació innovadora i de qualitat, i a més a més es considera que poden servir de referència per a d’altres ajuntaments o entitats locals.    


Consulta Popular de la C-32, 17 d'abril de 2016

Un dels projectes distingit és la Consulta Popular sobre la prolongació de la C-32 entre Blanes, Tordera i Lloret com a pràctica significativa de Participació Ciutadana en un Procés Participatiu. Els altres tres projectes de Blanes els ha impulsat la Biblioteca Comarcal: Biblioteca Jove. Participació de joves en la gestió de la sala d’estudis; De la Biblioteca a Casa. Projecte de préstec a domicili; i Promocionem la Cultura, Fomentem la Lectura. Cooperació entre la biblioteca i les entitats.

Consulta Popular de la C-32: exemple de Procés Participatiu

L’any passat, l’Ajuntament de Blanes va dur a terme un procés participatiu sobre el projecte de prolongació de l’autopista C-32 entre Blanes i Lloret, que va culminar amb una Consulta Popular no vinculant celebrada el 17 d’abril del 2016. Els ciutadans i ciutadanes van poder votar a favor o en contra de l’acció proposada després que prèviament es van realitzar tot un seguit d’activitats de diferent format –informació al carrer, xerrades, debats, etc- per dinamitzar tot el desenvolupament.

Des del Banc de Bones Pràctiques es destaca que els objectius generals del procés participatiu van ser conèixer l’opinió dels ciutadans i ciutadanes del municipi en relació al projecte viari, fomentar la participació ciutadana i retornar els resultats del procés a la ciutadania i als agents implicats. Com a fites específiques, es remarca que es van identificar els actors més rellevants al municipi en relació a aquesta actuació establint el seu posicionament, així com recollir i sistematitzar les diferents opinions al municipi sobre aquesta actuació pública.


Respecte l’impacte que va suposar a Blanes l’execució d’aquest procés participatiu, s’especifica que tot i no ser vinculant, no va significar que fos ineficaç, ja que va tenir diversos efectes importants i evidents. D’una banda, la moció en què tots els partits polítics van assumir per unanimitat els resultats del mateix, i de l’altra el dia en què es va donar compte de la Memòria del Procés, el 28 d’abril de l’any passat.

Per últim, respecte la possibilitat de realitzar la pràctica a d’altres àmbits o entitats, s’anima a què així sigui, recordant que una infraestructura que genera descontent i una mobilització en contra entre un sector de la població es pot donar en qualsevol indret de Catalunya i en qualsevol moment. Per tant, el procés participatiu que es va fer a Blanes es podria adaptar perfectament als condicionants específics del lloc i és plenament aplicable.

Tres projectes innovadors de la Biblioteca Comarcal de Blanes

Els altres tres projectes de Blanes que s’han inclòs al Banc de Bones Pràctiques dels Governs Locals estan implementats per la Biblioteca Comarcal, i es continuen oferint actualment, ja que es tracta d’un servei ininterromput. Dos d’ells es van posar en marxa l’any 2010 i el tercer fa tres anys, al 2014.


Projecte Biblioteca Comarcal 'Préstec a Domicili'

El projecte De la Biblioteca a Casa. Projecte de Préstec a Domicili del 2010 estàadreçat als usuaris que tenen problemes de mobilitat i no poden desplaçar-se per accedir als fons públics de l’equipament. Amb aquesta iniciativa es cobreixen les necessitats de lectura, cultura, informació i coneixements d’aquest grup de població i, per tant, es contribueix a millorar la seva qualitat de vida.


Projecte Biblioteca Comarcal 'Promocionem la Cultura i Fomentem la Lectura''

L’altra programa que també es va posar en marxa fa set anys és Promocionem la Cultura, Fomentem la Lectura. Cooperació entre la biblioteca i les entitats. En aquest cas, l’objectiu va ser apropar els usuaris de la biblioteca al teixit associatiu en la seva tasca dinamitzadora i promotora de la cultura i la lectura. A l’hora, l’objectiu també és involucrar les entitats locals amb la biblioteca i els seus usuaris i visitants, creant un vincle amb la societat blanenca, les seves tradicions i el seu entramat cultural.


Projecte Biblioteca Comarcal 'Biblioteca Jove. Sala d'Estudis'

Per últim, el projecte més recent és Biblioteca Jove. Participació de joves en la gestió de la sala d’estudis, que ha donat un gir al concepte del què s’entén com un lloc on anar a estudiar. El més important és que està gestionat pels joves del terme municipal. Des de la inauguració de la Sala Jove de la Biblioteca Comarcal, que va tenir lloc el gener del 2014, s’ha convertit en un espai de treball i estudi per als joves, així com també un espai de lleure, creativitat, esbarjo i punt de trobada.

Dels tres projectes de la Biblioteca Comarcal de Blanes, els dos darrers han estat referenciats com una Bona Pràctica, mentre que De la Biblioteca a Casa. Projecte de Préstec a Domicili s’ha distingit com una Pràctica Significativa. Val a dir que el programa de la Biblioteca Jove ja va ser guardonat l’octubre de l’any 2015 amb el Premi Teresa Rovira a la Innovació, que el llavors conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, va lliurar a l’equip de bibliotecàries com a promotores de l’activitat.

[Font: blanes.cat]

Pàgina principal biblioteca
HORARIS

Matins: de dilluns a divendres, de 10:00 a 14:00 h.
Tardes: de dilluns a divendres, de 16:30 a 20:30 h. (la sala infantil tanca a les 20:00 h.)
Dissabtes de 10.00 a 14.00

CONTACTE

Passeig de Catalunya, 2

17300 Blanes

Tf. 972358033

biblioteca@blanes.cat

SEGUEIX-NOS!