Notícies

Manuscrits antics catalans, online

15 de novembre de 2011 - 07:56 | Blanes - Biblioteca Comarcal de Blanes

El Grup de Recerca Manuscrits de la UAB ha posat en marxa el portal memoriapersonal.eu, fruit d’una investigació realitzada en els últims cinc anys per historiadors i filòlegs de diverses institucions. El projecte ha permès localitzar i classificar un gran nombre de dietaris i memòries personals escrits a Catalunya i als territoris de parla catalana des de finals del segle XV fins a inicis del XIX. 

 


 

Els documents, que es trobaven dispersos per arxius públics i privats catalans, espanyols i estrangers, són un testimoni excepcional per conèixer aspectes de la vida quotidiana i de la mentalitat popular del passat que difícilment apareixen en altres tipologies documentals. El portal recull dades sobre tots aquests diaris personals, que van romandre manuscrits, i sobre els autors, entre els quals hi ha membres de totes les classes socials de l’època (nobles, militars, clergues, mercaders, pagesos…).
La ubicació geogràfica, l’evolució cronològica, la llengua i els registres lingüístics emprats són també dades fonamentals que el portal facilita. Alguns dels documents han estat digitalitzats per la Biblioteca d’Humanitats de la UAB, de manera que el text íntegre es troba disponible al Dipòsit Digital de Documents de la Universitat. Per als investigadors del Grup de Recerca Manuscrits, la posada en marxa d’aquest portal resulta fonamental per donar una visibilitat necessària a la memòria personal i facilitar als investigadors l’accés a uns documents d’interès sobre i per a la història de Catalunya.
El portal es presenta com un producte obert a la participació de tothom, des de la comunitat científica fins al públic interessat. S’espera que arribi en un primer any a mig miler d’aportacions i, a poc a poc, ampliar el període cronològic a l’època contemporània.  La informació feta pública a través d’aquest portal situa Catalunya com un dels territoris d’Europa, juntament amb Anglaterra i el Nord d’Itàlia, on aquests documents són més nombrosos i on la investigació es troba més avançada. Això, segons els investigadors, convida a reflexionar sobre les causes socials i culturals que han fet possible la producció i la conservació, sovint en mans privades, d’una massa documental tan valuos per a les recerques filològiques i històriques.

 

 

    Un dels manusctits publicats per la UAB al portal memoriapersonal.eu


[Font de la notícia: lamalla.cat]    


Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir

« Pàgina anterior

Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal

Disseny i programació web a càrrec del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona

Youtube
Face
Twit
Flickr
Pinte
Insta