És notícia

...

La ´hiperactivitat narrativa´ de Capdevila

Una mostra sobre l'univers de la creadora de "Les Tres Bessones" obre el nou Espai Santa Caterina de Girona

Contes i dibuixos, però també diaris íntims i objectes creats a partir de cartró reciclat són els protagonistes de l'exposició Llapis i... acció! Roser Capdevila dibuixa, una mostra que repassa la trajectòria de la il·lustradora i exhibeix el seu univers creatiu més enllà de Les tres bessones, els seus personatges més populars. L'exposició, que ha servit per estrenar el nou Espai Santa Caterina a la seu de la Generaitat a Girona, proposa un viatge pel que la seva filla i comissària de la mostra, Anna Batet, defineix com la "hiperactivitat narrativa" de la il·lustradora.
El recorregut arrenca amb el "medaller" que la mateixa Capdevila ha construït amb cartró i on exposa els reconeixements obtinguts durant la seva trajectòria, com la Creu de Sant Jordi o la Medalla de les Belles Arts. Presentades les credencials del personatge, l'itinerari avança mostrant cinc dels contes que ha fet, relacionant-los amb diferents episodis de la seva vida. Algunes de les obres exposades, a més, no s'han arribat a publicar mai a casa nostra. Entre les publicacions exhibides hi ha, per exemple, Volem una escola més gran La cosidora, el primer conte que va fer i amb què es va proclamar finalista del premi Apel·les Mestres.
També s'hi mostra el primer volum on apareixen l'Anna, la Teresa i l'Helena, Som les tres bessones, de l'any 1983. I aquests tres personatges també són físicament a l'exposició, en forma de ninots, dins unes incubadores que reprodueixen les peces de joguina que Joan Batet i Roser Capdevila van fer per a les seves tres filles.
Les Tres Bessones, però, són només "una petita però important part de la meva feina com a il·lustradora", explica la creadora, que a més d'haver ideat 104 episodis de mitja hora per a la sèrie d'animació, ha il·lustrat tot tipus de contes infantils -amb textos propis o aliens- i també per a adults, especialment de poesia.
D'altra banda, l'exposició també recull una de les noves facetes de Roser Capdevila, que des que va patir un accident l'any 2005 que li va afectar la vista, ha deixat enrere la il·lustració.
Es tracta de la creació d'objectes de tota mena amb cartrons reciclats, com els instruments d'una orquestra digna del Liceu o un cabaret amb què ella i el seu marit van representar fins a onze números diferents en punts de Catalunya, Andorra o París.
També hi apareixen detalls més íntims, com les reproduccions en cartró dels personatges de La família Bus, un conte que Capdevila va publicar al Japó, i que la il·lustradora i els seus néts feien servir per a fer representacions casolanes.
O petits teatrins fets amb capses de sabates que reprodueixen escenes de La flauta màgica Barbablava i que la il·lustradora ha anat regalant a amics i coneguts com a felicitacions de Nadal.
Per a l'exposició de l'Espai Santa Caterina, que es podrà visitar fins el 19 d'octubre, Capdevila també ha obert els seus quaderns d'aquarel·la i diaris íntims.
A més de passatges quotidians, en aquests diaris s'hi troben les interpretacions que la il·lustradora ha fet de temes d'actualitat i hi apareixen personatges com una Angela Merkel a mig vestir davant d'un armari multicolor; la senyera esclafada en un morter per evidenciar com el Tribunal Constitucional va "matxacar" l'Estatut o un cruel rei Joan Carles assassinant l'elefant Babar.

Llegiu la notícia al Diari de Girona, 28/05/14

Pàgina principal biblioteca
HORARIS

De dilluns a divendres: 10 a 13h i de 16 a 20h
Dissabtes: 10 a 13h
Dissabte de Carnaval tancat
Horaris especials per Nadal (consulteu a la biblioteca)

CONTACTE

Av. de Fanals, 13 (Edifici Masia Bas)

17250 Castell-Platja d'Aro

Tf. 972825491

biblioteca@platjadaro.com

SEGUEIX-NOS!