Guies » Temàtiques

Tornar enrera | Versió per imprimir

Un mar de llibres

Baixa_vaaaaaaa

Dues terceres parts de la Terra estan cobertes pels oceans.
Per conscienciar dels riscos que amenacen aquesta part vital del planeta, l’Assemblea General de les Nacions Unides va designar el 8 de juny com a Dia Mundial dels Oceans. Fa 3 anys que es celebra. El lema del 2009 era “La nostra responsabilitat”, el 2010 “Oportunitats i reptes”, i enguany “Els joves: la nova onada pel canvi”.

Els llibres i documentals de temàtica marinera (ciències, novel·les, contes i àlbums per a infants) també remullen una bona part de les nostres biblioteques públiques, punts centrals d'informació i de sensibilització ciutadana.

Ara que encetem la temporada d'estiu, aprofitem la diada de l'ONU per recordar que les nostres platges són un regal de la natura més que un punt d'arribada de creuers turístics o un gran negoci per als petrolers.

Us oferim, doncs, una guia de lectura, una cita en francès i una marea de coneixements per submergir-nos en el món fascinant de l'oceà.


Les missions impossibles sont les seules qui réussissent.
Jacques Cousteau

 

Índex

(↑) - Webs

Comandant Cousteau.
Resum : Jacques-Yves Cousteau (1910-1997) fou un oficial de la marina francesa, un oceanògraf i cineasta conegut com el comandant del Calypso.
Web ofical del Dia Mundial dels Oceans.
Resum : Proclamat per la Unesco, dia 8 de juny
World Oceans Day.
Resum : Obert a la col•laboració dels usuaris en un entorn de xarxes socials, permet la descàrrega del póster – manifest d’una gran bellesa gràfica i fotogràfica.

(↑) - Ciències naturals

DVD Océanos. Barcelona : Vértice, .
Resum : Documental per a tots els públics, de 100 minuts de durada, que explora la cara més desconeguda dels oceans, mostra la fauna marina i els ecosistemes oceànics
Altra informació: Opcions de so: català, castellà i francès ; subtítols en català i castellà
Hawkins, Laurence E. ; Hutchinson, Stephen . Océanos. Barcelona : Cúpula, 2007 .
Resum : Aquest llibre és una exhaustiva guia visual dels oceans que tracta sobre la seva formació i extensió, les formes de vida que l’habiten i l’enorme valor que suposen per a l’existència de l’espècie humana
Altra informació: Aportació feta per la Biblioteca Ramon Bordas i Estragués de Castelló d'Empúries

(↑) - Infantils coneixements

Oceans. Madrid : Macmillan Infantil i juvenil, 2009 .
Resum : N'hi ha prou amb 8 pàgines de cartró per portar cap a casa (o descobrir a la biblioteca) tota la meravella dels nostres mars.
Bélineau, Nathalie . Plastimatges: paraules del mar. [s.l.] : Fleurus, 2005 .
Resum : Un diccionari original i lúdic, il·lustrat amb plastilina, per descobrir el sorprenent món del mar: animals, activitats a la platja, el port. Per a nens de 3 a 6 anys
Altra informació: Comentat a la Guia CLER de Nadal 2006 per la Bàrbara Arjona de la biblioteca de Salt.
Louisy, Patrick . Petita enciclopèdia del mar. Barcelona : Cruïlla, 2008 .
Resum : En aquesta petita enciclopèdia presentem més de 150 fotografies d'animals, d'activitats i de paisatges marins. Per fer descobrir als nens i nenes la riquesa de mars i oceans, a través de textos senzills i fotografies sorpenents, divertides i tendres alhora!
Woodward, John . Gran Atlas de los Océanos. Madrid : Pearson Alhambra, 2007 .
Resum : Un centenar de pàgines amb la bellesa típica de les publicacions de marca Dorling Kindersley, més un CD Rom interactiu.

(↑) - Novel·la

Baricco, Alessandro ; Canela, Mercè [trl] . Oceà.
Resum : La primera edició en italià es va publicar el 1993, i es composa de 3 llibres. Els personatges es troben a l’hostal Almayer, inspirat en Joseph Conrad. La hipersensible Elisewin, el professor Bartleboom, estudiós dels límits, el pintor Plasson, Madame Deverià, que es vol curar de la malatia de l’adulteri i mossèn Pluche, que acompanya la protagonosta en el seu viatge cap a les Terres de Carewall. El segon llibre és "El ventre del mar" i fa referència al naufragi de la fragata Méduse l’any 1816, amb l’episodi dramàtic de la balsa que va pintar Géricault.
Altra informació: En castellà: BARICCO, Alessandro. Oceano mar. Traducción de Xavier González Rovira y Carlos Gumpert. Anagrama 1999. (Panorama de narrativas ; 414)
Melville, Herman ; Oliver, Maria-Antònia [trl] . Moby Dick.
Resum : Entre la gran quantitat d'adaptacions i edicions que hi ha en els nostres catàlegs del clàssic del capità Achab i la balena blanca, aquesta té la garantia de "El balancí", la traductora/escriptora M.A. Oliver i la data recent.
Philbrick, Nathaniel . En el corazón del mar. Barcelona : Mondadori, 2001 .
Resum : El 1820, el balener Essex de Nantucket va naufragar al Pacífic per l’atac d’un catxalot. Dels 21 mariners de la tripulació, en van sobreviure cinc després de practicar el canibalisme i ser rescatats al cap de 95 dies. Les seves narracions van ser el punt de partida de Melville per escriure Moby Dick. In the Heart of the Sea: The Tragedy of the Whaleship Essex de N. Philbrick, a mig camí entre la novel•la i l’assaig d’història marítima, va ser premiat amb el premi nacional del llibre (National Book Award) als EEUU l’any 2000 i la seva lectura és esgarrifosa
Pérez Reverte, Arturo . La Carta esférica. Barcelona : Alfaguara, 2000 .
Resum : Un mariner sense vaixell busca el tresor d’un vaixell enfonsat amb l’ajuda d’una dona enigmàtica de la que s’enamora amb bogeria.
Altra informació: El 2007 es va estrenar la versió cinematogràfica, dirigida per Imanol Uribe i interpretada per Aitana Sánchez-Gijón i Carmelo Gómez.

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir
Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal

Disseny i programació web a càrrec del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona

Face
Twit
Pinte
Insta