Guies » Novetats

Tornar enrera | Versió per imprimir

Novetats setembre 2011 Caldes

Banner_summer_novetats_1

Aquestes són les novetats de setembre a la Biblioteca Francesc Ferrer i Guàrdia de Caldes de Malavella.

Índex

(↑) - Ciències socials

Mazzarino, Cardenal . Breviari dels polítics. Girona : Edicions de la Ela Geminada, 2011 .
Resum : De fora estant, com a pur espectacle, tant la política com el sexe resulten insuportablement feixucs i repetitius, sempre procaços. Només quan es practiquen com un joc apassionat, especulatiu i fantàstic, arriben a adquirir la qualitat estètica d'una bella ars combinatòria que bascula entre la ingenuïtat i el cinisme, entre el bell i el sinistre: com ara en aquest Breviari. (Xavier Rubert de Ventós)
Punset, Eduard . Excuses per no pensar. Barcelona : Destino, 2011 .
Resum : Eduard Punset ens convida a passejar pels diferents itineraris de la vida: les emocions, el cervell, els canvis, l'aprenentatge, l'origen de l'univers, el poder... Fins i tot ens regala fórmules senzilles per ser més feliços en un món millor i ens recorda que "hi ha vida abans de la mort". Després de la trilogia d'El viatge a la felicitat, El viatge a l'amor i El viatge al poder de la ment, que no deixa d'interessar centenars de milers de lectors, Eduard Punset continua explorant "el que ens passa per dins" i les claus que mouen el món i ens aporta reflexions sempre clares, amenes i comprensibles per a tots. Perquè avui, més que mai, no hi ha excuses per no pensar.

(↑) - Psicologia

Moreno Marimón, Montserrat ; Sastre Vilarrasa, Genoveva . Cómo construimos universos. Barcelona : Gedisa, 2010 .
Resum : Les autores d'aquest estudi presenten l'amor com una propietat de la vida que pren formes diverses en funció de les diferents escales en les que es manifesta: biològica, històrica, cultural, grupal i individual. Qui hagi viscut o estigui visquent l'amor i els seus conflictes, qui pretengui reflexionar sobre ells, per interès personal o professional, trobarà en aquest llibre eines per avançar en el coneixement de l'amor, en les seves llums i ombres, en el domini sobre la seva pròpia vida i la seva llibertat.

(↑) - Esports

Patrimoni rural i pedra seca - 20 itineraris a peu i en BTT. Valls : Cossetània, 2011 .
Resum : En aquest llibre trobareu un recull d'itineraris per Catalunya que tenen com a nexe comú el fet de tractar-se de recorreguts que ens permeten veure construccions i elements que formen part del nostre patrimoni rural. Podrem trobar-hi barraques, marges, pous de glaç, forns de calç, camins empedrats...
Aguilera i Viladomiu, Mònica . Collserola - Parc Natural. Granollers : Editorial Alpina, 2010 .
Resum : Aquest llibre conté 20 excursions per fer pel Parc Natural de Collserola, amb tres nivells de dificultat. S'hi inclouen mapes, perfils i fitxes tècniques, així com també descripcions il·lustrades amb una acurada selecció de fotografies.
Bosch i Font, Joan . La vall del Fluvià en BTT. Valls : Cossetània, 2010 .
Resum : La vall del Fluvià és un espai natural molt singular per a la pràctica de la BTT. En aquesta guia trobareu camins, corriols i pistes que no surten en cap mapa, però també senders i bones pistes per pedalar. Hi trobareu itineraris per a tots els gustos i dificultats, per posar-vos a prova i per anar de passeig en família.
Campos, Sergi de . Volta al Canigó. Granollers : Editorial Alpina, 2010 .
Resum : Des de que el 1995 es va fer la primera Volta a la Cerdanya organitzada per PROBIKE, any rere any s'han anat organitzant voltes amb un denominador comú; realitzar rutes de dos dies amb una distància total d'uns 200 km i 5.000 m de desnivell acumulat que, amb el suport d'una organització, una persona mitjanament entrenada fos capaç de dur-les a terme. Ara, el Projecte GRP pretén recollir aquestes grans rutes en publicacions, per brindar-vos l'oportunitat de realitzar-les en dos o més dies, i alhora gaudir de zones diverses dels Pirineus.
Mayolas, Pep . Vies Ferrades - recorreguts i passos equipats - comarques de Barcelona i Girona. Granollers : Editorial Alpina, 2011 .
Resum : Guia completa de vies ferrades, recorreguts i passos equipats de Catalunya i l'Aragó oriental. A la guia hi trobem des d'itineraris molt difícils i exposats fins a magnífiques excursions per fer amb la família i endinsar-nos en aquest magnífic món dels camins equipats. Des de recorreguts molt clàssics fins a autèntiques joies amagades, des de llarguíssimes vies ferrades a minsos equipaments en un camí històric. En definitiva, tot allò que coneixem actualment dels camins equipats a casa nostra.
Rovira Solà, Raimon . El Priorat - 19 excursions per valls i muntanyes. Sant Vicenç de Castellet : Farell, 2011 .
Resum : Recull d'itineraris circulars que té present el conjunt de la comarca. Acompanyen no solament a muntanyes i llocs tan singulars com Montsant, el congost de Fraguerau o Siurana, sinó també a molts altres d'interès excursionista i cultural innegable.

(↑) - Literatura

La generación del 27. Madrid : Sociedad Estatal de Conmemoraciones Culturales, 2010 .
Resum : La Generació del 27, entesa com l'ampli moviment creador que entre 1918 i 1936 va renovar tots els àmbits del coneixement i de les arts d'Espanya, continua sent encara avui el principal referent de la cultura espanyola contemporànea.
Finkielkraut, Alain . Un cor intel·ligent. Barcelona : Edicions de 1984, 2010 .
Resum : El rei Salomó suplicava a l'Etern que li concedís un cor intel·ligent. A la sortida d'un segle malmès pels estralls combinats dels buròcrates - és a dir, d'una intel·ligència purament funcional - i dels posseïts - és a dir, d'una sentimentalitat sumària, binària, abstracta, sobiranament indiferent al que tenen de singular i precari els destins individuals -, aquesta súplica per tenir el do de la perspicacitat afectiva ha conservat, ja ho afirmava Hannah Arendt, tot el seu valor. Però a quina instància dirigir-la? Aquest llibre constesta: a la literatura.

(↑) - Història

Catalunya a l'època carolíngia. Barcelona : Museu Nacional d'Art de Catalunya, 1999 .
Resum : Aquest llibre està estructurat en dues parts. Els textos de la primera part es distribueixen en tres blocs: el primer, Història i territori, està dedicat al context històric, religiós i social i a l'organització del territori, amb un especial èmfasi en les fortificacions i en les ciutats; el segon, Cultura i ciència, tracta sobre alguns dels aspectes de la renovació cultural carolíngia i el seu reflex en centres catalans, i el tercer, Arquitectura i art, s'ocupa àmpliament de l'activitat constructiva i artística. La segona part del llibre correspon a la catalogació de les peces exposades a l'exposició feta per l'MNAC el 1999-2000.
Pessarrodona, Marta . L'exili violeta. Barcelona : Meteora, 2010 .
Resum : La història oficial ha parlat i, sens dubte, parlarà moltes vegades de l'exili republicà de 1939. En poques ocasions, però, s'ha estudiat i propagat l'importantíssim paper de la dona en la diàspora provocada pel final de la Guerra Civil espanyola. Aquest llibre, gràcies a l'estudi dut a terme per Marta Pessarrodona, ens relata precisament una part d'aquest exili, tant exterior com interior i tan poc difós: el de les dones intel·lectuals catalanes que, en solitud o amb els seus familiars, van haver de marxar cap a altres terres o amagar-se i autoexcloure's de la societat per la por a la represàlia i, en la major part dels casos, amb l'ànima i l'esperança esmicolades.
Solé, Felip . Camp d'Argelers 1939 - 1942. Valls : Cossetània, 2011 .
Resum : El Camp d'Argelers és, avui dia, una icona viva en la memòria col·lectiva catalana i espanyola, tant si les famílies han viscut a la Catalunya franquista com si han viscut a l'exili. Es pot afirmar que més de la meitat de les famílies catalanes ha tingut un parent que va "passar" pel camp. També és una icona per als nord-catalans. L'evocació del nom Argelers revifa antigues ferides i fa parlar tothom... Però la història del camp continua sent desconeguda una vegada superats els mots: "El camp era sorra, només sorra; el camp era la tramuntana terrible que et clivellava la pell; el camp eren filferrades, quilòmetres de filferrrades, i molta gana...". La història del camp és una història que mereix ser coneguda.

(↑) - Art

De Fortuny a Tàpies. Barcelona : Museu Nacional d'Art de Catalunya, 2003 .
Resum : Mostra de la col·lecció de pintura catalana que ha anat reunint la baronessa Carmen Thyssen- Bornemisza, i que conté obres dels autors catalans més representatius dels segles XIX i XX, algunes de les quals són peces cabdals de la història de l'art del nostre país. Es presenten algnes de les obres més paradigmàtiques d'artistes tan destacats com Fortuny, Casas, Mir, Rusiñol, Anglada Camarasa, Sunyer, Tàpies o Ponç.
Guia art gòtic. Barcelona : Museu Nacional d'Art de Catalunya, 2002 .
Resum : Recorregut pel fons d'art gòtic del Museu Nacional de Catalunya. El període gòtic es caracteritza per la riquesa material i la profusió decorativa de les arts figuratives en les diferents tipologies i tècniques, la representació de les quals la garanteixen dins la col·lecció nombroses obres de la qualitat artística més elevada, tant pel que fa sobretot a la pintura, com també a l'escultura i l'art de l'objecte.
Jujol dissenyador. Barcelona : Museu Nacional d'Art de Catalunya, 2002 ; Barcelona : Fundació "La Caixa", 2002 .
Resum : Després d'alguns decennis en què l'obra de Josep M. Jujol fou poc valorada, durant els darrers trenta anys aquesta figura remarcable de l'arquitectura del segle XX ha merescut respecte i admiració. Les obres recollides en aquest volum corresponen al millor període cratiu de l'artista, és a dir, des de 1906 fins a 1926, dates en què finalitza la seva formació acadèmica i inicia la seva fructífera col·laboració, que mantindrà amb intervals, amb el mestre Antoni Gaudí.
Chen, Walter . Todo sobre la pintura china. Barcelona : Parramón, 2008 .
Resum : Després d'una breu introducció històrica, s'aprecia l'estreta relació existent entre caligrafia i pintura, la importància d'una bona disposició a la zona de treball, i la forma de confeccionar i fer servir materials i utensilis segons les necessitats artístiques. Es mostren els trets essencials d'aquesta forma d'art i com executar-los, s'explica la importància del segell, com confeccionar-ne un i la seva integració a l'obra. També es presenten les obres de pintura i caligrafia xinesa, així com diferents tècniques de representació dels elements naturals com les plantes, els animals, la vida quotidiana i el retrat humà. També, mitjançant senzills exercicis il·lustrats "pas a pas", s'ofereix la pauta per a iniciar un camí amb àmplies possibilitats, carregat de simbologia i que té milers d'anys d'antiguitat.
Tanizaki, Junichiro . El elogio de la sombra. Barcelona : Siruela, 2007 .
Resum : A Occident, el més poderós aliat de la bellesa ha sigut sempre la llum. En canvi, en l'estètica tradicional japonesa l'essencial és captar l'enigma de l'ombra. El que és bonic no és una substància en sí sinó un joc de clarobscurs produït per la juxtaposició de les diferents substàncies que va formant el joc subtil de les modulacions de l'ombra. En aquest assaig clàssic, escrit el 1933, Junichiro Tanizaki va desenvolupar amb gran refinament aquesta idea medular del pensament oriental, clau per a entendre el color de les laques, de la tinta o dels vestits del teatre no; per a aprendre a apreciar l'aspecte antic del paper o els reflexes velats a la pàtina dels objectes; per a prevenir-nos de tot el que brilla; per a captar la bellesa en la flama vacil·lant d'una làmpada i descobrir l'ànima de l'arquitectura a través dels graus d'opacitat dels materials i el silenci i la penombra de l'espai buit.

(↑) - Ciències aplicades

Estupinyà, Pere . El ladrón de cerebros. Barcelona : Debate, 2011 .
Resum : La ciència és l'aventura més apassionant que es pogui emprendre. A "El ladrón de cerebros", en Pere Estupinyà s'infiltra en els principals laboratoris i centres d'investigació del món amb l'objectiu de robar el coneixement dels veritables herois del segle XXI - els científics - i compartir-ho amb els seus lectors. Així, a través de les amenes històries d'aquest llibre el lector s'acabarà familiaritzant amb els debats més candents en neurociència, cosmologia, genètica, psicologia humana o canvi climàtic.

(↑) - Ciències naturals

Cervera, Joan ; Manent, Albert . Els noms populars de núvols, boires i vents de la comarca de la Selva. Santa Coloma de Farners : Centre d'Estudis Selvatans, 2010 .
Resum : Guia que recull els noms atribuïts i recordats per la gent als fenòmens atmosfèrics. Inclou, doncs, una part del patrimoni lingüístic del nostre poble, un patrimoni que, travessant el temps - poc o molt -, arriba fins a nosaltres des de la memòria - i cada cop menys l'ús - de persones que han tingut un contacte amb la terra, amb el mar, amb el cel, amb la vida més arrelada a la natura i al món físic, menys sofisticada i tecnificada, com ja cap més generació a les nostres latituds no tindrà.

(↑) - Música

1001 canciones que hay que escuchar antes de morir. Barcelona : Grijalbo, 2011 .
Resum : Un recorregut exhaustiu per les millors cançons, que abasta quasi cent anys d'extraordinària música. Escrit per un equip de prestigiosos periodistes i crítics musicals, cada entrada d'aquest volum revela la història que hi ha darrera de les cançons i dels artistes genials que les van concebre: des de Billie Holliday, Édith Piaf o Kurt Cobain fins a Rufus Wainwright, Amy Winehouse o Jay-Z. Il·lustrada amb fotografies a tot color, aquesta guia compren 1001 cançons d'èxit, aquelles que van constituir la banda sonora de les nostres vides.
Castarnado, Toni . Mujer y música.
Resum : Després d'una conversa amb la musa Patti Smith, l'autor es submergeix en la història de la música protagonitzada per dones solistes. Enderrocant fronteres estilístiques, viatjant als inicis de la música popular i arribant fins a l'actualitat, Castarnado retrata d'una manera precisa la millor collita femenina i les circumstàncies que la van envoltar. Blues, jazz, rock, country, folk, soul o hip hop, etiquetes que no impedeixen que l'obra aconsegueixi que les seves parts conformin un tot compacte, un continu viatge durant dècades radiografiant als seus protagonistes i apuntant les obres capitals que no poden faltar en tota bona discoteca que es vanti de ser-ho.
Cruz, Nando . Una semana en el motor de un autobús.
Resum : Los Planetas eren un complet desastre el 1997. El grup estava fet miques, però s'havia imposat la missió d'acabar el seu tercer disc com fos. Fins i tot sense en Florent, guitarra i compositor, que passaria uns mesos a Madrid recuperant-se de les seves adiccions. Ni el mànager ni el segell discogràfic veien clar que el grup pogués mantenir-se en peu, però, en el seu deliri, Los Planetas ja havien decidit que el seu tercer disc es gravaria a Nova York. "Una semana en el motor de un autobús" va ser la consagració de Los Planetas. Però, quants obstacles van haver de superar per a gravar-lo? Què van obtenir a canvi? i, més important, a quant van haver de renunciar? Les tensions i els dubtes del grup són la matèria primera sobre la que es construirà el disc més èpic i amarg de l'escena alternativa espanyola dels anys 90. I tot està minuciosament detallat en aquest llibre, testament i reflexió sobre el primer disc de maduresa d'aquella acomodada generació indie.
Diagrama de Venn, . Diagrama de Venn.
Kalikòpies, . Júlia, Julieta.

(↑) - Cinema

Hoffman, Michael . La última estación.
Resum : Helen Mirren i Christopher Plummer protagonitzen aquesta visió convincent dels últims dies de Lev Tolstoi, el llegendari escriptor. Tolstoi, que ha renunciat al seu títol i propietats, pensa donar els seus drets d'autor al poble rus; una decisió que rep el suport d'en Chertkov, el seu deixeble de confiança. Indignada, la muller de Tolstoi lluita per a contrarestar els actes d'escandalós idealisme del seu marit.

(↑) - Infantils imaginació

Baldó, Estel . La Festa Major. Girona : Acontravent, 2010 .
Resum : És festa major. L'Arnau i la Berta s'ho passen molt bé a la cercavila, mirant els castellers, menjant xocolata amb melindros...
Bougaeva, Sonja . Dues germanes tenen visita. Barcelona : Takatuka, 2010 .
Resum : Dues germanes viuen feliçment en una illa. Però un dia, el ferri porta una carta: "Espereu-me el dimarts. El vostre cosí, Hans." - Dimarts? Però si és avui! Tenir un cosí de visita és esplèndid. I si es posa a arreglar això i allò, pot ser una gran ajuda. Però quan en Hans comença a ficar-se en la manera de viure de les germanes i a dir el que haurien de millorar... xoquen dos estils de vida diferents. Una història sobre persones pacients i persones intransigents. I, sobretot, una història amb gràcia.
Capdevila, Gemma . Hi ha cases. Barcelona : Sleepyslaps, 2011 .
Resum : Què veus si mires una casa? Només una casa? Qui sap si aguditzant els sentits no descobriries que hi ha cases...
Lescoat, Elen . Mama Meravella. Madrid : Jaguar, 2011 .
Resum : Com és la mama? Uns dies és carícia, d'altres està enfadada o és un misteri. Mama Llaminadura. Mama Silenci.
Olten, Wanja . Gens ni mica brutes. Barcelona : Takatuka, 2010 .
Resum : Les mans s'han de rentar només quan les portes brutes de debò. O sigui, molt poques vegades!
Pi Andreu, Andrés . L'abella de més. Barcelona : Takatuka, 2011 .
Resum : Al rusc s'ha armat un gran rebombori. Les abelles han arribat a la conclusió que no tenen espai perquè hi ha una abella de més. Qui deu ser aquesta abella? Com la poden trobar? I què en faran si la descobreixen?
Rius, Roser . En Patufet / En Jack i els pèsols màgics. Barcelona : Baula, 2011 .
Resum : Aquest llibre conté dos contes clàssics: "En Patufet" i "En Jack i els pèsols màgics". Permet treballar la comprensió lectora en sis escenes escrites en lletra de pal i en lletra lligada. A més, far partícips els adults de la lectura amb els infants. I conté la reproducció al final del mateix conte amb més contingut narrat.
Scotton, Rob . El gat Splat. Madrid : Jaguar, 2011 .
Resum : És el primer dia d'escola per a gats per al gat Splat. Però ell no hi vol anar. Si s'amaga, potser el dia passarà de llarg i no haurà d'anar a escola. Quines aventures li esperen al gat Splat?
Tullet, Hervé . Juego de componer arte. London : Phaidon, 2011 .
Resum : Aquest llibre conté pintures preparades per a combinar. Passa les pàgines tallades per a crear noves obres d'art amb gargots, taques, quadrats i tot tipus de formes.
Tullet, Hervé . Juego de las combinaciones. London : Phaidon, 2011 .
Resum : Què surt quan combines un cor amb una poma? O un cargol amb una llimona? Passa les pàgines i combina-les. Hi ha més de 50 imatges possibles.
Tullet, Hervé . Juego de las diferencias. London : Phaidon, 2011 .
Resum : Observa les línies, les formes i els colors dels dibuixos. Semblen iguals... Però no ho són! Quantes diferències trobes? Les solucions no estan al llibre, així que, qui en trobi més, guanya.
Tullet, Hervé . Juego de los gusidedos. London : Phaidon, 2011 .
Resum : Per a jugar amb aquest llibre només es necessiten els dits. Pinta'ls-hi ulls i boca... I ja tens els teus "gusidedos"!
Zanotti, Cosetta . Escolto, miro. Barcelona : Sleepyslaps, 2011 .
Resum : Les coses de cada dia conten secrets a qui les sap mirar i escoltar... (Gianni Rodari)

(↑) - Infantils coneixements

La paraula figurada. Barcelona : Museu Nacional d'Art de Catalunya, 2005 .
Resum : Breu itinerari sobre la prèsencia del llibre a les col·leccions del MNAC (Museu Nacional d'Art de Catalunya).
Jordà, Maria J. . Descobrint el màgic món de Picasso. Barcelona : Textura, 2004 .
Resum : Saps per què a Picasso li agradaven tant els coloms? Saps per què durant uns anys va pintar els seus quadres només de color blau? Saps per què pintava arlequins? Saps qui era Maia? Entra en el màgic món de Pablo Picasso i observa, busca i aprèn quins elements pintava i per què; diverteix-te amb les curiositats i anècdotes de la seva vida; descobreix com va arribar a ser un geni. Una bona oportunitat per introduir-se en el món de l'art.
Luna, Gonçal . Saps què és la geologia?. Barcelona : Institut Geològic de Catalunya, 2010 .
Resum : Aquest llibre parla, d'una manera clara i entenedora, de què és la geologia i per a què serveix.

(↑) - Novel·la

Allende, Isabel . El cuaderno de Maya. Barcelona : Plaza & Janés, 2011 .
Resum : "Soy Maya Vidal, diecinueve años, sexo femenino, soltera, sin un enamorado, por falta de oportunidades y no por quisquillosa, nacida en Berkeley, California, pasaporte estadounidense, temporalmente refugiada en una isla al sur del mundo. Me pusieron Maya porque a mi Nini le atrae la India y a mis padres no se les ocurrió otro nombre, aunque tuvieron nueve meses para pensarlo. En hindi, maya significa "hechizo, ilusión, sueño". Nada que ver con mi carácter. Atila me calzaría mejor, porque donde pongo el pie no sale más pasto."
Argullol, Rafael . Visión desde el fondo del mar. Barcelona : Acantilado, 2010 .
Resum : Viatge de múltiples viatges, el present llibre és un compendi i amalgama de molt diverses experiències centrades en la vida de l'autor. Convençut de la íntima veritat escoltada d'un pescador ("Si te atrapa un remolino mientras nadas, no te resistas. Déjate engullir. Cuando llegues a su corazón, él te expulsará hacia arriba, y así te salvarás."), Rafael Argullol resol posar el seu focus d'observació al fons del mar, en el més profund del ser, a la recerca del fulgor de l'existència. Aventura d'esperit, aquesta visió, composta de fragments d'un viatge inacabat, pren les múltiples formes de l'escriptura, en una complexa ramificació que es pregunta i també intuició de la seva resposta. Escrit a mà, amb la lentitud de qui busca la pulcritud en l'impuls, s'ofereix al lector des de la consciència de la nebulosa que aspira a l'armonia.
Auslander, Shalom . Lamentaciones de un prepucio. Barcelona : Blackie Books, 2010 .
Resum : Shalom Auslander va ser educat en l'ortodòxia jueva, de la qual es va desviar primer a través de la pornografia i el menjar no kosher, la marihuana, el furt i la masturbació compulsiva, i després a través d'una vida que es podria anomenar laica. Encara que l'autor segueix creient - és a dir, tement- de manera "agobiant, incurable, miserable". Per això, ara que el seu fill és a punt de néixer, no sap si fer-li tallar el prepuci segons mana la tradició o esperar alguna cosa pitjor que la mort, una tortura més lenta, dolorosa i, sobretot, divertida als ulls de Déu.
Bagunyà, Borja . Plantes d'interior. Barcelona : Empúries, 2011 .
Resum : Plantes d'interior són tretze contes (o un mateix conte en tretze passos. O una novel·la que no sap comportar-se. O tretze variacions sobre alguna cosa que no és ni conte ni novel·la) sobre diverses menes de gegants, festes que no s'acaben, grans esperances blanques, maneres ideals de no escriure res sobre Katherine Mansfield, sobre els problemes de sentir-se exòtic, sobre telesèries visionàries, sobre el preu de posar un preu, sobre la impossiblitat de no trair certes coses, sobre la vida en una casa de mobles, sobre el lacat japonès, les tesis carnívores, els dibuixos en planta, les plantes de companyia i sobre aquesta cosa d'arribar a casa i trobar-la massa plena, o massa buida, o massa igual, o massa canviada i voler ser, de cop, a qualsevol altra banda.
Bol, Aher Arop . El nen perdut que sabia el que volia. Barcelona : La Campana, 2011 .
Resum : L'Aher és un nen sudanès que des dels 4 anys viu en un camp de refugiats a Etiòpia. No té ni una mare ni un pare que el cuidin, però aviat té molt clara una cosa: no tindrà futur si no estudia. Així doncs, tot i la seva lluita diària per la supervivència enmig de la guerra, la fam i la misèria, l'Aher comença un viatge - de vegades a peu - que el portarà a travessar tot sol mig Àfrica en una epopeia plena de perills, intentant forjar-se un futur i retrobar els seus pares. La seva mestra li va dir: "Tot això ho has d'escriure". I l'Aher ho ha fet.
Bonet, Blai . El mar. Barcelona : Club Editor, 2011 .
Resum : Blai Bonet és molt més que un dels grans escriptors del segle XX que es van expressar en llengua catalana: és un immens artista. El mar, en publicar-se, va esclatar com un astre escandalós. En són protagonistes uns quants nois de vint anys que viuen en un sanatori per a tuberculosos, devorats interiorment per una mort segura i un imperiós anhel de viure. Aquesta edició ofereix un epíleg de Xavier Pla sobre l'evolució del mecanoscrit en temps de censura.
Borges, Jorge Luis . Cuentos completos. Barcelona : Lumen, 2011 .
Resum : Poeta, assagista i narrador, Borges és una de les figures primordials de la literatura universal. Ara, per primer cop, es reuneixen en aquest volum tots els seus contes, un dels llegats més influents i enlluernadors de la literatura occidental. L'univers borgià, amb els seus miralls, laberints, tigres, biblioteques o màscares, és ja un dels pasatges fonamentals del segle XX. En aquest llibre, el veritable llibre de llibres, es troben obres mestres com "El jardín de les senderos que se bifurcan", "Pierre Menard, autor del Quijote", "Funes el memorioso", "El Sur", "El Aleph" o "Ulrica". Llegir aquests contes suposa rellegir la història de la humanitat i emprendre una de les aventures més enriquidores, belles i emocionants de tots els temps.
Busquets, Blanca . La nevada del cucut. Barcelona : Rosa dels Vents, 2010 .
Resum : Una dona que va viure fa cent anys escriu d'amagat a la llum d'una espelma en un lloc perdut de Catalunya. Les seves lletres la lligaran amb fil invisible a una altra dona del segle XXI que tampoc pot viure sense escriure. Tan sols elles dues veuen un poble nevat en un quadre que aparentment només té taques... L'art i les lletres, però també el dolor i sentiments molt intensos, són el que portarà aquestes dues dones a patir com ningú, però també a viure plenament la vida, probablement com ningú l'ha viscut.
Camilleri, Andrea . El vestit gris. Barcelona : Edicions 62, 2011 .
Resum : Al llarg de la seva extensa i irreprotxable carrera d'alt empleat de banca, Febo Germosino ha rebut tres anònims. Avui, el primer dia de la seva nova vida de jubilat, els ha posat damunt de l'escriptori. Els dos primers són de l'any de la picor, però l'últim és ben recent i insinua dubtes sobre la fidelitat de la seva jove i atractiva segona esposa, l'Adele. Perquè la veritable protagonista d'aquesta novel·la és ella, l'Adele, una espectacular femme fatale que en circumstàncies molt especials es posa un vestit gris antic. Un vestit carregat de simbolisme i de significats que potser fóra millor no saber.
Carrère, Emmanuel . De vidas ajenas. Madrid : Anagrama, 2011 .
Resum : L'autor explica: "En qüestió de pocs mesos, vaig ser testimoni de dos dels aconteixements que més em fan por a la vida: la mort d'un fill per als seus pares i la mort d'una dona jove per als seus fills i marit. Algú em va dir llavors: ets escriptor, per què no escrius la nostra història? Era un encàrrec, i el vaig acceptar. Vaig començar, doncs, a explicar l'amistat entre un home i una dona, tots dos supervivents de càncer, els dos coixos i els dos jutges, que s'ocupaven d'assumptes de sobreendeutament al tribunal de primera instància de Vienne (Isère). En aquest llibre es parla de la vida i de la mort, de la malaltia, de la pobresa extrema, de la justícia i, sobretot, de l'amor. Tot el que s'hi diu és cert".
Díaz, Jenn . Belfondo. Barcelona : Principal dels Llibres, 2011 .
Resum : A Belfondo el temps es va aturar fa molt. És un poble aïllat i misteriós on l'amo controla els destins de tots els seus habitants: la seva fàbrica els proporciona feina i ell els diu en què han de gastar el seu temps. És el propietari del poble i de tot el que l'envolta, i la seva paraula és llei. Els habitants de Belfondo mai no han conegut cap altra cosa. El seu univers sencer és aquest tros de món del qual mai no ha sortit ningú. Les vides dels seus habitants són petites històries que, quan s'ajunten, creen una realitat inquietant i estranya on tot s'amaga i es diu en veu baixa. Un indret on el mossèn és cec i Déu una dona de carn i ossos. Una realitat al marge del món que es manté en un precari equilibri que s'enfondrarà quan alguns comencin a fer-se preguntes.
Enard, Mathias . Parla'ls de batalles, de reis i d'elefants. Barcelona : Columna, 2011 .
Resum : El 13 de maig de 1506 Michelangelo Buonarroti, el gran artista del Renaixement, desembarca a Constantinoble. El soldà Baiazet II li ha encarregat el disseny d'un pont sobre el Corn d'Or, un projecte que ni el genial Leonardo da Vinci, el seu gran competidor, ha estat capaç d'enllestir. A Roma, Miquel Àngel ha deixat inacabada la construcció de la tomba de Juli II, el papa guerrer i mal pagador que li és hostil. A la màgica Constantinoble, Miquel Àngel descobrirà els plaers d'Orient: els perfums, les espècies, les arts, la llum, la música..., i s'endinsarà en aquest món desconegut i embriagador de la mà de Mesihi, el poeta de la cort, que li farà de guia i li explicarà els secrets d'una ciutat tan seductora com perillosa.
Gopegui, Belén . Acceso no autorizado. Barcelona : Mondadori, 2011 .
Resum : "No hi ha fortalesa inexpugnable ni presó que no contingui un defecte." Així pensa el personatge que s'inflitra en un ordinador aliè amb la intenció d'entaular una relació que salvi a un amic de les fosques organitzacions del tràfic d'informació reservada. I així pensa una vicepresidenta del govern embolicada en circumstàncies que la fan dubtar i preguntar-se si pot intervenir en el que és real. "Acceso no autorizado" és una faula contra el conformisme fatalista en clau d'acció política i informàtica.
Hill, Toni . El verano de los juguetes muertos. Barcelona : Debolsillo, 2011 .
Resum : L'inspector Héctor Salgado porta setmanes apartat del servei quan li encomanen de manera extraoficial un cas delicat. L'aparent suïcidi d'un jove va complicant-se a mesura que Salgado s'endinsa en un món de privilegis i abusos de poder. L'Héctor no només haurà d'enfrontar-se a això, sinó també al seu passat més tèrbol que, en el pitjor moment i de manera inesperada, torna per passar comptes.
Lark, Sarah . En el país de la nube blanca. Barcelona : Ediciones B, 2011 .
Resum : Londres, 1852: dues noies emprenen el viatge en vaixell cap a Nova Zelanda. Per a elles significa el començament d'una nova vida com a futures mullers d'uns homes que no coneixen. Però, trobaran l'amor i la felicitat a l'extrem oposat del món?
Marías, Javier . Los enamoramientos. Barcelona : Alfaguara, 2011 .
Resum : Amb una prosa profunda i captivadora, aquesta novel·la reflexiona sobre l'estat d'enamorament, considerat quasi universalment com una cosa positiva i fins i tot redemptora de vegades, tant que sembla justificar quasi totes les coses: les accions nobles i desinteressades, però també els més grans excessos i vileses.
Miralles, Francesc . El secret de Picasso. Barcelona : Edicions 62, 2011 .
Resum : Durant la seva joventut, el pintor més genial del segle XX es va establir uns mesos a Horta de Sant Joan, un poblet del sud de Catalunya, on va viure unes misterioses aventures que el van marcar profundament. Molts anys després, el famós periodista Leo Vidal rep l'encàrrec d'un ric galerista de Sitges de localitzar un quadre desaparegut de Picasso que conté la clau de la seva creativitat. Rere la pista de l'enigmàtic quadre, Leo Vidal viatja de Barcelona a Sitges, a l'illa de Buda, en ple Delte de l'Ebre, i a Horta de Sant Joan, en una investigació apassionant que aviat es converteix en una carrera plena de trampes i perills. Realitat i ficció es donen la mà en aquesta novel·la fulgurant; una aventura amb acció trepidant que capbussa el lector.
Montero, Rosa . Lágrimas en la lluvia. Barcelona : Seix Barral, 2011 .
Resum : Estats Units de la Terra, Madrid, 2109. Augmenta el número de morts de replicants que es tornen bojos de cop i volta. La detectiu Bruna Husky és contractada per a descobrir què hi ha darrere d'aquesta onada de bogeria col·lectiva en un entorn social cada cop més inestable. Mentrestant, una mà anònima transforma l'arxiu central de documentació de la Terra per a modificar la història de la humanitat.
Moret, Xavier . Tramuntana. Barcelona : Empúries, 2011 .
Resum : En Max Riera s'ha instal·lat a l'Empordà per passar els mesos d'estiu. La calor i l'aparent tranquil·litat de la zona l'ajuden a mandrejar pels racons, ajagut a l'hamaca i descansant. Fins que una trucada del seu editor l'obliga a espolsar-se la mandra i posar-se a treballar. A poc a poc, es veurà immers en una història en la qual res no és el que sembla ni ningú és qui diu ser. Enlluernat per una rossa preciosa, i atrapat en una xarxa de mentides que no pot desvelar, en Max Riera passarà un estiu menys plàcid del que esperava.
Morton, Kate . El jardín olvidado. Madrid : Suma de Letras, 2011 .
Resum : En vigílies de la Primera Guerra Mundial, una nena és abandonada en un vaixell amb destí a Austràlia. Una misteriosa dona anomenada l'Autora ha promès tenir cura d'ella, però l'Autora desapareix sense deixar rastre. La nit del seu vint-i-unè aniversari, Nell O'Connor descobreix que és adoptada, el que canviarà la seva vida per sempre. Dècades més tard, s'embarca a la recerca de la veritat dels seus avantpassats que la porta a la ventosa costa de Cornualla. A la mort de la Nell, la seva néta Casandra rep una inesperada herència: una cabana i el seu oblidat jardí a les terres de Cornualla que és conegut per la gent pels secrets que amaga. Aquí és on la Cassandra descobrirà finalment la veritat sobre la família i resoldrà el misteri, que es remunta a un segle, d'una nena desapareguda.
Oates, Joyce Carol . Memorias de una viuda. Barcelona : Alfaguara, 2010 .
Resum : Un matí gris de febrer, la Joyce Carol Oates va portar el seu marit Raymond Smith a urgències afectat d'una pneumònia; una setmana després, certes complicacions acabaven amb la seva vida. Aquestes enlluernadores pàgines capturen l'estat emocional de l'Oates després de la sobtada mort del seu marit, i com es veu obligada a trobar l'equilibri sense l'aliança que l'ha sostingut durant quaranta-set anys i vint-i-cinc dies. Plenes d'agudes reflexions i, de vegades, d'humor negre, aquestes "Memorias de una viuda" narren una commovedora història d'amor, lírica, moral i implacable, com les que habiten les seves novel·les.
Pairolí, Miquel . Octubre. Girona : Acontravent, 2010 .
Resum : Octubre és un dietari de maduresa. Miquel Pairolí, que el va començar a redactar poc abans de complir 50 anys, el considera el més personal dels 17 llibres que ha publicat fins ara. Amb una llengua prenyada de vivesa i genuïtat, Pairolí, observador pacient i sensible de la roda del temps, ofereix pàgines magistrals tant descrivint la natura com plantejant reflexions sobre literatura i música o de caire filosòfic.
Pancol, Katherine . El vals lent de les tortugues. Barcelona : Empúries, 2011 .
Resum : Després de les desventures que li van trabalsar la vida a "Els ulls grocs dels cocodrils", retrobem la Joséphine més feliç, més independent i una mica més segura d'ella mateixa. Gràcies als ingressos que li ha generat l'èxit inesperat del seu llibre, l'antiheroïna més cèlebre i entranyable dels últims anys ha canviat de casa i de barri i ha deixat enrere part de la mediocritat que contaminava la seva vida. Lliure, encara tímida i insatisfeta, més espectadora de la vida dels altres que no pas protagonista de la seva, la Joséphine continua la recerca d'aquest gran amor que no acaba d'arribar mai. Vigila molt de prop la seva filla Zoé, adolescent dependent i turmentada, i observa amb distància l'èxit de la seva primogènita, Hortense, que es llança a Londres a una carrera d'elitista de moda. Però la placidesa no està feta per a la Joséphine: ben aviat, una sèrie d'assassinats destrueixen la tranquil·litart burgesa del seu nou barri.
Rojals, Marta . Primavera, estiu, etcètera. Barcelona : La Magrana, 2011 .
Resum : Com cada any per Tots Sants, l'Èlia de cal Pedró torna al poble per fer la visita de rigor al cementiri i passar uns dies amb son pare i sa tieta. Amb 34 anys fets, la parella l'acaba de deixar i la crisi fa estralls en el despatx d'arquitectura on treballa a Barcelona. Ara es disposa a aprofitar el pont per posar ordre, si més no, als pensaments. Després de l'exili universitari i laboral, l'Èlia s'adona que amb l'edat s'hi sent cada cop més còmoda, entre qui va ser la seva gent. I quan una està tan ben disposada i atenta, pot ser que comenci a veure i a entendre coses que fins ara li havien passat desapercebudes.
Tanner, Haley . Vaclav i Lena. Barcelona : Edicions 62, 2011 .
Resum : En el petit univers dels emigrats del barri de Brooklyn, Vaclav i Lena formen un estrany duo. Ell, amb deu anys, és un mag amateur, i ella, amb nou, la seva millor amiga i una magnífica ajudant. Gràcies als esforços de la seva mare, Vaclav ha aconseguit dominar l'anglès. Lena, en canvi, és maldestra amb la llengua i només se sent segura en la intimitat dels seus jocs de màgia. Tots dos semblen destinats l'un a l'altra. Com en un truc cruel, un bon dia Lena desapareix sense deixar cap rastre. No serà fins anys després, quan ja són adolescents, que es retrobaran. Ara, Lena és com un planeta i Vaclav com una petita partícula de pols. De nou, però, la seva amistat incondicional es veu amenaçada per les turbulències del passat.
Vann, David . Sukkwan Island. Barcelona : Empúries, 2010 .
Resum : Considerat arreu un dels debuts literaris més impactants de la dècada, Sukkwan Island ha estat un fenomen als Estats Units i a França. Amb el suport de la crítica, que s'ha rendit al talent narratiu de David Vann, aquesta novel·la curta ens trasllada a una illa salvatge al sud d'Alaska, accessible només en vaixell o hidroavió, plena de muntanyes escarpades i boscos espessos i humits. El clima a l'hivern és duríssim. Aquest és l'escenari que tria en Jim per reconstruir la relació amb el seu fill Roy, de tretze anys, a qui pràcticament ja no coneix. Després d'un seguit de fracassos personals, l'oportunitat de passar dotze mesos en una cabana aïllada, enfrontats a unes condicions complicades, li sembla la millor manera de recuperar el temps perdut. Però la duresa d'aquesta vida i el defalliment d'en Jim, fràgil i depressiu, no triguen a transformar aquest viatge en un malson.
Verdon, John . No obris els ulls. Barcelona : Proa, 2011 .
Resum : Dave Gurney, que va protagonitzar la primera novel·la de John Verdon, "Sé el que estàs pensant", no troba l'ocasió de retirar-se tranquil·lament amb la seva dona. L'exdetectiu de policia de Nova York, un any després d'atrapar "l'assassí dels números", es torna a enfrontar de manera inesperada amb un nou cas, potser el més complicat de la seva carrera. Ara no es tracta només d'un assassí intel·ligent i fred, sinó també d'un personatge sense cap mena d'escrúpols, que no dubta a amenaçar el punt feble de Gurney: la seva dona Madeleine. Aquesta vegada, el repte és el següent: una núvia és assassinada brutalment durant el convit de noces, amb centenars de convidats al jardí de la mansió familiar. Les pistes apunten cap a un misteriós jardiner amb les facultats mentals pertorbades. Però tot plegat és massa obvi per a Dave Gurney...
Waters, Sarah . El ocupante. Madrid : Anagrama, 2011 .
Resum : Un polsegós dia d'estiu criden al doctor Faraday a Hundreds Fall, la mansió dels Ayres, al desolat centre d'una Anglaterra de posguerra que està canviant acceleradament. En Faraday ja hi havia estat quan era petit i la seva mare era una de les criades de la casa. Ara, gràcies als sacrificis dels seus pares, és metge, encara que amb una posició social no molt còmoda en el rígid sistema de classes anglès, i pensa que aquesta visita és un cop de sort. Però Hundreds Hall, com els seus amos, ja no és més que una ombra de sí mateixa.
Wroblewski, David . La història d'Edgar Sawtelle. Barcelona : Empúries, 2010 .
Resum : Aquest llibre narra les aventures d'un nen de nou anys, mut de naixement, que porta una vida idíl·lica amb els seus pares en una granja perduda al cor de l'Amèrica profunda. Durant moltes generacions, els Sawtelle s'han dedicat a la cria i l'ensinistrament d'uns gossos que destaquen per la seva lleialtat, com l'Almondine, company inseparable i aliat incondicional de l'Edgar. Però l'arribada del seu oncle Claude, germà del pare, trenca l'harmonia familiar i precipita les vides dels personatges a una tragèdia devastadora que obligarà l'Edgar a fugir cap als boscos, acompanyat només de tres dels seus gossos. Torturat per la culpa i profundament abatut, l'Edgar sobreviu als boscos en un procés de superació personal i iniciació a la vida adulta que l'obligarà a triar entre continuar fugint o tornar a casa i enfrontar-se amb els misteris que ha deixat per resoldre.

(↑) - Poesia

Bang, Mary Jo . Elegía.
Resum : Aquest llibre és una elegia que no es resigna davant la mort ni ofereix consol als vius. Aquest llibre fa mal. És una ferida del desamparament que causa una pèrdua i el sentiment de cupabilitat per no haver-la evitat. Mary Jo Bang composa Elegia entre juny del 2004 i juny del 2005, després de la mort del seu fill per sobredosi, però el llibre no es va publicar fins el 2007, any en que rebia el prestigiós National Book Critics Circle Award. El temps sembla mesurat per l'escriptura durant aquell primer any, un temps gelat i impassible juxtaposat a un altre irreversible i agitat. Quan es creua un dolor com aquest amb un talent poètic com el de la Mary Jo Bang, provoca la lucidesa emocional d'això que identifiquem com a art.
Casasses, Enric . Bes Nagana. Barcelona : Edicions de 1984, 2011 .
Resum : Bes Nagana (que en rus col·loquial vol dir "sense pistola") són poemes de tots colors i de tots estils, amb rima i sense rima, dècimes i romanços, cançons i formes lliures... fins i tot n'hi ha un que fa més de 800 versos. N'hi ha que van il·lustrats. N'hi ha d'amor, de revolució, de sàtira, de pensament, de fantasia, de normals i corrents... Al final de tot hi ha un gap o cançó de fatxenda, la "balada nova de l'haver fet marso". Els epígrafs que obren els poemes fan un acompanyament que segons com es pot convertir en el protagonista de la pel·lícula. L'humor i la severitat, la lleugeresa i la fondària, el carinyo i la ferotgia van junts, no estan renyits. Les idees hi són importants, els sentiments més, i les sensacions encara més.
Eliot, T.S. . Quatre quartets. Barcelona : Viena, 2010 .
Resum : Aquesta edició bilingüe de Quatre Quartets és una ocasió privilegiada per escoltar de prop la veu de T.S. Eliot, en la que tant ell com la crítica van considerar la seva obra mestra. Publicada l'any 1943, està composta per quatre poemes, estructurats cadascun en cinc moviments, i és, sens dubte, la peça més ambiciosa que el premi Nobel va escriure en la seva vida.
Rainer, Maria Rilke . Poemes francesos. Girona : Edicions de la Ela Geminada, 2011 .
Resum : La tardor de 1920 Rilke va anar per primera vegada al Valais (Suïssa) amb una seva antiga amant, la pintora Baladine Klossowska. L'enamorament del paisatge i la comunió amb la natura li donen la tranquil·litat d'esperit necessària per acabar les seves obres mestres: les Elegies de Duino i els Sonets a Orfeu. I el porten a escriure quatre reculls lírics on el paisatge de la vall suïssa hi és omnipresent. Va escriure aquestes obres en la llengua dominant al Valais, el francès. És aixi que l'any 1924 va compondre Els Quartets del Valais i Vergers (publicats l'any 1926) i l'any 1927, pòstumament, apareixeran encara els reculls Les Roses i Les Finestres.

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir
Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal

Disseny i programació web a càrrec del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona

Face
Twit
Pinte
Insta