Guies » Novetats

Tornar enrera | Versió per imprimir

Novetats desembre 2011 Caldes

Banner_winter_novetats

Aquestes són les novetats de desembre a la biblioteca Francesc Ferrer i Guàrdia, de Caldes de Malavella:

Índex

(↑) - Filosofia

Dörfler, Witzsch ; Planellas, Mark . Un nou cercle virtuós. Girona : CCG Edicions, 2006 .
Resum : Actualment en alguns àmbits de les nostres vides com a ciutadans s'ha instal·lat una percepció infortunada i poc pràctica sobre l'estat de la "salut" del civisme. Aquesta impressió parteix de la idea que hi ha ressorts en la dinàmica social, política, econòmica i cultural que no acaben de rutllar. Consegüentment, la fallida d'una d'aquestes dimensions ens duu a la insolvència de la nostra capacitat professional i a la disminució en la creença en l'esdevenidor de la col·lectivitat, rebaixant la consciència de ciutadania, que és la base del civisme tal com l'entenem avui. En aquesta tessitura, tots els àmbits en surten ressentits i de retruc afecten els que havien ocasionat la crisi, tancant un cercle. Alguns argumenten que es tracta d'un "cercle viciós", i ho fan amb més afany de lamentar-se d'uns greuges que de participar activament en l'avenç del civisme com a element de redreçament davant dels reptes del present.
Torralba i Roselló, Francesc . El civisme planetari. Girona : CCG Edicions, 2005 .
Resum : Aquest és un llibre essencialment pedagògic. En aquest petit assaig intentem explorar i, d'altra banda, desitgem descriure les virtuts cíviques. Molt fàcilment emprem la paraula civisme sense saber exactament què significa. En la vida quotidiana identifiquem actituds cíviques i incíviques, però rarament ens parem a pensar què és el civisme, com es transmet, sobre quins principis es fonamenta. A voltes, l'associem a expressions com bona educació, urbanitat, cortesia, sentit del deure, però el civisme és una actitud vital complexa que afecta moltes esferes de la vida humana.

(↑) - Llengua

Lluís, Joan-Lluís . A cremallengua: elogi de la diversitat lingüística. Barcelona : Viena, 2011 .
Resum : Cada llengua atresora la seva manera única de concebre la realitat. Cada llengua que mor, doncs, representa un empobriment per a la humanitat sencera. I, malgrat tot, en els darrers anys, hi ha moltes llengües que han desaparegut del planeta sense fer soroll ni deixar rastre: el judeoprovençal, el catawba, el dàlmata, l'ubick, el kamassià, el yaghan... Els esforços lingüicides de molts estats per uniformitzar el paisatge en favor de la llengua d'estat i en detriment de la diversitat lingüística han donat i donen, doncs, el seu fruit. Els catalans, per sort, encara podem decidir quin serà el futur de la nostra llengua. Però si deixem que els altres decideixin per nosaltres la profecia es farà realitat.

(↑) - Esports

Delta de l'Ebre: Serra de Montsià. Granollers : Editorial Alpina, 2011 .
Resum : Guia breu que conté rutes per fer a peu o en BTT pel Delta de l'Ebre, aixó com també allotjaments, equipaments del parc i altre informació útil. Inclou mapa.
Masó Garcia, Albert ; Masó Garcia, Òscar . Escalades a Montserrat, el Cairat i Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Valls : Cossetània, 2011 .
Resum : Aquesta guia és un recull inèdit i personal de 87 vies d'escalada de caire clàssic, situades a Montserrat, el Cairat i Sant Llorenç del Munt i l'Obac, tres massissos agermanats i de roca conglomerada que es troben al nord-oest de l'àrea metropolitana de Barcelona. Es tracta d'escalades de dificultat mitjana o baixa, obertes des de baix pels autors del llibre al llarg de més de 15 anys d'activitat, i que recorren agulles i parets emmarcades en un entorn encisador, de vegades fins i tot salvatge. Els acurats mapes, croquis i descripcions us facilitaran la tasca d'escollir i localitzar els itineraris sobre el terreny. També hi trobareu uns breus apunts anecdòtics que us permetran conèixer detalls curiosos de les obertures d'algunes de les vies. Aquests itineraris, humils, d'aventura i d'exploració, de ben segur que us obriran les portes a racons que desconeixíeu d'aquestes muntanyes tan properes i estimades.
Tort, Jaume . Menorca: camí de Cavalls (GR 223). Granollers : Editorial Alpina, 2011 .
Resum : Aquest llibre conté diversos itineraris per fer senderisme o en bicicleta de muntanya, no només pel Camí de Cavalls (GR 223) sinó també per altres zones de Menorca. Inclou mapa.

(↑) - Literatura

Joaquím Carbó.
Resum : En la nova era de la imatge, l'AELC (Associació d'Escriptors en Llengua Catalana) vol documentar la literatura a través dels seus protagonistes. La col·lecció dóna a conèixer algunes de les Veus Literàries més emblemàtiques de la literatura catalana contemporània. En aquest cas, Joaquim Carbó. Amb el do de transformar en narrativa qualsevol aspecte de les seves vivències quotidianes, Joaquim Carbó (Caldes de Malavella, 1932) ha publicat diverses novel·les, entre les quals destaquen "Solucions provisionals", "Un altre tròpic" i "Els Orangutans". També va formar part del col·lectiu d'escriptors "Ofèlia Dracs". Amb tot, ha dedicat la major part de la seva producció a la literatura infantil i juvenil, a través de la qual ha assolit una gran popularitat. Aquest "escriptor utilitari", com s'anomena ell mateix, ha dut a terme la tasca impagable d'obrir les portes de la cultura catalana a diverses generacions de joves lectors.

(↑) - Art

Amagat, Jordi . Geografia silenciosa. Girona : Galeria Només Art, 2011 .
Resum : Geografia silenciosa és un recorregut per les obres de Jordi Amagat. També inclou una entrevista a l'autor.
Isern, Jordi . D.S.P.R.C.Ó dibuixos. Girona : Galeria Només Art, 2011 .
Resum : A més d'imatges d'algunes de les obres més destacades de l'autor, D.S.P.R.C.Ó dibuixos conté també una entrevista a Jordi Isern i la seva biografia.

(↑) - Medicina i salut

Torrelles, Núria . Camins de salut - Itineraris per conèixer les plantes medicinals de les comarques gironines. Girona : Dipsalut, 2011 .
Resum : Les propietats medicinals (i, de vegades, tòxiques) de moltes plantes del nostre entorn més proper formen part del coneixement referent als éssers vius de l'àrea mediterrània. Per això la Fundació Carl Faust i l'equip tècnic del Jardí Botànic Marimurtra van rebre amb entusiasme la proposta de DIPSALUT d'elaborar uns itineraris per les comarques gironines que permetessin als lectors un acostament senzill i plaent alhora a les plantes medicinals més comunes i als seus hàbitats naturals. El resultat d'aquesta col·laboració han estat aquests "Camins de Salut". Hi trobareu la descripció fidel i acurada de quatre itineraris per les comarques gironines amb les indicacions necessàries per trobar i identificar les principals plantes medicinals que s'hi poden trobar i les indicacions d'aprofitament de les més destacades. Un cinquè itinerari presenta al lector un dels aspectes menys divulgats fins ara del Jardí Botànic Marimurtra. (6 volums)

(↑) - Música

Simply kids.
Gadú, Maria ; Veloso, Caetano . Multishow ao vivo.
Kravitz, Lenny . Black and white America.
Resum : Lenny Kravitz s’inspira en les dificultats que els seus pares, un matrimoni interracial, van haver de passar a la dècada dels 60, uns anys en els que el racisme estava molt més present en la societat americana. El títol del disc parla per si sol. Kravitz volia mostrar aquesta interracialitat, un mestissatge entre la música blanca, el rock ( i pop, és clar) i el soul i funky negres. (hipersónica.com)
St. Vincent, . Strange mercy.
Resum : “Strange Mercy” és un treball amb ritmes electrònics puntats per arranjaments de corda dramàtics. Sempre hi ha hagut alguna cosa de buidar-se les entranyes en la música d’Annie Clark, però ara sona doblement ferida, especialment en cançons com “Surgeon”, on les ganes d’obrir-se en canal traspassen la metàfora poètica per a situar-se al límit de la patologia clínica. El seu esperit fosc travessa, fins i tot, temes com “Cruel”, el més a prop que ha estat mai d’una pista de ball.(mondosonoro)
Vile, Kurt . Smoke ring for my halo.
Resum : Música pop folk, amb alguna cosa de rock i underground i psicodèlia amb aquest so brut que no taca ni tampoc molesta. Kurt Vile sembla haver begut de grans bandes i artistes solitaris com Love, Bob Seger, Tom Petty, el Neil Young del Harvest Moon o els sempre ´nombrables´ Bob Dylan y Lou Reed. Amb les seves lletres i el seu so, Kurt Vile sembla un savi experimentat que li canta al món després haver passat una llarga vida de vivències a la carretera i viatjant al voltant del país. Però Vile té poc més de 30 anys. Sembla un avantpassat del nostre temps en el cos d’un jove cantautor. (muzikalia)
Washed Out, . Within and without.
Resum : La tecnologia ha permès un cert grau d’autonomia artística que ha revolucionat la forma de fer música. Ernest Green ha fet un àlbum de cançons synthpop, un missatge d’escapisme que funciona perquè la gent pot escoltar música i perdre el control de la realitat. Whitin and Whitout, és un equilibri intel•ligent entre la melodia i l’estat d’ànim, consolidant encara més a Green com a líder indiscutible en l’actual creació de música per a dormitori. (indielogia.com)

(↑) - Cuina i gastronomia

Pasta. Barcelona : NGV, 2008 .
Resum : La pasta és un aliment saludable i versàtil que combina bé amb tot, es cuina en tot moment i, a més, garanteix l'èxit, ja que agrada a tothom, especialment als més petits. Les combinacions són infinites, des de plats lleugers amb verdures i horalisses fins a d'altres més suculents amb peix o carn. Des dels clàssics penne all'arrabbiata, espaguetis carbonara i lasanya fins als originals rigatoni amb emperador o canelons de romanescu, en aquest llibre trobarà una gran selecció de saboroses receptes per a qualsevol ocasió. I el millor de tot, gràcies a les detallades explicacions i a les fotografies dels diferents passos a seguir, fins i tot els principiants podran preparar en un obrir i tancar d'ulls tot tipus de plats.

(↑) - Infantils imaginació

Bat Pat, . A la recerca de la ciutat perduda. Barcelona : Estrella Polar, 2011 .
Resum : Estimats exploradors, esteu preparats per resoldre un dels misteris més grans de tots els temps? Coneixeu de sobres l'obsessió del tiet Charlie per les antiguitats... doncs quan es va assabentar de l'existència de la misteriosa ciutat daurada, li va faltar temps per portar-nos al bell mig de la jungla del Perú! Jo volia fugir ales ajudeu-me: allò era ple de jaguars!
Bently, Peter . El rei Jan i el Drac. Barcelona : Joventut, 2011 .
Resum : El Jan, el Biel i el Marc construïen una cabana, un castell inexpugnable per al rei Jan i els seus soldats...
Bruel, Christian . Julia, la niña que tenía sombra de chico. Arganda del Rey : El Jinete Azul, 2011 .
Resum : La Julia no té bons modals, encara es mama el dit. La Julia és molt maca, però li agradaria ser pèl-roja. La Julia no és molt dolça, no li agraden les pintes i s'amaga sota la flassada perquè no vol que la banyin. La Julia sap què és el que vol, parla amb el seu gat i té divertits jocs que no agraden als seus pares.
Carter, Noëlle . Un nadó a ca la ratolina Carmina. Barcelona : Estrella Polar, 2011 .
Resum : La família de la Carmina, la ratolina, creix. Aviat naixerà el petit ratolí i la Carmina està molt impacient per veure'l. Però, on s'amaga el petit ratolí?
Casterman, Geneviève . Esperant en Timoun. Barcelona : Flamboyant, 2011 .
Resum : Timoun vol dir "nen" en crioll. Adoptar un nen és tota una aventura. Una llarga espera plena de somnis, d'esperances, de dubtes, de pors. I un bon dia arriba l'hora de marxar, de conèixer-se...
Comotto, Agustín . El secret de les girafes. Barcelona : La Galera, 2011 .
Resum : Comença un nou dia i la sabana africana s'omple de grunys, clapits, cloqueigs, grallars, bramuls, xiulets... El lleó saluda el Sol amb un gran rugit. Els flamencs tornen a fer xivarri. Els hipopòtams badallen i grunyen... Tots els animals fan un soroll o altre. Tots? No. Ha començat un nou dia, i el petit protagonista descobrirà el secret més ben guardat de les girafes.
Duran, Pep . La nit que les lletres es van alliberar. [S.l.] : Magenta Universal Productions, 2011 .
Resum : Història verídica de la inundació d'una llibreria abocada a la tragèdia i de com els llibreters descobreixen l'essència del seu ofici.
Garcia-Siñeriz, Ana . Els dos móns de la Zoè. Barcelona : Estrella Polar, 2011 .
Resum : La Zoè, en Marc, l'Àlex i la Liseta són la Banda de la Zoè. Bé, perdó, i la Kira... bub! Encara que sigui una gossa també pot formar part de la Banda, oi? Aquesta és la primera aventura de la Banda! El pare de la Zoè és sospitós del robatori d'una obra d'art. Han de marxar a París per desemmascarar el veritable lladre. Allà hi ha també la seva germana, la Matilda, una cantant molt famosa!, i la perillosa Amanda... uff!
Iwamura, Kazuo . La poma. Barcelona : Corimbo, 2011 .
Resum : La Nàstia té una poma vermella i molt bonica. La nena puja dalt d'un turó per menjar-se-la però l'hi cau i comença a rodolar. I rodola, rodola... Un conill, un esquirol i un ós es creuaran al seu camí. Què passarà?
Soler, Joan . La llegenda del mariner de Sant Pau. El Papiol : Efadós, 2011 .
Resum : En un naufragi, només se salva un mariner empordanès aferrat a un rem. A terra, el mar ha destruït casa seva i no resta ningú viu. Trist i enrabiat, se'n va terra endins fins on no hagin sentit mai a parlar del mar. Rem a coll, deixa enrere els aiguamolls, Banyoles, Besalú... i arreu pregunta: "Què és això?", "Un rem" - diuen -. Més a muntanya responen: "Una pala de barca". I a Sant Pau de Segúries, què responen?
Stilton, Geronimo . El bosc que parla. Barcelona : Estrella Polar, 2010 .
Resum : Aiguamolls plens de paranys, ramats de dracs ferotges, orcs despietats, veus misterioses que semblen portades pel vent... tot això haurà d'afrontar el jove elf Audaç en el llarg camí cap al Reialme de les Bruixes. Però es crearan noves i impensables aliances per combatre per sempre el poder de les tenebres.
Stilton, Geronimo . La Vall dels Esquelets Gegants . Barcelona : Destino, 2011 .
Resum : Aquí a Ratalona, a l'Illa dels Ratolins, els meus llibres són tots rat-sellers. Però què em dieu? Que no els coneixeu? Són històries per riure, més tendres que la mozzarella, més gustoses que el manxego, amb més sabor que el cabrales... Són històries per llepar-se'n els bigotis, paraula de Geronimo Stilton!
Stilton, Tea . El diario secreto de Colette. Barcelona : Destino, 2011 .
Resum : Les noies de la Universitat de Ratford decideixen crear un periòdic. Quina idea tan superratònica! Així podran escriure, entrevistar i maquetar... com autèntiques periodistes! I Vanilla aprofita l'ocasió per anar a la caça de xafarderies.

(↑) - Infantils coneixements

Perkins, Bethany . Experimenta cuina. Barcelona : La Galera, 2011 .
Resum : A les pàgines d'aquest llibre de cuina trobareu 22 receptes senzilles i delicioses que podeu preparar amb els vostres fills per a passar una bona estona.

(↑) - Novel·la

Alberico, Giulia . Los libros son tímidos. Cáceres : Editorial Periférica, 2011 .
Resum : Un autobús que no pot partir a causa de la neu, una nena, els seus primers llibres... És aquest un bellíssim text en primera persona on Giulia Alberico, filla d'una mestra rural a qui va acompanyar per diferents pobles i escoles, ens parla, en un relat magnètic i meravellós, del seu amor pels llibres: l'autobiografia d'una lectora a través dels títols que l'han acompanyat des de que era nena i adolescent (a la Itàlia dels anys 50 i 60), fins al dia d'avui. Llibres universals que molts de nosaltres hem llegit també; o llibres que voldrem llegir de seguida un cop hàgim tancat aquest. Per a tots els gustos, i de totes les èpoques. I llibres als quals l'autora s'apropa com molts de nosaltres: primer tocant-los, ensumant-los...
Binet, Laurent . HHhH. Barcelona : Edicions de 1984, 2011 .
Resum : A Praga, el 1942, dos homes han de matar un tercer individu. És l'operació "Antropoide": dos paracaigudistes txecoslovacs enviats per Londres tenen l'encàrrec d'assassinar Reinhard Heydrich, cap de la Gestapo, cap dels serveis secrets nazis, planificador de la Solució Final, "el botxí de Praga", "la bèstia rossa", "l'home més perillós del Tercer Reich". Heydrich era el cap d'Eichmann i el braç dret de Himmler, però els SS deien: "HHhH". Himmlers Hirn heisst Heydrich- el cervell de Himmler es diu Heydrich. Tots els personatges d'aquest llibre han existit o encara existeixen. Tots els fets narrats són autèntics. Però darrere els preparatius de l'atemptat despunta una altra guerra, la que enfronta la ficció novel·lesca amb la veritat històrica. L'autor, captivat pel tema, ha de resistir a la temptació d'explicar una novel·la. Tanmateix, bé cal enllestir la història.
Bolaño, Roberto . Cuentos. Madrid : Anagrama, 2010 .
Resum : Els contes de Roberto Bolaño viatgen per tot el món, des de Santiago de Chile a Barcelona i Girona, passant per Buenos Aires, San Francisco, París i molts altres llocs, incloent un punt indeterminat de l'Àfrica subsahariana; transiten de ciutats populoses a tot tipus de pampes, deserts i erms per on els personatges deambulen, es perden, s'amaguen, fugen d'alguna cosa o d'algú i, sobretot, es troben en perpètua recerca, encara que la majoria de les vegades no sàpiguen del cert de què..., encara que és molt probable que s'estiguin buscant a sí mateixos. De vegades són relats de misteri que no ho semblen, d'altres, quaderns de viatges al límit, de vegades, vinyetes de costumbrisme alucinat, i gairebé sempre, tot a la vegada: els contes de Bolaño, alguns d'ells petites novel·les per dret propi, són la introducció perfecta per a aquells que encara no s'han aventurat en el peculiar univers de l'escriptor, o el complement ideal per als que ja s'han enfrontat a les seves grans obres.
Houellebecq, Michel . El mapa i el territori. Barcelona : Empúries, 2011 .
Resum : Si Jed Martin us hagués d'explicar la història que protagonitza, segurament començaria amb l'episodi de l'escalfador espatllat un 15 de desembre. O potser us parlaria del seu pare. Us parlaria, per descomptat, de l'Olga, una russa molt bonica que va conèixer al principi de la seva carrera artística, durant la primera exposició de les seves fotografies basades en mapes de carreteres Michelin. Tot plegat molt abans que l'èxit mundial, arran d'uns retrats fotogràfics de personalitats famoses, sacsegés la seva vida. Tampoc no passaria per alt comentar com va ajudar el comissari Jasselin a resoldre un afer criminal terrible, les escenes del qual van marcar per sempre els equips policials. Cap al final de la seva vida accedirà a una certa serenitat, i només s'expressarà en murmuris. L'art, els diners, l'amor, la relació amb el pare, la mort, la feina, la França convertida en paradís turístic són alguns dels temes d'aquesta novel·la, decididament clàssica i obertament moderna.
Llorca, Vicenç . Tot el soroll del món. Barcelona : Columna, 2011 .
Resum : En Francesc creu que no podrà viure de nou una atracció amorosa com la que va sentir per la seva difunta dona. Però en un viatge de plaer a la República Dominicana, coneix la Marta, una turista barcelonina com ell a qui el marit va deixar per una altra dona. De manera inesperada, les seves afinitats els desperten sentiments amagats. Tots dos emprenen un recorregut per l'illa, que inclou el país veí, Haití, on tenen com a guia una voluntària catalana d'una organització no governamental, la Núria, que també suscita l'interès d'en Francesc. Immersos de ple en un canvi personal, tots tres es veuen abocats a afrontar les seves pors i els seus desitjos, un repte que de sobte accentuen els embats de l'huracà Melinda.
Murakami, Haruki . 1Q84 - Llibre 3. Barcelona : Empúries, 2011 .
Resum : L'Aomame i en Tengo es continuen buscant al misteriós Tòquio d'1Q84. Però els membres del grup religiós Sakigake, l'enigmàtica gent petita que actua des de l'ombra, els gats que en fer-se de nit ocupen un poble desolat on els trens mai no s'aturen, el corb que cada dia visita sens falta la Fukaeri... sembla que tot vol impedir que s'acabin trobant. Des del cel, dues llunes silencioses observen impertorbables els esforços dels amants, mentre, de peus a terra, l'investigador Ushikawa, dotat d'una tenacitat i un instint prodigiosos que res en el seu aspecte no suggereix, va estrenyent el cercle al seu voltant, a poc a poc però de manera inexorable. Després de l'enorme èxit obtingut per Murakami amb els dos primers llibres d'1Q84, en aquest tercer porta al desenllaç la història d'uns personatges que lluiten per reescrire el passat amb uns mitjans i uns objectius diametralment oposats als del clàssic de George Orwell.
Obiols, Armand . Cartes a Mercè Rodoreda. Sabadell : Fundació La Mirada, 2010 .
Resum : "En aquest primer decenni del segle XXI es diria que és a punt d'ésser eliminada definitivament la carta manuscrita sobre paper. L'epístola ha anat canviant de tècnica al llarg dels temps i a finals del segle XX, amb la introducció de la via informàtica, s'ha revolucionat totalment la forma de comunicar-se per escrit. Els filòlegs del futur trobaran ben poques lletres als arxius dels personatges notables.(...) La parella Armand Obiols - Mercè Rodoreda, en la seva condició d'intel·lectuals refugiats des dels darrers dies de gener del 1939, en què van passar la frontera catalana amb altres companys, va residir sobretot a França, més tard també a Suïssa i, finalment, Armand Obiols va viure quasi onze anys a Àustria fins al 1971, quan va morir." Anna Maria Saludes i Amat. Aquest llibre recull les cartes entre Armand Obiols i Mercè Rodoreda entre 1941 i 1971.
Pou, Gisela . El silenci de les vinyes. Barcelona : Planeta, 2011 .
Resum : El nom de Brucart és un referent en el món del cava. L'Aurora, la matriarca, ha dedicat la vida a l'empresa i l'ha convertit en el que és. El dia del casament de l'hereu, un accident farà miques la felicitat de la família i un secret capgirarà el seu destí. Una història contemporània amb una gran força narrativa que ens trasllada al cor del Penedès, el bressol del cava. La relació de complicitat amb la terra, la passió pel conreu de la vinya, la feina al celler i la cava creen un món fascinant on els personatges saben molt més del que diuen. Amb un ritme trepidant, "El silenci de les vinyes" és la història d'una redempció, el retorn a l'essència dels propis orígens i la recuperació de la veritable identitat.
Serra, Màrius . L'home del sac. Alzira : Bromera, 2011 .
Resum : Què faries si la teva parella hagués desaparegut? I si no tinguessis cap més pista per a trobar-la que una novel·la inacabada? En aquesta angoixant situació es troba Raquel Fuster, així que, decidida a estudiar a fons l'únic indici de què disposa, fa arribar un manuscrit d'en Tim al doctor Genís, un reconegut psiquiatre. Tots dos es capbussen en l'univers literari del desaparegut i teixeixen els records de la vida en comú de la Raquel i en Tim amb les peripèices d'en Tomàs, el protagonista de la ficció. Sota l'aparença de relat quotidià, aquesta novel·la inquietant explora territoris desconeguts de la ment humana.
Stefánsson, Jón Kalman . Entre cielo y tierra. Barcelona : Salamandra, 2011 .
Resum : Els personatges de la novel·la se situen fa poc més d'un segle, en un poblat de pescadors dels fiords occidentals, entre muntanyes escarpades i un mar capaç tant de donar aliment com d'arrabassar vides. Seguint una tradició centenària, surten a pescar des de molt joves en petits bots de sis rems on, sovint, per arribar als bancs de bacallà, remen durant hores entre el fosc onatge. No saben nadar. Una nit, un noi, amb prou feines un adolescent, i el seu amic Bárdur, amb qui comparteix la seva afició pels llibres i les seves ganes de conèixer el món, surten a pescar amb el grup de Pétur. Mentres esperen la captura, l'horitzó s'omple de núvols i comença a bufar una perillosa ventada d'hivern. El bot inicia penosament el retorn a terra i, a mesura que augmenta el fred polar, la frontera que separa la vida i la mort pot dependre d'una sola peça: un abric de pell.

(↑) - Poesia

Pijuan, Albert . Cosmogonia falorniana. Calvià : Ajuntament de Calvià, 2010 .
Resum : Albert Pijuan és conegut per una fecunda obra de contes inèdits aixó com de textos teatrals no estrenats. Compta també amb nombroses medalles de plata i de bronze en concursos literaris de diversa índole. "Cosmogonia falorniana" arriba després d'un fugaç període de gestació originat com a reacció epidèrmica a "El cant dels ocells" d'Albert Serra i a "Les cançons tel·lúriques de Roger Mas vistos sota el prisma del treball resultant a les classes d'Història de la Filosofia Antiga (I i II). Tot plegat amb l'únic propòsit de reeixir en l'intent naïf de crear un cosmos al gust propi.
Tranströmer, Tomas . Deshielo a mediodía. Madrid : Nórdica Libros, 2011 .
Resum : Tomas Tranströmer és un dels escriptors fonamentals per a entendre la poesia del segle XX. Pocs poetes han aconseguit crear una veu tan personal i reconeixible com aquest meravellós escriptor suec. En aquests poemes, que recorren tota la trajectòria del poeta des del seu primer llibre, "17 poemas", de 1954, a la síntesis dels seus últims haikus escrits el 2004, ens trobem amb la natura, present en gran part de la poesia nòrdica, i amb el seu incomparable inventari de metàfores. Aquest llibre inclou també el grup de haikus "Prisión", escrit el 1959, inèdit fins fa pocs anys, així com els haikus de "El gran enigma".
Tranströmer, Tomas . La plaça salvatge. Catarroja : Perifèric, 2008 .
Resum : La poesia de Tomas Tranströmer naix d'una tensió constant entre la llum i la fosca, d'un conflicte entre forces contraposades: en la paraula, en la natura, en l'home. A través d'una poètica rica en imatges, molt a prop del surrrealisme, sempre ix a la superfície un llamp inesperat que tot ho vivifica. La psicologia, la metafísica i la tradició literària són els altres eixos sobre els quals descansa la seua obra, una de les més importants de la lírica contemporània.

(↑) - Teatre

Diàlegs a quatre bandes (2). Barcelona : RE&MA, 2011 .
Resum : A finals de maig la sala La Planeta ha estat altre cop l'escenari d'una nova fornada de sis diàlegs, plantejats en unes condicions molt similars a l'edició anterior: el dramaturg no podia dirigir el seu propi text, però sí triar l'equip de dos actors i un director; la durada havia de rondar la mitja hora, el muntatge no havia de plantejar grans reptes ni escenogràfics ni pressupostaris, sense cap altra restricció temàtica o cohesionadora.
Pijuan, Albert . Tabula brasa. Benicarló : Onada, 2010 .
Resum : Els somnis de la raó produeixen monstres. O, dit d'una altra manera, els somnis dels monstres estan carregats de raó. Un sopar familiar qualsevol, com el que organitza en Lluc per presentar als seus pares l'Olivia, la xicota, pot desembocar en l'horror si se'n tenen arguments favorables. Només cal una premissa tergiversada o una desviació mínima en la cadena lògica perquè el discurs de la mort i l'extermini ens sembli justificat, i, per tant, necessari. El deliri raonat, quan s'enfronta a la nuesa de la bona voluntat, és com el llop acorralant la caputxeta sense caçador. O com els sogres de l'Olivia enfrontant-se a la benevolència de l'Olivia.

(↑) - Altres

Bonaventura i Cabanes, Carles . Compromís cívic amb Catalunya. Girona : CCG Edicions, 2005 .
Resum : En aquest llibre es plantegen els diferents àmbits en què la societat catalana dóna una mostra evident del seu civisme, de la seva manera d'entendre la vida, de tot allò que a tots plegats ens caracteritza com a país actiu i dinàmic: la defensa de la pròpia identitat, de la llengua, de la integració, de la solidaritat, de la pau, de la ferma voluntat de ser poble i de ser, a més, un poble lliure.

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir
Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal

Disseny i programació web a càrrec del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona

Face
Twit
Pinte
Insta