Guies » Novetats

Tornar enrera | Versió per imprimir

Novetats febrer 2012 Caldes

Banner_winter_novetats

Aquestes són les novetats del mes de febrer de 2012 a la biblioteca Francesc Ferrer i Guàrdia, de Caldes de Malavella:

Índex

(↑) - Psicologia

Broggi, Marc Antoni . Per una mort apropiada. Barcelona : Edicions 62, 2011 .
Resum : Què es pot esperar en el moment de morir pel que fa a l'àmbit familiar i professional, i fins i tot en el terreny més íntim? Partint del fet que tothom ha d'encarar la seva mort o la d'algú proper, cal apropiar-se'n i tenir una idea realista sobre les decisions que es prenen en aquests moments i quines formes d'ajut es poden oferir. Aquest llibre fa un repàs dels aspectes més rellevants que envolten el final de la vida, des de l'àmbit més personal fins al públic: la necessitat de preparació, de companyia atenta i d'una cura paliativa adient. Mostra què s'entén avui per bones pràctiques i, sense obviar la polèmica sobre l'eutanàsia, exposa la necessitat d'estendre el respecte a la voluntat, la lluita contra el dolor i el sofriment i l'estalvi d'actuacions inútils. Si morir és inevitable, morir malament no ho ha de ser.
Santandreu, Rafael . L'art de no amargar-se la vida. Valls : Cossetània, 2011 .
Resum : La vida és per gaudir-la: estimar, aprendre, descobrir..., i això només ho podem fer quan hàgim superat les nostres pors i descobrim l'art de no amargar-se la vida. En la línia dels grans llibres de psicologia per al gran públic, Rafael Santandreu exposa en aquesta obra un mètode pràctic, clar i científicament demostrat per caminar cap al canvi psicològic. La nostra finalitat és convertir-nos en persones més fortes i felices. Amb anècdotes extretes tant de la seva consulta com de la seva història personal, l'autor ens mostra com transformar la nostra manera de pensar i actuar. De deprimits, ansiosos o "rondinaires" podem convertir-nos en homes i dones serens, alegres i optimistes, amb l'ajuda d'un terapeuta o per nosaltres mateixos!

(↑) - Literatura

Ballart, Pere . La veu cantant: Sobre la condició actual de la poesia. Lleida : Pagès, 2011 .
Resum : Se'ls escolta encara algú, els poetes? Allò que escriuen, serveix per a res més que perquè els polítics facin citacions en diades solemnes i els estudiants aprovin exàmens de literatura? La veu cantant és un assaig en què Pere Ballart, en la llarga tradició de les "defenses de la poesia", dóna arguments per retornar a aquest gènere el prestigi de què va gaudir durant tants segles i que proven a escoltar de nou els qui usen la llengua, no per enganyar ni per vendre, sinó per pensar i per sentir: per cantar. L'estudi reprèn una preocupació, present en llibres anteriors de l'autor, per acostar la poesia lírica al màxim nombre de lectors a partir d'una exposició clara i precisa, tan lluny a la vegada de l'impressionisme efusiu com d'innecessaris tecnicismes.
Olid, Bel . Les heroïnes contraataquen. Lleida : Pagès, 2011 .
Resum : Tan trist com cert: fa trenta anys que els estudis diuen el mateix. La literatura infantil i juvenil continua oferint una imatge de les dones i les nenes que no té en compte els avenços que hem aconseguit en la lluita per la igualtat. A sobre, estan subrepresentades, i la majoria de protagonistes són masculins. Davant aquest panorama l'autora proposa set obres que tracten temes que interessen tothom: la felicitat, la solitud, el dret a la diferència, la recerca de la pròpia identitat... I tot des e la perspectiva de set protagonistes femenines i en obres entretingudes, variades i de qualitat. A més d'informacions generals sobre cada llibre, amb un petit resum de l'obra i les característiques més destacables, l'autora presenta propostes per incentivar el debat amb els lectors. Les herïnes contraataquen és un petit kit de supervivéncia per als mediadors que creuen que la bona literatura pot ajudar-nos a canviar el món.

(↑) - Història

Budó i Bagúes, Joan . La Jonquera, retalls històrics. Figueres : Brau, 2011 .
Resum : Cents d'anys reposen entre els fulls d'aquest llibre. La Jonquera i la seva gent, pàgina a pàgina, s'immortalitzen. Perquè són història. Perquè hi ha històries. Perquè hem fet història. Perquè la Jonquera viu i és viva des de sempre. És per tot això que l'autor ens deixa impregnat, amb reflex fidedigne, un llegat dibuixat amb paraules, una vida buscada i trobada entre papers.
Guitart, Marc . El cop d'estat del 18 de juliol del 1936. Valls : Cossetània, 2011 .
Resum : El cop d'estat que entre els dies 17 i 19 de juliol de 1936 van dur a terme un grup de militars espanyols en contra del govern de la República va ser, amb tota certesa, un dels fets més importants de la història espanyola i catalana del segle XX. Una acció que desencadenaria una guerra civil sense precedents i marcaria el desenvolupament de l'estat durant les següents dècades.

(↑) - Esports

Cerdanya: Alta Cerdanya, Capcir, Andorra. Granollers : Editorial Alpina, 2011 .
Resum : Guia per a fer excursions per l'Alta Cerdanya, el Capcir i Andorra. Amb informació detallada del desnivell, la dificultat i la durada de cada excursió. Inclou mapa.
Moixeró La Tosa. Granollers : Editorial Alpina, 2011 .
Resum : Aquest llibre inclou diferents excursions per a fer a peu o en bicicleta, amb diferents nivells de dificultat, al Parc Natural del Cadí-Moixeró. Inclou mapa.
Borrego Pérez, Juan Carlos . Montsant. Granollers : Editorial Alpina, 2011 .
Resum : 20 caminades accessibles a totes les edats. Per a gaudir de la muntanya, dels millors paisatges, dels indrets més bonics. Sempre per camins ben fressats, sense dificultats tècniques i sense dificultats d'orientació. Rutes per a caminar en sintonia amb la natura. Montsant o Priorat? Tant és! Terra de pobles en estat pur, que són aquells que volen viure del que són i del que han estat, afrontant el futur sense perdre de vista el passat. El vi, l'oli, les avellanes, les cases altes, els castells, els ponts, els rius, els masos... tot en l'ordre que hom espera de la sensatesa.
Brosel i Jordà, Alfons . Carlit-Bollosa: alta Cerdanya. Granollers : Editorial Alpina, 2011 .
Resum : 25 itineraris per fer per Carlit-Bollosa, a l'Alta Cerdanya. Excursions amb tres nivells de dificultat. Amb fitxes tècniques que inclouen tota la informació necessària (durada, desnivell, població més propera, època recomanada, què tenir en compte...).
Nuet i Badia, Josep . Vall de Núria, guia d'excursions i passejades. Barcelona : Abadia de Montserrat, 2011 .
Resum : Aquesta guia inclou una selecció d'itineraris a peu per la vall de Núria, completats amb altres que arriben als refugis d'Ulldeter i de Coma de Vaca. Està pensada tant per a les persones que fan estada al santuari de Núria i volen recórrer la contrada, com per a les que volen fer una excursió de només d'un dia. També és útil per a aquells que desitgen fer alguna travessia d'alta muntanya senzilla entre Núria i els refugis d'Ulldeter i de Coma de Vaca. La vall de Núria té una personalitat pròpia dins el marc de la comarca pirinenca del Ripollès, a la qual pertany, i és un referent per a tots els excursionistes que volen fer alta muntanya senzilla i alhora pujar al cim més alt del Pirineu oriental: el Puigmal.

(↑) - Geografia i viatges

10 mapes de Catalunya (1606 - 1906). Barcelona : Institut Cartogràfic de Catalunya, 2011 .
Resum : Aquest llibre aplega els estudis de deu mapes impresos de Catalunya que, junts, conformen un resum d'una bona part de la història de la cartografia de Catalunya. La sèrie, que es presenta per ordre cronològic -comença amb el mapa de Vrients de ca. 1606 i acaba amb el mapa de Flos i Calcat de 1906-, permet de seguir l'evolució cartogràfica però també històrica de Catalunya durant tres-cents anys justos. Hi trobem cartògrafs i editors autòctons i forans, mapes grans i petits, impresos en llocs ben distants i en llengües diferents. El mapa de Catalunya fa de pretext per a repassar les iniciatives editorials dels Països Baixos, la potència de la cartografia francesa, les particularitats de la cartografia isolada catalana, les iniciatives espanyoles de confecció d'un mapa per a tot el regne i els esforços educatius impulsats arran de la Renaixença.

(↑) - Tecnologia

Closa i Autet, Daniel . 100 invents que han canviat el món. Valls : Cossetània, 2011 .
Resum : El paper, Internet, l'anestèsia, el pa, l'energia nuclear, els condons, el GPS o l'arc i les fletxes. Si actualment disposem d'un nivell de vida que els nostres avantpassats difícilment podien imaginar és, sobretot, perquè al llarg de la història hem anat acumulant novetats que ens permetien viure millor. Saber una mica com s'han inventat les coses, quin n'és l'origen, ens ajuda a valorar l'enginy humà i ens permet apreciar millor el moment que ens ha tocat viure. També ens permet fer l'exercici d'imaginar com seria el nostre món si algun d'aquests invents no hagués funcionat.

(↑) - Música

Sopa de Cabra: No vull canviar de pell. Valls : Cossetània, 2011 .
Resum : Són, sense discussió, el grup més gran de la història del rock català. Sopa de Cabra va néixer a mitjan anys vuitanta al barri vell de Girona. Les seves cançons van esdevenir himnes per al jovent d'un país àvid d'escoltar amb normalitat rock en la seva llengua. Amb la dissolució de la banda, el novembre del 2001, va néixer el mite. El 2011, es reuneixen per commemorar el seu vint-i-cinquè aniversari. No vull canviar de pell actualitza la biografia de la banda i inclou una discografia comentada pels membres del grup mateix, que desgranen una a una totes les seves cançons. La guia més completa per saber tots els detalls de la trajectòria de la banda de Gerard Quintana i Josep Thió, amb una selecció de les millors fotografies de la història de Sopa de Cabra.
Carbonell i Guberna, Jaume . El jazz clàssic i la seva història. Cabrera de Mar : Galerada, 2011 .
Resum : Estudi sobre un dels fenòmens musicals més rellevants de l'època contemporània i que ha marcat més l'esdevenir de la música des l'inici del segle XX. La seva entrada als plans d'estudi universitaris feia necessària una obra de refèrencia que servís de visió general del fenomen i que plantegés una revisió, amb perspectiva, de les diferents lectures i aportacions historiogràfiques que han anat construint la història del jazz. La intenció d'aquest llibre, doncs, és servir d'eina per a l'estudi de la història del jazz i, alhora, és una revisió crítica sobre com s'ha escrit la història del jazz fins avui. El jazz, que ha despertat molt d'interès i ha tingut força arrelament a Catalunya, ja des que sonaren les primeres mostres de música moderna americana a Barcelona durant els primers anys del segle XX, necessitava un llibre com aquest, escrit en català. Així, doncs, s'omple un buit endèmic que semblava irresoluble, malgrat la implantació que ha tingut i que té el jazz entre nosaltres.

(↑) - Cuina i gastronomia

Quadrada, Mariona . Sopes fredes i calentes. Valls : Cossetània, 2011 .
Resum : Guia de propostes del menjar de cullera, ja siguin per a temps d'hivern o d'estiu. Hi trobareu sopes i cremes que abriguen receptes amb un pòsit de tradició, com les escudelles i les sopes de pa, però també plats recents, com les barreges de verdures amb iogurt. O altres de cuina clàssica amb gustos potents de caldos de peix i de carn, pensats amb tota la cura dels plats que duren per sempre.

(↑) - Infantils coneixements

Dorion, Christiane . Com funciona el temps?. Barcelona : Cruïlla, 2011 .
Resum : Per què hi ha huracans? Què és un tornado? Per què neva? De debó que estem fent canviar el clima? Trobaràs les respostes a aquestes preguntes i moltes d'altres en aquesta emocionant exploració del temps que fa al nostre planeta. Plena de desplegables, llengüetes per estirar, solapes per alçar i moltes més coses genials per descobrir, aquesta guia carregada de dades revela un munt d'informació sobre el clima.
Murtra, Laura . Celíaca? Quina paraula tan estranya?.
Resum : En Pol ens explica què vol dir que la seva germana Ona sigui celíaca, com van saber que ho és, perquè ho és i què menja, perquè, bàsicament, l'única diferència entre l'Ona i en Pol, és que mengen una mica diferent.
Pascual, Ramon . Guia de plantes per a nois i noies. Valls : Cossetània, 2011 .
Resum : Aquest llibre inclou unes 60 plantes autòctones, descrites i presentades amb la intenció d'arribar al jovent amb propostes engrescadores. Amb altres plantes comentades s'arriba a un total d'unes 120 espècies considerades. Aquesta guia pretén despertar l'interès i desvetllar la responsabilitat dels nois i noies envers el medi natural que ens envolta, a partir d'un millor coneixement d'aquest medi, de les plantes que hi ha i com s'agrupen i conviuen en comunitats vegetals. Per això la Guia està dividida en tres parts en què hi són ordenades les plantes de terra baixa pròpies del paisatge mediterrani, les de la muntanya mitjana que correspon al paisatge europeu i les de l'alta muntanya pirinenca, les plantes semblants a les de la zona boreal i dels cims alpins.

(↑) - Novel·la

Barril, Joan . Tots els ports es diuen Helena. Barcelona : Edicions 62, 2011 .
Resum : Tots els ports es diuen Helena és una novel·la d'amor, de creixement i de reflexió sobre els valors i les misèries que fan que Europa s'uneixi o es desintegri. Potser l'Europa de veritat és aquesta Europa sempre flotant, enduta pels corrents i abocada a rius que tan aviat han estat fronteres com vies de comunicació i riberes que han acollit amb la mateixa intensitat ciutats de l'art i camps de concentració. Guillem, un noi de dotze anys, viu davant d'un canal tranquil a Bruges, a casa d'en Pier, el nòvio de sa mare, un homenàs de poques paraules que es dedica al transport fluvial i amb qui emprendrà un viatge al cor d'Europa, de Rotterdam al Mar Negre.
Calders, Pere . Invasió subtil i altres contes. Barcelona : Edicions 62, 2011 .
Resum : Les narracions d'Invasió subtil i altres contes ens mostren l'actitud de Calders davant la realitat, una actitud presidida, sobretot, pel sentit de l'humor, però que també inclou una mirada irònica i lleugerament pessimista sobre el comportament humà. Amb una escriptura extraordinàriament àgil i plena de troballes de llenguatge, Calders aconseguirà que la imaginació i la fantasia acabin per posar un interrogant a les nostres conviccions sobre l'aparença "normal" de les coses.
Moncada, Jesús . El cafè de la granota. Barcelona : Edicions 62, 2011 .
Resum : En un vell cafè d'una costeruda i riallera vila estesa a la vora esquerra de l'Ebre, un amatent cronista recull de boca de la seva peculiar i irònica parròquia -en especial del vell Cristòfol, memòria viva de la vila- un seguit d'històries anotades amb to d'humor i de crítica social. Hi desfilen una galeria de personatges entre els quals destaquen un Sísif nostrat, un dissortat delinqüent vocacional, uns incondionals afeccionats al futbol vilatà, un pagès massa atent amb les propietats dels seus veïns, un antic barquer que vol recuperar l'ofici a l'altre món (al cantó dels morts), un afeccionat a les novel·les d'intriga amb un geni massa viu...
Murakami, Haruki . After dark. Barcelona : Edicions 62, 2011 .
Resum : S'acosta la mitjanit en un restaurant desangelat que obre tota la nit; la Mari beu un cafè i llegeix una novel·la. Només interromp la lectura per veure com un jove s'asseu a la seva taula: és en Takahashi, un amic de la seva germana que toca en un grup de jazz. A casa, la germana de la Mari, l'Eri, dorm profundament des de fa dos mesos. After Dark narra les històries entrelligades d'uns personatges solitaris a la recerca d'una identitat pròpia, que seuen en un bar mig buit i mantenen llargues i reveladores converses mentre beuen cafè i fumen sense parar. En la pura essència destil·lada del millor de la seva literatura, Murakami reconstrueix una història senzilla i captivadora.
Màrkaris, Petros . Amb l'aigua al coll. Barcelona : Tusquets, 2011 .
Resum : Un calorós diumenge de l'estiu de 2010 el comissari Kharitos assiteix al casament de la seva filla Katerina. L'endemà, just després d'arribar a la prefectura, li comuniquen l'assassinat de Nikitas Zisimópulos, antic director del Banc Central, degollat amb una espasa. El macabre homicidi coincideix amb una campanya que algú, sota l'empara de l'anonimat, ha emprès contra els bancs, animant els ciutadans a boicotejar les entitats financeres i a no pagar-ne els deutes i les hipoteques. Grècia, al caire de la bancarrota, passa per un moment molt crític, i la població no dubta a sortir al carrer per queixar-se de les retallades dels sous i les pensions. Per acabar-ho d'adobar, Stathakos, el cap de la brigada antiterrorista, defensa que l'assassinat de Zisimópulos podria haver estat perpetrat per terroristes. Kharitos, que en discrepa totalment, se les haurà d'empescar amb els seus dos ajudants per resoldre un cas que tot just ara comença.
Pérez Reverte, Arturo . El puente de los asesinos. Barcelona : Alfaguara, 2011 .
Resum : Nàpols, Roma i Milà són alguns dels escenaris d'aquesta nova aventura del capità Alatriste. Acompanyat del jove Íñigo Balboa, a Alatriste li encomanen intervenir en un conjura crucial per a la corona espanyola: un cop de mà a Venècia per a assassinar al dogo durant la missa de Nadal, i imposar per la força un govern favorable a la cort del rei catòlic en aquest estat d'Itàlia. Per a Alatriste i els seus camarades -el veterà Sebastián Copons i el perillós moro Gurriato, entre altres-, la missió es presenta difícil, arriscada i plena de sorpreses. Suïcida, potser; però no impossible.
Roca, Maria Mercè . Bones intencions. Barcelona : Columna, 2011 .
Resum : Quan el món tranquil i ordenat de la Valèria -farmacèutica, casada, dos fills- s'ensorra sense avisar, no té més remei que superar la seva crisi amb l'ajuda de les persones que té més a mà: el seu pare, un avi de vuitanta anys amb poca memòria, i la dona que el cuida, una immigrant sense papers; la seva amiga íntima, que és decoradora; un veterinari solitari; una dona maltractada pel seu marit; un aturat de llarga durada deprimit, i un membre d'un grup d'exalcohòlics. Però qui ajuda a qui? Qui és el salvador i qui són els salvats? Tots descobriran que sempre hi ha segones oportunitats i que, com diu la dita: d'un gran mal en surt un gran bé -si un està al cas, és clar.
Ruiz Zafón, Carlos . El prisionero del cielo. Barcelona : Planeta, 2011 .
Resum : Barcelona, 1957. Daniel Sempere i el seu amic Fermín, els herois de La Sombra del Viento, tornen de nou a l'aventura per a afrontar el més gran desafiament de les seves vides. Just quan tot començava a anar bé, un inquietant personatge visita la llibreria d'en Sempere i amenaça amb revelar un terrible secret que porta enterrat dues dècades en l'obscura memòria de la ciutat. En conèixer la veritat, en Daniel comprendrà que el seu destí l'arrossega inexorablement a enfrontar-se amb la major de les ombres: la que està creixent dins seu.
Torrent, Ferran . Ombres en la nit. Barcelona : Columna, 2011 .
Resum : Un gitano supervivent de l'holocaust torna l'any 1947 a les terres valencianes després d'haver estat pres al camp de concentració de Dachau. Forma part d'un grup tan estigmatitzat com ell, d'un escamot clandestí que té la missió de liquidar un pròfug nazi emparat pel règim franquista. Per això unirà les seves forces a les d'antics lluitadors de la República, a les de dos agents britànics del SIS, a les d'un espia soviètic amb una doble identitat insospitada i fins i tot a les d'un expert falsificador potser no tant entestat a oblidar el passat com pretén. Tots plegats s'enfrontaran amb una societat que sembla condemnada a repetir els mateixos errors que desencadenaren la seva insaciable set de justícia, o potser de venjança, perquè... en què es converteix un ésser humà quan consagra la seva existència a caçar caçadors d'altres éssers humans? I què pot acabar tenint més pes en una existència així, la seva ètnia o la seva ideologia?
Uhlman, Fred . L'amic retrobat. Barcelona : Edicions 62, 2011 .
Resum : L'arribada de Hitler al poder el 1933 posa punt final a l'amistat de dos companys d'escola. Un d'ells és jueu, l'altre és membre d'una de les famílies més aristocràtiques de Suàbia. Al llarg d'un any ho havien compartit tot, però arriba un moment en què les seves diferències esdevenen insalvables. El jueu deixarà Alemanya per anar-se'n a Amèrica i oblidar allà el seu país nadiu i el seu gran amic. Trenta anys després, sense esperar-s'ho, el retrobarà novament.

(↑) - Altres

Cendra, Montserrat . Manual del rondallaire intercultural. Barcelona : Abadia de Montserrat, 2011 .
Resum : Al vespre, les àvies marroquines reunien la família al seu voltant i començava l'espai de la màgia i la diversió. Elles es desdoblaven per entretenir, meravellar i educar els nens i les nenes. Però i si us diguéssim que molts d'aquests contes estan a punt de perdre's a mesura que el país es modernitza? Elles necessiten que des d'aquí els ajudem a mantenir-lo, mentre descobrim (i fem descobrir) que els contes no tenen fronteres i comparteixen arguments i valors. Aquesta és la finalitat d'aquest llibre, una eina pràctica per a docents i educadors en general, que conté una quarantena de rondalles marroquines, procedents de la tradició oral, recollida a peu d'aula, o bé a partir de recopilacions escrites. Inclou un estudi introductori, comentaris i suggeriments pedagògics després de cada conte, així com una classificació d'aquests per edat, valors, llargada, tipus, per tal que el professorat pugui escollir en cada moment el conte adequat.

(↑) - Juvenils

Lienas, Gemma . El diari taronja de la Carlota. Barcelona : Empúries, 2011 .
Resum : La Carlota se sorprèn quan una jugadora de bàsquet de l'equip contrari surt al camp amb pantalons llargs, i encara s'estranya més quan descobreix que ho fa per obligacions culturals i religioses. El seu tarannà emprenedor i sempre curiós farà que comenci un diari sobre la immigració i els drets humans. Amb l'ajuda dels seus companys i companyes de classe, anirà explicant exemples de la vida quotidiana per donar una visió global, realista i molt sòlida de la situació de les persones immigrades. I, a la vegada, revisarà com ha evolucionat el nostre país des d'un punt de vista cultural i social. Amb la desinhibició i frescor que ja són marca de la casa, Gemma Lienas s'endinsa de nou de la mà de la Carlota en una de les qüestions més polèmiques i complexes de la nostra societat.

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir
Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal

Disseny i programació web a càrrec del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona

Face
Twit
Pinte
Insta