Guies » Novetats

Tornar enrera | Versió per imprimir

Novetats febrer 2013 Caldes

Banner_winter_novetats

Aquestes són les novetats del mes de febrer de 2013 a la biblioteca Francesc Ferrer i Guàrdia, de Caldes de Malavella:

Índex

(↑) - Història

Cartes des del front. Badalona : Ara Llibres, 2012 .
Resum : Aquest llibre recull el dolor, l'esperança i el neguit d'un segle en cadascuna de les seves línies. Cartes des del front presenta en primera persona els testimonis extraordinaris d'una tragèdia absurda, la Guerra Civil Espanyola, a través de les cartes que els soldats van escriure a les seves famílies des del camp de batalla. Les cartes, i les imatges que les acompanyen, narren tot allò viscut al front: por, angoixa i patiment. Però, com bé assenyala l'Eloi Vila, l'autor de la selecció i de l'emocionant relat dels fragments, arreu trobem la mateixa espurna d'il·lusió: el desig de retrobar-se amb fills, filles, dones, pares i amics. Una carta et permet oblidar les misèries de la guerra. Una carta és esperança, és futur enmig d'un present devastat.

(↑) - Literatura

Luczak, Barbara . Espai i memòria - Barcelona en la novel·la catalana contemporània (Rodoreda - Bonet - Moix - Riera - Barbal). Barcelona : Institut d'Estudis Catalans, 2012 .
Resum : En els darrers cent anys Barcelona ha estat l'escenari de l'acció d'una abundant narrativa escrita en català i en altres llengües europees. D'entre aquest ric repertori de relats, l'autora de l'estudi ha seleccionat un conjunt de novel·les contemporànies en llengua catalana en què l'espai, així com la imatge que n'és fruit a través de l'elaboració artística, resulta particularment rellevant per entendre el passat i el present de la metròpoli catalana. En aquest sentit, les lectures que s'hi ofereixen permeten descobrir i caracteritzar algunes formes i funcions de la representació de l'espai barceloní en la narrativa escrita als segles XX i XXI per Mercè Rodoreda, Blai Bonet, Terenci Moix, Carme Riera i Maria Barbal. L'estudi posa de manifest diferents relacions de poder i pràctiques de repressió i violència que han quedat inscrites en els textos analitzats.

(↑) - Cinema

Fincher, David . Millenium: los hombres que no amaban a las mujeres.
Resum : El periodista en hores baixes Mikel Blomvist (Daniel Craig) accepta la invitació de l'industrial suec Henrik Vanger (Christopher Plummer) per a investigar d'amagat l'assassinat de la seva neboda, ocorregut quaranta anys enrere. Mentrestant, la hacker tatuada Lisbeth Salander (Rooney Mara), contractada per a investigar en Blomkvist, descobreix la veritat amagada rere la conspiració que ha portat a la caiguda d'aquest. Units per casualitat, el curiós duo descobreix una història secreta d'assassinat i abús sexual amagada al passat industrial de Suècia, mentres es van apropant a una trama malvada que espera destruir-los a tots dos. Pel·lícula de la revista Speak Up. Idiomes: anglès i castellà; subtítols: anglès i castellà.

(↑) - Infantils imaginació

Lopez Madrid, Josep Maria . La Laura i en Joan amb els secrets que amaguen les paraules. Barcelona : Generalitat de Catalunya, 2012 .
Resum : La Laura i en Joan són dos infants amb poders màgics que de tant en tant participen en recerques superinteressants... Però la maga que se'ls va aparèixer dins de la llàntia màgica del museu els va fer prometre que només els farien servir durant un parell de dies...
Lopez Madrid, Josep Maria . La Laura i en Joan aprenen de la natura. Barcelona : Generalitat de Catalunya, 2012 .
Resum : La Laura i en Joan són dos infants amb poders màgics que de tant en tant participen en recerques superinteressants... Però la maga que se'ls va aparèixer dins de la llàntia màgica del museu els va fer prometre que només els farien servir durant un parell de dies...
Lopez Madrid, Josep Maria . La Laura i en Joan i l'amenaça de l'espècie perduda. Barcelona : Generalitat de Catalunya, 2012 .
Resum : La Laura i en Joan són dos infants amb poders màgics que de tant en tant participen en recerques superinteressants... Però la maga que se'ls va aparèixer dins de la llàntia màgica del museu els va fer prometre que només els farien servir durant un parell de dies.
Rimbau, Roser . El gol. Barcelona : Takatuka, 2012 .
Resum : Cada tarda, en Jan i la seva germana Lola van al parc a jugar a futbol. En Jan, el més petit de la colla, sempre ha de fer de porter. Avui un penal pot decidir el partit, i en Tomàs vol ocupar el lloc d'en Jan. "És un patata!", diu. La Lola, però, s'hi oposa.
Veldkamp, Tjibbe . L'excursió. Barcelona : Libros del Zorro Rojo, 2007 .
Resum : En Llorenç no té ganes d'anar a classe perquè té una idea millor: construir la seva pròpia escola amb fustes, teles i rodes. Una història que lliscarà pendent avall cap a un final imprevist.

(↑) - Novel·la

Berger, John . El cuaderno de Bento. Barcelona : Alfaguara, 2012 .
Resum : Durant la seva breu existència, el cèlebre filòsof Baruch Spinoza, pare de la Il·lustració, va portar un quadern d'apunts que es va perdre després de la seva mort. A El cuaderno de Bento, el pintor, assagista i novel·lista John Berger imagina l'aspecte que podria haver tingut aquest quadern: un reflexe de com l'art pot orientar la mirada. Un grapat de meravellosos dibuixos, relats il·luminadors i profundes reflexions sobre les flors, el cos humà, el ball, els supermercats, els bufons de Velázquez, la roba de nadó i les diferents formes de resistir a la cruesa del món.
Bulgákov, Mijaíl . Morfina: Relats d'un jove metge. Barcelona : Edicions de 1984, 2012 .
Resum : Som a l'any 1917, la Revolució és a punt d'esclatar i el jove doctor Bomgard, que tot just acaba de sortir de la universitat, es veu abocat a les profunditats de la Rússia rural, on les darreres innovacions tecnològiques com ara la llum elèctrica i el telèfon encara no han ni arribat. Aquest jove doctor, com s'ho farà per fer front a la feixuga responsabilitat de ser el metge solitari d'un vast territori aïllat ple de pacients ignorants i supersticiosos?
Carod-Rovira, Josep-Lluís . La passió italiana. València : Tres i Quatre, 2012 .
Resum : La passió italiana és, tot alhora, llibre de memòries i quadern de viatges, retrats literaris i erudició cultural, mirada a la història i prosa lírica, amb passejades inesperades pel món de la gastronomia i el cinema. El recorregut pels propis llocs de la memòria té un fil conductor: Itàlia i la Mediterrània. És la història d'una passió, narrada en primera persona: Itàlia, la seva cultura i el seu món.
Gabancho, Patrícia . La néta d'Adam. Barcelona : Columna, 2012 .
Resum : L'any 2010, poques setmanes abans del Mundial de Futbol, Angélica, de cinquanta anys, divorciada i mare d'un fill adolescent, viatja de Barcelona a Buenos Aires, la seva ciutat natal, perquè ha mort la mare. En el procés de buidar el pis familiar, la dona inicia una barreja d'indagació i memòria per recuperar la figura de la Bela, que ha quedat desdibuixada després de tants anys d'absència. Aleshores la novel·la s'obre com els dits d'una mà, alternant diversos fils narratius: la decadència física de la mare, que és una reflexió sobre la vellesa i la mort; la joventut apassionada d'Angélica a l'Argentina d'abans de la dictadura i els desaparecidos; una amarga disputa amb la cunyada per l'herència familiar; el seu propi matrimoni i, finalment, la trajectòria de la seva pintoresca família, arribada un segle enrere des d'Itàlia i que, com totes les famílies, amaga un secret. Tot plegat amb la ciutat de Buenos Aires com un personatge més, desplegat al llarg de cent anys d'història.
Giralt, Salvador . L'Entrepà. Barcelona : Labreu, 2012 .
Resum : Fer entrepans, com qualsevol altra feina, pot resultar una tasca rutinària i banal. I més quan s'està al costat d'una dona com l'Elionor, que, amb la lluminositat de la seva mirada, fa que la resta de coses deixin de tenir importància. Però quan l'amor s'esvaeix, un negoci sense pretensions pot convertir-se en la il·lusió d'una vida i l'únic lloc on agafar-se per salvar-se. I vet aquí que un petit bar de Manresa es convertirà en el millor lloc de la comarca per menjar un entrepà, perquè qualsevol feina feta amb passió obté per força alguna recompensa. Les relacions humanes són fràgils i imprevisibles, però. Sobretot quan un objecte inapropiat és al lloc inadequat.
Mo, Yan . Canvis. Barcelona : Edicions 62, 2012 .
Resum : A Canvis, Mo Yan, el cèlebre novel·lista xinès i Premi Nobel de Literatura 2012, personalitza els canvis socials i polítics de les darreres dècades a la Xina en una narració disfressada d'autobiografia. Mo Yan se centra en la "història de la gent", en el dia a dia de les persones, i ens ofereix una visió del flux d'un país de baix a dalt. El resultat és un relat commovedor de la infantesa i de l'amor, una petita joia literària que parla de les conseqüències dels grans fets en les vides dels ciutadans anònims.
Rowling, J. K. . La vacant imprevista. Barcelona : Empúries, 2012 .
Resum : Quan Barry Fairbrother mor inesperadament amb poc més de quaranta anys, tot el poble de Pagford queda tocat. Pagford és un poblet típicament anglès, amb una plaça bonica i una església, però el que s'amaga rere una aparença tranquil·la és en realitat una guerra oberta entre els veïns: els rics s'enfronten amb els pobres, els adolescents amb els pares, les dones amb els marits i els professors amb els alumnes. Pagford no és pas el que semblava a primera vista. I la plaça que queda vacant a l'ajuntament aviat esdevé el catalitzador de la guerra més sonada que recorden els habitants de Pagford. Qui triomfarà en unes eleccions plenes de passió, duplicitat i revelació inesperades?
Silva, Lorenzo . La marca del meridiano. Barcelona : Planeta, 2012 .
Resum : En una societat envilida pel diner brut i l'explotació de les persones, encara l'amor pot estovar a les feres. Un guàrdia civil retirat és trobat penjat d'un pont, assassinat de manera humiliant. A partir d'aquest moment, la investigació que ha de portar el seu vell amic i deixeble obrirà la capsa de Pandora: corrupció policial, delinqüents sense escrúpols i un home quixotesc que buscarà en el deure i l'amor impossible la redenció d'una vida fracturada.
Spiotta, Dana . Stone Arabia. Barcelona : Blackie Books, 2012 .
Resum : Nik Worth és una superestrella del rock. Quan tenia deu anys li van regalar una guitarra, i ara que en té cinquanta, documentar el recorregut de les seves dues bandes sembla una tasca de titans. Per no parlar de l'esforç que faria falta per a catalogar la seva obra "en solitari". Això últim tampoc podria ser més precís. Perquè el gran públic d'en Nik consisteix en realitat en ell mateix, que continua sent quasi tan guapo, amb talent i carismàtic com el 1973, la xicota de torn, la seva neboda Ada, algun amic incondicional, probablement alcohòlic com en Nik (que de fet treballa mitja jornada de barman), i evidentment la seva germana Denise. En Nik i la Denise van créixer junts i sense massa supervisió en mig de l'escena musical underground de Los Ángeles. Tres dècades més tard, en una novel·la que canvia de punt de vista sense que ens n'adonem, la veu intel·ligent i malenconiosa de la Denise es confon amb la veu, les veus, d'en Nik.
Torres, Mara . La vida imaginaria. Barcelona : Planeta, 2012 .
Resum : Què passa pel teu cap quan la persona que vols se'n va? Què fas amb la teva vida quan te l'has de tornar a pensar? Te la inventes? El món de Nata s'omple de preguntes quan Beto la deixa. Però el temps no s'atura, i els episodis que Nata explica de la seva pròpia història la van portant cap a un lloc on tot torna a ser possible.

(↑) - Teatre

Pijuan, Albert ; Reyes i Duran, Antoni Lluís . Escola de gossos / La llosa. Barcelona : Rema12, 2012 .
Resum : Tot i ser ben diferents estèticament, Escola de gossos i La llosa (Levític 17) coincideixen a tractar sobre els límits d'allò que és humanament acceptable. La metàfora de l'"escola de gossos" serveix a Pijuan per anatomitzar els mecanismes d'articulació d'una "utopia" com la del nazisme. La figura de "la llosa" que pesa en la consciència de què es val Reyes permet d'abordar un cas de robatori de nadons. Si els estats totalitaris duen fins al paroxisme la capacitat de destrucció a partir d'un ideari racista i fanàtic, els individus amb poder adquisitiu poden ser còmplices, directes o indirectes, d'una acció tan reprovable com el mercadeig de nadons.

(↑) - Altres

Pont, Albert . Delenda est Hispania. Barcelona : Centre Català de Negocis, 2012 .
Resum : Quan Roma va ocupar Cartago, el senat romà va decidir que la ciutat fenícia, capital del comerç i l'artesania, havia de ser destruïda des dels fonaments: "Delenda est Cartago". Això n'implicava no solament la conquesta i el sotmetiment, sinó també la destrucció total: esborrar-la de la faç de la terra i de la memòria de la història. I tanmateix, Cartago, de tradició pactista i negociadora, hauria estat disposada a satisfer totes les exigències de Roma, sense adonar-se que el pactisme és percebut per les cultures imperials com un signe de debilitat... Catalunya segueix des de fa més de 300 anys la tradició de Cartago. I acabarà exactament igual, si no hi fem alguna cosa ben aviat.

(↑) - Juvenils

Oliver, Lauren . Delirium. Barcelona : Cruïlla, 2011 .
Resum : Segle XXII. L'amor ha estat diagnosticat com una malaltia perillosa considerada l'origen de tots els mals de la humanitat. A la Lena li falten 95 dies per a la cura, una operació obligatòria per extirpar tot rastre de la malaltia i entrar a formar part d'una societat uniforme i sotmesa, on tothom té el camí marcat. El compte enrere avança inexorablement cap al fatídic dia de la cura, quan apareix l'Àlex, un membre de la resistència. La Lena haurà de prendre la decisió més difícil de tota la seva vida.
Oliver, Lauren . Pandemònium. Barcelona : Cruïlla, 2012 .
Resum : Abans: una vida controlada, segura, sense sorpreses, però anodina i buida. Ara: la llibertat, però una llibertat plena de dubtes i renúncies. La Lena ha pogut escapar-se de la terrible cura, i viu refugiada en territori salvatge, amb la resistència. Però ha hagut de pagar un preu molt alt per tot això: ha perdut l'Àlex. I també s'ha hagut d'esforçar a esborrar els records. El passat no és més que pols. La vida d'abans ja no existeix. I la Lena d'abans, tampoc. Val la pena una llibertat que et fa perdre tot allò que estimes?

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir
Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal

Disseny i programació web a càrrec del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona

Face
Twit
Pinte
Insta