Guies » Novetats

Tornar enrera | Versió per imprimir

Novetats març 2013 Caldes

Banner_spring_novetats_2

Aquestes són les novetats del mes de març a la Biblioteca Francesc Ferrer i Guàrdia, de Caldes de Malavella:

Índex

(↑) - Història

Montellà, Assumpta . El silenci dels telers: ser dona a les colònies tèxtils catalanes. Badalona : Ara Llibres, 2012 .
Resum : El silenci dels telers dóna veu a les dones i nenes que durant dècades van treballar a les colònies tèxtils de Catalunya. Des de l'inici de la indústria catalana fins als nostres dies, passant per la Guerra Civil i la repressió de la postguerra, els seus testimonis expressen una manera de viure marcada per un ofici ple de condicions precàries. Les treballadores de les fàbriques en són les protagonistes principals, però també hi tenen cabuda les dones dels amos, les criades, les sagristanes, i així, anar sumant mirades femenines que es reunien al voltant d'una colònia tèxtil, d'orígens ben diferents, amb opinions ben diferents.

(↑) - Literatura

Carles Riba, passió i lucidesa.
Resum : Home de riquíssima personalitat, feta de ciència profunda, de sensibilitat aguda, d'entusiasme i de serietat essencials, Carles Riba (1893-1959) va ser un poeta, un traductor i un crític literari enormes. En definitiva, un escriptor. Un escriptor que ha aportat a la literatura catalana moderna: rigor, força, treball, passió i lucidesa. Amb aquest documental coneixem la seva vida i les seves activitats i, a partir d'elles, la seva obra: la poesia, sobretot, però també la traducció, la crítica, els llibres per a infants, etc. Tota una obra indestriable de la seva vida al servei d'un país i de la seva cultura.
Jaume I, les primeres memòries d'un rei.
Resum : El rei Jaume I el Conqueridor (1208-1276) és una figura cabdal de la història dels Països Catalans. Juntament amb el seu contemporani Ramon Llull són dos extraordinaris representants culturals del segle XIII català, autors originals i irrepetibles que ens parlen des del cor, des del segle d'or de l'Edat Mitjana. Jaume I és autor d'una crònica o Llibre dels fets del seu regnat, un text originalíssim dictat personalment pel mateix rei, cosa que el converteix en un llibre insòlit entre els textos de l'Europa del seu temps que se li podrien comparar. Són les autèntiques memòries autobiogràfiques d'un monarca medieval, les primeres en el seu gènere. Al llarg del documental, historiadors ens acosten la figura imponent del rei Jaume I, en el context històric i cultural en què va viure, mentre que medievalistes i filòlegs ens ajuden a copsar els valors lingüístics i literaris del Llibre dels fets, obra cabdal per a la història de la llengua catalana.
Joanot Martorell, cavaller i escriptor.
Resum : L'any 1490 s'editava per primera vegada a València la novel·la cavalleresca Tirant lo Blanc. Considerada pels crítics com la primera novel·la moderna i una de les més importants de la literatura universal, cinc-cents anys després continua interessant els lectors d'arreu del món. Com era l'ambient social i cultural en què sorgí aquesta obra? Com transcorregué la vida del seu autor, cavaller apassionat i bregós i incansable viatger? Quin fou el procés de redacció de l'Obra? Quins són els trets que individualitzen aquest llibre entre les novel·les de cavalleria del seu temps i en fan una novel·la moderna? Aquests i altres interrogants troben resposta en el present documental a través d'una rica i variada selecció d'imatges de l'època i de l'opinió dels més destacats especialistes en el tema: Joan Fuster, Martí de Riquer, Mario Vargas Llosa i Albert Hauf.
Pere Calders, la mirada subtil del narrador.
Resum : El nom de Pere Calders (1912-1994)ja s'ha associat, en la memòria col·lectiva dels seus múltiples lectors, a conceptes com humor, fantasia, tendresa o absurd. Tots aquests ingredients, sàviament combinats amb una destresa narrativa singular, han donat lloc a un món imaginari -més pròxim al món real del que podria semblar a primer cop d'ull- que ens convida a la reflexió sobre els nombrosos constrasentits en què està embolcallada la condició humana. El testimoniatge del propi Calders i el de persones que van compartir amb ell diverses experiències vitals i el d'escriptors i estudiosos de la literatura que s'han sentit fascinats per l'obra de Calders ens ajuden a comprendre el perquè de la rara unanimitat amb què l'adjectiu extraordinari sorgeix a l'hora de qualificar l'autor de Cròniques de la veritat oculta.
Gibert, Miquel . Joan Oliver / Pere Quart, l'escepticisme apassionat.
Resum : Joan Oliver (1899-1986), que signava la seva obra lírica amb el pseudònim Pere Quart, ha estat un dels poetes catalans més destacats de les últimes dècades. La seva poesia, sovint col·loquial i irònica, va obtenir un ressò públic molt notable al llarg dels anys seixanta i setanta, marcats pel final de la dictadura franquista i el restabliment de la democràcia. Oliver també ens va deixar obres dramàtiques d'una qualitat indubtable i narracions amarades d'humor. Alhora va ser un magnífic traductor al català de diverses obres de teatre estranger, i un articulista incisiu i brillant. En aquest documental, persones que el van tractar assíduament ens donen la visió humana. I diversos estudiosos comenten els aspectes més rellevants de la seva obra. El vídeo inclou, a més, poemes de Pere Quart recitats per Núria Candela i il·lustrats per l'artista Joan Cruspinera.

(↑) - Art

McBride, Rita . Oferta pública / Public Tender. Barcelona : Museu d'Art Contemporani de Barcelona, 2012 .
Resum : Oferta pública/Public Tender documenta meticulosament el singular paper de l'arquitectura en el museu d'art contemporani. El reportatge fotogràfic d'Anne Pöhlmann captura el MACBA mentre els espais es preparen pels canvis d'exposicions al llarg d'un any, projecte que culmina amb el deliberat redescobriment arqueològic del disseny arquitectònic original de Richard Meier, del 1995 i, paral·lelament, amb la instal·lació de les grans obres escultòriques de Rita McBride el maig del 2012. Aquest catàleg d'exposició poc convencional, amb presentació de Bartomeu Marí i textos de Luis Fernández-Galiano i Mark Wigley, revela el rigor estructural i filosòfic d'una arquitectura i una escultura que literalment ofereixen la seva ànima al servei del públic.

(↑) - Música

Cobla La Principal de La Bisbal, . Sardanes de tossa vol. 5.

(↑) - Cuina i gastronomia

Escuela de cocina. Barcelona : Grijalbo, 2012 .
Resum : 500 receptes pas a pas i 3.000 fotografies.

(↑) - Infantils imaginació

Baccalario, Pierdomenico . La botiga Battibaleno - Una maleta plena d'estrelles. Barcelona : La Galera, 2012 .
Resum : No t'has preguntat mai on ha anat a parar la sabata de vidre de la Ventafocs? O la llàntia d'Aladí? Tots els objectes màgics dels contes són en una petita botiga d'un poblet perdut d'Escòcia. Guardar-los no és una tasca senzilla. Hi ha molta gent que faria qualsevol cosa per obtenir-ne el control. L'Aiby Lily i el seu amic Finley hauran d'impedir que caiguin en males mans. I trobar la manera, perduda en el temps, de crear nous objectes màgics!
Barrett, Judi . Ennuvolat amb risc de mandonguilles. Barcelona : Corimbo, 2012 .
Resum : El petit poble de Mastegaiempassa era si fa no fa com tots els altres pobles si no fos que el temps canviava tres cops al dia; a l'hora d'esmorzar, a l'hora de dinar i a l'hora de sopar. Però no hi plovia mai pluja, no hi nevava mai neu i no hi bufava mai vent. Plovia sopa i suc de fruita, nevava puré de patata i de vegades hi havia tempestes d'hamburgueses. La vida per als habitants de Mastegaiempassa era deliciosa, fins que un dia el temps va empitjorar. Els aliments cada cop eren més grossos i també les porcions. Mastegaiempassa va patir inundacions i tremendes tempestes d'aliments gegants. El poble va quedar cobert de menjar i tothom va témer per la seva vida. Calia fer alguna cosa, i de pressa.
Bernheimer, Kate . El llibre que se sentia sol. Barcelona : Joventut, 2012 .
Resum : El llibre se sentia feliç quan el llegien, i tot sovint algun nen se l'enduia a casa. Però el llibre es va anar envellint i ja gairebé mai ningú l'agafava del prestatge de la biblioteca. Fins que un dia, una nena va trobar el llibre solitari i va començar a llegir aquelles pàgines desgastades...
Canal, Eulàlia . Cargol, i què faràs dins un iglú?. Barcelona : Barcanova, 2012 .
Resum : Aquí teniu dues històries més del Cargol. En la primera, el cargol vol anar a passejar amb la Papallona, però no sap pas com acostar-s'hi. Al Cargol li caldrà comptar amb els seus amics per aconseguir allò que vol. En la segona història, el Cargol vol fugir al pol Nord per no haver de resoldre els deures de l'escola. El mestre Popòtam Tipàtic els demana que pensin què volen ser de grans. Però ell, que és tan menut, no es veu amb cor de res en aquest món tan immens.
Carballeira, Paula . Començar. Barcelona : Hipòtesi, 2012 .
Resum : La guerra s'ha acabat. No hi ha electricitat i la gent s'ha quedat sense casa. Tot està ple de vidres trencats, cendres i silenci. Però bé cal tornar a començar.
Carle, Eric . L'artista que va pintar un cavall blau. Barcelona : Hipòtesi, 2012 .
Resum : Homenatge a Franz Marc (1880-1916) a qui li agradava pintar animals de colors brillants i inusuals.
Molist, Pep . El dit d'Ariadna. Barcelona : Cruïlla, 2012 .
Resum : L'Ariadna passa les tardes amb l'avi Quel, que té una bola del món molt grossa. L'Ariadna la fa girar, i de tant en tant n'assenyala un punt amb el dit. Quan el nom els agrada, passa una cosa extraordinària: ella i l'avi fan un viatge fabulós! D'aquesta manera visiten llocs fantàstics, com ara Piripiri, Oondooroo o Karaganda. I, misteriosament, cada vegada que tornen d'un dels seus viatges, l'Ariadna rep un regal de l'àvia, que viu en un altre país: un llibre que també la porta a uns altres móns.
Mould, Chris . Pirates i tresors. Barcelona : Combel, 2012 .
Resum : Atreveix-te a conèixer els bergants més cruels i despietats que mai han solcat els set mars en aquests deu relats sobre pirates terrribles d'arreu del món.
Stilton, Geronimo . Has salvat els Jocs Olímpics, Stilton!. Barcelona : Estrella Polar, 2012 .
Resum : La història dels Jocs Olímpics perilla! Geronimo i els seus amics hauran d'emprendre un nou viatge en el temps, aquesta vegada la destinació és Atenes a l'any 1896. Els gats pirates volen robar les medalles dels Jocs Olímpics!

(↑) - Infantils coneixements

Amézcua Sánchez, Amelia . La gran aventura de Vera / Vera's great adventure. Madrid : Fuden (Fundación para el desarrollo de la enfermeria), 2012 .
Resum : S'apropava el gran dia i tots els joves animals estaven molt nerviosos. La gran Cerimònia de Pas, on cadascun dels cadells decidia en què es convertiria quan fos gran seria d'aquí dos dies. Vera, la jove esquirol, no aconseguia saber quines qualitats tenia i si alguna d'elles li serviria per ser alguna cosa de gran... Amb els seus companys, Luchi la gosseta, Cucho el castor i Charli el panda s'embarca cap a la Gran Cerimònia. Un viatge ple d'imprevistos on els quatre amics descobreixen el valor de l'amistat, del treball en equip i on la Vera esbrinarà què vol ser de gran...

(↑) - Còmics

Richardson, Mike . Star Wars: imperio carmesí. Barcelona : Planeta DeAgostini, 2010 .
Resum : A tot l'imperi no hi ha guerrers més temibles que els membres de la guàrdia imperial, i cap més lleial que Kir Kanos. Però quan Carnor Jax -el més formidable d'aquesta germanor d'èlit- traeix l'emperador i ordena l'assassinat de la guàrdia, en Kir ha d'escapar per a complir amb el seu deure i venjar al seu senyor. Malgrat tot, es veu obligat a aliar-se amb les forces rebels per a aconseguir venjar-se de l'Imperi que preten destruir-lo. En Kir Kanos, l'últim membre lleial de la guàrdia imperial i l'última amenaça per a en Jax i els seus plans d'aconseguir el poder, no té alternativa.

(↑) - Novel·la

Alexie, Sherman . Danses de guerra. Barcelona : Edicions de 1984, 2012 .
Resum : A Danses de guerra Sherman Alexie ens proposa un recull commovedor de relats divertidíssims i de poemes enginyosos que exploren el precari equilibri entre l'autopreservació i la responsabilitat externa dels homes en l'art, la família i el món en general. Amb una visió sense precedents, a les seves històries, Alexie ens parla d'homes de carrer que es troben al caire d'un canvi excepcional: una mort, la malatia, el desamor, l'assassinat. Descarada i intel·ligent, plena d'humor i de passió, Danses de guerra copsa a la perfecció les relacions modernes des de diversos angles i, posant al descobert els nous inicis, els èxits, els fracassos i els planys que formen part de la vida quotidiana, ens transporta quasi sense adonar-nos-en al bell nucli del que significa ser humà.
Atkinson, Kate . Expedients. Barcelona : La Magrana, 2012 .
Resum : A Cambridge, el detectiu privat i expolicia Jackson Brodie veu passar la vida com a pare divorciat investigant afers de banyes o de gats extraviats, quan és arrossegat al passat boirós de tres crims antics: una nena que va desaparèixer d'una tenda al jardí de casa seva; un desconegut que va entrar en una oficina i va degollar-hi una noia; i una dona que van trobar asseguda a la cuina, a tocar del cos del seu marit, que lluïa una destral clavada al cap. A mesura que investiga aquests casos inconnexos, però, i sobtadament estalonat per una tragèdia a la seva pròpia família, en Jackson s'adona que tot està relacionat...
Banville, John . Llum antiga. Alzira : Bromera, 2012 .
Resum : L'actor Alexander Cleave fa memòria dels millors anys de la seva vida en recordar l'idil·li fugaç que va mantenir, quan era adolescent, amb la mare del seu amic a la Irlanda dels anys 50. Els encontres il·lícits en una casa de camp als afores de la ciutat o la passió al seient de darrere del cotxe de la seva amant s'apinyen en la seva ment. Però els records vénen acompanyats també d'un sentiment, esmolat i fosc, relacionat amb el suïcidi de la filla del protagonista, deu anys enrere. Quan al vell actor li ofereixen treballar en una pel·lícula sobre un escriptor extravagant, descobrirà que l'enigmàtic personatge va coincidir amb la seva filla uns dies abans que morís. Aquesta connexió amb el passat el farà lligar caps sobre el seu primer amor.
Company, Flavia . Que ningú no et salvi la vida. Barcelona : Proa, 2012 .
Resum : L'Enzo és un traductor literari, un hedonista que viu al dia, seduït per les dones i els llibres. Té un amic, el Víctor, un alt càrrec de la banca, calculador i blindat per l'èxit, que tanca negocis milionaris al Martini's. Fa anys, el Víctor va salvar la vida de l'Enzo. Quan s'assabenta que al seu amic li queda poc temps de vida, el Víctor es creu amb el dret de reclamar-li el deute pendent. Però és legítim demanar a un moribund que cometi un delicte en lloc teu? Poc abans del desenllaç clínic, l'Enzo sent la necessitat d'escriure una llarga carta confessant el secret a la seva filla, que no coneix, i demanar-li al seu torn un favor pòstum.
Gramellini, Massimo . Deixa't portar pels somnis. Badalona : Ara Llibres, 2012 .
Resum : Una història inoblidable sobre la pèrdua, la por de no ser estimat i, finalment, el retorn a la vida i al sentiment. Massimo Gramellini ens ha obert el seu cor per oferir-nos la narració de les seves vivències més personals. L'emocionant història d'un nen que de ben petit ha de fer front a una pèrdua insuperable, la de la seva mare, i ho fa guiat pel millor consell que mai ningú li ha donat.
Köhlmeier, Michael . Idil·li amb gos ofegant-se. Barcelona : Raig Verd, 2012 .
Resum : Un escriptor relata la visita del seu editor a casa per treballar en la seva nova obra, i el que va succeir durant aquells tres dies. Amb un títol que emmarca la història com si fos un quadre, Michael Köhlmeier troba el límit entre la vida i la narració de la vida i ens mostra de quina manera un escriptor pot decidir què ha de formar part de la seva obra i què ha de pertànyer a la seva intimitat. Un succés fugaç però important, la lluita per una vida, actua com a catalitzador d'aquesta preciosa novel·la, íntima i commovedora, i evidencia que les diferències de caràcter de dues persones provoquen reaccions antagòniques davant un mateix fet.
Moccia, Federico . Aquesta nit digues que m'estimes. Barcelona : Columna, 2013 .
Resum : Tancredi és l'home ideal: ric i guapo. És un gran seductor, i la seva afició és embolicar-se amb dones. Ara bé, les seves històries no duren més d'una nit. Tancredi no creu en l'amor ni en la felicitat. Què li ha passat per ser així? Sofia és una pianista amb un do especial per a la música, però ha hagut d'abandonar la seva carrera per una promesa d'amor. Ara viu amb Andrea, que va quedar paralític després d'un greu accident. Sofia l'estima, però sent un profund dolor que amaga constantment. Un dia Tancredi surt a córrer per Roma, i entra per casualitat en una església. Queda extasiat per la melodia que canten els nens, i de sobte veu Sofia: amb els ulls tancats, mou lleugerament la boca i les mans, concentrada en la música. Tancredi no pot oblidar aquesta imatge, i farà tot el possible per aconseguir Sofia: vol saber qui és i què amaga.

(↑) - Altres

Alberca, Fernando . Tots els nens poder ser Einstein. Barcelona : Angle, 2012 .
Resum : Albert Einstein no va aprendre a llegir fins al set anys i la seva mestra va dir que era "mortalment babau". Li va costar molt accedir a l'Escola Politècnica. La seva tesi doctoral va ser considerada "bastant mediocre". Malgrat tot, Einstein va acabar convertint-se en un científic genial, i la llista de genis que, com ell, van ser mals estudiants és molt llarga: Edison, Graham Bell, Stanley Kubrick, García Lorca... A Tots els nens poden ser Einstein qualsevol pare pot trobar les claus que porten els nostres fills al màxim de la seva capacitat. Fernando Alberca hi planteja una sèrie de pautes i exercicis pràctics perquè els nens i adolescents incrementin la seva capacitat intel·lectual.
Daniel, Rosa . Ioga, guia d'autoconeixement: una nova perspectiva. Barcelona : Abadia de Montserrat, 2012 .
Resum : Rosa Daniel, amb vint anys d'experiència en el ioga, formada en Ioga Integral i llicenciada en Filologia Catalana, és la persona responsable del Centre de Ioga Siddharta de Barcelona, professora de ioga i de creixement personal. En aquest llibre ens dóna una visió del ioga que s'allunya de la més difosa a Occident, sobretot durant aquests darrers anys de gran eclosió de múltiples variants i modalitats, per a presentar-lo com una eina realment potent i eficaç d'autoconeixement i desenvolupament personal. Pot semblar una visió nova, però s'emmarca en una tradició mil·lenària que constitueix la base de tot un procés en el qual la persona integra allò corporal amb el mental i l'espiritual.
Eliade, Mircea . El sagrat i el profà. Barcelona : Fragmenta, 2012 .
Resum : "El sagrat i el profà constitueixen dues modalitats de ser en el món, dues situacions existencials assumides per l'home al llarg de la seva història. Aquestes maneres de ser en el món no interessen només a la història de les religions o a la sociologia [...]. En última instància, les maneres de ser sagrat i profà depenen de les diferents posicions que l'home ha conquerit en el cosmos; interesssen tant el filòsof com qualsevol investigador desitjós de conèixer les dimensions possibles de l'existència humana. [...] El nostre propòsit principal és presentar les dimensions específiques de l'experiència religiosa, posar en relleu les seves diferències amb l'experiència profana del món."
Torras i Rifà, Àngels . Vincles: gestació, part i criança conscients. Barcelona : Angle, 2012 .
Resum : Vincles us ofereix reflexions i consells a l'entorn de la gestació, el part, la lactància i l'inici de la criança, en un llenguatge senzill i sincer que pretén ajudar els futurs pares i mares a iniciar aquesta primera etapa de la vida amb tot l'entusiasme que es mereix. L'Àngels i la Míriam, mare i filla, us hi ajuden: l'Àngels, gràcies a la seva llarga experiència acompanyant parelles i dones embarassades en les sessions de preparació al part; la Míriam, entrevistant parelles amb fills que expliquen vivències amb les quals sovint us hi trobeu identificats. Escrit des de l'amor i l'experiència i ple d'orientacions molt útils, aquest llibre us ajudarà a l'hora de trobar la confiança necessària en les vostres pròpies capacitats per tenir i criar fills.

(↑) - Juvenils

Adler, Irene . Sherlock, Lupin i jo: El trio de la dama negra. Barcelona : Estrella Polar, 2012 .
Resum : Sherlock Holmes, Arseni Lupin i Irene Adler es coneixen l'estiu del 1870 a Saint-Malo. Tots tres haurien d'estar de vacances, però el destí els capgira els plans. Els tres nois es troben involucrats en un remolí de delictes: un collaret de diamants que desapareix en el no-res, un mort que troben a la platja i una silueta fosca que apareix i desapareix per les teulades de la ciutat. La policia avança a cegues. Algú altre haurà de resoldre el cas.
Baccalario, Pierdomenico . La veritable història del capità Garfi. Barcelona : La Galera, 2012 .
Resum : El 28 d'abril de 1829 neix un nen que podria canviar la sort d'Anglaterra: és el fill il·legítim del rei George IV, i per això ha estat allunyat de la cort. Exiliat a les Índies Orientals, du sempre a sobre un rellotge antic, l'únic lligam amb el seu passat. James Fry, que és així com es diu, s'embarca amb només tretze anys i comença la carrera de pirata que el convertirà en l'home més buscat de tot l'Imperi. Passarà a la història com "el jove lord", "el descalç", "el príncep dels mars"... Però ningú sap que ell és el capità Garfi.
Santos, Care . Fosca: Aquesta nit no hi ha lluna plena. Barcelona : Estrella Polar, 2011 .
Resum : L'Abel té disset anys, viu amb la mare i es passa les nits davant de l'ordinador, com fan molts adolescents. Però no ha sortit mai de casa i només es relaciona amb el món exterior a través d'Internet. L'Abel és un vampir, i el seu dia a dia és bastant complicat. Fins que, una nit, topa amb el bloc de la Fosca. Fosca és el nickname de l'Olivia, una altra adolescent incompresa amb una família força terrible. L'Olivia pot sortir de casa, però amb precaució, sobretot si hi ha lluna plena. Poc a poc, l'Abel i l'Olivia descobriran que tenen moltes coses en comú...
Strandberg, Mats . El círculo. Madrid : Maeva, 2012 .
Resum : El cercle el formen les Escollides. La salvació del món depèn que aconsegueixin dominar els seus nous poders i complir la seva missió. El temps corre en contra seva. Si no descobreixen el que les persegueix, moriran.

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir
Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal

Disseny i programació web a càrrec del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona

Face
Twit
Pinte
Insta