Guies » Novetats

Tornar enrera | Versió per imprimir

Novetats abril 2014 Caldes

Banner_spring_novetats_1

Aquestes són les novetats del mes d'abril a la Biblioteca Francesc Ferrer  i Guàrdia, de Caldes de Malavella:

Índex

(↑) - Biografia

Casanovas, Amadeu . Amadeu Casanovas: memòries. Tiana : R. Esteve i Associats, 2012 .
Resum : Va ser el "Benjamí" dels Pastorets de Sala Cabanyes de Mataró del 1940 al 1945, centre on va passar tota la seva juventut. Ja gran, posseïdor d'una veu de tenor líric de qualitat, estudia al conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona. Segueixen onze anys d'èxits en grans teatres d'Europa. En el zenit de la seva carrera un problema físic destrueix les seves il·lusions. Qui llegeixi aquestes Memòries descobrirà en el nostre personatge una quantitat d'activitats de les quals només són capaces gent amb una bona preparació i, sobretot, amb una força de voluntat a tota prova.

(↑) - Ciències socials

Recerca i immigració III. Barcelona : Generalitat de Catalunya, 2012 .
Resum : Aquest volum de la col·lecció "Ciutadania i immigració" de la Direcció General per a la Immigració és un recurs per a professionals de l'Administració pública i de les entitats del teixit associatiu que permet potenciar la cohesió social de la nostra comunitat. Un recurs que es fonamenta en l'anàlisi de temàtiques específiques duta a terme per grups d'universitats catalanes mitjançant recerques aplicades avalades pel Departament de Benestar Social i Família a través de la convocatòria d'ajuts a la recerca ARAFI-2007.
Ultralocalisme. D'allò local a l'universal. Catarroja : Afers, 2013 .
Resum : De la "afrontera" a l'ultralocal: l'ultralocalisme és un pas natural, en oposició frontal al cosmopolitisme de boutique i als usos banals, mistificats, del nou concepte de "globalització". Del localisme ultrancer, no cal ni parlar-ne. És una posició que avui ningú no defensa. La clausura mental en un espai limitat, arcàdic, resultaria avui un exercici falsificat i insostenible, si no és com a ficció literària. Què és llavors l'ultralocalisme? O més aviat, què vol ser?
Mill, John Stuart . La subjugació de les dones. Girona : Edicions de la Ela Geminada, 2013 .
Resum : Gairebé cent-cinquanta anys després de la seva publicació (1869), "La subjugació de les dones" de John Stuart Mill, continua essent una de les defenses més brillants i contundents de la plena igualtat sexual. Stuart Mill no es limita a exigir drets concrets com ara el vot o la igualtat jurídica. Revisa un per un tots els prejudicis culturals i històrics que han conduït la humanitat a excloure una meitat de si mateixa de la major part de tasques públiques, artístiques o intel·lectuals. Aquesta exclusió sistemàtica és considerada per Stuart Mill una forma moderna i mal dissimulada d'esclavitud. Tot i els avenços evidents que els drets de les dones han experimentat en el darrer segle, les reflexions de John Stuart Mill continuen interpel·lant-nos sobre una realitat ben viva, encara en els nostres dies i el converteixen en un clàssic del pensament igualitarista modern.
Ramon-Cortés, Ferran . La química de les relacions. Barcelona : Pòrtic, 2013 .
Resum : Les relacions personals funcionen com una balança entre les mostres de reconeixement, de gratitud i d'afecte per una banda, i els retrets i els conflictes per l'altra. Només quan la balança està inclinada cap al cantó bo la relació funciona. Ferran Ramon-Cortés explora els comportaments que fan pesar un plat i un altre i que poden provocar un desequilibri negatiu. Cal tenir en compte que la mateixa actitud no sempre serà ben rebuda de la mateixa manera per persones diferents o en circumstàncies diverses. Cal, per tant, ser conscients de la importància de tot el que passa entre dues o més persones. Escrit a partir d'històries viscudes, "La química de les relacions" abraça les nostres relacions en l'àmbit de la família, de l'amistat i de l'entorn laboral.

(↑) - Literatura

Curtius, Ernst Robert . Crisi de l'humanisme. Girona : Edicions de la Ela Geminada, 2012 .
Resum : "Crisi de l'humanisme" reconstrueix acuradament la trajectòria intel·lectual d'Erns Robert Curtius entre 1907 i 1932, abans de lliurar-se a la redacció de la seva obra de referència: Literatura europea i edat mijana llatina. Hi apareixen les seves primeres meditacions sobre història literària, passant per la reivindicació d'un nou humanisme, la tensió fronterera entre França i Alemanya, la literatura comparada, la figura de l'intel·lectual, la irrupció de la massa com a nou actor político-cultural, l'ascens del feixisme i del nazisme; en definitiva, una reflexió sobre la idea d'Europa en un dels seus moments més difícils.

(↑) - Llengua

Passos 1. Quadern d'exercicis: curs de català per a no catalanoparlants: nivell bàsic 2 i nivell bàsic 3. Barcelona : Octaedro, 2012 .
Resum : Quaderns de nivell bàsic 2 i nivell bàsic 3 per al curs de català per a no cataloparlants Passos 1.

(↑) - Ciències naturals

Olmo Vidal, Josep Maria . Atles dels ortòpters de Catalunya i llibre vermell 2016. Barcelona : Generalitat de Catalunya, 2006 .
Resum : L'ordre dels ortòpters està representat per unes 17.000 espècies, repartides principalment pels tròpics, de les quals trobem un total de 900 espècies a l'Europa occidental. La península Ibèrica es caracteritza per presentar una fauna d'ortòpters molt rica i diversa amb unes 300 espècies conegudes, un terç de les quals són endèmiques. Es tracta d'una zona de gran interès biogeogràfic perquè és el pont d'unió entre les faunes ortopterològiques d'Europa i Àfrica. Catalunya es troba situada en aquest nexe d'unió on hi trobem el límit de distribució meridional i septentrional de vàries espècies d'ortòpters.

(↑) - Economia

Samsó, Raimon . El codi dels diners. Barcelona : Angle, 2013 .
Resum : Vols arribar a la independència financera? T'agradaria augmentar els teus ingressos en un any? Vols conèixer els secrets dels emprenedors d'èxit? "El Codi dels Diners" conté tot el que necessites saber per assolir la teva llibertat financera: el que ningú t'ha ensenyat sobre els diners; la intel·ligència financera aplicada; com superar els temps de crisis; invertir o apostar?; el vocabulari de la riquesa; com convertir el teu talent en ingressos; les 10 habilitats imprescindibles de l'emprenedor; el deute òptim i el pèssim; la novena meravella del món: els ingressos passius; la gestió rendible del teu temps; comença en petit, pensa en gran. "El Codi dels Diners" et revelarà allò que mai no t'han ensenyat a l'escola, a la universitat o a casa sobre els diners: com dominar la teva economia, fer-la prosperar i ser lliure.

(↑) - Esports

Ferrer i Vidal-Barraquer, Eva . Canvia de vida, posa't a córrer. Barcelona : Angle, 2013 .
Resum : Avui en dia córrer està de moda: s'ha convertit en un hàbit per a uns, en teràpia per a uns altres o simplement en un plaer per a la majoria. Moltes persones hi dediquen bona part del seu temps lliure. Però, ho fem de la manera més adequada? Córrer, és convenient per a mi? Com puc millorar la meva tècnica? Quina importància tenen la roba, les vambes i els altres accessoris? Quina distància i quin ritme he d'assolir? Quins beneficis físics i psicològics aporta a la meva salut? Aquest llibre dóna resposta a aquestes i moltes altres preguntes.
Gregori, F. Xavier . Pla de l'Estany: 17 excursions a peu. Valls : Cossetània, 2013 .
Resum : Aquesta acurada selecció de 17 itineraris a peu pel Pla de l'Estany esdevé una invitació per a la descoberta d'una comarca petita, però rica en llocs d'interès. Es pretén facilitar el seu coneixement d'una manera activa i esportiva. Les propostes són assequibles per a tothom, des del senzill afeccionat que gaudeix de la natura fins a l'esportista que vol posar a prova les seves capacitats físiques. Les rutes, totes circulars i, en general, per camins evidents i fressats, ens apropen a indrets d'insospitada bellesa.
Jover, Joan . Excursionisme: manual pràctic. Valls : Cossetània, 2012 .
Resum : L'excursionisme és bàsicament caminar. Si per progressar calen materials i tècniques específiques, aleshores ja estem parlant d'altres activitats. Darrerament s'han inventat noms nous i força estranys per definir-ho com senderisme, trekking o tresc, marxa nòrdica... Sembla que això ajuda a vendre, què hi farem... No cal complicar-ho, aquesta és una activitat que ve de lluny i consisteix en desplaçar-se a peu, normalment per terreny de muntanya baixa o mitjana, però també per costes o deserts, pel plaer de l'exercici i el contacte amb la natura.

(↑) - Medicina i salut

Brugada, Ramon . M'hi veig amb cor. Gaüses : Llibres del Segle, 2013 .
Resum : "M'hi veig amb cor" és un llibre ple de coratge i optimisme. El cardiòleg Ramon Brugada aposta per plantar cara a les malalties cardiovasculars, que afecten cada vegada més persones i en edats més joves, amb dues armes: el coneixement i la fermesa. Amb un llenguatge amè i entenedor, el doctor Brugada explica tot allò que fa referència al funcionament del cor i dóna tota mena de consells per mantenir una bona salut cadiovascular.

(↑) - Art

Bagaria, Lluís . La guerra no fa riure: caricatures antifeixistes a La Vanguardia (1936-1938). Barcelona : Duxelm, 2007 .
Resum : Lluís Bagaria (1882-1940) fou el caricaturista més popular de la premsa catalana i espanyola dels anys vint i trenta. Autodidacte i bohemi, amb el seu traç va renovar el concepte il·lustratiu de la caricatura a la Península creant el seu propi estil, seguit posteriorment per molts dibuixants i humoristes gràfics. Nascut i format a Barcelona a final del segle XIX, va ser a Madrid on assolí un èxit sense precedents per a un ninotaire. Coincidint amb el 125è aniversari del seu naixement, s'apleguen en aquest llibre una acurada selecció de petites obres mestres, per certificar que la seva lluita no fou del tot estèril.

(↑) - Educació

Com han de menjar els infants i els adolescents. Lleida : Pagès, 2013 .
Resum : Aquest llibre, adreçat a pares i professionals de l'àmbit sanitari i de l'educació, ofereix orientacions sobre l'alimentació infantil i pautes nutricionals i educatives, molt funcionals i pràctiques, des del naixement fins a l'adolescència. Entenem que l'alimentació té en qualsevol context un doble vessant, un vinculat a la nutrició i l'altre a la sociabilitat. Amb el primer es tracta de proporcionar la ingesta adequada de nutrients; amb el segon entenem que tot acte que té a veure amb l'alimentació és un fet social de tracte interpersonal que afavoreix la comunicació i el desenvolupament de la personalitat. Des d'aquesta doble perspectiva l'objectiu d'aquest llibre és afavorir el desenvolupament integral dels infants i dels adolescents possibilitant tant l'assumpció d'hàbits alimentaris saludables com la consciència de la importància que tenen els àpats com a generadors de salut, plaer i, al mateix temps, com a espais de relació i comunicació.
Fuentes i Sanmartín, Sònia . El silenci dels nens. Barcelona : Claret, 2013 .
Resum : Quan a un adult li diagnostiquen un càncer, la vida s'atura. Els projectes, els desitjos i les il·lusions desapareixen i s'allunyen del camí. Freqüentment, la por, els temors es fan presents i no és estrany sentir que afrontar la nova situació es fa feixuc, difícil i que, tot plegat, es converteix en una gran muntanya. Aquest llibre està escrit per acompanyar. Pretén ser una guia d'acollida per a les famílies que viuen una situació difícil envers la malaltia del càncer. Igual que ho faria una brúixola, intenta orientar, oferint suport i els recursos necessaris per facilitar la comunicació amb els infants del nucli familiar, en un moment difícil del trànsit per la vida.
González, Carlos . Creciendo juntos. Madrid : Temas de Hoy, 2013 .
Resum : Així com en llibres anteriors l'autor va tractat alguns temes que ocupen a pares i mares de nadons, com són la lactància i l'alimentació, el plor i la son, els extesos prejudicis i les absurdes normes que de vegades ens impedeixen tenir cura, mimar i gaudir dels nostres fills i filles, en aquesta ocasió, Carlos González ha decidit tractar qüestions que afecten infants una mica més grans, fins arribar a l'adolescència. Reflexions sobre les particulars condicions dels pares i mares d'avui dia; sobre l'exercici de l'autoritat paterna, les seves limitacions i els seus efectes; sobre l'epidèmic augment en anys recents dels diagnòstics d'hiperactivitat; sobre l'alimentació i els seus trastorns; sobre les drogues... Un complet repàs als fantasmes que els pares i mares d'avui s'han d'enfrontar. I com sempre, exposat amb senzillesa, humor i sentit comú.
Marina, José Antonio . El cervell infantil: la gran oportunitat. Barcelona : Columna, 2013 .
Resum : José Antonio Marina ens convida a explorar un continent desconegut i màgic: el sistema nerviós i, en especial, el cervell infantil, la gran oportunitat per al futur dels nostres fills. Malgrat els estudis espectaculars dels últims anys, l'estudi del cervell s'ha centrat més en la pràctica clínica que en l'escola i l'educació de la mainada. Aquest distanciament no és assenyat: del cervell en depenen els nostres pensaments, els nostres sentiments, la nostra personalitat. Si en coneixem el funcionament, pares i docents tindrem les eines per considerar el cervell com la font d'oportunitats dels nostres fills i alumnes.
Thió de Pol, Carme . M'agrada la família que m'ha tocat. Vic : Eumo Editorial, 2013 .
Resum : Tots els pares i mares voldríem construir famílies en un entorn de benestar, alegria i bon humor, amabilitat i confiança, calma i comunicació. Hem d'acceptar que cada fill, cada filla, són únics i diferents i que també ho són la manera d'estimar-los i la relació que hi establim. Aquest és un bon punt de partida perquè sapiguem trobar recursos i estratègies que ajudin a estrènyer vincles dins la família i ens situïn en bona posició per ser millors pares. Fruit del treball realitzat durant trenta anys, Carme Thió presenta els temes més tractats en grups de reflexió amb pares i mares. Capítol a capítol exposa les dificultats i els conflictes més comuns en el procés d'aprenentatge i maduració dels fills i proposa maneres d'expressar-se i d'actuar que ajuden a millorar les relacions i a augmentar la capacitat d'anàlisi i intervenció dels pares.

(↑) - Ciències aplicades

Aznar, Juan Jesús . Diálogos alrededor de la ciencia. Figueres : Cal·lígraf, 2013 .
Resum : Juan Jesús Aznar, periodista, durant molts anys director del Museu de la Tècnica de l'Empordà i organitzador de cicles de conferències divulgatives de ciència, ha compilat en aquest llibre les opinions d'una part del més granat dels científics espanyols actuals. Les opinions recollides poden considerar-se una expressió real de la situació de la investigació a Espanya i de les perspectives que la crisi està frustrant, en provocar l'èxode dels nostres investigadors.

(↑) - Música

Memorias sónicas. Barcelona : Contra, 2013 .
Resum : "(...)Perque els que volem viure dins dels nostres discos preferits (i en aquest nosaltres entrem tots els que hem vingut a jugar: els editors, els autors, el prologuista i el lector) tenim un problema: les cançons duren tres minuts, però la vida s'expandeix una mica més i té més estrofa que tornada." Miqui Otero
Cardona, Joan ; Cardona, Pau . Serendípia.
Davis, Miles . Eight classic albums.

(↑) - Cuina i gastronomia

Parellada, Ada . En tàper. Barcelona : Salsa Books, 2013 .
Resum : Avui dia portem una vida molt atabalada: la feina, l'escola, horaris llarguíssims que no ens permeten parar al migdia per anar a casa i que impliquen un desgast físic i econòmic que no hem de permetre. La solució arriba dins d'un tàper. Poder portar la taula de casa nostra a l'oficina, al menjador de l'escola o a un banc del parc més proper quan el temps ens ho permet, és tot un luxe. Aquest llibre està ple de receptes i idees que ens permetran omplir el tàper de menjar casolà ben bo i sa que podrem degustar on sigui i que ens donarà la seguretat que els nostres fills mengen bé allà on dinin.

(↑) - Infantils imaginació

Homs, Núria . Un lleó a l'atur. Barcelona : Edebé, 2013 .
Resum : El lleó Leònides estava de molt mal humor. S'havia quedat sense feina. El Leònides viva en un circ amb l'Iu, un domador a qui feien por els lleons. Li feien tanta por que, amb l'ajuda dels seus amics, l'Iu es va convertir en un domador de granotes, i en els lleons no hi va pensar mai més.
Lienas, Gemma . El blog de la Malika. Barcelona : Estrella Polar, 2013 .
Resum : La Malika fa poc que ha arribat a Catalunya amb la seva mare i els seus germans per reunir-se amb el seu pare. Troba a faltar moltíssim l'àvia i és per això que escriu en un blog tot el que li passa i les impressions que té d'aquesta cultura que és tan diferent de la seva. Amb tot, la Malika està decidida que la seva àvia pugui viure amb ells i per això pensa fórmules imaginatives per fer-la venir. Ho aconseguirà?
Lluch, Enric . Vull un animalet. Barcelona : Animallibres, 2012 .
Resum : En Toni vol un animalet per poder tenir-ne cura i per jugar-hi. Però primer haurà de convèncer els pares!
Moore-Mallinos, Jennifer . El meu barri no són només cases!. Barcelona : Edebé, 2013 .
Resum : Al meu barri hi ha molta gent especial. Hi ha la senyora Maria, la cartera; el senyor Garcia, el director de l'escola i la senyora Sans, la dona que planta flors. Tots contribueixen perquè el meu barri sigui el millor indret. Però, i jo? Què puc fer pel meu barri? Després de pensar-hi molt, vaig dissenyar un pla i..., saps què? Pot semblar un gest insignificant però... com diu la meva mare: "És la gent la que, a poc a poc, converteix el barri en un lloc especial perquè... De mica en mica s'omple la pica!".
Pilkey, David . El Capità Calçotets i el retorn terrorífic de l'Andròmina Sucamulla. Barcelona : Cruïlla, 2013 .
Resum : El malvat professor Tirapets ha tornat, convertit en el terrorífic robot Andròmina Sucamulla... que segresta en Jordi i l'Oriol. I ells tornen al passat, on s'han d'enfrontar a uns pinxos curts de gambals.
Russell, Rachel Renée . Diari d'una penjada 5 - Ueee! Una crac del periodisme. Barcelona : Estrella Polar, 2013 .
Resum : "Estimada doctora Setciències: Crec que la meva arxienemiga està escampant rumors sobre mi. Ajuda'm!" "KFT! El nom de la teva arxienemiga comença per "Mac" i acaba amb "Kenzie"? Potser em pots ajudar!! La teva amiga, Doctora Setciències"

(↑) - Col·lecció local

Catalán, Jaume . Santuaris i Ermites de la Mare de Déu a les comarques gironines: el Gironès i la Selva. Girona : Pal Verd, 2012 .
Resum : En Jaume Catalán és una experimentada persona en l'àmbit de l'esport. L'any 2007 va publicar "Itineraris per santuaris i ermites de la Mare de Déu a les comarques gironines" amb el projecte de futur de realitzar diversos volums d'itineraris marians agrupats de dues comarques en dues comarques que acabessin abraçant tot Girona. Aquest segon volum (el primer van ser les comarques de l'Alt i el Baix Empordà) presenta unes propostes d'itineraris circulars amb els quals es poden visitar diverses ermites.

(↑) - Novel·la

Guix, Gerard . El cementiri. Barcelona : Columna, 2013 .
Resum : En un futur no gaire llunyà, estarà prohibit enterrar els nostres morts per falta d'espai a la Terra. Només els més rebels, o idealistes, intentaran trencar aquesta norma castigada amb duresa. Isobel, una d'aquestes rebels, arriba a un dels últims cementiris amb la intenció d'enterrar la seva mare. Ha aconseguit aturar durant algunes hores el procés, però d'aquí a dos dies, com a molt tard, haurà d'incinerar-la tal com obliga la llei. Per a la noia aquest cementiri es converteix en un paradís on creu que és possible fer realitat el seu desig, i Travis, l'enterramorts, és la seva darrera oportunitat i esperança. Però, al mateix temps, suposa per a ella la perdició.
Alexakis, Vassilis . Talgo. Barcelona : Alrevés, 2013 .
Resum : Potser l'Heleni i en Grigoris no haurien hagut de conèixer-se mai. Ella, una ballarina grega casada i amb un fill, viu a Atenes. Ell, un economista grec casat amb una francesa, viu a París. Però el destí no sempre té en compte les nostres circumstàncies i a vegades porta al límit la nostra raó.
Allende, Isabel . El juego de Ripper. Barcelona : Plaza & Janés, 2014 .
Resum : "'Mi madre todavía está viva, pero la matarán el Viernes Santo a medianoche', le advirtió Amanda Martín al inspector jefe y éste no lo puso en duda, porque la chica había dado pruebas de saber más que él y todos sus colegas del Departamento de Homicidios. La mujer estaba cautiva en algún punto de los dieciocho mil kilómetros cuadrados de la bahía de San Francisco, tenían pocas horas para encontrarla con vida y él no sabía por dónde empezar a buscarla."
Anglada, Maria Àngels . Defensa de la terra. Girona : Diputació de Girona, 2013 .
Resum : "Què defensarem si ens quedem sense terra?", es preguntava lúcidament Maria Àngels Anglada. Davant de la voracitat especulativa dels humans, l'escriptora vigatana aixecà la veu per contribuir a preservar el patrimoni amenaçat, tant el natural com l'artístic o cultural. Amb una mirada inequívocament humanística i un argumentari consistent, Anglada denuncià les agressions al territori, els perills de l'avidesa econòmica, la impunitat dels qui malmeten el paisatge o la urgència de protegir el medi natural de la destrucció irreversible. De la terra i de la seva terra. Els articles d'opinió que aplega aquest llibre ofereixen un ventall molt ric de les múltiples facetes del compromís ecologista de Maria Àngels Anglada, indestriable de les seves conviccions independentistes.
Bosch Oliveras, Mar . Bedlam, darrere les hores càlides. Barcelona : Empúries, 2013 .
Resum : Bedlam és una singular barreja entre un conte d'aparença infantil i l'intent de bastir els simbolismes d'una comunitat on l'oblit senyoreja com una mena de llosa i és necessari com a taula de salvació. L'acumulació d'esdeveniments sorprenents i fantàstics ens acosta, amb una prosa acurada, al noble propòsit d'esdevenir una faula moral, una reflexió sobre la pèrdua i la reconstrucció.
Bosch, Lluís . Aire brut. Barcelona : Alrevés, 2013 .
Resum : Barcelona, primavera de 1941. Martín Marín és un jove falangista extremeny que arriba a la ciutat per incorporar-se al cos de policia. Va ple d'ideals i de projectes, i està decidit a participar activament en la construcció de la Nova Espanya. Però allò que troba Marín és una ciutat en runes, miserable i amb les ferides de la guerra encara obertes. Esgarrifat, es topa amb l'estraperlo i la prostitució, que omplen els carrers, i alhora intueix que els vencedors no posen prou energia en el redreçament de la moral. En aquest escenari, li cau a les mans l'encàrrec de resoldre un cas que la policia republicana va deixar obert. Es tracta de l'assassinat d'un ciutadà alemany que està envoltat de misteri i d'enigmes.
Butlin, Ron . El so de la meva veu. Barcelona : Raig Verd, 2012 .
Resum : Morris és un executiu d'èxit; té trenta anys, una dona que l'estima i dos fills preciosos. Alhora és un alcohòlic acurat, l'estat anímic del qual oscil·la entre l'eloqüència barata de les idees ofegades en l'alcohol i la depressió més asfixiant dels moments en què percep la seva pròpia realitat.
Crespi, Enric . La comanda. Banyoles : Nautilus Comunicació i Cultura, 2013 .
Resum : 1299. L'abat del monestir de Sant Pere de Rodes, a instàncies del bisbe de Girona, fa una comanda a fra Carolus, un monjo que sota els hàbits oculta un passat fosc i misteriós que el tortura i li provoca constants malsons. El frare haurà d'investigar uns estranys fets, aparentment sobrenaturals, que s'han produït a Vallfogona i s'escampen ràpidament pertorbant la crèdula, timorata i supersticiosa feligresia, que en alguns llogarets remots ha ressuscitat antics rituals pagans. En un bosc molt tancat i ferèstec, prop del poblet de Vallfogona, una nit sense lluna van ser vistes unes estranyes llums blavoses. Aparicions, àngels, dimonis, esperits dels bosc, fades, elfs... o, senzillament, un fenomen natural inexplicable?
Díaz, Junot . I és així com la perds. Barcelona : Edicions 62, 2013 .
Resum : Junot Díaz se serveix del talent prodigiós que li va valer el Premi Pulitzer de Literatura per parlar de l'inquietant i impossible poder de l'amor. Amb una prosa increïblement eficaç i explosiva, barreja d'un lirisme impecable i de la vivesa i el realisme del carrer, els relats que formen "I és així com la perds" ens revelen la infinita i inevitable debilitat del cor humà. Ens recorden que la mitja vida de l'amor és per sempre i que els sentiments i la passió sempre triomfen per damunt de l'experiència.
Fernández Paz, Agustín . No hi ha nit tan llarga. Alzira : Bromera, 2013 .
Resum : Fa trenta anys que Gabriel Lamas no s'havia acostat pel seu poble. Ni tan sols quan va morir el pare, empresonat per un delicte que no havia comès però que va acabar pagant amb la vida. Ara, la mort de la mare l'obliga a tornar i a comprovar que les ferides són encara tan doloroses com quan va fugir, el 1970. Un encontre amb la presència de son pare a la desolada casa familiar li canviarà la vida per sempre.
Gimeno, Jordi . El somriure d'un eco. Lleida : Pagès, 2013 .
Resum : Novel·la força negra de ciència-ficció que explica el descens a l'infern de l'inspector Guiu Montal, un policia del futur adscrit a l'Ecomisaria, una unitat dedicada a investigar els delictes relacionats amb la tecnologia eco, que permet als vius interactuar amb els morts. Una història que planteja si, quan sigui possible, estarem disposats a marxar per sempre. O si ens permetran fer-ho...
Gironell, Martí . El primer heroi. Barcelona : Ediciones B, 2014 .
Resum : Fa més de cinc mil anys, un home va ser capaç d'anar més enllà de la seva pròpia terra. Ynatsé és escolit pels déus per protegir el seu poblat i trobar el remei a un mal que assola la seva comunitat, el Clan dels Cavalls. En la lluita per acomplir els designis divins, i superant els propis límits i fronteres, Ynatsé s'embarcarà en un viatge èpic, dominat per l'impuls interior i la força del seu poble. Una epopeia magistralment documentada que ens connecta amb les nostres arrels més autèntiques a través d'una terra i un temps verge i salvatge. Un periple vívid i tangible cap als inicis de la Humanitat.
Hernàndez, Gaspar . La terapeuta. Barcelona : Columna, 2014 .
Resum : L'Hèctor és un actor amb ansietat. Després de presenciar casualment l'assassinat d'una jove, l'ansietat el bloqueja i no el deixa recordar tot el que ha passat. Per calmar l'angoixa i recuperar la memòria, l'Hèctor visita la consulta de la psicòloga Eugènia Llort, la terapeuta que el va atendre després del crim. Aquesta relació, en un primer moment professional, es converteix en una relació de dependència que arribarà fins a extrems inusuals. Per tal que ell pugui actuar, ella anirà cada nit al teatre on l'Hèctor interpreta Dick Diver, el personatge protagonista de 'Tendra és la nit'. Com el seu propi personatge, un psicòleg que s'enamora d'una pacient, ell també acabarà enamorant-se perdudament de la seva terapeuta.
Jòdar, Julià de . El desertor en el camp de batalla. Barcelona : Proa, 2013 .
Resum : En aquesta novel·la exuberant i plena d'humor coneixerem un home gras, molt gras, que observa el món des de dalt d'un colomar. El visita sovint un escriptor que pretén escriure un "best-seller de qualitat". Mentre l'un evoca el fill desaparegut, l'altre arrossega un secret mig transparent, i cada un acaba semblant la projecció de l'altre. Entremig, com un mitjancer, hi ha l'home prim. També el vell Montoya i la seva néta Alícia, enamorada del carnisser Karim. De fons, sempre, el Raval de Barcelona, viu i bategant, poblat de personatges insondables, sortits d'aquí mateix, avui mateix.
Mersbergen, Jan van . A l'altra banda de la nit. Barcelona : Raig Verd, 2013 .
Resum : Una nit de carnaval. Una nit de carnaval després de cinc anys sense cap nit d'esbarjo. Disfressar-se. Ser un mateix. Estar sol. Agafar un bon pet. Entregar-se. Perdre's. Riure. Ser pare. Enyorar. Cardar. Plorar. Barallar-se. Trobar-se. Mantenir-se dret. Sentir-se part d'alguna cosa. Viure.
Murakami, Haruki . Després del terratrèmol. Barcelona : Empúries, 2013 .
Resum : El 1995, dos fets van transformar el paisatge físic i social del Japó: al gener, el terratrèmol de Kobe, que va destrossar milers de vides, i al març, l'atac amb gas enverinat al metro de Tòquio en hora punta. Arran d'aquestes dues tragèdies, Haruki Murakami va abandonar la seva vida a l'estranger i va tornar a casa perquè no podia desentendre's del patiment del seu país.
Nothomb, Amélie . Barbablava. Madrid : Anagrama, 2014 .
Resum : Com al conte de Perrault, al Barbablava d'Amélie Nothomb hi ha un ogre, un castell i una cambra secreta. La Saturnine arriba impacient a una cita per llogar una habitació a París. El propietari de la mansió és l'Elemiro Nibal y Mílcar, un aristròcata espanyol amant de la bona cuina i àvid lector de les actes de la Inquisició, però també dels textos de Ramon Llull. Abans de la bella Saturnine, unes altres vuit dones li van llogar una habitació i van desaparèixer misteriosament després d'entrar a la cambra prohibida. Perquè aquesta deliciosa, lliure i absolutament "nothombiana" versió de Barbablava també és una fantasia sinistra. Una bomba de rellotgeria que anuncia l'esclat a través de diàlegs suculents, regats amb el millor xampany, entre l'ogre i la seva suposada víctima.
Pastells, Josep . Vides lascives. Alzira : Bromera, 2013 .
Resum : I si el somriure enigmàtic de la Gioconda fos causat per un artefacte intensificador del plaer sexual inventat per Leonardo da Vinci? I si Napoleó no hagués tingut un micropenis, hauria construït el seu imperi amb tant d'ímpetu? "Vides lascives" ens sorprèn amb una galeria de personatges cabdals de la història de la humanitat tan diversos com l'home de Cromanyó, Nefertiti, Picasso o Hitler. Filòsofs, governants, artistes i altres celebritats desfilen per aquesta obra seduint el lector amb la seva actitud més provocadora i desvergonyida. Somnis eròtics, perversions i alguns desitjos inconfessables -tot presentat amb originalitat i ironia- ens descobreixen, entre altres històries, les frustacions de Cèsar en la relació amb Cleòpatra, la secreta font d'inspiració de Cervantes i Shakespeare per crear algunes de les seves obres més conegudes i a Anníbal com el general més viril que ha conegut el món.
Rojals, Marta . L'altra. Barcelona : La Magrana, 2014 .
Resum : L'Anna, Annona, Nona. Dissenyadora gràfica per accident, autònoma per obligació, introspectiva, sempre calculant, equilibrant la balança, posant el comptador a zero per continuar endavant. I en Manel, Nel, Nelet, el seu company, tan a prop i tan lluny, tanta necessitat i tanta ràbia soterrada. En un context en què tot trontolla, és fàcil que les coses canviïn de sobte, i a la Barcelona actual això no és una excepció: la crisi que ofega, una inquilina imprevista, una família que obliga, una transformació vital que s'imposa. Com serà que l'Anna pugui equilibrar les coses, recalcular la trajectòria, continuar amb la seva vida cuirassada? Si és que pot, perquè aquests no són els únics canvis inesperats que s'acosten.
Sinca, Genís . Una família exemplar. Barcelona : Destino, 2013 .
Resum : "Una família exemplar" és una sàtira hilarant, una tragicomèdia que reflexiona sobre l'ambició desmesurada que a vegades fa perdre el cap a persones enraonades, a la vegada que una crítica mordaç a les grans nissagues familiars. Una reflexió en clau irònica sobre la crisi d'identitat, que descriu el calvari d'un pare quan, enlluernat pel casament de la filla i els beneficis que la unió comportarà per a la seva nissaga, comença a descobrir que la vertadera naturalesa de la família política enfonsarà els seus plans de grandesa.
Torné, Gonzalo . Les parelles dels altres. Barcelona : Labreu, 2013 .
Resum : Gonzalo Torné progressa cap a l'interior d'unes vides plenes de gargots i n'extreu petites meravelles. Els contes de Torné tenen la virtut d'inscriure's en la tradició de la millor narrativa castellana del segle XX, la de Juan Benet i Javier Marías. Té la capacitat d'indagar en la condició humana a partir de situacions quotidianes amb una prosa de ritme trepidant, on cada moment sembla esdevenir essencial sense que sigui culminant.
Vila-Matas, Enrique . Kassel no invita a la lógica. Barcelona : Seix Barral, 2014 .
Resum : Una estranya trucada interromp la rutina d'un escriptor. L'enigmàtica veu femenina a l'altra banda de la línea li diu que els McGuffin volen convidar-lo a sopar per revelar-li la solució al misteri de l'univers. Aviat descobrirà que es tracta d'una convocatòria per participar a la Documenta de Kassel, la mítica fira d'art contemporani, on la seva tasca serà la de convertir-se en instal·lació vivent i seure a escriure cada matí en un restaurant xinès dels afores.
Witkowski, Michal . El llenyater. Barcelona : Raig Verd, 2013 .
Resum : Al final de la tardor, Michal Witkowski es retira a un complex turístic de platja, totalment solitari fora de temporada, per escriure la novel·la que li proporcionarà diners, fama i tots els premis literaris. Fascinat per la personalitat del llenyater, en Michal inicia una excèntrica investigació sobre el passat del seu amfitrió en què col·laboraran els arquetípics i grisos personatges residents al complex turístic en temporada baixa. Una novel·la negra amb humor negre. Una divertida paròdia de si mateixa en què l'autor es riu de tot el que representa (escriptor, gai, urbanita i modern) i del món on viu mentre juga a ser detectiu.

(↑) - Teatre

Reza, Yasmina . Art. Alzira : Bromera, 2013 .
Resum : Sergi està entusiasmat amb el seu caríssim quadre nou, però tan gran inversió en una tela blanca trau de polleguera el seu amic Marc. Ivan, el tercer en discòrdia, intentarà posar pau, però ho té complicat per a impedir que el caríssim capritx faça saltar pels aires una amistat de quinze anys. "Art", un savi i divertit tractat sobre l'amistat, és també l'obra d'autor viu més representada del teatre mundial, ha guanyat els premis internacionals més importants i s'ha traduït a trenta-cinc llengües.

(↑) - Altres

L'adquisició de la lectura i les seves dificultats. Barcelona : UOC, 2013 .
Resum : La lectura és una de les habilitats més importants per al desenvolupament dels humans atès que ens permet accedir a la majoria de la informació que ha generat la nostra espècie. És per això que una de les principals preocupacions actuals del món educatiu és millorar la fluïdesa i la comprensió lectora dels infants. Les dades de diversos estudis han demostrat que no aconseguir aquests objectius és una de les principals causes de fracàs escolar i una de les variables que més correlacionen amb problemes emocionals i de marginació social en l'edat adulta. Amb l'objectiu d'oferir una formació intensiva i actualitzada per a mestres i educadors, aquest volum se centra en l'anàlisi de la lectura i dels trastorns que es produeixen en el seu aprenentatge.
Gorbs, Carles B. ; Planas, Meritxell . Els templers a les comarques gironines. Aiguaviva : Ajuntament d'Aiguaviva, 2010 .
Resum : Qui més qui menys ha sentit a parlar de l'Orde del Temple. S'han fet pel·lícules en que els templers han tingut un paper més o menys rellevant; se n'han escrit llibres i estudis rigorosos, novel·les amb caires històrics ben documentades i novel·les en les quals la fantasia ha superat amb escreix la realitat. Els periodistes Meritxell Planas i Carles B. Gorbs ens presenten "Els templers a les comarques gironines", un llibre que pretén endinsar-se en la realitat de l'Orde del Temple des d'una perspectiva històrica, enquadrant-la en el seu temps i en el seu espai, i acostant-la a la realitat que molts pobles de les comarques gironines van viure entre els segles XII i XIV, hereus i bandera d'un Orde que, malgrat semblar tan lluny de la nostra època, és part fonamental per entendre la nostra pròpia història.
Torralba, Francesc . L'església davant de la cruïlla: de Benet XVI al papa Francesc. Barcelona : Pòrtic, 2013 .
Resum : El llibre dóna elements per respondre preguntes crucials. Té futur l'Església en els nostres dies? Quina missió li pertoca en un món que s'ensorra per moments? Quina credibilitat té com a institució? És capaç de detectar el batec de la nostra societat i de respondre-hi? I, sobretot, és possible solucionar el divorci entre Església i modernitat? Una reflexió incisiva i ben informada sobre el llegat de Ratzinger, la seva renúncia i, sobretot, els reptes del papa Francesc i de l'Església en el segle XXI.

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir
Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal

Disseny i programació web a càrrec del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona

Face
Twit
Pinte
Insta