Guies » Temàtiques

Tornar enrera | Versió per imprimir

Miquel Pairolí

Imatge_guia_pairolí

Miquel Pairolí (Quart 1955 - 2011) va ser un gran escriptor, molt estimat a les nostres comarques. Va consagrar bona part de la seva vida a la literatura i el periodisme, dues activitats que li permetien oferir la seva visió del món i de les coses d'acord amb un estil que sempre es va caracteritzar per la sobrietat, la coherència i el rigor.

Des del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona hem recopilat la informació de les seves obres disponibles a les biblioteques públiques de la demarcació.

Índex

(↑) - Les seves obres

Pairolí, Miquel . 18 mirades. Cassà de la Selva : Gavarres, 2012 .
Resum : Publicació en llibre dels divuit articles sobre paisatges de les Gavarres que es van publicar durant deu anys en la revista homònima. Properament hi haurà algun exemplar al catàleg de les biblioteques públiques com a novetat de col·lecció local.
Pairolí, Miquel . Antoni M. Badia i Margarit. Barcelona : Fundació Catalana per a la Recerca, 1997 .
Resum : Biografia d'Antoni Maria Badia i Margarit (30 de maig de 1920, Barcelona). És un filòleg i lingüista català d'història i gramàtica catalanes.
Pairolí, Miquel . Cera. Barcelona : La Magrana, 2008 .
Resum : Agost de 1963, en una ciutat catalana, episcopal i densament catòlica. El bisbe ha mort i, abans de rebre sepultura, el cos és passejat en processó pels carrers de la ciutat. Rere el fèretre i davant el poble que ho contempla, desfila la comitiva d'eclesiàstics i de jerarques del règim. Mesos després, el narrador observa l'arribada solemne del nou prelat des del balcó de la casa familiar dels Castells, situada sobre el negoci que regenten: una cereria. És a partir d'aquests personatges i d'aquest ambient que la novel·la ofereix un retrat de la moral i de la sociologia dels anys del franquisme i la seva llarga ombra posterior. Al mateix temps, aporta una reflexió sobre el fer-se i desfer-se de les ciutats que, sota l'aparent duresa dels materials que les formen, en realitat són mal·leables i fungibles com la cera.
Pairolí, Miquel . El Camp de l'Ombra. Barcelona : La Campana, 1995 .
Resum : Crònica de la transformació del camp català a les darreres dècades i reflexió sobre la decadència d'unes estructures econòmiques i familiars que existien de feia segles i que procedien, de fet, de la vil·la romana.
Pairolí, Miquel . El Convit. Barcelona : La Campana, 1998 .
Resum : Barcelona, juny de 1939. Fa pocs mesos que ha acabat la Guerra Civil i la repressió és ferotge. Edmon i Genoveva Forest, propietaris d'una prestigiosa joieria de Barcelona, intenten salvar el seu fill, pres a la Model, un jove rebel que es va afiliar a l'anarquisme per afany de provocació i d'aventura. Els Forest es posen en contacte amb el poderós comissari Carpentier, el qual, sorprenentment, els convida a sopar per tractar l'afer. El convit és el relat d'un àpat esfereïdor, sota l'aparença de polida vetllada social.
Pairolí, Miquel . El Manuscrit de Virgili. Barcelona : La Magrana, 2004 .
Resum : Una novel·la que tracta de dues qüestions intemporals i universals, l'amor i la creació literària, en un argument que s'inicia a l'època del jazz i que arriba fins a l'actualitat.
Pairolí, Miquel . El Príncep i el felí: una lectura d'"El guepard". Lleida : Pagès, 1996 .
Resum : Aquest llibre reuneix una lectura crítica d'El guepard i una aproximació a la figura del seu autor, Giuseppe Tomasi di Lampedusa (Palerm,1896-Roma,1957). Publicada el 1958, El guepard és una de les novel·les més importants del segle XX. Relata la història de la decadència de l'aristocràcia siciliana a partir de 1860 i el seguit de transformacions socials que van acompanyar la unificació d'Itàlia. Obra mestra de la intel·ligència i la sensibilitat històriques, El guepard va inspirar una de les pel·lícules més cèlebres de Luchino Visconti. En aquest assaig es ressegueixen, a més, les vicissituds de la primera traducció catalana de l'obra de Lampedusa, que fou a càrrec de Llorenç Villalonga, l'autor de Bearn o la sala de les nines.
Pairolí, Miquel . El Retrat de Voltaire. Lleida : Pagès, 1997 .
Resum : El 1778, un Voltaire a la vellesa i al pic de la glòria, retorna a París, després de molts anys de no viure-hi. Enmig dels homenatges i de les aparicions públiques, un dia va a fer una visita íntima a una antiga amant de joventut, la marquesa de Gouvernet. El retrat de Voltaire s'inspira en aquesta trobada i presenta una hipòtesi del que podria haver estat el diàleg entre els dos personatges.
Pairolí, Miquel . Exploracions: notes i converses de literatura. Girona : CCG Edicions, 2006 .
Resum : Aquest és un llibre sobre literatura. Valent-se de diversos gèneres periodístics, com l'entrevista, la crònica o la ressenya, s'exploren l'obra i la personalitat d'escriptors catalans com Josep Pla, Gaziel, Llorenç Villalonga, Pere Calders o Montserrat Roig, a la primera part del llibre. A la segona, s'eixampla la perspectiva en el temps i en l'espai i s'ofereixen aproximacions a obres i autors d'èpoques diverses que han esdevingut clàssics, des d' El convit platònic o el Satiricó de Petroni, fins a Defoe, Conrad, Jünger, Bassani, Pasolini o Steiner. Clou el llibre un epíleg de caire autobiogràfic titulat "Lectures inoblidables".
Pairolí, Miquel . Joan Oró. Barcelona : Fundació Catalana per a la Recerca, 1996 .
Resum : Biografia de Joan Oró i Florensa (Lleida, 26 d'octubre de 1923 - Barcelona, 2 de setembre de 2004). Va ser un bioquímic català, els estudis del qual han estat clau per entendre l'origen de la vida al nostre planeta.
Pairolí, Miquel . L'Enigma. Barcelona : La Campana, 1999 .
Resum : Constitueixen aquest llibre prop de setanta textos breus que s'ordenen al llarg del pas de l'any i que formen un conjunt de comentaris i d'interpretacions, un recull de sensacions i de suggeriments a l'entorn de temes diversos: el paisatge immediat de l'autor i els hàbits humans, el món de les idees i el dels sentits, el present i la història, Shakespeare i les filosofies antigues, la pintura del segle XVII, del XIX i del XX, incitacions culturals variades que van des d'uns bustos romans a una escena de Touch of evil, amb Orson Welles i Marlene Dietrich. És, en definitiva, l'observació de les persones i del món, la resposta literària a les impressions que rebem –als ulls i al cor– quan ens trobem immersos en l'enigmàtica diversitat de la vida.
Pairolí, Miquel . L'Enrenou dels anys 80. Girona : Edicions Periòdiques de les Comarques, 1990 .
Resum : Recull d'articles que el Punt va anar publicant i finalment va editar. És una selecció de les columnes que Pairolí va publicar sota el títol genèric "L'Enrenou".
Pairolí, Miquel . La Geografia íntima de Josep Pla. Barcelona : La Campana, 1996 .
Resum : Per fi, Pla pot tornar a publicar en la seva llengua, el català. El mateix 1946, complint un encàrrec d'Editorial Joventut, Pla es posa a escriure Cadaqués, que és el llibre que marca justament la represa franca de la seva producció en la llengua pròpia.
Pairolí, Miquel . La Selva. Barcelona : Dissenys Culturals, 1994 .
Resum : Forma part de la col·lecció Les comarques de Catalunya.
Pairolí, Miquel . Octubre. Girona : Acontravent, 2010 .
Resum : És una obra de maduresa. Després de Paisatge amb flames (1990) i L'enigma (1999), aquesta tercera aportació de Pairolí al dietarisme el confirma amb força com un autor amb una veu pròpia i un discurs original en el panorama literari català.
Pairolí, Miquel . Oriol de Bolòs: una vida dedicada a l'estudi de la botànica. Barcelona : Fundació Catalana per a la Recerca, 2001 .
Resum : Biografia d'Oriol de Bolòs i Capdevila (Olot, 1924 - Barcelona, 22 de març de 2007). Ha estat un botànic català, especialista en florística i geobotànica dels Països Catalans i també de la regions mediterrània i macaronèsica.
Pairolí, Miquel . Paisatge amb flames. Barcelona : Columna, 1990 .
Resum : Escrit al llarg d'una dècada i ordenat per estacions de l'any, el dietari Paisatge amb flames presenta, d'una banda, els interessos intel·lectuals i literaris del seu autor –que van de Pavese a Borges o de Pla a Camus–, i de l'altra les seves reflexions sobre la quotidianitat i, en particular, sobre el món i el paisatge rurals.
Pairolí, Miquel . Quart. Quart : Ajuntament de Quart, 2003 .

(↑) - Webs

L'alzina persevera.
Resum : La web personal de Miquel Pairolí. És la pàgina més completa que trobem de l'autor a la xarxa (biografia, llibres publicats, retalls de premsa...). Es pot accedir a la majoria dels seus llibres (veure'n la portada, llegir un petit resum de l'obra i fer-ne un petit tast, i, a més, hi ha comentaris de l'obra fets per altres autors.
Miquel Pairolí, l'escriptura serena: Dossier de la Revista de Girona.
Resum : Dossier dedicat a l'escriptor Miquel Pairolí a la Revista de Girona, número 271. De moment és el recull d'estudis i textos sobre Miquel Pairolí més exhaustiu que hi ha, a part dels articles periodístics posteriors a la seva mort. El dossier es va redactar amb la voluntat d’explicar els entramats de la seva creació literària i, sobretot, de convidar a llegir-la.
Referència de l'autor a Ia Institució de les Lletres Catalanes.
Resum : Base de dades d'escriptors i escriptores de les lletres catalanes.
Referència de l'autor a la Gran Enciclopèdia Catalana.
Resum : Quart, Gironès, 9 de desembre de 1955 — Quart, Gironès, 6 de juliol de 2011 Escriptor i periodista.

(↑) - Infantils imaginació

Legendre, Françoise ; Natali, Fortier [il] . Gallons de taronja. València : Tàndem, 2008 . 34 p.
Resum : Petra viu en un poble menut, al sud d'Andalusia. Cada matí el seu avi, Pepe Juanito, la desperta oferint-li una taronja acabada de collir. Després la veu anar-se'n cap a l'escola. Cada vesprada l'espera a la plaça del poble, però un dia Petra no el troba assegut al banc de sempre...

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir
Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal

Disseny i programació web a càrrec del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona

Face