És notícia

...

Fons especials AMCE / Biblioteca Castelló d'Empúries

L’Ajuntament de Castelló d’Empúries cataloga i fa accessible unes 500 obres de patrimoni bibliogràfic dels segles XVI al XX

Un dels objectius de La Biblioteca de Catalunya és vetllar per la conservació, la preservació i la difusió de les obres que constitueixen el patrimoni bibliogràfic de Catalunya, i donat que l’Arxiu Municipal de Castelló disposava de tres fons que donades les seves característiques formen part del patrimoni bibliogràfic de Catalunya, d'acord amb el que estableix la legislació vigent en matèria de patrimoni, aquesta entitat va concedir una subvenció a la Biblioteca Ramon Bordes i a l’Arxiu Municipal de Castelló, destinada a col.laborar en l’elaboració del Catàleg del Patrimoni Bibliogràfic de Catalunya.
El projecte, que ha estat subvencionat al 100% i que ha permès la contractació d’una tècnica externa especialista en la catalogació de fons d’antiquària, ha consistit en la descripció bibliogràfica segons les normatives internacionals de les obres del tres fons diferents que es trobaven dipositats a l’Arxiu Municipal de Castelló.
Del fons de la Cambra Agrària s’han catalogat 222 registres bibliogràfics corresponents als anys 1537- 1916. El fons va ser incorporat a l’arxiu l’any 1994 juntament amb documents, actes i comptabilitat del Centre d’Acció Social (1911-1922) i del sindicat Centre Agrícola i Social (1915-1944). Una part de les monografies catalogades porten el segell de la Biblioteca Parroquial Popular i un número d’identificació, que possiblement faci referència a l’antiga biblioteca de la parròquia que s’acabà annexionant amb la del Centre agrícola i social, donada la vinculació entre ambdues entitats. D’aquesta col•lecció en destaquem el llibre més antic, editat el 1537 i escrit per Dionís Cartoixà, el qual compta amb una singular enquadernació de pell sobre fusta, és tracta d’un exemplar únic. Una altra monografia de la que només es conserva un altre exemplar a la Biblioteca de Catalunya, on es classifica com a “títol altament rellevant” és el Tratado en el qual se contiene dos obras muy provechosas y de buen exemplo para los Christianos : la primera trata del muy doloroso apartamiento y lastimosa despedida que haze el Alma y el Cuerpo al punto de la muerte, quando se aparta el uno del otro : la segunda, de un Juego de esgrima à lo divino, que trata de la tentacion de Christo quando en el desierto fuè tontado [sic] por el Demonio .... es tracta d’un romanç castellà editat a Barcelona el 1701 per Juan Jolis.
Del fons patrimonial Bosch Aymerich s’han catalogat 127 obres dels anys 1636-1907. El fons va ingressar a l’arxiu el 1992 juntament amb tota la documentació familiar i patrimonial. En destaquem especialment la Defensa de Dolores Batlle y Caritg, vidua de Geli escrita pels advocats Marià i Narcís Fages de Romà a conseqüencia de l’assassinat de Paulí Geli. Aquesta obra no es troba en cap més biblioteca i fou editada el 1868.
Del fons de la família Mayor s’han catalogat 94 monografies dels anys 1844-1926. Aquesta biblioteca juntament amb un seguit de capbreus i altra documentació familiar van ingressar el 2010. En destaquem dues obres en esperanto.
L’execució del projecte s’ha desenvolupat a la Biblioteca Ramon Bordes, on totes les obres han estat integrades en el Catàleg Col•lectiu del Patrimoni Bibliogràfic de Catalunya (CCPBC), en el Catalogo del Patrimonio Bibliogràfico Espanyol (CCPBE) i en el Catàleg de les Biblioteques Públiques (Argus) per fer-les públiques i millorar-ne l’accessibilitat. Això ha de permetre que estudiosos i investigadors en conegui la seva existència donat que aquests catàlegs són consultables a través de la xarxa. No obstant això, les obres poden consultades a les sales de l’Arxiu Municipal.
Aprofitant aquesta conjuntura, l’arxiu i la biblioteca de Castelló han reforçat la difusió d’aquest fons creant un blog:  http://fonsespecials.blogspot.com, , on s’explica els orígens dels tres fons documentals, algunes de les obres més rellevants i també una secció dedicada a editors reconeguts de l’època, localitzats entre les obres catalogades, donat que en el període a que pertany una part d’aquests fons, el món de la impressió i l’edició tenia una característiques molts distintes a les actual i les funcionalitats d’aquests impressors tenien una gran importància.

 

 

 

Pàgina principal biblioteca
HORARIS

Matins: dimarts, dimecres i dijous de 9.30 a 13.30 h. Dissabtes de 10 a 13 h.
Tardes: de dilluns a divendres de 16 a 20 h.

CONTACTE

Pl. de les Monges, 2

17486 Castelló d'Empúries

Tf. 972250611

biblioteca@castello.cat

SEGUEIX-NOS!