Guies » Temàtiques

Tornar enrera | Versió per imprimir

Violència de gènere

Vg

L' Assemblea General de l'ONU va designar el 25 de novembre com el Dia Internacional contra la Violència de Gènere en record de les germanes Mirabal, tres activistes polítiques de la República Dominicana, brutalment assassinades l'any 1960 durant la dictadura de Trujillo.

Cada any s'elaboren centenars de guies de lectura i s'editen materials en tots els formats (llibres, webs, documentals...), des d'institucions, biblioteques i associacions de dones. Però desgraciadament el problema segueix vigent i el comptador de víctimes no s'atura.

Des del SERVEI DE BIBLIOTEQUES de la DIPUTACIÓ DE GIRONA volem fer la nostra aportació amb aquesta guia de lectura que recull una selecció del fons disponible a les biblioteques públiques del nostre territori.

 

Índex

(↑) - Biografia

Zubiaur, Paula . Gritos silenciosos. Madrid : Maeva, 2003 .
Resum : Escrita sota pseudònim, aquesta és l'autobiografia d'una dona de classe social alta maltractada per un marit amb un gran prestigi personal i professional.

(↑) - Webs

Institut Català de les Dones.
Resum : Un directori molt ben actualitzat amb recursos, protocols d'actuació, prevenció, telèfons útils, etc.
Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad.
Resum : El Ministeri ofereix dades estadístiques, una guia de recursos per a dones maltractades, publicacions i informació general. Des d’aquesta pàgina també es pot accedir a la Web de recursos y apoyos y prevención (WRAP) per cercar ajuda en un àrea territorial concreta.
Ruedas de hombres contra la violencia machista.
Resum : Las rodes són manifestacions on els homes es posicionen públicament en contra de la violència masclista i a favor de la pau i la igualtat. La pàgina ofereix informació sobre les activitats dutes a terme i sobre com adherir-s’hi.
Web Oficial de les Nacions Unides.
Resum : Inclou un interessant recull de notícies de tot el món sobre aquest tema.

(↑) - Ciències socials

Violència contra les dones [en línia]: què és i què hi puc fer?. Barcelona : CCOO, 2009 .
Resum : Guia per identificar els casos de maltractament. Ofereix orientació sobre com afrontar-los i on demanar ajuda. Text en català, espanyol, anglès, francès, àrab, tagal, polonès, rus, xinès i urdú.
Berbel, Esmeralda . Tracta'm bé. Barcelona : Edicions 62, 2004 .
Resum : Testimoni de divuit dones que en algun moment de la seva vida han patit maltractaments físics o psicològics degut a una relació sentimental i que ho han pogut superar o estan en camí de fer-ho. Amb pròleg d'Isabel Coixet.
Caso, Ángeles . 5 x 2 = 9 : diez miradas contra la violencia de género. Madrid : Península, 2009 .
Resum : 5 escriptores compromeses (Ángeles Caso, Espido Freire, Rosa Regàs, Eugenia Rico i Lourdes Ventura)es van reunir amb 4 dones de totes les edats i condicions socials unides pel dolor d'haver sofert maltractaments. El cinquè testimoni era del fill d'una víctima mortal de la violència de gènere.
Caterberg, Mónica ; Kipen, Ana . Maltractament: un permís mil·lenari: la violència contra la dona. Barcelona : Intermón Oxfam, 2006 .
Resum : En aquest llibre hi trobareu tots els elements que han servit per construir els estereotips que originen les desigualtats existents entre els dos sexes, al mateix temps que s'ofereixen els elements suficients per reconèixer, sensibilitzar, prevenir i solucionar les causes i els efectes físics, psicològics, econòmics i socials de la violència contra la dona. Una eina pràctica per afrontar un greu problema massa quotidià.
Concha, Angeles de la [com] . El sustrato cultural de la violencia de género: literatura, arte, cine y videojuegos. Madrid : Síntesis, 2010 .
Resum : Partint de les teories, entre d'altres, de Foucault, Bourdieu o Judith Butler, aquest llibre analitza, en 10 capítols de diferents autors, una extensa gamma de manifestacions culturals, examinant com s'hi reflecteix la violència en les relacions personals.
Cárdenas, Isabel ; Ortiz, Dora . Entre el amor y el odio: guía práctica contra el maltrato en la pareja. Madrid : Síntesis, 2005 .
Resum : S'analitzen les relacions de parella per arribar a comprendre quins són els mecanismes dels maltractaments. I sobretot s'ofereixen pautes per trobar maneres saludables de relacionar-se i, en el cas que no fos possible, per enfrontar-se a la separació.
Gallego Ayala, Juana [drt] . Si te vas, te mato: mujeres que murieron por su libertad. Barcelona : Icaria, 2009 .
Resum : Reconstrucció de 19 casos d'assassinats de dones en mans de les seves parelles o ex-parelles entre 1986 i 2006. El llibre és fruit d'un treball d'investigació que van portar a terme estudiants de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB.
Garrido, Vicente . Amores que matan : acoso y violencia contra las mujeres. Alzira (València) : Algar Editorial, 2007 .
Resum : Anàlisi detallada de la violència física i emocional contra les dones. L’autor descobreix com l’amor pot esdevenir una trampa mortal que es pot prevenir i ens ensenya a afrontar els “amors que maten”.
Gil Ambrona, Antonio . Historia de la violencia contra las mujeres : misoginia y conflicto matrimonial en España.. Madrid : Cátedra, 2008 .
Resum : Estudi sobre les causes de la violència contra les dones al llarg de la història d’Espanya. El llibre també intenta esclarir el grau de responsabilitat que han tingut i continuen tenint els cercles de poder i la societat en general en aquest fenomen i com el viuen les dones que el pateixen.
Gil Rodríguez, Eva Patricia ; Lloret Ayter, Imma . La violència de gènere. Barcelona : UOC, 2007 .
Resum : La forma en què s'estructura la nostra societat, les relacions que establim entre les persones poden ser nius de conflicte. Aquest llibre descriu per què la violència de gènere s'ha convertit en un fenomen quotidià.
Gottman, John ; Jacobson, Neil . Hombres que agreden a sus mujeres: cómo poner fin a las relaciones abusivas. Barcelona : Paidós, 2001 .
Resum : La investigació realizada ha portat els autors a a conclusió que hi ha dues categories d'agressors: “cobres” i "pitbulls”. Els “pitbulls” saben controlar les seves emocions, són insegurs i tenen una dependència quasi patològica amb la seva parella. Els "cobra", en canvi, actuen de manera freda i metòdica per fer mal i humiliar l'altre. Saber a quin tipus d'agressor ens enfrontem és molt important per valorar-ne les sortides. Aquesta obra ofereix informació i ajuda a les víctimes, familiars, amics i altres persones implicades en l'ajuda.
Gálligo Estévez, Fernando . SOS... Mi chico me pega pero yo le quiero : cómo ayudar a una chica joven que sufre malos tratos en su pareja. Madrid : Pirámide, 2009 .
Resum : Guia per descobrir els primers senyals d’alarma en cas de maltractament dins d’una relació de parella. Ofereix pautes per a la prevenció i consells per saber què fer davant d’aquesta situació.
Gómez Limón, María Teresa . Quien bien te quiere no te hará llorar: guía para superar la violencia doméstica. Madrid : La Esfera de Los Libros, 2008 .
Resum : L'autora és forense i recomana, en cas de maltractament, que no es deixi passar massa temps i es vagi de pressa a un servei d'orientació.
Hirigoyen, Marie-France . Mujeres maltratadas: los mecanismos de la violencia en la pareja. Barcelona : Paidós, 2006 .
Resum : En base a un gran nombre d'exemples, l'autora analitza els mecanismes de la violència en la parella, qud cal conèixer per poder actuar. Aquest és un llibre pràctic que útil y práctico amb l'objectiu d'intervenir quan es detectin els primers signes de violència psicològica, molt abans que es produeixi la física.
Linares, Juan Luis . Las formas del abuso: la violencia física y psíquica en la familia y fuera de ella. Barcelona : Paidós, 2006 .
Resum : Molt més freqüent que el maltractament físic, el psicològic consisteix en grits, insults i humiliacions verbals o emocionals que aquest llibre explica i denuncia.
Lorente Acosta, Miguel . El rompecabezas: anatomía del maltratador. Madrid : Crítica, 2004 .
Resum : Del mateix autor de "Mi marido me pega lo normal", aquest llibre té la particularitat que tracta el tema des del punt de vista de l'agressor en comptes de la víctima.
Lorente Acosta, Miguel . Mi marido me pega lo normal. Agresión a la mujer: realidades y mitos. Madrid : Ares y mares, 2001 .
Resum : L'autor, nascut el 1962, és metge forense, professor a la Universitat de Granada i delegat del govern per la violència de gènere.
Martín-Palomo, María Teresa ; Marugán Pintos, Begoña ; Miranda López, María Jesús . Amor, razón, violencia. Madrid : Libros de la Catarata, 2009 .
Resum : Assaig on es revisa el resultat de les polítiques públiques per afrontar el problema de la violència de gènere i s’explora, des de diversos enfocaments i perspectives, les possibilitats racionals, emocionals i artístiques d’intervenció enfront de la violència contra les dones.
Ortega Cañayate, Javier . La soledad de Mae: una investigación antropológica sobre la violencia doméstica. Madrid : Fundamentos, 2007 .
Resum : A partir d'una investigació antropològica a més de 600 persones, sorgeix aquesta història que no és ni individual ni social, sinó cultural. S'hi descobreixen els models culturals que fonamenten la violència doméstica, que els autors defineixien com a "Síndrome del clan" i "Síndrome d'Eloïsa".
Rodríguez de Armenta, María José . SOS...Mujeres maltratadas. Madrid : Pirámide, 2008 .
Resum : L'autora, doctora en psicologia, exposa clarament el fenòmen de la violència domèstica, mostrant-ne les diferents modalitats i denunciant les idees errònies que cobreixen aquest greu problema social.
Sanchis Caudet, Rosa . Tot per amor?: una experiència educativa contra la violència a la dona. Barcelona : Rosa Sensat, 2006 .
Resum : Col·lecció "Premi de pedagogia". Una història d’amor a l’educació com a motor i combustible de vida. Format pels relats i les valoracions dels alumnes que han passat per les classes d’educació afectiva i sexual de Rosa Sanchis. Radiografia de la manipulació moral que el patriarcat ha comès amb les dones, reflectint la violència exercida contra elles.
Varela, Nuria . Íbamos a ser reinas : mentiras y complicidades que sustentan la violencia contra las mujeres. Barcelona : Ediciones B, 2008 .
Resum : El llibre recull les converses mantingudes amb dones maltractades que han viscut en cases d’acollida, pisos tutelats o que ja han començat a refer la seva vida després de viure-hi durant uns mesos. Es tracta de testimonis valents que descriuen tots els racons de l’ànima i la raó per esbrinar perquè les dones són torturades a casa seva.

(↑) - Cinema

Balaguer, Javier [drt] . Sólo mía.
Resum : En Joaquín (Sergi López)i l'Ángela (Paz Vega)eren una parella feliç i enamorada fins que es va anar evidenciant el caràcter violent del marit.
Bollaín, Icíar [drt] . Te doy mis ojos.
Resum : Possiblement la millor pel·lícula sobre violència de gènere i potser la millor de la directora espanyola. Amb una magnífica interpretació de Luís Tosar i Laia Marull, unes vistes espectaculars de la ciutat de Toledo i unes escenes esgarrifoses de maltractament psicològic i físic.
Makhmalbaf, Hana [drt] . Buda explotó por vergüenza.
Resum : Drama franco-iranià que descriu la lluita d'una nena per poder accedir a l'escola i l'educació. es va estrenar a Espanya el 2008 i va competir al Festival Internacional de Cinema de Toronto i a la secció oficial del Festival Internacional de Cinema de Donosti el 2007 (Premi Especial del Jurat i Premi "Otra Mirada"
Olivera, Héctor [drt] . Antigua vida mía.
Resum : Aquesta pel·lícula argentina, basada en la novel·la homònima de Marcela Serrano, compta amb dues grans actrius com a protagonistes: Cecilia Roth (Violeta)i Ana belén (Josefa)
Ruben, Joseph [drt] . Durmiendo con su enemigo.
Resum : Pel·lícula americana protagonitzada per Julia Roberts, manté l'espectador en suspens amb les peripècies d'una dona que viu atemorida per la violència del seu marit fins que un dia fa veure que és morta. Tot i canviar d'aspecte, el seu turment continuarà quan descobreixi que la busquen.
Zambrano, Benito [drt] . Solas.
Resum : La Rosa (María Galiana) passa uns dies a casa la seva filla Maria (Ana Fernández), en un barri de Sevilla, mentre el marit està ingeressat a l'hospital. S'esforçarà cuidant la filla, el malalt, i fins i tot un veí (Carlos Álvarez-Novoa), que té poca vida social i només s'entén amb el seu gos Aquiles. La seva bondat deixarà un rastre d'esperança i una lliçó magistral de convivència i humiltat. Éste fue el primer largometraje del director andaluz Benito Zambrano. En la Berlinale de 1999 obtuvo el Premio del Público en la Sección Panorama. Después ha formado parte de multitud de festivales ganando en diversos apartados.

(↑) - Infantils imaginació

Degl'Innocenti, Fulvia ; Bersanetti, Sandra [il] . Homenet negre, L'. Barcelona : Claret, 2007 .
Resum : En Marc té un pare meravellós que el fa jugar i el mima. Però de sobte és com si en el seu pare s’hagués despertat una altra persona, com un homenet negre, que el transforma i espanta en Marc. De la col·lecció "Paraules per dir-ho", per fer entendre els conflictes als nens.
Martín, Daniel ; Trigo, Ramón [il] . El monstruo. Barcelona : Lóguez ediciones, 2008 .
Resum : Amb molta sensibilitat i intel·ligència, aquest àlbum il·lustrat sobre violència domèstica pot ser útil a les escoles per treballar un tema delicat.
Moncó, Beatriz . Els Homes no peguen. Barcelona : Bellaterra, 2006 .
Resum : Conte que tracta de cridar l'atenció contra la violència familiar i de gènere. És un avís contra la masculinitat mal entesa, contra la desigualtat entre homes i dones, contra el maltractament domèstic, contra les estructures de poder que permeten que les famílies i les seves relacions es converteixin en un terror quotidià, en un camp de batalla on els més febles poden perdre la vida.

(↑) - Còmics

Penfold, Rosalind B. . Quiéreme bien: una historia de maltrato. Barcelona : Lumen, 2006 .
Resum : Rosalind B. Penfold es el pseudònim d'una dona canadenca maltractada que va decidir publicar els seus dibuixos per denunciar el patiment que s'amaga, sota comportaments semblants, a massa cases d'arreu del món.

(↑) - Novel·la

Doyle, Roddy . Dona que ensopegava amb les portes, La. Barcelona : Edicions 62, 1997 .
Resum : Extret del blog: rosesllegeix (agost 2011) "Tema: Una dona maltractada que a més se sent culpable. Un llenguatge molt planer, tal com toca, i una estructura confusa a estones, tal com toca també. Quasi fa mal de llegir. Quasi voldries no haver-lo llegit, o com a mínim, que coses així només fossin del món de ficció, i aleshores poder preguntar-te ¿Perquè és tan recargolada i cruel la ficció? Però no. Massa dones ensopequen amb les portes, i massa mainada, i massa homes...
Lafay, Carme . Yo no soy tuya. Barcelona : Hijos del Hule, 2005 .
Resum : L'autora (Barcelona, 1954) és metgessa de professió, i en aquest llibre descriu l'amor com una addicció amb les dramàtiques conseqüències que pot suposar.
Lauck, Jennifer . Canción del mirlo, La. Barcelona : RBA, 2003 .
Resum : Novel·la autobiogràfica d'una dona americana que va patir maltractaments durant la infantesa i l'adolescència. Explica les seves experiències i la seva capacitat de superació. Publicada a la col·lecció "Testimonios de mujer".
Simó, Isabel-Clara . T'imagines la vida sense ell?. Barcelona : Columna, 2003 .
Resum : "T´imagines la vida sense ell? S´ha acabat la por, s´ha acabat patir, s´ha acabat suportar" La Mercè, dominada pel seu marit fins el punt de sentir-se anul·lada, buscarà una sortida a l'infern de la seva vida.
Altra informació: Hi ha diferents reedicions, aquí hem escollit la clàssica, disponible a la majoria de les nostres biblioteques.

(↑) - Juvenils

Alapont, Pasqual ; Garrido, Vicente . Infern de Marta, L' + La Màscara de l'amor. Alzira : Bromera, 2008 .
Resum : Per a tallers de prevenció sobre violència de gènere. Es compon del thriller d'Alapont, la segona part de Garrido (autoajuda sobre els maltractaments) i objectius didàctics per a treballar a l'aula. Indicat per més grans de 14 anys.
Bosch, Lolita . M..
Resum : M és una novel·la realista que descriu cruelment la situació d'una família amb un pare maltractador i assassí. Ha rebut els premis Finalista Gran Angular, Premi Serra d’Or de Literatura Juvenil i Premi Jove Narrativa. Hi ha edició en castellà a SM.
Flinn, Alex . Respirar sota l'aigua. Barcelona : Empúries, 2002 .
Resum : L'autora, advocada de Miami, reflecteix a la novel·la la seva experiència treballant amb dones maltractades i els seus fills.
Lienas, Gemma . Diari blau de la Carlota, El. Barcelona : Empúries, 2009 .
Resum : A mig camí entre el gènere de ficció i la crònica social, la Carlota escriu en forma de diari les experiències que recull sobre dominació abusiva entre les persones, no només entre les parelles sinó també amb nens i nenes i en ambient escolar. Hi ha edició en castellà a l'editorial El Aleph.
Oates, Joyce Carol . Ulls verds. Barcelona : Cruïlla, 2005 .
Resum : Aparentment, la mare de la Franky se n'ha anat de casa, però ella sap que al darrere hi ha alguna cosa més.

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir
Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal

Disseny i programació web a càrrec del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona