Guies » Novetats

Tornar enrera | Versió per imprimir

Novetats agost 2019

Bib_palamos_550

Llistat de les noves incorporacions a la nostra biblioteca del mes d'agost de 2019. 

Índex

(↑) - Biografia

Frenkel, Françoise . Una llibreria a Berlín. Barcelona : Edicions de 1984, 2019 .
Resum : Françoise Frenkel, llibretera francòfila, jueva d’origen polonès, esdevé tot d’una conscient de la follia de l’Alemanya nazi, cosa que l’obliga a marxar-ne i refugiar-se a França. Però això és només l’inici d’un viatge erràtic: publicada el 1945, Una llibreria a Berlín és el testimoni en primera persona del desassossec dels jueus que, tot i víctimes de les persecucions, fins a l’últim moment van veure en la França dels drets de l’home un recer de l’antisemitisme que assotava tot Centreeuropa, però que el govern col·laboracionista de Vichy va convertir en un parany que en portaria molts als camps de concentració i a la mort.
Mairal, Pedro . Maniobras de evasión.
Resum : ¿Qué hace un escritor cuando no escribe? ¿Qué hace un escritor con resaca, o cuando una mujer espléndida lo invita a un trago durante un cóctel literario, o cuando ve dormir a su hijo, o cuando está solo en un cuarto de hotel? ¿De qué manera el magma formado por un accidente de bus, una película cursi y un premio literario transforman a un poeta desconocido en un escritor a quien reconocen hasta en el mall? ¿Cómo nace y cuán inconmovible es la vocación de alguien que escribe?

(↑) - Ciències socials

Luri, Gregorio . La imaginación conservadora. Barcelona : Ariel, 2019 .
Resum : La fidelidad a la transmisión de una tradición no tiene que estar reñida con el fomento de la innovación y el cambio. Sobre esta afirmación descansa La imaginación conservadora, una defensa, y al mismo tiempo un tributo, al conservadurismo, entendido como una forma de vivir y de hacer política reivindicando el legado de nuestras costumbres, códigos e historia, en oposición al menosprecio de la prudencia y la orgullosa pretensión revolucionaria de hacer borrón y cuenta nueva del pasado.

(↑) - Ciències naturals

Duran, Núria ; Manonelles, Maria . Guia de plantes medicinals dels Països Catalans. Valls : Cossetània, 2019 .
Resum : En aquest llibre hi trobarem descrites i localitzades 64 plantes medicinals autòctones, que s’han escollit per ser molt corrents a casa nostra i per estar acceptades com a plantes medicinals utilitzables, segons l’OMS i l’ESCOP, entre d’altres. Cadascuna de les plantes inclou els apartats referents als principis actius, l’activitat farmacològica, la posologia i les precaucions que cal tenir en compte abans de prendre-les, i s’explica la seva utilitat en relació a l’alleugeriment de certes malalties lleus. Es facilita la informació botànica necessària per identificar les plantes medicinals en cada cas, un pretext per acostar les persones al nostre món natural. També s’inclouen nou plantes exòtiques d’ús recomanat per farmacèutics i herbolaris, que s’han popularitzat darrerament. Es tracta d’un llibre molt útil, amb molta informació fiable, acompanyat d’excel·lents dibuixos i fotografies que ajuden a identificar les espècies descrites.

(↑) - Literatura

Martí Monterde, Antoni . París, Madrid, Nova York: les ciutats de lluny de Josep Pla. València : Tres i Quatre, 2019 .
Resum : Què tenen en comú ciutats com París, Madrid i Nova York? Des del punt de vista de la modernitat, molt; des del punt de vista de la literatura catalana comparteixen també una idea urbana convertida en relat, i el seu narrador és Josep Pla. Aquest llibre és una poètica del relat de viatge i de la flânerie en ciutats que no són la pròpia —Girona o Barcelona— de l’autor; i precisament per això ensenyen a caminar de manera diferent a un Pla periodista i memorialista. En moments molt concrets, els anys vint i els anys cinquanta, Pla projecta sobre les ciutats visitades una mirada paisatgística, i en desprèn una poètica de l’escriptura desplaçada, fins i tot una sociologia de la ciutat, la pròpia i l’estranya.

(↑) - Geografia i viatges

Padilla, Maria ; Prats, Joan de Déu . Història mítica del Cap de Creus. Barcelona : Comanegra, 2019 .
Resum : Vet aquí una península aspra constituïda entre dos golfs, en una raconada del Mediterrani, batuda per la tramuntana. El país insondable. Territori de confluències tel·lúriques i magnètiques, isolat fins fa quatre dies, on reverbera encara l’eco de divinitats paganes, anacoretes, criatures pelàgiques, corallers, contrabandistes, nimfes marines, pescadors, bruixes, pirates, grecs d’èpoques antigues, monjos, éssers mitològics, humans de l’edat de pedra i artistes tocats de l’ala. Un paratge ple d’històries i llegendes de naufragis, encantades, tresors amagats, almadraves, simiots i pelegrins miraculosos que fou casa de pescadors homèrics, tenaços i solidaris. Un festival de meravella.

(↑) - Ciències aplicades

Sennett, Richard . Construir i habitar. Barcelona : Arcàdia, 2019 .
Resum : Aquest assaig explora la relació entre la manera com es construeixen (i es planegen) les ciutats i com hi viu la gent, partint de l’antiga Atenes per arribar al Xangai del segle xxi. Aquest recorregut ens permetrà conèixer el treball de tres grans urbanistes: Cerdà, Haussmann i Olmsted, i veurem com Barcelona, París i Nova York han assimilat la seva morfologia moderna. Caminarem pels barris de Medellín i de Delhi, i entrarem a la seu de Google a Manhattan per adonar-nos com ocupem els espais urbans, com els habitem.

(↑) - Còmics

Baldi, Barbara . Mala estrella. Barcelona : Norma, 2019 .
Resum : Una herencia. Una mansión en ruinas. Dos hermanas enfrentadas. 1850, condado de Nottinghamshire. La lectura del testamento de Lady Sutherland reserva a sus nietas una desagradable sorpresa. Divididas por la decisión tomada por su abuela antes de morir, las jóvenes herederas tratarán de reconducir su vida con desigual fortuna.
Capmany, Maria Aurèlia ; Martín, Andreu ; Martorell, Joanot ; Marzal-Canós, Jaume . Tirant lo blanc. Barcelona : Bruguera, 2019 .
Resum : Aquest és el millor llibre del món. Així és com el va descriure Miguel de Cervantes a la seva obra mestra, El Quixot. I aquest elogi de Cervantes ha quedat com a etern testimoni del que va suposar Tirant lo Blanc, la extraordinària novel·la de Joanot Martorell i Martí Joan de Galba. Aquesta adaptació a novel·la gràfica suposa un apropament d'aquesta obra mestra de la novel·la de cavalleries al gran públic.

(↑) - Novel·la

Ginzburg, Natalia . Les veus del capvespre. Girona : Edicions de la ela geminada, 2019 .
Resum : Escrita el 1961, aquesta última novel·la breu de Natalia Ginzburg evoca les esperances i desil·lusions de dues generacions familiars que viuen l’abans i el després de la irrupció del feixisme a Itàlia. Els grans fets polítics, però, apareixen només de passada, com el context dins el qual es desenvolupen les vides d’uns personatges magistralment perfilats en la seva quotidianitat aparentment insignificant però que, com és habitual en Ginzburg, acaben prenent un caire universal i categòric.
Hustvedt, Siri . Records del futur. Barcelona : Edicions 62, 2019 .
Resum : Siri Hustvedt es posa en la pell d’una escriptora ja gran que, esperonada per la trobada d’un quadern de notes antic, evoca els records del seu primer any a Nova York, el 1978, quan acabada d’arribar de Minnesota, sola i sense ni cinc, descobreix les múltiples possibilitats que li ofereix la ciutat. A més, les converses misterioses d’una veïna, la Lucy Brite, que la jove sent a través de la fina paret de l’apartament, l’intriguen. I com que cada cop són confessions més íntimes i sinistres s’obsedeix a descobrir la veritat de la dona que viu a la porta del costat.
Lightman, Alan . Los sueños de Einstein. Barcelona : Libros del Asteroide, 2019 .
Resum : En 1905, mientras trabajaba en una modesta oficina de patentes en la tranquila ciudad suiza de Berna, el joven Albert Einstein esbozaba su teoría de la relatividad, una nueva concepción del tiempo. Inspirándose en estos humildes inicios, el físico y escritor Alan Lightman imagina a un Einstein de ficción que cada noche sueña con mundos en los que el tiempo se rige de maneras diferentes. Los treinta breves relatos que forman este volumen abordan de forma poética cómo una u otra concepción del tiempo condicionaría de manera radical la actuación del ser humano.
Mentuy, Carles . La memòria de la Vall Fosca.
Resum : A les idíl·liques muntanyes del Pallars, els clans dels Mairà i dels Xurrac porten dècades enfrontats pel control del tràfic de drogues a la zona. L’odi entre els membres de les dues cases ve de lluny i es remunta a generacions anteriors. Quan els plans dels Xurrac per acabar definitivament amb la casa Mairà prenen forma, els enfrontaments entre els principals integrants dels dos clans esdevenen cada cop més crus. Mentrestant, cap de les dues famílies deixen de banda els seus negocis il•legals.
Peretti, Paola . La distància fins al cirerer. Barcelona : Amsterdam, 2019 .
Resum : La Mafalda té nou anys i una única certesa: en sis mesos deixarà de veure-hi del tot. La distància a la qual divisa el cirerer de la seva escola serà la unitat de mesura de la seva pèrdua de visió. Cada dia que passa hi ha d’estar més a prop, per contemplar-lo bé. És per això que apunta en una llibreta les coses que li agradaria fer abans no sigui massa tard: comptar les estrelles que il·luminen la nit, jugar a futbol, pujar al cirerer… Però amb l’ajuda de la família i els amics descobrirà que les coses essencials no cal veure-les per sentir-les.
Pron, Patricio . Mañana tendremos otros nombres. Barcelona : Alfaguara, 2019 .
Resum : Viven en Madrid, en la actualidad. Ella es arquitecta, tiene miedo a hacer proyectos de futuro y busca algo que no puede definir. Él escribe ensayos, lleva cuatro años a su lado y nunca pensó en verse soltero de nuevo, en un «mercado» sentimental del que lo desconoce todo. La ruptura de una pareja también dice mucho de un país, de un momento, de una idea de convivencia. Y la radiografía de los tiempos es dura: padres que lo son por obligación, experimentos de reinvención personal que son performances sin público, unas tecnologías que lo penetran todo, incluyendo la intimidad.
Singer, Isaac Bashevis . Un amic de Kafka. Barcelona : Viena, 2019 .
Resum : Alguns dels contes més cèlebres del Premi Nobel Isaac Bashevis Singer, el principal representant de la literatura ídix. Singer va saber retratar com ningú altre la vida i els costums de les comunitats jueves de l’est d’Europa a començament del segle XX. I també el desarrelament del seu exili posterior. Els vint-i-un relats que formen aquest volum parlen de la fi d'una època, amb una galeria de personatges extraordinaris: el rabí pare de família que veu amb tristesa com els seus fills s'adapten a un estil de vida modern, la velleta exiliada als Estats Units que desconfia de tothom, un vell actor que assegura haver conegut a Kafka i que ara deambula pels bars de Varsòvia pidolant...
Solà, Irene . Canto jo i la muntanya balla. Madrid : Anagrama, 2019 .
Resum : Primer hi ha la tempesta i el llamp i la mort d’en Domènec, el pagès poeta. Després, la Dolceta, que no pot parar de riure mentre explica les històries de les quatre dones penjades per bruixes. La Sió, que ha de pujar tota sola la Mia i l’Hilari allà dalt a Matavaques. I les trompetes de la mort que, amb el seu barret negre i apetitós, anuncien la immutabilitat del cicle de la vida. Canto jo i la muntanya balla és una novel·la en què prenen la paraula dones i homes, fantasmes i dones d’aigua, núvols i bolets, gossos i cabirols que habiten entre Camprodon i Prats de Molló. Una zona d’alta muntanya i fronterera que, més enllà de la llegenda, guarda la memòria de segles de lluita per la supervivència, de persecucions guiades per la ignorància i el fanatisme, de guerres fratricides, però que encarna també una bellesa a la qual no li calen gaires adjectius.
Tóibín, Colm . Mares i fills. Barcelona : Amsterdam, 2019 .
Resum : Les emocions contingudes, l’equilibri i la transformació de les relacions familiars, l’emigració, l’exili, la societat de la seva Irlanda natal, el sentiment ambigu de pertinença, els retorns impossibles, els amors prohibits i l’estret lligam de Tóibín amb la ciutat de Barcelona i Catalunya, són alguns dels temes dels quals se serveix l’autor per descriure amb extraordinària precisió els replecs més íntims i complexos de l’ànima humana.

(↑) - Poesia

Casasses, Enric . El nus la flor. Barcelona : Edicions Poncianes, 2018 .
Resum : Aquest poemari d’Enric Casasses inclou els poemes que va anar escrivint en diverses llibretes al llarg de tres anys i els dibuixos que els acompanyaven. Es publica amb disseny que busca reproduir el format caòtic i eclèctic de la llibreta escrita i pintada a mà, amb els poemes repartits per les pàgines en diverses mides i disposicions.

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir
Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal

Disseny i programació web a càrrec del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona

Youtube
Face
Twit
Flickr