Guies » Novetats

Tornar enrera | Versió per imprimir

Novetats setembre 2019

Bib_palamos_550

Llistat de les noves incorporacions a la nostra biblioteca del mes de setembre de 2019. 

Índex

(↑) - Biografia

Jack Bilbo : una autobiografia. Mallorca : Documenta Balear, 2018 .
Resum : Jack Bilbo (1907-1967) va publicar "Jack Bilbo: Una autobiografia" el 1948 a Londres, amb el subtítol "Els quaranta primers anys de la completa i íntima història d’un artista, autor, escultor, marxant d’art, filòsof, psicòleg, viatjant i lluitador modern en favor de la humanitat". L’obra descriu les nombroses aventures personals i de tota mena protagonitzades per un artista polifacètic que fuig del nazisme i de l’entorn familiar, i que el porten a córrer món amb moltes peripècies. Bilbo va ser un anarquista declarat i un artista polivalent i rebel, s’enfrontà al moviment nacionalsocialista alemany, a la policia francesa, a l’Administració anglesa i participà com a voluntari de la Creu Roja en la Guerra Civil espanyola; treballà en el cinema, en el teatre i en el circ, dugué a terme activitats comercials particulars, va escriure novel·les i narracions, i destacà com a pintor, escultor i galerista.
Playà Maset, Josep . Fages Dalí : genis i amics. Figueres : Brau, 2019 .
Resum : El poeta Carles Fages de Climent i el pintor Salvador Dalí van néixer i morir a Figueres i van convertir l’Empordà en l’eix central de la seva creació. Tot i que Dalí va ser reconegut com un artista universal i Fages era marginat fins i tot per les antologies de poesia del seu mateix país, tots dos van mantenir una relació d’admiració i respecte al llarg dels anys. Dalí va il·lustrar els versos de Fages de "Les bruixes de Llers", "Balada del sabater d’Ordis" i l’auca "El triomf i el rodolí de Gala i Salvador Dalí", una repetició gens habitual en ell. Aquest llibre ens descobreix altres col·laboracions que demostren, més enllà de la seva amistat, unes sorprenents coincidències estètiques i ideològiques que van marcar les seves trajectòries.
Sinca, Genís . Les Invisibles. Barcelona : La Mar de Fàcil., 2019 .
Resum : Aquest llibre presenta 11 biografies de dones catalanes excepcionals. Totes elles han fet aportacions cabdals al progrés i a la construcció del país, però la història no les ha reconegut. Destaquen per la seva valentia, perseverança, capacitat intel·lectual, excel·lència i lluita per la llibertat. Són dones invisibles de la nostra història, que mereixen sortir de l'oblit.
de Vargas Golarons, Ricard . Salvador Puig Antich : 45 anys després. Barcelona : Descontrol Editorial, 2019 .
Resum : "Des de l'execució del Salvador fins al dia d'avui han passat 45 anys. Per a nosaltres, la família, aquest és un fet que continua colpejant-nos dia a dia de forma íntima i total. [...] No és estrany que, al final, haguem construït una mena de monument fet de records tan vius que encara ens fan estremir al costat d'altres que han acabat cristal·litzant en una mena d'estereotips que, no per això, són menys potents. Tot plegat representa, per a nosaltres, una forma de fer viure el nostre germà. Mentre nosaltres visquem, ell no morirà." Imma, Montse, Carme i Merçona Puig Antich

(↑) - Filosofia

Robinson, Marilynne . Què hi fem, aquí? : assaigs. Barcelona : Edicions de 1984, 2019 .
Resum : Els nostres prejudicis s’imprimeixen en les nostres institucions i, per tant, en la vida de tots nosaltres. La voluntat d’acceptar un pensament ideològic —és a dir, un pensament que per definició no és propi, que és cec a l’experiència i a les contradiccions que sorgeixen quan es consulten camps més amplis de coneixement— és una capitulació que ningú no hauria de fer. És una traïció a les nostres ments extraordinàries i a tots els recursos esplèndids que la nostra cultura ha preparat per al seu ús.

(↑) - Educació

Lipman, Matthew ; Oscanyan, Frederick S. ; Sharp, Ann Margaret . Filosofia a l'escola. Vic : Eumo Editorial, 2019 .
Resum : Si l’objectiu de l’educació és capacitar les persones perquè siguin raonables, crítiques, reflexives i lliures de prejudicis, hem de cultivar les habilitats de pensament, de reflexió i de valoració des de les primeres edats. Hem d’ensenyar a pensar. Així ho va fer Matthew Lipman, pioner en la introducció de la filosofia a les aules, que va saber detectar la necessitat i el desig dels infants per discutir les coses per si mateixos, escoltar els altres i aprendre d’aquest procés. Fruit d’aquesta experiència, els autors d’aquest llibre repassen totes les àrees de coneixement de l’escola i proposen maneres de practicar el raonament i estimular el pensament complex a partir de la curiositat innata de les criatures.

(↑) - Ciències aplicades

Serra de Manresa, Fra Valentí . El Llibre de la mel : apicultura popular i plantes mel·líferes. Barcelona : Edicions Morera, 2019 .
Resum : Les abelles són uns insectes que no només són productors d’un dels aliments més preuats i saludables, la mel, sinó que són alhora garantia de vida: “Abelles per viure!”. L’arxiver dels caputxins i reconegut estudiós de la cultura popular, Fra Valentí Serra de Manresa, ens apropa al fascinant món de les abelles i de la mel i ens presenta algunes de les pràctiques apícoles més tradicionals de la Catalunya rural i conventual. També s’analitza l’abast de l’empremta cultural que l’apicultura ha deixat en la nostra societat a través de topònims, llinatges, símbols i expressions populars. En aquest quadern hi trobem, a més, una descripció de les propietats de les principals plantes de la mel i els seus beneficis, així com alguns remeis pràctics i aplicacions gastronòmiques.
Álvarez, Santiago ; Mans, Claudi . 150 anys de taules periòdiques a la Universitat de Barcelona. Barcelona : Universitat de Barcelona, 2019 .
Resum : Des que Dmitri Mendeléiev va organitzar els elements químics en un sistema periòdic, les taules han canviat molt, tant pel que fa al contingut com a l’estructura i la iconografia. Aquest llibre mostra l’evolució de la taula periòdica a Catalunya des de les primeres representacions del segle XIX fins a l'actualitat. En aquest passeig, centrat en la col·lecció de la Universitat de Barcelona, el lector trobarà taules periòdiques de molt diverses menes en què el rigor de les ciències experimentals es combina amb la sensibilitat artística: taules pintades a l’oli, magnètiques, murals —com la que va pintar en una aula el professor Antonio García Banús el 1934—, de butxaca, de ceràmica, concebudes com a jocs de construcció, etc. En total són 114 taules periòdiques, gairebé tantes com els 118 elements químics avui identificats.

(↑) - Història

Aisa, Ferran . La Vaga de la Canadenca : la conquesta de les vuit hores. Barcelona : Edicions de 1984, 2019 .
Resum : La conquesta de la jornada laboral de les vuit hores va ser el resultat d’una lluita titànica del moviment obrer organitzat que, des dels llunyans anys de la Primera Internacional, es reivindicava. En aquest aspecte reivindicatiu es desenvolupà la història de la Confederació Nacional del Treball, des dels seus inicis fundacionals el 1910 fins al Congrés de Sants del 1918, quan s’organitzaren els sindicats únics seguint les passes anarcosindicalistes d’acció directa, federalisme, solidaritat i suport mutu. El llibre també fa un recorregut per la història de la lluita de les dones treballadores per al reconeixement de condicions igualitàries amb els homes.

(↑) - Cuina i gastronomia

Roca, Joan . Cuina mare : receptes senzilles i tradicionals per cuinar a casa. Barcelona : Planeta, 2019 .
Resum : Després de dedicar els seus dos llibres anteriors a les tècniques culinàries, Joan Roca recupera, en aquest llibre, la cuina tradicional de les mares, les receptes de sempre, amb l'objectiu que tothom pugui cuinar a casa. Sense perdre el seu toc de qualitat, ens ofereix receptes sense complicacions, ni tecnicismes. Quines receptes s'inclouen en el llibre? • Receptes de tota la vida, les receptes de les nostres mares. • Receptes de tota la vida adaptades a la cuina actual. Per exemple, receptes baixes en greixos. • Plats de sempre però amb una versió modernitzada. El llibre comptarà amb una distribució clàssica de receptes: entrants, peixos, carns, ous, verdures i postres; així com amb una breu introducció a les tècniques fonamentals de la cuina.
Rodergas, Beth . Nyam! . Barcelona : Bridge, 2019 .
Resum : Un llibre de cuina, de vida, de relacions familiars i de generacions. Un cant a l'amor per les petites coses. I amb bona música de fons.

(↑) - Col·lecció local

Martín Roig, Gabriel . Els Hospitals de Palamós : 700 anys d'història. Palamós : Serveis de Salut Integrats Baix Empordà, 2019 .
Resum : La major part de pobles de Catalunya han tingut, en un o en un altre moment de la seva història, una petita institució caritativa a la qual han anomenat hospital. Fins hi tot es dona el cas que molts d’ells han compartit avenir i vivències comunes, però mentre uns amb el pas dels anys van quedar abandonats, destruïts per conflictes militars o relegats a petits asils d’ancians, altres com l’Hospital de Palamós van sobreviure i van créixer per a convertir-se en una de les empreses sociosanitàries més destacades de les comarques gironines. La transcendència i la situació actual de l’Hospital de Palamós és el fruit d’una llarga tradició assistencial en la història d’aquesta vila empordanesa.

(↑) - Novel·la

Cuyàs, Manuel . Sota el barret. Barcelona : Pòrtic, 2019 .
Resum : L'observatori preferit de Manuel Cuyàs, segons ens diu, és el balcó de casa seva, entre la Rambla i la Riera de Mataró. Però aquest home curiós i tafaner és un observador nat, sigui on sigui: assegut en un cafè, aturat a la B-20, passejant per la platja o comprimit en una manifestació. El nou llibre de Manuel Cuyàs s’articula a partir d’una tria molt estricta dels seus articles al diari El Punt Avui publicats al llarg dels últims quatre anys. Així com El nét del pirata es va estructurar a partir d’articles autobiogràfics i Enamorats de l’Audrey Hepburn a partir dels més nostàlgics i costumistes, Sota el barret conté textos centrats en la societat d'avui i en els temps d'avui, amb la mirada sorneguera i personal que tant ens agrada als seus lectors.

(↑) - Poesia

Celan, Paul . Reixes de llengua = Sprachgitter. Cornellà de Llobregat : La Breu Edicions, 2019 .
Resum : Pel fet de contradir els discursos i els llenguatges rebuts, l’obra de Celan suposa un canvi profund en la manera d’entendre la poesia, alhora que exposa una radical historització. Reixes de llengua (1959) és el seu tercer recull i ve després de Cascall i memòria (1953) i De llindar en llindar (1955). El tall s’hi fa evident. L’abstracció despullada s’alça des de l’aniquilació per desafiar les elevacions de la poesia i de la filosofia del seu temps. A causa de la seva factura insòlita, el llibre va ser molt mal rebut, tant per la crítica com per poetes i escriptors. Celan no deixava de veure-hi, en la manera tosca de formular el retrets, el vell antisemitisme de sempre. Els poemes esdevenen així el lloc mateix de la revocació, d’Adorno o de Heidegger, les dues grans veus d’Alemanya, i deixen al descobert el batec constant i obsessiu d’una relació íntima amb la poesia d’Ingeborg Bachmann, sota la mirada còmplice de les muses d’ultratomba.
Rafart, Susanna . Beatriu o la frontera. Cornellà de Llobregat : La Breu Edicions, 2019 .
Resum : "Beatriu o la frontera" neix de la necessitat de donar veu a una espera, la de la dona que contempla com l’ésser humà del segle XX ha travessat guerres i conflictes sense trobar el seu nord. Neix també a partir d’una fotografia apareguda als diaris: un home travessa una frontera avançant per un riu amb un infant en braços, tot fugint d’una guerra. Aquesta eixida dels inferns no té retorn ni avançada. La veu de Beatriu és la veu per excel·lència, la veu que protegeix: el seu llenguatge malda per donar un sentit a l’existència. Però aquest cop, la catàstrofe potser no podrà evitar-se i caldrà, finalment, acceptar-ne la ceguesa.

(↑) - Cartes

Camus, Albert . Cartes a un amic alemany. Palma de Mallorca : Lleonard Muntaner, 2019 .
Resum : Les paraules de Camus no són del dia després: estan escrites, justament, enmig dels dies en què Europa cau en aquell abisme que tan gràficament va expressar Arendt i que acabaran per configurar el forat en la història que esquerda el segle XX. Aquí rau el valor i la grandesa del seu testimoni: llum enmig de la foscor. Una llum emesa amb risc de la pròpia vida. En cada carta s’endevina la tremolor d’aquest risc i, també, la perseverança que prova d’enfrontar-se a la tempesta de l’àngel de la Història, un àngel, com el de Paul Klee, amb el rostre esfereït i els ulls esbatanats davant del que contempla. (Del pròleg de Xavier Antich)

(↑) - Altres

Bernat, Ignasi ; Whyte, David . El mon ens mira. Barcelona : Pol·len, 2019 .
Resum : Des d’Emilio Botín fins a Standard & Poor’s alertaven que les amenaces democratitzadores contra el règim eren dues: el procés català i un possible tomb polític a l’Estat. Visibilitzats (i sap greu) la incapacitat, l’abast i les limitacions de la segona (a qui tant s’ha combatut des del mateix Estat), només queda l’esquerda catalana com a marc operatiu i com a opció de ruptura democràtica que superi els cadenats del 78. Ningú va dir que fos fàcil, però més difícil i refotut serà quedar-nos igual i al mateix lloc. Memòria i esperança, ahir com avui, cal obrir per baix i a la perifèria el que pretenen tornar a tancar per dalt i al centre. Qui vulgui fer-ho trobarà estris; qui no, excuses. "El món ens mira. Veus desobedients sobre l’autodeterminació i emancipació de Catalunya" és un recull de 35 articles de diferents activistes internacionals i nacionals sobre l’autodeterminació de Catalunya.
LACOL, Arquitectura Cooperativa . Construir en col·lectiu : participació en arquitectura i urbanisme. Barcelona : Pol·len, 2018 .
Resum : Qui dissenya les nostres ciutats i els seus edificis? Arquitectes? Polítics? Constructores? Normalment és així, però cada dia més persones volen decidir sobre l’entorn que habiten. Nosaltres creiem que les ciutats les han de fer els seus ciutadans i ciutadanes. En els darrers anys hem vist un augment de projectes arquitectònics i urbanístics que inclouen moments de participació. Aquests projectes, a més de continuar amb una tradició històrica amb un pic durant els anys 70, han estat un laboratori de noves eines que han demostrat molt bons resultats. Aquest llibre recull metodologies participatives sobre la construcció de la ciutat i la seva arquitectura.

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir
Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal

Disseny i programació web a càrrec del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona

Youtube
Face
Twit
Flickr