El fons Mata

Lambert Mata i Sala, nascut aproximadament el 1857,descendent de ripollesos, i important bibliòfil de l´època, moria el 29 de gener de 1931 a Barcelona. El dia abans havia testat a favor de l´Hospital Municipal de Ripoll, instituint-lo hereu universal en ple domini de tots els seus béns. L´Ajuntament de Ripoll acorda fer-se càrrec de l´herència i nomena una comissió per fer-ne el seguiment. No s´especificava en el testament quines eren les propietats del finat per la qual cosa la comissió va haver d´iniciar tot un seguit d´accions per aclarir la situació del béns motiu de l´herència i en què consistia el llegat. Finalment aquest quedà establert definitivament en la propietat, en usdefruit, de la casa del carrer Tantarantana núm. 9 de Barcelona i del contingut del pis i d´un magatzem ple de llibres, revistes i diaris. La Comissió es posa en contacte amb el bibliòfil Joan Givanell i Mas i li encarrega de fer una valoració del llibres, manuscrits i publicacions periòdiques. Al mateix temps també parla amb la Sala Parés perquè faci una valoració de les obres d´art que es trobaren al pis.
Quan arribà a Ripoll es distribuí en diverses dependències fins el 1963 que, un cop inaugurada la biblioteca, hi quedaren definitivament dipositats.

*Dades extretes del pròleg a càrrec de Maria Porter i Moix del llibre Catàleg de la bibliotea “Lambert Mata” de Ripoll. Generalitat de Catalunya, 1989

La consulta del fons Mata és restringida i reservada als estudiosos. Els dies reservats a la consulta d´aquest fons són dilluns, dimarts i dijous de 10 h a 14 h, i les demandes es faran amb antelació.

El llegat Mata consta de:

  • Llibres antics: S. XV-XVIII : uns 3000 volums, entre els quals hi ha 12 incunables. Tot catalogat i en procés de digitalització i restauració. Consultable en part al següent enllaç Regira
  • Llibres del S. XIX: amb 6997 entrades al catàleg, uns 28000 volums aproximadament.
  • Llibres del S. XX ( 1901-1931): uns 8000 volums, per catalogar.
  • Manuscrits: uns 250,
  • Pergamins: 30 catalogats i restaurats per la Diputació de Girona.
  • Publicacions periòdiques: una rica hemeroteca que recull gairebé totes les publicacions aparegudes des de mitjan S. XIX fins al primer terç del S. XX. Per inventariar i catalogar.
  • Obres d´art: una seixantena de quadres de diverses èpoques i tècniques.

« Pàgina anterior

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir
Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal

Disseny i programació web a càrrec del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona

Youtube
Face
Twit
Insta