Història de la Biblioteca

L´any 1931 a la mort del seu propietari el senyor Lambert Mata, important bibliòfil barceloní, l´Ajuntament de Ripoll va rebre en herència un valuós llegat bibliogràfic que, en arribar a Ripoll i donat el seu volum, va quedar dipositat en diverses dependències municipals. La primera operació fou buscar un edifici que pogués encabir tots els llibres, es va optar per l´antic Col•legi de Segon Ensenyament, i es va designar una persona que s´encarregués de la seva ordenació i custòdia. Aquesta persona fou Marià Font Aliguer, oficial d´arbitris de l´Ajuntament. Dins el mateix any 1931 és nomenat regidor de cultura i bibliotecari Zenon Puig, qui inicia la redacció d´un registre de les obres ja ordenades. L´Ajuntament era conscient que calia donar una utilitat al fons, fer-lo consultable i transformar-lo en un instrument de treball per als investigadors.
Cada vegada, però, es fa més palesa la necessitat de donar una eficàcia i de vertebrar-la d´una manera o altra a la Xarxa de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya. El 1933, amb data 31 de juliol, el Consell ordinari de l´Ajuntament acorda sol•licitar al Conseller de Cultura de la Generalitat la incorporació de la biblioteca a la Xarxa. Es tractava de posar a l´abast dels estudiosos el fons antic però també de crear, annexa, una secció de lectura popular. L´Ajuntament hi posaria l´edifici, el fons que ja posseïa, i es faria càrrec de les despeses de manteniment. La Generalitat hauria de facilitar la instal•lació, el fons modern amb el seu increment anual i la bibliotecària. Les gestions foren lentes però el 8 de setembre de 1937 el Conseller de Cultura nomena bibliotecària interina Ramona Masvidal i li encarrega confeccionar l´inventari i començar la catalogació del fons. La creació definitiva quedà però a mitges : pel gener de 1938 continuaven les negociacions perquè l´Ajuntament no havia trobat un edifici escaient ni els diners per a la seva habilitació.
Com tantes altres institucions del nostre país veié interrompuda la seva evolució amb la desfeta en acabar la Guerra Civil.
L´Ajuntament, però, no va renunciar mai a tenir una biblioteca com es mereixia el fons Mata i a més havia pres consciència que els habitants de Ripoll en necessitaven una. Passada la Guerra Civil, Zenon Puig intenta restablir les relacions amb la Biblioteca de Catalunya (anomenada “Central” per l´administració franquista i atribuïda a la Diputació de Barcelona). Finalment s´arribà a un acord amb el “Ministerio” i l´any 1963 s´inaugurà la biblioteca que passà a formar part de les biblioteques del Centro Coordinador de Bibliotecas.
A la mort de Franco i amb els traspassos del Ministerio a la Generalitat, el 1981, va entrar a formar part de la Xarxa de Biblioteques d´aquesta administració.
La nova biblioteca inaugurada el 22 d´abril de 2009 ocupa un edifici de nova construcció de 1800m2 distribuïts en dues plantes

*Dades extretes del pròleg a càrrec de Maria Porter i Moix del llibre Catàleg de la biblioteca "Lambert Mata" de Ripoll. Generalitat de Catalunya, 1989
 

« Pàgina anterior

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir
Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal

Disseny i programació web a càrrec del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona

Youtube
Face
Twit
Insta