Guies » Temàtiques

Tornar enrera | Versió per imprimir

Vinoteca: maridatges entre la lectura i el vi

Guia_lectura_vins_coberta

Combinar dos dels plaers que ens ofereix la vida: la lectura i un bon vi
Reunir bona gent al voltant d'una taula
Descobrir les paraules que acompanyen un gust, un color o una flaire
Això i més el el projecte VINOTECA.

Pensat per celebracions a la biblioteca pública, l'espai social per excel·lència al segle XXI. Un lloc per aprendre, per disfrutar i compartir.

Amb llibres i amb companyia.

"No deixem en el got ni una llàgrima. Bevem de pressa, amics, abans que el fer Destí es xarrupi d'un glop el vi de la nostra ànima"

(Omar Khayyam)

Índex

(↑) - Llibres

Atkins, Susy . Guía para catar el vino con sabiduría. Barcelona : Blume, 2008 .
Resum : Es presenta en forma de curs il·lustrat i es divideix en tres partes o etapes progressives que es centren en diferents cates.
Beckett, Neil . 1001 vinos que hay que probar antes de morir. Barcelona : Grijalbo, 2009 .
Resum : 1001 fitxes que descriuen vins de tot el món amb les notes de tast i el preu aproximat de cada ampolla. Impressiona per l'abast mundial dels productes, encara que no té una utilitat pràctica ni una riquesa de continguts i de fotografies que el faci especialment destacat.
Clarke, Oz . Permítame que le hable sobre el vino. Barcelona : Blume, 2010 .
Resum : En el pròleg, l'autor ens convida a entrar a la botiga de vins, obrir la ment i embarcar-nos en un viatge de plaer. Diu que ha escrit el llibre "per ajudar el lector a veure-hi més enllà de les ofertes especials i els seus vins predilectes, perquè aprengui a descobrir per ell mateix un món nou d'aromes i sabors deliciosos". L'obra assoleix l'objectiu: pràctica, divulgativa, amena i completíssima.
Cordon Bleu, Le . Escuela de vino. Barcelona : Blume, 2008 .
Resum : Informació de com comprar, vendre, conservar, tastar i servir el vi. A més a més, els xefs de diferents centres de l'institut culinari Le Cordon Bleu aconsellen sobre els maridatges més idonis per trobar els plats que acompanyen millor els vins clàssics més coneguts.
Croft, Nicolle . Cata de vinos, La. Barcelona : Folio, 2007 .
Resum : Amb aquest petit volum econòmic comença la col·lecció "Curso de vino" de l'editorial Folio, molt i molt bàsica i general.
Falgueras, Meritxell . Presumeix de vins en 7 dies. Barcelona : Columna, 2010 .
Resum : Aprendre de vins és fàcil amb una mica de curiositat i amb un llibre com aquest. Saber quin vi s'ha de comprar per un dinar amb els sogres, convertir un sopar en una vetllada inoblidable o, simplement, apreciar més el vi que bevem, requereix un temps d'aprenentatge. Amb un estil fàcil, divertit i molt informatiu, Meritxell Falgueras ensenya en aquest llibre els trucs i els coneixements bàsics que cal tenir per poder apreciar els vins, saber com escollir l'adequat per a cada ocasió i quedar com un autèntic entès en vins.
Koelliker, Beat . Curso completo sobre vinos. Madrid : Albatros, 2007 .
Resum : Obra pràctica que proposa als lectors degustacions per avaluar els diferents aspectes del món del vi. Inclou models de fitxa per a la cata i un glossari.
Meunier, Yves . La Cata de vinos: introducción a los vinos franceses. Barcelona : Blume, 2003 .
Resum : Tot i que es limita a una sola zona geogràfica i un país concret (França), aporta coneixements, indicacions i consells prràctics per ensenyar al lector per adquirir una opinió tècnica i fonamentada sobre un vi concret.
Muñoz Ramos, Juan . La Cata de vinos: todas las técnicas para dominar el arte de la cata. Barcelona : Cúpula, 2008 .
Resum : S'expliquen els mètodes i tècniques actuals, els processos de verema, vinificació i criança, legislació, maridatges, components del vi i (en un annex final) característiques dels diferents tipus de raïm.
Price, Pamela Vandyke . Historias curiosas del vino. Barcelona : Bonvivant, 2004 .
Resum : Explica diferents tradicions, rituals i objectes associats al vi, i també personatges que hi han estat relacionats.
Puig i Vayreda, Eduard . La Cultura del vi. Barcelona : UOC, 2007 .
Resum : L'elaboració del vi és una mescla d'art i ciència. Amb segles de tradició, el procés s'ha perfeccionat, però encara depèn de l'artesania. Molts factors en prenen part: el sòl, la varietat del raïm, la fermentació, l'envelliment. Aquest llibre els explica i ajuda a esbrinar per què uns vins resulten millors que altres. Inclou una petita guia de tast.
Schuster, Michael . Curso completo de cata de vinos. Barcelona : Blume, 2002 .
Resum : Conté 9 fitxes de cata amb les corresponents fotografies, més una guia senzilla de maridatge de vins i plats.
Seijas Vila, David . 111 vinos para el 2011.
Resum : L'autor és sommelier de El Bulli, format a l'Escola d'Hostaleria de Girona i aquest és el seu segon llibre, després de: 110 vins pel 2010. Ens proposa vins nous, diferents i originals des d'un punt de vista molt personal i poc convencional. Amb el primer capítol, per exemple, que es diu "Precio placer, vinos de 6 a 13 euros" ja ens dóna a entendre que vol abastar tots els públics (excepte els abstemis, com ha dit l'autor en alguna entrevista)
Wiesenthal, Mauricio . La Cata de vinos: una guía para disfrutar, degustar y conocer. Barcelona : Alba, 2005 .
Resum : En favor d'aquesta obra: la proximitat de les marques escollides (moltes d'elles d'Espanya). En contra: quasi no hi ha fotografies, es fa una mica feixuc.
Woods, Simon . No entiendo mucho de vinos, pero sé lo que me gusta. Barcelona : Bonvivant, 2006 .
Resum : Llibre ideal per iniciar-se en el món de l'enologia, es presenta en capítols curts i entretinguts. Es tracta de trencar la imatge avorrida i sòbria del tema, s'aporten coneixements seriosos amb un toc d'humor.

(↑) - Webs

Centre Quim Soler la literatura i el vi.
Cupatges: els vins catalans a la xarxa.
Guía Peñín de los vinos de España.
Resum : Hi ha versió impresa: Guía Peñín Manual del buen catador 2010
Generalitat de Catalunya. , Departament d’Agricultura. . INCAVI. Institut Català de la Vinya i el Vi.
González, Carlos . Vadebacus.
Resum : Accèsit al blog més participatiu en el I Concurs BlogDOCat
Gómez Pallarès, Joan . De vinis, una crónica sobre los vinos y sus comidas. .
Resum : Escrit en castellà, Guanyador del I Concurs BlogDOCat al millor blog vitivinícola català.
Parker, Robert . Parker's Wine Buyer's Guide.

(↑) - Literatura

El Cáliz de las letras: historia del vino en la literatura. Logroño : Fundación Dinastía Vivanco, .
Resum : Només disponible a la Just Casero de Girona i a Falset, ens presenta la història del vi com a motiu literari en la història universal, citant les obres en què el vi hi apareix com a protagonista. Recull 1.600 fragments de més de 800 obres literàries, de quasi 400 autors, combinant el rigor de la investigació universitària amb la divulgació, i per tant és una aportació fonamental als estudis sobre la cultura del vi.
Plasencia, Pedro . El Vino en los clásicos castellanos. Barcelona : Blume, 2006 .
Resum : Amb Gonzalo de Berceo, la novel·la picaresca, les comèdies de Lope de Vega, la poesia de Quevedo, o el mateix Cervantes, el vi, aliment dels pobres i vici de poetes és present en les pàgines de les lletres espanyoles, a vegades per criticar-ne l'excés, però sovint per elogi de les seves qualitats, «más que todos tenéis cabellos», com deia la Celestina. Pedro Plasencia, crític gastronòmic i estudiós del tema enològic a la literatura, no ens ofereix un catàleg exhaustiu, però sí una extensa selecció, temàticament ben ordenada, de les millors cites o referències al vi en los textos dels autors clàssics en llengua castellana. El repertori abasta més de sis segles, des del Cantar de Mío Cid fins el final del Barroc.
Rey Hazas, Antonio . El Vino: su cultura, su mundo, su literatura, su vocabulario. Madrid : Eneida, 2010 .
Resum : Escriptors, metges, cronistes, legisladors, ascetes, historiadors, humanistes i pensadors, seguint la tradició de la cultura mediterrània, han dedicat el seu saber al llarg dels segles al coneixement i estudi del vi i el seu món. De la importància del vi tant des del punt de vista literari com cultural, històric, terminològic, geogràfic com enlògic se'n cuida en aquest llibre Antonio Rey Hazas, recuperant més de 400 textos de l'època per tal d'oferir-nos una visió general del vi i tot el que l'envolta.
Vázquez Montalbán, Manuel . Beber o no beber:. Barcelona : Ediciones B, 2008 .
Resum : Amb el "boom" de la cuina mediterrània, Carvalho decideix explorar les raons i les cassoles. El llibre constitueix un autèntic document sobre les denominacions d'origen dels vins d'Espanya, i també ofereix algunes consideracions sobre altres begudes que formen part de la consciència bevedora dels seus habitants.

(↑) - Cinema

Arau, Alfonso . Un Paseo por las nubes.
Resum : Drama romàntic amb Keanu Reeves i Aitana Sánchez Gijón
Carreras, Nicolás . El camino del vino.
Resum : El sommelier Charlie Artuarola ha perdut el paladar
Coixet, Isabel . Mapa de los sonidos de Tokio.
Resum : Veureu en Sergi López venent vins catalans al Japó.
Payne, Alexander . Entre copas.
Resum : Oscar al millor guió adaptat. Basat en la novel·la homònima de Rex Pickett.
Scott, Ridley . Un Buen año.
Resum : Drama romàntic amb Keanu Reeves i Aitana Sánchez Gijón

(↑) - Novel·la

Clavijo, Carlos . El Hijo de la vid. Madrid : Temas de Hoy, 2010 .
Resum : L'autor és polifacètic. Va néixer a Màlaga l'any 1971 i des del 2002 ha publicat 4 llibres. Té un blog que es diu "Cositas buenas": [+ info] "El hijo de la vid" descriu l'esforç dels vinicultors a La Rioja de finals del segle XIX
Gordon, Noah . El Celler / La Bodega. Barcelona : Roca, 2008 .
Resum : Coincidim amb l'opinió del blog "Viu i llegeix": L'única cosa que m’ha fet acabar-lo és que fa gràcia que l’acció passi a Catalunya. L’he trobat molt justet i d’escriptura molt evident. He tingut sempre la sensació que el llibre és el resultat d’una fórmula (una mica d’història, una mica de drama, una mica de tendresa, una història d’amor, i llenguatge ben planer ). Se li veu la tramoia per tot arreu, apart que, com moltes novel·les històriques, la mentalitat dels personatges no es correspon a l’època en que representa que es desenvolupa l’acció. [+ info]
Monsó, Imma . No se sap mai. Barcelona : Edicions 62, 2001 .
Resum : Primera novel·la publicada per aquesta gran autora catalana l'any 1996, just després del llibre de contes "Si és no és". L'edició castellana va guanyar el Premio Tigre Juan. Sobre asquest llibre, l'autora mateixa declara a "Lletra UOC": "Estava en un dinar, amb el meu home i uns amics amb els quals els divendres discutien de filosofia. Un d'ells havia portat una ampolla de Gewurztraminer alsacià i mentre la bevíem vaig pensar fins a quin punt el discurs de l'amic que estava parlant s'ajustava exactament al que pensava per dins, i, en fi, així va sortir la història del vi màgic que protagonitza la novel.la, el vi que et permet transmigrar, ocupar la ment d'un amic durant una temporada". Absolutament recomanable!
Rabelais, François . Tratado del buen uso del vino. Barcelona : Melusina, 2009 .
Resum : Per primer cop, Melusina publica en llengua castellana el 2009 dues obres inèdites de François Rabelais (1440-1553). "El Tratado sobre el buen uso del vino" és un text semblant al "Libro del buen amor" molt poc conegut perquè només ha perdurat una edició medieval en llengua txeca. A les nostres biblioteques només hi consten exemplars a la Biblioteca de Gandesa, Barcelona Fort Pienc i Sant Boi de Llobregat.

(↑) - Poesia

Baudelaire, Charles . .”Embriagueu-vos” dins Petits poemes en prosa : el tedi a París. El Perelló : Aeditors, 2006 .
Resum : Qualsevol camí és bo, el vi, la poesia o la virtut, en la recerca apassionada de sobreeixir del Temps i de la Realitat. Baudelaire assoleix l’objectiu, amb escreix, en aquest petit tresor en prosa.
Bofill i Mates, Jaume . Hivernal.
Resum : Hivernal és el títol del poema de Guerau de Liost (pseudònim de Jaume Bofill i Mates / Olot 1878-Barcelona 1933) publicat al llibre "Selvatana amor" (1920).
Altra informació: Guerau de Liost (psèud.)
Borges, Jorge Luis . Soneto del vino.
Resum : Jorge Luis Borges, el més famós dels escriptors argentins, no necessita comentaris. Ens va deixar fantàstics contes, assaigs i poesia, però mai no va escriure cap novel·la.
Hayyam, Umar . Els Robayat. Barcelona : Quaderns Crema, 2010 .
Resum : El poeta, matemàtic, astrònom i filòsof persa Omar Khayam (Nixabur, Iran, 1048-1131) és conegut pels seus cèlebres Robayat. Un robaí—robayat en plural—és una estrofa genuïnament persa, formada per quatre versos. Els poemes d’Omar Khayam conviden a viure amb alegria cada instant. [Edició bilingüe persa - català]
Parcerisas, Francesc . Natura morta amb nens. Barcelona : Quaderns Crema, 2000 .
Resum : Francesc Parcerisas domina l'art de començar els poemes amb un fet quotidià, partint de les petites coses de cada dia, i les va dotant d'una increïble força poètica. Per exemple, el fragment escollit en aquesta ocasió: "Frega, lent, amb el dit, la copa on reposa l'emoció encesa del matí"
Sagarra, Josep Maria de . Vinyes verdes vora el mar. Barcelona : Proa, 2003 .
Resum : "Cançons de rem i de vela" (1923) és un recull de poemes inspirats en el paisatge del Port de la Selva, que Josep Maria de Sagarra va conèixer a través del seu amic Josep Pla. La troballa de la Costa Brava suposà la incorporació en l'obra de l'autor del món mariner i del paisatge del litoral empordanès, fet de blaus, d'oliveres, de gavines, de veles blanques i de vinyes verdes
Vinyoli, Joan . Autoretrat a seixanta anys.
Resum : Publicat dins d'"A hores petites" el 1981, un dels darrers poemaris de Joan Vinyoli (1914-1984). El tema central és el de la polarització entre la consciència de la mort i la dimensió màgica i transcendent de la paraula poètica. A les acaballes de la vida, el poeta s'aferra en l'àmbit líric com a únic mitjà per fer front a l'embat del temps i la fragilitat de l'existència: «Tot és lluny i prop, / i no s'acaba mai aquest viatge / per les paraules: / ja no tinc res més.»
Yeats, William Butler . A drinking song.
Resum : William Butler Yeats ( Dublín, Irlanda 1865 - Menton, França 1939 ). Poeta i dramaturg irlandès. Embolcallat en un halo de misticisme, ha sigut una de les figures més representatives del renaixement literari irlandés i va ser un dels fundadors de l'Abbey Theatre. També va exercir com a senador. Va ser Premi Nobel de Literatura el 1923. Aquest poema és breu i contundent (només 6 versos deliciosos) i forma part del recull Responsibilities and Other Poems (1916).

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir
Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal

Disseny i programació web a càrrec del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona

Face
Twit
Insta