Notícies

La Generalitat posa en marxa un portal sobre cultura catalana www.culturcat.cat

09 de setembre de 2010 - 13:38 | Girona - Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona

La Generalitat posa en marxa un portal sobre cultura catalana.  http://www.culturcat.cat

 

  • Els continguts del web es presenten en cinc idiomes i inclouen 500 articles, 180 audiovisuals i 2.000 fotografies.
  • S’ofereix informació de 12 àmbits temàtics: Literatura, Arts visuals, Gastronomia, Arts escèniques, Llengua, Història, Cultura popular, Ciència, Cinema, Pensament, Música i Mitjans de comunicació.
  • El web compta amb un cercador intel·ligent, que mostra el resultat de la cerca conjuntament amb altres possibles informacions d’interès per la seva proximitat temàtica, cronològica, geogràfica o conceptual.
  • El contingut ha estat determinat per diferents consells d’experts, que han decidit quins eren els temes que el portal havia de tractar i n’han verificat la informació. El portal també serà present a les xarxes socials a través de Facebook, Twitter i blocs culturals.

El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació ha posat en marxa el portal web sobre cultura catalana http://www.culturcat.cat . L’objectiu del web és oferir, des d’una perspectiva divulgativa, tot allò que cal saber sobre la cultura catalana. El contingut ha estat determinat per diferents consells d’experts, que han decidit quins eren els temes que el portal havia de tractar i n’han verificat la informació.

Culturcat ofereix una visió integral de la cultura catalana, amb informació relativa a 12 àmbits temàtics: Literatura, Arts visuals, Gastronomia, Arts escèniques (teatre, dansa, òpera i il·lusionisme), Llengua, Història, Cultura popular, Ciència, Cinema, Pensament, Música i Mitjans de comunicació. El portal s’adreça al públic en general, a la comunitat educativa i a persones interessades en la cultura catalana de dins i fora del país.

Els continguts del portal es presenten en cinc idiomes —català, occità (aranès), castellà, anglès i francès— i estan formats per 500 articles, 180 documents audiovisuals, 2.000 imatges i una selecció d’enllaços a webs externs (documents audiovisuals de TV3 a la Carta, documents digitalitzats del Museu d’Arts Escèniques, articles de Lletra, etc.). Els articles i audiovisuals són de nova creació i han estat elaborats amb l’assessorament d’especialistes en els diferents temes.

El portal no té voluntat d’exhaustivitat, no és una obra enciclopèdica i, per tant, no s’hi troben entrades classificades de la A a la Z, sinó articles referits a temes de caire específic: l’arquitectura modernista, la cuina catalana medieval, la batalla de l’Ebre, els castellers, el cinema de la República, la Nova Cançó, els orígens de la premsa a Catalunya, Tirant lo Blanc, etc.

Navegació contextualitzada

A més de la navegació per menús temàtics i per una línia del temps (consulta cronològica per segles), el web permet la recerca de continguts a través d’un cercador intel·ligent, amb una navegació adaptada per a persones amb discapacitat visual. Un dels principals avantatges del cercador és que no presenta la informació de forma aïllada, sinó que ofereix informació contextualitzada. D’aquesta manera, la fitxa resultant de la cerca es mostra conjuntament amb altres possibles informacions d’interès per la seva proximitat temàtica, cronològica, geogràfica o conceptual.

Per exemple, si es busca “Nova Cançó” al cercador de Culturcat, no només es tindrà accés a l’article que versa sobre aquest moviment, amb les imatges i els audiovisuals corresponents, sinó que també es podrà accedir, des d’una mateixa interfície, als articles corresponents als membres d’aquest moviment, a l’article corresponent als anys del franquisme a Catalunya, a l’article sobre gèneres musicals populars o a l’article sobre les creacions que els artistes plàstics catalans duien a terme en aquells anys.

Comitès d’experts

S’han creat 12 comitès d’experts (un per a cada àmbit temàtic), als quals se’ls ha encarregat la tasca de decidir què és allò bàsic i necessari de saber sobre cadascun dels àmbits, i la tasca de revisar, des d’un punt de vista científic, els continguts creats a tal efecte. Els comitès estan formats majoritàriament per personalitats del món acadèmic, però també hi ha persones provinents de diversos sectors de la cultura.

Dinamització del portal

El portal Culturcat també és present a les xarxes socials, a través de Facebook i Twitter, i properament també tindrà presència a blocs culturals.

S’ha creat a Facebook un joc a mode de Trivial (preguntes i tres possibilitats de resposta) per tal de copsar els coneixements culturals dels usuaris. El joc s’estructura en rondes, en les quals se sumen punts a mesura que s’encerten les respostes, i es resten punts a mesura que hom erra la resposta. Aquest joc permet de crear competicions virtuals, a través del Facebook, entre els amics que hi juguin, de manera que al mur de cadascun dels jugadors es poden publicar els seus resultats actuals (tal i com es fa amb altres aplicacions d’aquestes característiques pensades per a aquesta plataforma). El joc també permet interactuar i rivalitzar amb altres amics agregats a la seva xarxa.

Així mateix, Culturcat tindrà un perfil propi a Twitter, a través del qual, entre tres i quatre vegades al dia, s’aniran llançant missatges que recullin aspectes interessants i/o curiosos del portal com a recurs per atreure els usuaris de Twitter. Seran missatges amb una estructura similar a aquesta: “Sabies que Àngel Guimerà va néixer a Santa Cruz de Tenerife?”

La tercera vessant d’aquesta dinamització del portal és una aplicació que es posarà en marxa properament i que permet connectar els continguts del Culturcat amb els apunts que es fan a la blogosfera cultural catalana. Aquesta aplicació creada, un cop instal·lada a les interfícies dels blocaires que vulguin adoptar-la, relacionarà els darrers apunts amb els continguts que hi ha al portal. Per exemple, si un blocaire que té instal·lada aquesta eina publica un apunt sobre el Modernisme, automàticament, en l’espai que ocuparà aquesta aplicació, apareixen els articles que sobre el Modernisme hi ha al portal, així com altres possibles textos d’altres blocs que comparteixin aquest gadget.

Subdirecció General de Biblioteques

Direcció General de Cooperació Cultural

Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació

Generalitat de Catalunya

C/Portaferrissa, 1-3

08002 Barcelona

Tf.: +34 93 316 27 40

Fax: +34 93 316 27 81

http://biblioteques.gencat.cat

biblioteques@gencat.cat

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir

« Pàgina anterior

Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal

Disseny i programació web a càrrec del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona

Face
Twit
Insta