Guies » Temàtiques

Tornar enrera | Versió per imprimir

Negra i Criminal

Publicación3

S’ha comès un crim a la Biblioteca, i a través de la literatura, el volem resoldre.

A qui us agradin els clàssics, podeu ajudar—nos, per a descobrir l’assassí, d’autors com Dashiell Hammet o Raymond Chandler, els anomenats pares del gènere.

Si el que us agrada són els climes més gèlids i les trames més fosques, no us perdeu Henning Mankell o Asa Larsson, referents de la novel·la negra nòrdica.

Pels que gaudiu més d’un clima mediterrani i el seu ritme més pausat, podeu assessorar.vos amb autors del sud com Petros Márkaris, Andrea Camilleri o Donna Leon.

També podeu trobar en els anomenats “polars” francesos a autors reconeguts com Georges Simenon, o més recentment Fred Vargas.

A la península, us podeu ajudar per Giménez Bartlett, Lorenzo Silva o Montero Glez.

Si ens situem en l’àmbit del crim català, hem de destacar Vázquez Montalbán, González Ledesma o Andreu Martín, que actualment tenen una gran colla de deixebles que ens fan gaudir amb l’escena del crim.

I a qui no us agradi allunyar·vos gaire del nostre entorn més proper podeu trobar en les obres d’Agustí Vehí, Eduard Pascual o Josep Torrent pistes sobre crims empordanesos que no tenen res a envejar a les millors trames criminals.

I per acabar·vos d’ajudar us proposem un llistat de les últimes novetats de la literatura que alguns anomenen negra, altres criminal, policíaca, d’intriga, detectivesca, d’enigma...però el fet comú a totes, és que sempre hi ha, com a mínim, una víctima i un culpable. Us atreviu a descobrir·ne l’assassí?

Aquest mes la biblioteca és negra i criminal...

Índex

(↑) - Novel·la

Bennasar i Llobera, Sebastià . On mai creix l'herba. Barcelona : Alrevés, 2015 .
Resum : És una novel·la absolutament trepidant. A partir de l’assassinat d’un dels homes del temps de TV3, l’autor obre diferents històries que s’aniran entrellaçant amb gran dinamisme fins arribar a un final precís i sorprenent. Novel·la negra, dura i aspra, ambientada en barris marginals, escenes de sexe i crítica social.
Black, Benjamin . Ordres Sagrades.
Resum : La corrupció, no només en el si de l’Estat irlandès, sinó també en les seves institucions eclesiàstiques és el tema principal de la nova novel·la de Benjamin Black, que arrenca quan el doctor Quirke es troba a la seva taula d’autòpsies amb el cos del millor amic de la seva filla.
Camps, Joaquín . La Última confidencia del escritor Hugo Mendoza. Barcelona : Planeta, 2015 .
Resum : Joaquín Camps aconsegueix amb mestria una trama amb mescles de misteri, de denúncia, d’amor. I de la seva implacable parella de ball: el desamor. Els seus personatges, d’allò més diversos, tenen una força punyent, que obliga el lector a mirar cap a la rebotiga interior que tots portem a dins.
Crispin, Edmund . Trabajos de amor ensangrentados. Madrid : Impedimenta, 2014 .
Resum : Clàssic de l’Edat Daurada de la novel·la de detectius anglesa, plena de referències literàries i persecucions en bòlid pel camp anglès, amb una trama policíaca perfecta tot i que una mica difusa per complexa, si bé, al final, la fina intel·ligència del professor-detectiu ho aclareix tot de manera satisfactòria.
Kerr, Philip . Mercado de invierno. Barcelona : RBA, 2015 .
Resum : Títol inaugural d’un nou cicle dedicat a destapar el costat fosc de la lliga anglesa a través de la figura d’Scott Manson, entrenador de l’equip del London City que es veu accidentalment embolicat en la resolució de casos criminals.
Llort, Lluís . Herències col·laterals. Barcelona : RBA, 2014 .
Resum : Trama fosca i original que, amb perspicàcia i ironia, reflecteix qüestions tan punyents com el maltractament, la violació, l’assassinat per revenja, les dificultats de les relacions familiars, l’amor entre pares i fills, la incidència en el present de les accions del passat o la problemàtica de la gent gran.
Ravelo, Alexis . Las Flores no sangran. Barcelona : Alrevés, 2015 .
Resum : Ravelo mou amb mestria l’acció entre dos mons paral·lels i distants: la dels delinqüents d’estar per casa, gairebé sempre necessitats, poques vegades lúcids, però buscant.se la vida eternament, i la dels delinqüents de més alt standing.
Sáez Carral, Miguel . Apaches. Barcelona : Planeta, 2014 .
Resum : Després de descobrir que el seu pare és estafat, Miguel, decideix, amb els seus amics de la infància, fer justicia pel seu compte i comença a atracar joieries per recuperar tots els diners que els van robar. Aviat dels atracaments passaran a assassinats i Miguel i els seus amics estaran ficats en un cercle viciós del qual és difícil sortir.
Villalonga, Anna Maria . La Dona de gris. Barcelona : Llibres del Delicte, 2014 .
Resum : Novel·la breu, concisa, delicada, ben tramada i precisa, on cada peça i cada procediment fan la seva funció exacta. Hi van apareixent tot de personatges al llarg d’una sola línia narrativa. S’hi intueixen un munt d’històries, ramificacions que es podrien allargar: cadascú té la seva vida, seguir-la obriria finestres a un munt de noms.

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir
Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal

Disseny i programació web a càrrec del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona

Face
Twit
Insta
Spotify