Guies » Temàtiques

Març de Paraules 2019
07 de març de 2019

Imagen1
Selecció de documents que la Biblioteca de Roses us presenta en aquest Març de Paraules

English books for kids
25 d'abril de 2016

English-for-kids
Lot de reforç per acompanyar l'hora del conte en llengua anglesa.

Guia Bibliotecae
20 d'abril de 2016

Fes-ho tu!
21 d'octubre de 2015

Imagen1
Ja tenim la tardor aquí, i amb ella ve el fred i les ganes de quedar-se més a casa, però també pot ser una època per fer coses i fer-les nosaltres mateixos, fer mitja, ganxet, manualitats amb paper, scrapbook, i molt més..., activitats que podem fer també amb els nostres amics, fills... Objectes que haurem fet nosaltres i que podem compartir, regalar...perquè ser creatiu, i reciclar per tornar a utilitzar, està de moda, però també ens fa ser més imaginatius, tenir més recursos, ens posa a prova i ens fa més autosuficients. Us apunteu doncs al DIY aquesta tardor...?

2015, l'any de les biblioteques
02 de setembre de 2015

Logo_any_de_les_bibliosp
18-VII-1936 Un mes que la biblioteca ha estat tancada al public a causa del moviment revolucionari del dia 19 de juliol. Han vingut pocs llegidors, molts perquè no sabien que tinguem ja obert   15-X-1936 Molts són els xicots que rretornen els llibres perquè han de marxar als fronts de guerra   7-VI-1937 Quan més tranquils ens trobàvem en l'agradable ambient de la nostra biblioteca, les sirenes d'alarma ens avisen d'un perill proper, i hem d'anar-nos-en als refugis. Quan perjudicials són per a nosaltres totes aquestes corregudes tan sovintejades! No tots els llegidors són igualment honrats, la pèrdua considerable de llibres ens ho diu   6-XII-1939 Hoy hemos tenido 38 lectores adultos. La mayoría de ellos se despiden saludando brazo en alto.

Lletres i Vins
25 de maig de 2015

Logo-biblioteques-amb-do_positiu
Empúries és considerada com la porta d'entrada per on els grecs van introduir el conreu de la vinya a la península. El mar i la muntanya perfilen unes vinyes que s'arrauleixen per fer front a la tramuntana i que arrelen en uns terrenys durs idonis per la producció de vins de qualitat. Vins negres, amb cos, ben constituïts i harmònics, vins blancs, frescos i saborosos, vins rosats d'un color cirerar definits. I una singularitat de la zona: la garnatxa de l'Empordà.

Negra i Criminal
30 d'abril de 2015

Publicación3
S’ha comès un crim a la Biblioteca, i a través de la literatura, el volem resoldre. A qui us agradin els clàssics, podeu ajudar—nos, per a descobrir l’assassí, d’autors com Dashiell Hammet o Raymond Chandler, els anomenats pares del gènere. Si el que us agrada són els climes més gèlids i les trames més fosques, no us perdeu Henning Mankell o Asa Larsson, referents de la novel·la negra nòrdica. Pels que gaudiu més d’un clima mediterrani i el seu ritme més pausat, podeu assessorar.vos amb autors del sud com Petros Márkaris, Andrea Camilleri o Donna Leon. També podeu trobar en els anomenats “polars” francesos a autors reconeguts com Georges Simenon, o més recentment Fred Vargas. A la península, us podeu ajudar per Giménez Bartlett, Lorenzo Silva o Montero Glez. Si ens situem en l’àmbit del crim català, hem de destacar Vázquez Montalbán, González Ledesma o Andreu Martín, que actualment tenen una gran colla de deixebles que ens fan gaudir amb l’escena del crim. I a qui no us agradi allunyar·vos gaire del nostre entorn més proper podeu trobar en les obres d’Agustí Vehí, Eduard Pascual o Josep Torrent pistes sobre crims empordanesos que no tenen res a envejar a les millors trames criminals. I per acabar·vos d’ajudar us proposem un llistat de les últimes novetats de la literatura que alguns anomenen negra, altres criminal, policíaca, d’intriga, detectivesca, d’enigma...però el fet comú a totes, és que sempre hi ha, com a mínim, una víctima i un culpable. Us atreviu a descobrir·ne l’assassí? Aquest mes la biblioteca és negra i criminal...

La Mort
13 de març de 2015

Lecturesmort

1714
28 de desembre de 2013

1
Què significà l'any 1714 per Catalunya?   L’any 1714 va suposar un abans i un després de la història de Catalunya. Enguany se celebren 300 anys de la desfeta que provocà la pèrdua de l’organització política, social i econòmica que havia regit el Principat des de l’Edat Mitjana.  L’Onze de setembre va ser el final de la lluita constant dels catalans per mantenir allò que els identificava com a poble. Uns anys abans, havia esclatat el que es coneix com a Guerra de Successió. Era el resultat del desacord per l’entronització de Felip V com a rei de la Monarquia Hispànica. Aquest tron era desitjat des de la segona meitat del segle XVII per diverses línies successòries, una dels borbons del Regne de França, representada per Felip d’Anjou, futur Felip V, i l’altra pels àustries del Sacre Imperi Germànic, amb l’arxiduc Carles, fill de l’emperador. Triar entre una o altra línia de successió era escollir un o altre model d’estat per a Catalunya, fet que ja havia passat amb la Guerra dels Segadors. Els borbons volien implantar un model absolutista, a l’estil de França, amb un control estricte de les estructures de l’Estat per part del monarca. En canvi, l’arxiduc Carles oferia als catalans continuar amb el model parlamentarista, pactista, burgès i mercantil. Per davant de tot hi havia el bé comú, al qual s’hauria d’adaptar el nou monarca. Amb l’aixecament de 1705 a favor de l’arxiduc Carles, Catalunya havia triat un camí lligat al suport internacional de diversos països, que es reunien sota el nom de la Gran Aliança de L'Haia. El 1711, però, canvià la sort dels catalans. Aquell any morí l’emperador Josep I del Sacre Imperi, germà de l’arxiduc, i amb ell totes les aliances internacionals que mantenien viva la guerra contra Felip V. A partir d’aleshores Carles III passava a ser l’emperador i no interessava als altres països que optés al tron hispànic. Per la qual cosa, després de diversos pactes i tractats entre les altres potències, Catalunya es quedà sola per defensar el seu model d’estat. Sense cap suport internacional, la lluita havia de continuar amb els recursos propis. En aquest context, a partir del mes de juliol de 1713 començà el setge de Barcelona, que no acabaria fins a la matinada del 10 a l’11 de setembre de 1714, quan l’exèrcit borbònic acaba amb la resistència popular dels barcelonins que havien resistit els seus atacs durant un any i mig. La caiguda de Barcelona suposà la fi de tota l’organització política, social i econòmica que havia regit Catalunya des de feia segles, i la imposició del sistema polític castellà. Tot plegat significà una transformació radical de la cosmografia dels catalans de principis del segle XVIII, que foren obligats a redreçar el seu país, arruïnat i devastat, sense el suport d’unes lleis i institucions pròpies. 

Els remences
10 de desembre de 2013

Llibre_sindicat_remença_1
Guia de lectures entorn el fet remença. Material de suport a l'exposició temporal "El llibre del sindicat remença de l 1448".  Visualitzar la guia en format issuu Consultar exposició:  El sindicat remença de 1448. Memòria del món.

Àlbums il·lustrats
26 de març de 2013

Guia de lectures recomanables.

Diaris, cartes, e-mails i xats
23 de gener de 2013

Diario
Aquesta guia aplega un recull de llibres escrits en forma de diari, d'altres que són un recull de correus electrònics, de cartes o de xats.                       Tots ells ens permeten endinsar-nos a la vida dels adolescents, des d'un punt de vista molt íntim.

L'altra cara de la vida: la mort
21 de gener de 2013

Memora
La mort pot ser analitzada des de múltiples vessants: cultural, emocional, psicològic, patrimonial, etc. Les biblioteques, amb les seves col·leccions, intenten sempre oferir els diferents punts de vista. El Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona col·labora amb el grup Mémora amb motiu de l'exposició "L'altra cara de la vida: cultura funerària, ahir i avui" per apropar als ciutadans diferent tipus de material que es pot trobar a les biblioteques públiques de les comarques gironines. 

Marató de TV3 2012: Càncer
05 de desembre de 2012

Foto4186
El càncer és la causa principal de mort de persones entre els 35 i els 70 anys en el món occidental. La lluita contra aquesta malaltia terrible implica tota la societat. L'edició del 2012 de la Marató de TV3 està destinada a recollir fons per a la recerca, prevenció, cirurgia, tractaments i acompanyament psicològic i afectiu de les persones afectades.   Des de les biblioteques públiques de Girona contribuim amb una guia de lectura que posa al vostre abast llibres de divulgació científica, novel·les i experiències personals, cinema, cómics i pàgines web de referència.

Benvingut a casa
28 de novembre de 2012

Acolliment_copia
La Fundació Infància i Família juntament amb el grup de treball CLER de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Girona ha elaborat una guia on trobareu un recull de llibres, per a grans i petits, que us convida a conèixer les diferents realitats familiars que trobem a la nostra societat, així com a apropar-vos a conceptes com el “vincle afectiu”, “les capacitats parentals” “el sentiment de pertinença”... tots ells protagonistes d’un entorn familiar sa i enriquidor.

Violència de gènere
06 de novembre de 2012

Vg
L' Assemblea General de l'ONU va designar el 25 de novembre com el Dia Internacional contra la Violència de Gènere en record de les germanes Mirabal, tres activistes polítiques de la República Dominicana, brutalment assassinades l'any 1960 durant la dictadura de Trujillo. Cada any s'elaboren centenars de guies de lectura i s'editen materials en tots els formats (llibres, webs, documentals...), des d'institucions, biblioteques i associacions de dones. Però desgraciadament el problema segueix vigent i el comptador de víctimes no s'atura. Des del SERVEI DE BIBLIOTEQUES de la DIPUTACIÓ DE GIRONA volem fer la nostra aportació amb aquesta guia de lectura que recull una selecció del fons disponible a les biblioteques públiques del nostre territori.  

Llibres cada dia
17 d'octubre de 2012

Tassa_2
Del monestir medieval d' El nom de la rosa fins els panorames futuristes de Fahrenheit 451, ja sigui en novel·la, contes per a infants, assaig, pel·lícules o sèries televisives, la presència dels llibres i les biblioteques té un pes importantíssim en la cultura occidental. Per segon any consecutiu, el grup de treball de BIBLIOTEQUES DEL BAIX EMPORDÀ elabora aquesta guia, com homenatge a un ofici i una institució imprescindibles a la societat actual.  Partim del precedent de les biblioteques de Salt, Girona i Sarrià de Ter, que el 2007 editaven el seu  "Passeig per la lectura", una acurada recerca sobre l'amor als llibres (disponible en línia i citat a la guia). S'ha recuperat el document, actualitzant-lo i ampliant-lo amb una extensa selecció d'àlbums il·lustrats per a totes les edats i enllaços web (un dels quals relaciona biblioteques, llibres i cinema i ha estat elaborat pels companys de Barcelona). El Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona ha col·laborat en l'assessorament, digitalització i difusió, i els usuaris de les nostres biblioteques en són els destinataris finals, els que dónen sentit a una tasca que creix cada dia que passa. Perquè volem que un llibre sigui un objecte quotidià per a totes les persones, sempre, i la biblioteca la casa que ens acull. I creiem, juntament amb Joan Margarit, que "La llibertat és una llibreria", que cada dia és un bon dia per llegir i cada any hem de seguir amb aquesta tasca.

Miquel Pairolí
06 de març de 2012

Imatge_guia_pairolí
Miquel Pairolí (Quart 1955 - 2011) va ser un gran escriptor, molt estimat a les nostres comarques. Va consagrar bona part de la seva vida a la literatura i el periodisme, dues activitats que li permetien oferir la seva visió del món i de les coses d'acord amb un estil que sempre es va caracteritzar per la sobrietat, la coherència i el rigor. Des del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona hem recopilat la informació de les seves obres disponibles a les biblioteques públiques de la demarcació.

CINEMA I LITERATURA
02 de març de 2012

215
Aquest mes de març, la biblioteca vol dedicar-lo al cinema i a la influència que la literatura ha exercit sobre ell. Per això hem fet una sel·lecció de pel·lícules de tots els temps i gèneres, però que només és un tast de tot el cinema i literatura que trobareu a la biblioteca i que us animem a descobrir.

Poetes gironins
14 de febrer de 2012

Imatge_dia_mundial_poesia_012
El dia 21 de març, inici de la primavera, va ser proclamat per la UNESCO Dia Mundial de la Poesia. Aquest any, el poeta gironí Narcís Comadira ha estat l'encarregat d'escriure Quatre paraules: Mig en somnis, un àngel / se m’apareix i em tempta: / escriu, fes un poema. Vull treure-me’l de sobre, / vull dormir el son dels justos, / o el son dels pecadors, / m’és igual. Vull dormir. Però ell insisteix. / Té, diu: quatre paraules: / món, país, llengua, amor. I afegeix: gairebé / ja t’he fet el poema. Jo li dic: si escric món, / bé hi hauré d’afegir / desastres, fam i guerres. Si escric país, ja entro / al territori foll / de l’ésser i dels fantasmes. I si escric llengua, veus?, / el dolor em trenca l’ànima. / No puc escriure més. I em diu: tu escriu amor / pel món i pel país i per aquesta llengua / que es mor i et trenca l’ànima: veuràs que encara pots / fer aquest i mil poemes. El Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona s'adhereix a la celebració amb aquesta guia de lectura. Sota el títol de "POESIA" s'hi recull l'obra de Comadira, i a d'"ALTRES" hi trobareu una petita mostra d'autors locals que no pretén ser exhaustiva i que es pot anar ampliant. Ens podeu suggerir més autors a: serveidebiblioteques@ddgi.cat Perquè la poesia és un art que no passa de moda, i cada un dels nostres pobles té poetes per reivindicar.

Cooperatives
21 de desembre de 2011

Any_internacional_cooperatives
  L'Organització de les Nacions Unides ha declarat el 2012 Any Internacional de les Cooperatives. El Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona contribueix amb el disseny del calendari anual de promoció i amb aquesta guia de lectura, que recull el material bibliogràfic disponible a les nostres biblioteques públiques i a la web. Catalunya té una llarga tradició en l'àmbit de les cooperatives, que han esdevingut un factor social i econòmic de primer ordre. Un dels edificis pioners, el de L'Econòmica de Palafrugell, va ser reformat l'any 2011 per acolllir una de les biblioteques més innovadores del nostre país. "Quan les comunitats es troben involucrades en crisis materials o espirituals, o bé com l'actual que afecta ambdues qüestions, s'acostuma a dipositar la confiança en ideologies noves i renovadores. Doncs bé, tot al contrari d'allò que era previsible, els sectors afectats avui donen un cop d'ull enrera envers un programa d'actuació que tingué els seus principis a la vila de Rochale Comtat de Manchester (Anglaterra), l'any 1844, on es posaren els pilans d'aquest grandiós moviment" (Josep Recasens, Revista de Girona, 1983)

Roberto Bolaño
27 de maig de 2011

Viatge_impossible
ROBERTO BOLAÑO, escriptor Va passar la seva infància a Viña del Mar, on va cursar els seus primers estudis. El 1968 la família es va traslladar a Ciutat de Mèxic, on viure la seva adolescència concentrat en la lectura, tancat durant hores a la biblioteca pública. Els darrers anys de la seva vida va fixar la seva residència a Blanes i va recollir els fruits de la seva intensa carrera literària. Aquesta guia de lectura es basa en la que va elaborar la Biblioteca Comarcal de Blanes l'any 2010 El Servei de Biblioteques n'ha fet la versió digital i ha afegit algunes actualitzacions en motiu de l'exposició itinerant "El viatge impossible" del 2011 .

Contes sonors
16 de maig de 2011

Us oferim un recull de contes que van acompanyats d'un CD, per poder-los escoltar. N'hi ha de clàssics i ben coneguts per tothom i n'hi ha d'altres menys coneguts o amb activitats per poder entendre els continguts. Els petits lectors poden anar seguint el text del llibre mentre escolten el CD. Una manera divertida de desxifrar les paraules, escoltar diferents tons, distingir pauses, comes, punts i descobrir parles diverses.

Un mar de llibres
13 de maig de 2011

Baixa_vaaaaaaa
Dues terceres parts de la Terra estan cobertes pels oceans. Per conscienciar dels riscos que amenacen aquesta part vital del planeta, l’Assemblea General de les Nacions Unides va designar el 8 de juny com a Dia Mundial dels Oceans. Fa 3 anys que es celebra. El lema del 2009 era “La nostra responsabilitat”, el 2010 “Oportunitats i reptes”, i enguany “Els joves: la nova onada pel canvi”. Els llibres i documentals de temàtica marinera (ciències, novel·les, contes i àlbums per a infants) també remullen una bona part de les nostres biblioteques públiques, punts centrals d'informació i de sensibilització ciutadana. Ara que encetem la temporada d'estiu, aprofitem la diada de l'ONU per recordar que les nostres platges són un regal de la natura més que un punt d'arribada de creuers turístics o un gran negoci per als petrolers. Us oferim, doncs, una guia de lectura, una cita en francès i una marea de coneixements per submergir-nos en el món fascinant de l'oceà. Les missions impossibles sont les seules qui réussissent. Jacques Cousteau  

Joan Maragall
20 d'abril de 2011

Unplugged
20 d'abril de 2011
Guia de música

Joan Maragall
12 d'abril de 2011

Imagen1
Guia elaborada en motiu de l'Any Maragall 2010-2011. Les seccions de què es composa la guia són: Obra de l'autor Obres d'altres autors que parlen d'ell i de la seva obra Llibres de lectura fàcil Obres de poesia infantil Selecció de webs   Tots els documents es troben disponibles a la Biblioteca de Roses.

Vinoteca: maridatges entre la lectura i el vi
14 de febrer de 2011

Guia_lectura_vins_coberta
Combinar dos dels plaers que ens ofereix la vida: la lectura i un bon vi Reunir bona gent al voltant d'una taula Descobrir les paraules que acompanyen un gust, un color o una flaire Això i més el el projecte VINOTECA. Pensat per celebracions a la biblioteca pública, l'espai social per excel·lència al segle XXI. Un lloc per aprendre, per disfrutar i compartir. Amb llibres i amb companyia. "No deixem en el got ni una llàgrima. Bevem de pressa, amics, abans que el fer Destí es xarrupi d'un glop el vi de la nostra ànima" (Omar Khayyam)

Conflictes al Pròxim Orient
24 de gener de 2011

Imatgeportada
Aquesta guia vol donar respostes als diferents dubtes que pot generar la situació conflictiva de l’Orient Mitjà.

Receptes de contes - Por
28 d'octubre de 2010

Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal

Disseny i programació web a càrrec del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona

Face
Twit
Insta
Spotify