Guies » Temàtiques

Tornar enrera | Versió per imprimir

Grup de lectura d'obres de ficció 2013-2014

Gl2013_2014

Recull de les obres llegides pel grup de lectura d'obres de ficció de la Biblioteca Pública Iu Bohigas de Salt durant el setembre de 2013 i l'agost de 2014

Índex

(↑) - Novel·la

Banville, John . El mar. Madrid : Anagrama, 2010 .
Resum : Després de la mort de la seva esposa, Max Morden es retira a la costa irlandesa, al mateix poble on estiuejava durant la infantesa, fugint d'un present dolorós. Amb "El mar", John Banville ha obtingut el Premi Man Booker. La novel·la reflexiona sobre el pas del temps i sobre la mort, sobre la memòria i els records i va rebre el reconeixement unànime de crítica i públic.
Altra informació: Llibre llegit pel Grup de Lectura d'obres de ficció de Salt, el 28 de novembre de 2013
Benjamin, Walter . Infancia en Berlín hacia el mil novecientos. Madrid : Abada, 2011 .
Resum : El llibre recull una sèrie de textos que Benjamin va publicar en diversos diaris i revistes entre els anys 1932 i 1938 i que el filòsof Theodor Adorno va editar per primer cop en forma de llibre el 1950. El mosaic d’escrits que integren aquest volum retraten la infància de Benjamin en el si d’una família acomodada del Berlín Oest al tombant dels segles XIX i XX. Anticipant-se a la imminència de l’exili i al comiat forçós a la seva ciutat natal, l’escriptor s’endinsa amb cada relat a les profunditats de la memòria i deixa constància d’un món que està a punt de desaparèixer, alhora que representa poèticament la seva particular concepció de la història. Considerada una de les creacions més personals i líriques de Benjamin, Infància a Berlín cap al 1900 és una obra mestra de la prosa del segle XX.
Altra informació: Llibre llegit pel Grup de Lectura d'obres de ficció de Salt, el 17 de maig de 2014, davant el Memorial Walter Benjamin de Portbou.
Carroll, Lewis . Alícia en el país de les meravelles. Barcelona : Empúries, 1999 .
Resum : Somiant que segueix el Conill Blanc, Alícia entra a la seva llodriguera i hi descobreix un món on tot és possible, el país de les meravelles. La mescla magistral de somni i realitat d'aquesta novel·la excepcional permet construir un espai imaginari, ple d'animals fantàstics i d'objectes animats, on Lewis Carroll ataca les convencions socials mitjançant la sàtira i la caricatura.
Altra informació: Llibre llegit pel Grup de Lectura d'obres de ficció de Salt, el 27 de febrer de 2014.
Carver, Raymond . Catedral. Barcelona : Pòrtic, 1988 .
Resum : Raymond Carver està considerat un dels millors contistes nord-americans. El seu estil ha estat considerat un "realisme brut", ja que els seus personatges són gent comuna, de classe treballadora, aturats, parelles a la deriva... desemparats i trepitjats per la vida, testimonis d'una realitat implacable. "Catedral" és un dels quatre reculls de contes que Carver va publicar al llarg de la seva vida. El relat final que dóna nom al recull és la història d’un home cec que demana a un conegut que l’ajudi a fer-se una idea mental, només amb les mans, d’una catedral que mai ha pogut veure.
Altra informació: Llibre llegit pel Grup de Lectura d'obres de ficció de Salt, el 27 de març de 2014
Espriu, Salvador . Narracions. Barcelona : Edicions 62, 1982 .
Resum : Durant els anys de la dictadura i la transició, Espriu va representar, amb la seva obra i la seva actitud, la dignitat de la cultura catalana. En la figura d'Espriu s'encarna tot el que el segle XX va significar per la nostra literatura: escriure abans de la guerra, la resistència clandestina durant la postguerra i la represa esperançada amb la mort del dictador. "Narracions" és una antologia de contes que el mateix Espriu va seleccionar i constitueix una bona introducció al món mític d'Espriu, on es combinen elements de la història i el paisatge locals de Sinera i Lavínia amb personatges extrets tant de l'entorn local com de la mitologia antiga.
Altra informació: Llibre llegit pel Grup de Lectura d'obres de ficció de Salt, el 19 de desembre de 2013.
Fitzgerald, Francis Scott . El Gran Gatsby. Barcelona : Ediciones Orbis S.A., 1983 .
Resum : Jay Gatsby és una enigmàtica figura, reconeguda al Nova York dels feliços anys vint per la seva esplèndida hospitalitat i les meravelloses festes que tenien lloc en la seva superba mansió de Long Island. La societat nord-americana gaudia d'una gran prosperitat econòmica, mentre la llei seca estava fent milionaris els contrabandistes de begudes alcohòliques, però Gatsby només vol recuperar el passat, reconquerir a la dona que va deixar per anar a la guerra, tot i que això el conduirà cap a la perdició.
Altra informació: Llibre llegit pel Grup de Lectura d'obres de ficció de Salt, el 26 de setembre de 2013.
Monsó, Imma . La dona veloç. Barcelona : Planeta, 2012 .
Resum : La Nes és una psiquiatra de quaranta-vuit anys que viu sota la pressió d'una percepció del temps anormalment accelerada. Filla d'un cirurgià d'una ciutat provinciana, pertany a una família dividida en dues categories: els Ràpids i els Lents.La dona veloç és una original mirada del gran «mal» contemporani: la tirania de la immediatesa en la majoria d'àmbits de les nostres vides i les dificultats que tenim per distingir el que és «important» del que és «urgent».
Altra informació: Llibre llegit pel Grup de Lectura d'obres de ficció de Salt, el 17 de juliol de 2014. Amb aquesta obra, Imma Monsó va rebre el Premi Literari "El Setè Cel" de Salt en l'edició de 2013.
Nothomb, Amélie . Estupor i tremolors. Madrid : Anagrama, 2006 .
Resum : Aquesta novel·la d'inspiració autobiogràfica, i que en el seu dia va obtenir un gran èxit entre els lectors i la crítica francesa, explica la història d'una jove belga que comença a treballar a Tòquio en una gran companyia japonesa. Però al Japó actual, fortament jerarquitzat, la noia porta el llast d'un doble handicap: ser una dona i ser occidental. Aquesta doble condició la convertirà en el blanc d'una allau d'humiliacions i d'una progressiva degradació laboral que la portarà del món de la comptabilitat a servir cafès, encarregar-se de la fotocopiadora I, per acabar-ho d'arrodonir, ocupar-se de la neteja dels lavabos d'homes.
Altra informació: Llibre llegit pel Grup de Lectura d'obres de ficció de Salt, el 24 d'abril de 2014
Proust, Marcel . A l'ombra de les noies en flor. Barcelona : Columna, 1991 .
Resum : El grup de lectura d'obres de ficció continua amb la lectura del gran cicle proustià "A la recerca del temps perdut". El volum "A l'ombra de les noies en flor" inclou «Al voltant de la senyora Swann» i «Noms de país: el país». La primera part narra la història de la descoberta de l'amor, el primer amor que desvetlla l'espiritualitat més pura i, al mateix temps, la inseguretat que ens fa patir. A la segona part, "Noms de país: el país", l'escenari canvia per complet quan el protagonista deixa París i marxa a passar l'estiu a Balbec, on seguirà duent a terme el constant viatge d'aprenentatge existencial.
Altra informació: Llibre llegit pel Grup de Lectura d'obres de ficció de Salt, el 28 d'agost de 2014.
Sales, Joan . Incerta glòria. Barcelona : Club Editor, 2007 .
Resum : Incerta glòria és la primera novel·la publicada a Catalunya que enfocava la guerra des de la perspectiva dels vençuts. L'obra es divideix en quatre parts, que corresponen a les veus narratives dels diferents personatges de la novel·la. La primera part està formada per la correspondència entre un combatent del front d'Aragó, en Lluís, i el seu germà religiós. La segona, són les cartes de la companya d'en Lluís dirigides a un amic del seu home que també combat al front d'Aragó. La tercera i quarta part són les memòries d'un sacerdot escrites durant la postguerra. Els personatges, cadascú amb el seu llenguatge, ens ofereixen tres puns de vista d'una mateixa realitat: els records, els conflictes ideològics i polítics, i les actituds humanes al llarg de la guerra i la postguerra.
Altra informació: Llibre llegit pel Grup de Lectura d'obres de ficció de Salt, el 24 d'octubre de 2013.
Tolstói, Lev . Anna Karènina. Barcelona : Proa, 2013 .
Resum : Anna Karènina és una de les novel·les fonamentals de la literatura universal. Tolstoi va depurar el seu estil per pintar un fris vivíssim de la Rússia de finals del xix i, sobretot, per posar en relleu la història de l’amor tràgic entre l’oficial Vronski i la jove aristòcrata Anna, que es deixa arrossegar per la passió i abandona la família. La novel·la enllaça les vides de les classes altes i dels camperols humils, i aconsegueix un ressò èpic que captiva els lectors d’avui com va seduir els d’ahir. La profunditat del drama moral d’Anna Karènina serveix a Tolstoi per expressar els seus dilemes sobre les relacions entre home i dona, i també el seu rebuig envers una societat refinada però hipòcrita, incapaç d’evolucionar, mentre es congriava la Revolució Russa. Gran novel·la realista, Anna Karènina és la màxima elaboració literària de la passió amorosa i de la lluita entre els dictats del cor i de la raó.
Altra informació: Llibre llegit pel Grup de Lectura d'obres de ficció de Salt, el 26 de juny de 2014, dins les Jornades Univers 2014.
Williams, John . Stoner. Tenerife : Baile del sol, 2013 .
Resum : La novel·la explica la història de William Stoner que viu en una granja de Missouri, portant una vida de fatigues, austeritat i silenci. És en aquests anys es forma la personalitat del protagonista que serà decisiva quan acabi exercint com a professor universitari. La Universitat, les dues grans guerres, el fracàs del seu matrimoni, l’amor pur, l’amistat sincera i la maldat humana són els temes que marquen la vida de William Stoner.
Comentari : Novel·la complexa, ben estructurada, de narrador omniscient, on l’autor ens presenta magistralment persones, ambients i espais naturals ben mostrats. Amb un protagonista l’Stoner ben definit, sol i aïllat del món exterior. Obra mestre, que en paraules del mateix narrador defineix com: “ a algú se li va concedir la saviesa i al cap dels anys va trobar la ignorància”. (Maria Casacuberta)
Altra informació: Llibre llegit pel Grup de Lectura d'obres de ficció de Salt, el 30 de gener de 2014 i el 17 de març de 2016 (sessió conduïda per Maria Casacuberta).

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir
Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal

Disseny i programació web a càrrec del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona

Youtube
Face
Flickr
Insta