Guies » Temàtiques

Tornar enrera | Versió per imprimir

Grup de lectura d'obres de ficció 2014-2015

Gl1415_guiaweb

Recull de les obres llegides pel grup de lectura d'obres de ficció de la Biblioteca Pública Iu Bohigas de Salt des del setembre de 2014 fins l'agost de 2015

Índex

(↑) - Novel·la

Austen, Jane . Orgull i prejudici. Barcelona : Proa, 1997 .
Resum : «Orgull i prejudici» és l'obra més popular de Jane Austen, una de les primeres comèdies romàntiques de la història de la novel·la. Les obres d'Austen contenen també una penetrant anàlisi del caràcter de la societat anglesa de finals del segle XVIII, a més de grans dosis d'ironia i humor. Les dues figures principals de l'obra, Elizabeth Bennet i Fitzwilliam Darcy han de superar diferents crisis i embolics, aprendre dels seus errors i sobretot, evolucionar personalment per poder tenir un futur en comú, superant l'orgull de classe i els prejudicis que donen nom a la novel·la. A les obres d'Austen, sota una primera impressió de novel·les lleugeres, podem veure una crítica a les convencions socials, les diferències entre classes i la interferència dels diners en els assumptes del cor, especialment per a les dones.
Altra informació: Llibre llegit pel Grup de Lectura d'obres de ficció de Salt, el 30 d'abril de 2015
Bernhard, Thomas . L'origen. Port de Pollença : Edicions del Salobre, 2008 .
Resum : L'Orígen, de Thomas Bernhard, és el primer llibre d'una saga autobiogràfica escrita per l'autor austríac en què desgrana experiències vitals que el van transformar en l'escriptor maleït d'Àustria. Les obres de Bernhard ataquen frontalment l'Estat, les institucions i els estils de vida, i tracten de forma obsessiva l'aïllament, l'autodestrucció, la mort i la bogeria. Aquest volum constitueix una dura crítica del sistema educatiu de Salzburg, influït per les ideologies nacionalsocialista i catòlica successivament.
Altra informació: Llibre llegit pel Grup de Lectura d'obres de ficció de Salt, el 23 d'octubre de 2014.
Carpentier, Alejo . El siglo de las luces. Barcelona : Seix Barral, 2007 .
Resum : «El siglo de las luces» és una novel·la històrica ambientada en l'època de la Revolució Francesa a la regió del Carib. Un dels seus protagonistes, el francès Víctor Hugues, va ser una figura històrica real i serveix a Carpentier per compondre una novel·la barroca sobre un Carib convulsionat per les idees revolucionaries. Els joves cubans Sofía i Esteban seran testimonis duals dels canvis històrics i de la degradació de Hugues al ritme de la seva ascensió social. El viatge, el pas del temps, la mutació i el trànsit, l'estructura musical de la composició, la coloratura tropical, l'escepticisme davant el progrés i la utopia, són només alguns dels fils que es poden estirar en la magna obra de Carpentier.
Altra informació: Llibre llegit pel grup de lectura d'obres de ficció de la Biblioteca Pública Iu Bohigas de Salt, el 26 de febrer de 2015
Compagnon, Antoine . Quaranta nits amb Montaigne. Barcelona : Blackie Books, 2014 .
Resum : «Quaranta nits amb Montaigne» va sorgir d'un programa de ràdio i el llibre va anar convencent gràcies al boca-orella. En quaranta capítols breus, l'autor, professor especialista en Montaigne, ens convida a descobrir l’ètica de vida proposada pel el pensador del segle XVI com un pensament viu en l'actualitat. Temes com l’amor, la mort, l’amistat, la vanitat, el compromís, el desig, l’educació, entre d'altres, tenen cabuda en aquest llibre. Pot servir d'introducció a la lectura dels «Assaigs», la magna obra de Montaigne, pionera del gènere assagístic i culminació de l'humanisme francès.
Altra informació: Llibre llegit pel grup de lectura d'obres de ficció de la Biblioteca Pública Iu Bohigas de Salt, el 26 de març de 2015
Dostoievski, Fiódor . Crim i càstig. Barcelona : Proa, 1992 .
Resum : "Crim i càstig" és la gran novel·la de Dostoievski. Sobre una trama policíaca, l'autor rus traça un profund retrat psicològic i planteja la lluita entre el desig de poder i l'ideal d'amor absolut. Un jove estudiant rus que viu en la misèria és empès per la necessitat a cometre un assassinat. Però té realment justificació el crim que comet? El sentiment de culpa, la seva influència en la moral, i el concepte de justícia es posen en dubte en una obra amb múltiples nivells de lectura.
Altra informació: Llibre llegit pel grup de lectura d'obres de ficció de la Biblioteca Pública Iu Bohigas de Salt, el 29 de gener de 2015
Faulkner, William . El llogaret. Barcelona : Alfaguara, 1995 .
Resum : «El llogaret» és la primera novel·la d'una trilogia en què Faulkner explica l'arribada i l'ascens de la família Snopes a un petit poblet. El cap de la família és un home astut i de passat fosc i aviat els Snopes dominen el poble, mentre els seus habitants resten impotents davant els paranys i els estratagemes que els porten a l'esfondrament moral. Faulkner crea un paisatge literari propi amb el qual retrata la vida al sud dels Estats Units, afectada per la Guerra de Secessió i la postguerra. La prosa de Faulkner desplega innombrables recursos literaris, eŀlipsis, 'flashbacks', canvis de registre i de punt de vista, per explicar la brutalitat del comportament humà.
Altra informació: Llibre llegit pel grup de lectura d'obres de ficció de la Biblioteca Pública Iu Bohigas de Salt, el 30 de juliol de 2015
Le Clézio, J. M. G . Mondo y otras historias. Barcelona : Tusquets, 2010 .
Resum : Es tracta d'un recull de vuit contes publicat per primera vegada el 1978. L'escriptor francès, que va rebre el Premi Nobel de Literatura l'any 2008, desplega en aquests relats un món en què només els nens semblen tenir la capacitat per veure la bellesa de l'univers. Els nens pertanyen simbòlicament a la natura, no han estat contaminats encara pel procés de civilització. És per això que mantenen la capacitat de viure el present amb plenitud. L'autor ha viatjat al llarg de la seva vida a la recerca de cultures més pròximes a la Natura i la seva saviesa ancestral, així que en la majoria de les seves obres, Le Clézio n'ofereix una visió plena d'admiració i comprensió.
Altra informació: Llibre llegit pel grup de lectura d'obres de ficció de la Biblioteca Pública Iu Bohigas de Salt, el 28 de maig de 2015
Murdoch, Iris . El príncipe negro. Barcelona : Lumen, 2007 .
Resum : En aquesta novel·la, un escriptor madur que pateix un bloqueig creatiu rep una trucada d'un col·lega més jove. La successió de personatges i la manera com afronten les passions humanes, especialment l'enveja i la gelosia, canviaran la vida del protagonista de forma inexorable i l'abocaran a la perdició . Les circumstàncies personals de cadascun dels actors permet a Iris Murdoch reflexionar en aquesta novel·la sobre l'art i els artistes, l'ofici d'escriptor, l'amor, el matrimoni, la situació de les dones, la justícia o la veritat. L'estructura de la novel·la, amb diferents pròlegs i epílegs, no permet acomodar-se a una única visió de la realitat, caldrà que els lectors trobin cadascú la seva.
Altra informació: Llibre llegit pel Grup de Lectura d'obres de ficció de Salt, el 20 de novembre de 2014.
Proust, Marcel . El Cantó de Guermantes. Barcelona : Columna, 1990 .
Resum : El grup de lectura continua amb la seva tasca estival de lectura de «A la recerca del temps perdut» de Proust. Aquest any amb la part «El Cantó de Guermantes», on deixem enrere l'adolescència del narrador i l'acompanyem fascinats a París. La vocació d'escriptor es resisteix a desaparèixer mentre el món, tal i com el coneix, està a punt de canviar. L'essencial en l'obra de Proust és l'afany de percebre la realitat en totes les seves dimensions, utilitzant la manera de narrar per atrapar l'experiència vital. En aquesta obra també trobarem moments per a la reflexió sociològica, com l'oposició entre el món aristocràtic i el burgès, o per a les controvèrsies polítiques de l'època, que apareixen a la novel·la a través de la polèmica que va generar el cas Dreyfus.
Altra informació: Llibre llegit pel Grup de Lectura d'obres de ficció de Salt, el 27 d'agost de 2015
Stendhal, . El roig i el negre. Barcelona : Proa, 1984 .
Resum : Stendhal és el pseudònim literari de Henri Beyle i ha estat considerat el capdavanter de la novel·la psicològica o fins i tot el creador de la novel·la moderna. 'El roig i el negre' (1830) ocupa un lloc entre les obres mestres de tots els temps. Stendhal la va escriure a partir d'una anècdota treta de la Gazette des Tribunaux que li serví per recrear el clima moral i intel·lectual de la societat francesa en la Restauració. El protagonista, Julien Sorel, és un jove provincià apassionat, ambiciós i vulnerable que prospera en la societat del seu temps fins a fer una mala fi, i representa un model de les ambicions i frustracions no només de la seva època sinó de la mateixa condició humana.
Altra informació: Llibre llegit pel Grup de Lectura d'obres de ficció de Salt, el 25 de setembre de 2014
Zweig, Stefan . Carta d'una desconeguda. Barcelona : La Llar del Llibre, 1985 .
Resum : Un escriptor d’èxit rep una carta misteriosa en què una dona desconeguda li confessa el seu amor, un amor no correspost i ignorat per ell, que existeix des que la protagonista era una nena. A través de la carta, l’escriptor descobreix qui és aquesta dona misteriosa, de la qual té un fill que acabava de morir. La confessió dels seus sentiments no té cap esperança de ser corresposta ja que sap que l'escriptor la llegirà un cop ella estigui morta, tot i que això l'ajuda a obrir el seu cor i explicar la seva història.
Altra informació: Llibre llegit pel Grup de Lectura d'obres de ficció de Salt, el 18 de desembre de 2014.

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir
Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal

Disseny i programació web a càrrec del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona

Youtube
Face
Flickr
Insta