Guies » Temàtiques

Tornar enrera | Versió per imprimir

Grup de lectura d'obres de ficció 2015-2016

Gl1516guiaweb

Recull de les obres llegides pel grup de lectura d'obres de ficció de la Biblioteca Pública Iu Bohigas de Salt des del setembre de 2015 fins l'agost de 2016. Aquest any, al grup de lectura us proposem una relectura. Hem triat deu textos dels prop de cent cinquanta que s'han llegit durant aquests anys i cadascun d’ells serà presentat per una persona del grup; una oportunitat de tornar a llegir grans autors i d’experimentar l'evolució com a lectors.
Alhora seguim amb la lectura estival de "La recherche" i d'algunes novetats d’autors catalans (els finalistes dels premis Setè Cel i Crexells)
Totes les sessions són obertes; només cal que us llegiu el llibre del mes que la biblioteca us facilitarà. Us hi esperem!

Índex

(↑) - Novel·la

Benedetti, Mario . La Tregua. Madrid : Cátedra, 2009 .
Resum : La solitud i la incomunicació, l'amor i la sexualitat, la felicitat, la mort i els problemes polítics són alguns dels temes que apareixen a "La tregua", una novel·la que s'ha traduït a desenes d'idiomes i s'ha adaptat al cinema, la televisió, el teatre i la ràdio, però que sobretot ha gaudit d'una excepcional acollida dels lectors de tot el món.
Comentari : Aquest magnífic conte llarg és la historia d'un home vidu, d'edat avançada, que es torna a enamorar, en aquest cas d'una de les seves  treballadores... Reflecteix la lluita contra l'avorriment, la solitud i el pas del temps. És una novel·la d'emocions. (Pilar Armengol)
Altra informació: Llibre llegit pel Grup de Lectura d'obres de ficció de Salt, el 18 de setembre de 2003 i el 21 de gener de 2016 (sessió conduïda per Pilar Armengol).
Dinesen, Isak . Contes d'hivern. Barcelona : Edicions 62, 1994 .
Resum : Contes d'hivern és un dels llibres més brillants d'Isak Dinesen i un dels més reivindicats per la crítica europea. Escrit directament en anglès, aquest volum representa el retrobament de l'autora amb els temes i els ambients del seu país d'origen, Dinamarca.
Altra informació: Llibre llegit pel Grup de Lectura d'obres de ficció de Salt, el 20 d'octubre de 2011 i el 22 d'octubre de 2015 (sessió conduïda per Imma Prats).
Marías, Javier . Corazón tan blanco. Madrid : Crítica, 2010 .
Resum : La novel·la tracta la història de Juan Ranz, narrador en primera persona, i la seva família, especialment la del seu pare. Aquest, després d'enviudar dues vegades, es casa amb la germana de la seva segona dona, que va ser la mare de Joan. Des del principi el narrador desperta certa sospita en el lector, fent-li intuir que en algun moment passarà alguna cosa tràgica.
Comentari : La novel·la posa en crisi molts valors de la cultura occidental en particular els relacionats amb el matrimoni, la institució que hauria de reglamentar les relacions amoroses i que, en teoria, és la que s’escull amb la major llibertat. (Carles Barceló)
Altra informació: Llibre llegit pel Grup de Lectura d'obres de ficció de Salt, el 19 de setembre de 2010 i el 25 d'agost de 2016 (sessió conduïda per Carles Barceló).
Moncada, Jesús . Camí de sirga. Barcelona : Edicions 62, 2010 .
Resum : Amb "Camí de sirga" Jesús Moncada va consolidar un univers personal i mític al voltant de Mequinensa, l'antiga vila de la vora de l'Ebre enfonsada sota les aigües del pantà de Riba-Roja. Amb precisió històrica i amb un llenguantge viu, l'autor rememora la història dels últims cent anys d'un poble condemnat a la desaparició.
Altra informació: Llibre llegit pel Grup de Lectura d'obres de ficció de Salt, el 20 de març de 2003 i el 21 d'abril de 2016 (sessió conduïda per Maria Rosa Llauger).
Munro, Alice . Estimada Vida. Barcelona : Club Editor, 2013 .
Resum : L'escriptora adverteix d'aquesta obra que «les quatre peces finals d'aquest llibre no són ben bé contes. Formen una unitat a part, autobiogràfica, en el fons, per bé que no sempre del tot fidel als fets. Em penso que són les primeres i les darreres paraules -i les més íntimes- que he de dir sobre la meva vida". En aquest recull de contes, la maduresa narrativa de Munro en permet reconèixer el misteri contingut en el més petit fragment de qualsevol vida, els corrents irracionals que determinen les accions dels personatges més sensats i la perplexitat i l'excitació que significa formar part de la vida.
Comentari : Alice Munro, és una escriptora canadenca nascuda al 1931 i que va ser guardonada al 2013 amb el premi Novel de literatura. En els seus contes, sovint en primera persona, hi retrata  l’univers sencer -es podria dir tots els grans temes de les tragèdies gregues-. Els seus personatges viuen en un lloc i un temps concret i gràcies a la màgia de la seva narrativa els converteix en universals o el que és el mateix: tot allò que és universal esdevé quotidià. (Mariona Roda)
Altra informació: Llibre llegit pel Grup de Lectura d'obres de ficció de Salt, el 19 de maig de 2016 (sessió conduïda per Mariona Roda).
Márai, Sándor . L'última trobada. Barcelona : Empúries, 2001 .
Resum : "L'última trobada" és una novel·La de l'any 1942, de la qual el títol original en hongarès ve a ser "Les llànties cremen fins a la fi". Els temes que hi convergeixen són la decadència d'una classe privilegiada, el paper de la dona, l'adulteri, el ressentiment, l'amistat traïda. Més enllà de tots aquests temes, el que captiva d'aquesta obra és més que res una atmosfera crepuscular per on s'escola el temps, irrecuperable i corruptor.
Comentari : L'última trobada de Sandor Marai, ens parla del  retrobament de dos amics després de molt de temps, on es dibuixen, amb profunditat, els sentiments més íntims de l'ànima humana. (Maite Mont)
Altra informació: Llibre llegit pel Grup de Lectura d'obres de ficció de Salt, el 18 de desembre de 2003 i el 19 de novembre de 2015 (sessió conduïda per Maite Mont).
Pessoa, Fernando . Llibre del desassossec. Barcelona : Quaderns Crema, 2003 .
Resum : "El llibre del desassossec" va néixer el 1913 i Pessoa hi va treballar durant tota la vida. Aquesta és una obra inacabada i inacabable: un univers sencer en expansió, d'una pluralitat -literària i vital- infinita.
Comentari : Vaig intentar llegir aquest llibre als trenta anys i el vaig deixar ràpidament. El vaig recuperar en una lectura del grup de lectura conduïda per la Mita Casacuberta i se’m va obrir tot un món. Recordo que només amb la primera pàgina en vàrem tenir per una hora de tertúlia. Vull tornar-hi per seguir endinsant-me en aquest pou ple de profunditats aparentment inabastables. (Jordi Artigal)
Altra informació: Llibre llegit pel Grup de Lectura d'obres de ficció de Salt, el 16 de juny de 2011 i el 18 de febrer de 2016 (sessió conduïda per Jordi Artigal).
Pla, Josep . La Vida amarga. Barcelona : Destino, 2004 .
Resum : "La vida amarga" recull les narracions en què, al primers anys 20, Josep Pla va fixar les seves experiències de jove periodista que viatja per Europa i que -com va dir ell mateix- ha arribat "a tastar moltes cuines, a dormir en innombrables llits, a parlar amb molta gent".
Comentari : Ja fa uns dos anys que vam llegir "El Quadern gris". Ara, per seguir aprofundint en l'obra de Josep Pla proposem la lectura de "La vida amarga", recomanació expressa de la Maria Bohigas, editora del Club Editor (Margarita Vilà).
Altra informació: Llibre llegit pel Grup de Lectura d'obres de ficció de Salt, el 17 de desembre de 2015 (sessió conduïda per Margarita Vilà).
Proust, Marcel . A la recerca del temps perdut. Barcelona : Columna, 1990 .
Resum : "A la recerca del temps perdut" és una sèrie de set novel·les de Marcel Proust, escrites entre 1908 i 1922 i publicades entre 1913 i 1927, les tres darreres de forma pòstuma. Més que del relat d'una sèrie determinada d'esdeveniments, l'obra es basa en la memòria del narrador: els seus records i especialment els vincles que s'hi creen. Aquest darrer aspecte justifica el nom donat a la sèrie: "A la recerca del temps perdut". En aquesta sessió estival llegirem i compartirem la lectura del segon volum de "El cantó de Guermantes".
Altra informació: Llibre llegit pel Grup de Lectura d'obres de ficció de Salt, el 28 de juliol de 2016 (sessió conduïda per Mita Casacuberta).
Williams, John . Stoner. Tenerife : Baile del sol, 2013 .
Resum : La novel·la explica la història de William Stoner que viu en una granja de Missouri, portant una vida de fatigues, austeritat i silenci. És en aquests anys es forma la personalitat del protagonista que serà decisiva quan acabi exercint com a professor universitari. La Universitat, les dues grans guerres, el fracàs del seu matrimoni, l’amor pur, l’amistat sincera i la maldat humana són els temes que marquen la vida de William Stoner.
Comentari : Novel·la complexa, ben estructurada, de narrador omniscient, on l’autor ens presenta magistralment persones, ambients i espais naturals ben mostrats. Amb un protagonista l’Stoner ben definit, sol i aïllat del món exterior. Obra mestre, que en paraules del mateix narrador defineix com: “ a algú se li va concedir la saviesa i al cap dels anys va trobar la ignorància”. (Maria Casacuberta)
Altra informació: Llibre llegit pel Grup de Lectura d'obres de ficció de Salt, el 30 de gener de 2014 i el 17 de març de 2016 (sessió conduïda per Maria Casacuberta).
Zweig, Stefan . Vint-i-quatre hores en la vida d'una dona. Barcelona : Quaderns Crema, 2006 .
Resum : "Vint-i-quatre hores en la vida d'una dona" es va publicar el 1929 i ja compte amb quatre adaptacions cinematogràfiques. La novel·la descriu una dona durant un únic dia de la seva vida, un dia que és, a la vegada, el més vivament meravellós i finalment el més terrible de la seva vida. Tot i la simplicitat de la trama, la narradora i protagonista estableix un rerefons reflexiu sobre els instints i els prejudicis de l’espècie humana.
Altra informació: Llibre llegit pel Grup de Lectura d'obres de ficció de Salt, el 3 d'agost de 2004 i el 24 de setembre de 2015 (sessió conduïda per M. Àngels Vilaseca).

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir
Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal

Disseny i programació web a càrrec del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona

Youtube
Face
Flickr
Insta