Guies » Temàtiques

Tornar enrera | Versió per imprimir

Món de mestres

Mestrepissarra

Recull de llibres dedicat a les mestres i als mestres.

Índex

(↑) - Novel·la

Agut i Rico, Joan . El mestre de Taüll. Barcelona : Proa, 2001 .
Resum : La primavera del 1123, un grup de pintors arriba als dominis del senyor d'Erill amb l'encàrrec de pintar les esglésies de Santa Maria i Sant Climent de Taüll, a la vall de Boí. Els pintors són el mestre Arnau de Bèrgam, l'oficial Bernat de Cremona i l'aprenent Marc de Tolosa. Aquest darrer, des de l'escriptori d'un monestir benedictí, recordarà una colla d'anys més tard les seves aventures atzaroses i apassionants, perquè aquells homes, a més de donar vida a unes imatges que han perviscut a través dels segles, van posar-se a prova davant l'amor, la passió, l'odi, les creences, els costums feudals, les revoltes dels oprimits i la vida senzilla del baix poble.
Bulgàkov, Mikhaïl . El mestre i Margarida. Barcelona : La Magrana, 1985 .
Resum : Novel·la de culte, l'obra transcendeix la simple sàtira, si bé genial, de la societat soviètica de llavors, per erigir-se en metàfora de la complexitat de la naturalesa humana, així com l'etern combat entre el bé i el mal. El mestre i Margarida ens narra la història d'amor entre aquests dos personatges immersos en un Moscú delirant, on el dimoni i els seus sequaços campen al seu aire.
Cela, Jaume . Amb veu de mestre. Barcelona : Edicions 62, 1996 .
Resum : Amb veu de mestre és un epistolari entre dos mestres amics que reflexionen sobre un conjunt de temes que giren al voltant de l'educació. Les seves reflexions són fruit de l'experiència deocent. Amb aquestes cartes no pretenen altra cosa que participar en el debat educatiu des de la perspectiva de la quotidianitat de l'escola i fer-ho d'una manera seriosa i distesa alhora.
Frontera, Guillem . L'adéu al mestre. Barcelona : Club Editor, 2013 .
Resum : Per un cantó hi ha el taller de pintura: un vell mestre hi ensenya per sobreviure, els alumnes hi busquen tot allò que no troben al món, bellesa, protagonisme o, realment, la disciplina d'un art. A l'altre cantó hi ha el món, poblat de banquers, hotelers i arquitectes, que fan diners i no en tenen mai prou. Des que a Mallorca es va produir el fenomen Miquel Barceló, viuen obsedits per participar en aventures artístiques. Si la generació dels pares va vendre les terres i adorar el déu Turisme, els fills pretenen aconseguir els favors materials i simbòlics del déu Art. Necessiten el criteri dels experts, el prestigi dels crítics, la seducció dels marxants i la fam dels artistes. Era inevitable que el taller fos envaït pels afanys especulatius de l'exterior. Els dos únics alumnes per als quals Néstor Salvatori era un Mestre són testimonis d'una maquinació devastadora, que destapa esplendors i misèries de tota una societat.
Gardella i Quer, Maria Àngels . El mestre de dibuix. Barcelona : Edicions 62, 1998 .
Resum : Una noia anomenada Agnès i filla d'una familia rica decideix estudiar dibuix i el seu pare contracta un noi alt, guapo i jove perquè sigui el seu mestre. Passen uns fets i s'enamoren, però malauradament ella ja està promesa. Davant d'aquest dilema el noi decideix marxar, i Agnès fa tot el possible per trobar-lo
Gibran, Kahlil . La veu del mestre. Barcelona : Aquari Edicions, 1984 .
Resum : Aquesta col·lecció de paràboles, que va ésser closa poc abans de la mort de Khalil Gibran, l'abril del 1931, és en molts sentits una cristal·lització del missatge vital del poeta. És com si, a mida que la seva vida s'atançava al final, Gibran s'hagués tornat cada cop més cap a la seva infantesa i joventut, recordant no només el clima i l'atmósfera de la seva comarca natal, sinó també el seu mode originari de pensar i d'expressar-se. Les poc més de cinquanta històries que componen aquest volum són llaurades dins la substància mateixa d'Orient.
Lee, Janice Y.K. . La professora de piano. Barcelona : La Magrana, 2009 .
Resum : De vegades, el final d'una història d'amor només n'és el començament... El 1942, en Will Truesdale, un anglès acabat d'arribar d Hong Kong, s'enamora apassionadament de la Trudy Liang, una bella eurasiàtica que freqüenta els salons de la bona societat. La seva història d'amor es veu de seguida amenaçada per la invasió japonesa, que tindrà terribles conseqüències per a tots dos i per als membres de la seva fràgil comunitat, que acabaran traint-se els uns als altres en els dies més foscos de la guerra. Deu anys més tard, la Claire Pendleton arriba a Hong Kong, on és contractada com a aprofessora de piano pels Chen. Anglesa, de províncies i acabada de casar, la Claire se sent seduïda per la vida social de la colònia. Aviat coneix un individu i hi té un afer...
Mankell, Henning . El retorn del professor de ball. Barcelona : Tusquets, 2005 .
Resum : El desembre de l'any 1945, un avió britànic aterra a Bückeburg (Alemanya) i en baixa un home que porta una petita bossa de viatge negra; es dirigeix a la presó de Hamelin, on dotze criminals de guerra alemanys estan empresonats, amb una sinistra missió. Cinquanta-quatre anys després, a Suècia, Herbert Molin, un policia jubilat que porta una vida tranquil•la al poblet de Härjedalen, és assassinat d'una manera brutal: literalment, l'assassí l'ha mort a fuetades; a més, la policia descobreix unes petjades de sang molt estranyes al voltant del cadàver, com si algú hi hagués fet uns passos de ball. Un antic company de Molin, el jove Stefan Lindman, decideix viatjar a Härjedalen per tal d'esbrinar els fets tot i patir problemes greus de salut. A poc a poc descobrirà unes misterioses connexions entre la mort de Molin, els col•laboracionistes durant la segona guerra mundial i els grups neonazis del present.
Mas- Griera, Albert . La cua del mestre. Barcelona : La Campana, 2007 .
Resum : En aquest llibre cada narració és un món sorprenent: una nena capaç de viure els àngels, homes corruptes que trafiquen amb teles mosquiteres, el germà bessó de Jesús, un nen a qui donen una bomba, el soldat bo o l’extraordinària vida de Llàtzer després de ressucitar.
McCourt, Frank . El professor. Alzira : Bromera, 2006 .
Resum : «Ja vénen. I no estic a punt. Sóc un professor nou i estic aprenent la feina.» Així comença Frank McCourt aquesta esperada nova obra, inspirada en els trenta anys durant els quals va exercir la docència a Nova York. Els atípics mètodes d’ensenyament que utilitza –com ara escriure una nota de disculpa d’Adam i Eva a Déu– l’enfronten més d’una vegada amb els seus superiors, però el fan esdevenir un referent per als alumnes, la recompensa més gran per a qualsevol docent.
Mira, Joan F. . El Professor d'història. Barcelona : Proa, 2009 .
Resum : Un professor d'història contemporània decideix avançar pel seu compte la jubilació després d'un accident grotesc a la facultat. La seva darrera classe, just després de l'incident, es converteix en una extraordinària reflexió sobre el sentit o el final de la història. Els mesos següents, poc habituat als problemes i realitats del present, haurà d'abandonar el barri on viu al centre de València, estrenar un pis nou a la zona més moderna de la ciutat, ocupar-se de l'esposa malalta, assimilar la presència d'una jove acompanyant, Margareta, i intentar transformar-se ell mateix dins un entorn hostil i incomprensible. Entendre el seu propi passat i un món sobre el qual medita incessantment, només seria possible amb un pacte imaginari amb Llucifer. O a través de l'amor, que tot ho mou.
Molière, . L'escola de les dones. Barcelona : Proa, 2003 .
Resum : Aproximació literària sobre el lloc que ocupa l'amor en la vida de les persones i sobre la troca d'emocions que s'hi emboliquen en forma de desig, passió, poder, tendresa, culpa, innocència...
Mortenson, Greg . Tres tasses de te. Badalona : Ara Llibres, 2008 .
Resum : La història real de Greg Mortenson, que, superant tota mena d’adversitats, ha construït 55 escoles a les àrees més perilloses, remotes i antiamericanes del món. L’any 1993, Mortenson va sobreviure a un accident quan intentava l’ascensió del K2 i es va perdre a les muntanyes del Karakoram, a l’Himalàia. Ferit, va arribar a una vila paquistanesa, on el van acollir i curar. Com a mostra del seu agraiment, Morten son els va prometre que tornaria i els construiria una escola. D’aquesta promesa va néixer una de les campanyes humanitàries més increïbles dels nostres temps: la lluita contra l’extremisme, contra tots els extremismes, d’un home sense recursos, amb la construcció d’escoles, especialment per a noies, a la terra dels talibans.
Nemirovsky, Irène . El Mestre d'ànimes. Barcelona : La Magrana, 2009 .
Resum : Niça, 1920. Dario, un metge jove i sense diners, accepta practicar-li un avortament clandestí a una atractiva dona de Nova York a fi de salvar de la misèria Clara, la seva dona, i el seu nadó. És una solució que permet a aquest fill de comerciant vagabund i estranger, de sang grega i italiana, de sobreviure malgrat la indiferència de la clientela elegant de la ciutat. Després d'uns quants anys a Niça i de multiplicar els expedients, a Dario se li acut de sobte una idea genial que l'ajudarà a canviar el seu destí: manipulant amb una intuïció maquiavèlica les noves teories psicoanalítiques, esdevé el xarlatà de moda, convertint-se en l'estrany mestre de les ànimes embriagades pel virus de l'ascensió social...Amb El mestre d'ànimes, una novel·la inèdita publicada el 1939 en forma de fulletó a Gringoire, Irène Némirovsky esbossa el retrat d'un d'aquests «immigrants» d'entreguerres que van arribar d'Europa oriental amb l'ardent desig de triomfar.
Pennac, Daniel . Mal d'escola. Barcelona : Empúries, 2008 .
Resum : La cara i la creu de l'ensenyament. Daniel Pennac ha viscut la cara i la creu de l'ensenyament. A Mal d'escola parla de la seva experiència docent, però també del fracàs escolar, que va patir en pròpia pell quan era un alumne amb una discapacitat coneguda com a disortografia que afecta l'aprenentatge de llengües. Pennac es meravella que ell mateix, una nul·litat acadèmica, es convertís amb els anys en professor de secundària i en un novel·lista de renom internacional. En aquest text, a mig camí entre l'assaig i l'autobiografia, fa un homenatge als educadors i als nens que sempre han estat els últims de la classe. Una obra plena de reflexions pedagògiques que no deixarà a ningú indiferent.
Planas, Francesc . El professor de Coïmbra. Lleida : Pagès, 2014 .
Resum : L'any 1974, Eduardo, fill d'una rica família que havia marxat de casa i que donaven per mort, torna a Portugal amb l'exèrcit colonial que porta la democràcia al país. Exigeix al seu germà Joao, catedràtic de Coïmbra, a la mare i a les dues germanes que s'investigui l'assassinat d'una minyona del servei que havia quedat sense resoldre. Per evitar un gran escàndol, acorden contractar el detectiu privat de Porto Amaro Correia.
Serra, Antoni . El professor de literatura. Pollença : El Gall, 2008 .
Resum : Una novel·la breu, d'escriptura experimental que s'insereix dins el relat -en ocasions- d'estructura negra o, com es diu a aquesta terra nostra, de lladres i serenos? Tal vegada una forma de narrativa amb matisos irònics, i fins i tot sarcàstics, amb la finalitat de denunciar una situació real -l'ensenyament, l'estructura social, el desgavell de la relació ciutadana? És possible. Amb El professor de literatura, el lector s'enfrontarà un cop més a la ironia, es veurà obligat a una reflexió -a estones divertida, d'altres cruel, desconcertant- sobre el món i la societat de la qual n'és un comparsa més, per dir-ho d'alguna forma.
Simó, Isabel-Clara . El professor de música. Barcelona : Columna, 1998 .
Resum : Un home d'aspecte humil però amb una mirada especial arriba a un poblet com a professor de música. És Enric de Bellreguard, un personatge misteriós que amb la seva aparició trasbalsa la vida monòtona del lloc: l'art i la bellesa floreixen en persones que semblaven incapacitades per a la música o qualsevol altra activitat artística. I a poc a poc creix una llegenda a l'entorn del professor de música i una capsa que sempre porta amb ell però que no tothom és capaç de veure. ¿Es tracta d'un àngel o d'un dimoni? ¿O és una persona de carn i ossos?
Subirana, Vicki . Una mestra a Katmandú. Madrid : Aguilar, 2012 .
Resum : Vicki Subirana va començar a escriure en un diari les experiències que ara relata en aquest llibre, els primers problemes amb l’idioma, la nova cultura d’un país fins llavors deconegut per ella, la manca de recursos per fer front el seu projecte i la construcció de l’Escola Daleki. Vicki Subirana ens explica la seva biografia, amb una barreja d’amor, solidaritat i superació.
Vergés, Oriol . Per amor a l'art. Maçaners : Abadia, 2007 .
Resum : Albert Vila és un jove professor de l’Evolució de les Idees Estètiques que creu que l’art universal acaba amb l’impressionisme. Els seus nombrosos seguidors internautes s’apleguen en el Club dels Amics de l’Art Veritable. A través del correu electrònic contacta amb Helios Barat, de seixanta anys llargs, anarquista, fill d’anarquistes i seguidor dels clàssics Bakunin i Kropotkin. Helios creu que la vertadera revolució àcrata, encara per fer, ha de començar amb la destrucció de l’art figuratiu. Els seus seguidors internautes formen el Club de les Dents del Vell Tauró. Al seu enfrontament s’hi afegeix el món de les empreses capitalistes i el dels polítics en unes iròniques trifulgues que demostren la “puresa” de la creació artística...
Wolff, Tobias . La vella escola. Barcelona : La Magrana, 2005 .
Resum : La vella escola se situa a Nova Anglaterra el 1960, en una prestigiosa escola pública per a nois. El punt fort de l'escola és la literatura, d¿aquí li ve la fama.I la literatura es converteix en una autèntica obsessió per a molts dels joves que hi estudien, que es dediquen a fons a captar l'atenció dels escriptors que visiten el centre, el renom dels quals ajuda a perpetuar la tradició literària de l¿escola. Però si cada visita provoca un autèntica commoció entre els alumnes, ¿què passarà quan es confirmi que Hemingway en persona visitarà l'escola...? Per obtenir la seva benedicció, un jove escriptor faria qualsevol cosa. L'anunci posa en funcionament una intensa i estimulant competitivitat entre els estudiants, plantejant-los conceptes com la lleialtat i l'amistat.

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir
Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal

Disseny i programació web a càrrec del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona

Youtube
Face
Flickr
Insta