Guies » Temàtiques

Tornar enrera | Versió per imprimir

La salut comença a la biblioteca

Cartell

Recull de llibres dedicats a l'excursionisme en motiu de la Setmana de l'Activitat Física i la Salut.

Índex

(↑) - Esports

Andorra : les millors ascensions i excursions : 30 itineraris. Barcelona : Piolet, 2016 .
Resum : Un llibret amb el text en català, castellà, anglès i francès on es troben les explicacions de 30 itineraris pel principat d'Andorra. Aquest s'acompanya d'un mapa.
Els Aspres de l'Albera : Garriguella, Rabós d'Empordà, Vilamaniscle. Girona : Diputació de Girona, 2013 .
Resum : Amb Els aspres de l'Albera s´ha arribat al número 10 d´aquesta col·lecció, que té com a objectiu posar a l´abast del lector els trets identificadors i els recursos naturals i culturals de les terres de Girona. En aquest cas, el llibre tracta sobre el marc territorial de l´Albera, i conté quatre itineraris bàsics de descoberta per fer a peu. Els autors, bons coneixedors dels diversos àmbits característics de l´Albera, són la mestra Rosa Maria Moret, la historiadora Erika Serna, la biòloga Estela Illa i l´arquitecte Lluís Gratacós.
Els Secrets de les vies verdes : dels Pirineus a la Costa Brava, Girona : tram Girona-Sant Feliu de Guíxols . Girona : Consorci de les vies verdes de Girona, 2009 .
Resum : El tren de via estreta Girona Sant Feliu de Guixols era conegut popularment amb el nom de El Feliuet. Va funcionar entre els anys 1892 i 1969 i transportava passatgers i mercaderies, convertint-se en un punt de comunicacio vital entre els municipis mes costaners i Girona. El trenet va afavorir el desenvolupament de la industria surotapera: els boscos dalzines de les Gavarres alimentaven les fabriques de Cassa de la Selva i Llagostera, i el carrilet transportava les planxes de suro i taps fins al port de Sant Feliu, per poder-les comercialitzar.Aquest tren tambe va fer possible que els gironins sacostessin a la platja de Sant Pol, o a les aigues ferruginoses de la Font Picant. Ara disposem de gairebe 40 quilometres de vies tranquil·les que transcorren entre paisatges boscosos i agricoles, i travessen 8 poblacions
Els secrets de les Vies Verdes : tram Olot- Girona. Girona : Consorci de les vies verdes de Girona, 2009 .
Resum : El tren d´Olot unia aquesta població amb la de Girona, per apropar les terres de l´interior amb les de la costa. Allà enllaçava amb el carrilet que arribava fins a Sant Feliu de Guíxols. Aquest carrilet de muntanya, que va funcionar entre 1911 i 1969, recorria uns 55 km i comptava amb 10 estacions. A finals dels 90 es comença a planejar la creació d’un carril bici, l’actual via verda del Carrilet. Avui aquesta infrastructura de comunicació està plenament integrada entre la població de totes les edats. Habitants i visitants transiten amb calma per un territori bell, esplendorós tan pel seu enton natural com per la seva riquesa cultural.
Les Gavarres, espai natural : guia d'itineraris. Figueres : Brau, 2005 .
Resum : La guia d’itineraris de les Gavarres dóna una visió global del massís, a cavall entre les comarques del Baix Empordà i el Gironès. Comprèn una àmplia introducció i nou rutes a peu, una travessa amb bicicleta tot terreny i nou centres d’interès per arribar-hi en cotxe. Les rutes contenen una fitxa tècnica amb les característiques de cada recorregut i un mapa, que ens mostra el trajecte proposat i ens ajuda a ubicar els diferents elements. En el text trobem informació sobre el guiatge i comentaris referents al patrimoni cultural i natural. L’objectiu és donar a conèixer el ric i encara poc apreciat patrimoni d’aquest espai natural que uneix nuclis tan cabdals com Girona ciutat i la Costa Brava sud.
Ruta del Ter : seguint el curs del riu. Barcelona : Alpina , 2009 .
Resum : La Ruta del Ter és un itinerari senderista i cicloturístic senyalitzat, que ressegueix el curs del riu Ter, de 208 km de longitud, des del seu naixement als Pirineus fins a la seva desembocadura a la Mediterrània. La ruta que travessa cinc comarques de Catalunya (Ripollès, Osona, Gironès, Selva i Baix Empordà), us convida a recórrer el riu amb tots els sentits i a descobrir un territori d'una gran bellesa paisatgística i amb un ric patrimoni històric, cultural i natural.
Arraiz, Noel . Rutes amb nens Pirineu català i Andorra. Valencia : Editorial Xplora, 2016 .
Resum : A les pàgines d'aquesta guia trobaràs una cuidada selecció de rutes que et permetran descobrir alguns dels paratges més sorprenents i accessibles d'Andorra i el Pirineu i prepirineu català en companyia dels més petits de la casa. Excursions senzilles per a tota la família amb les quals descobrir els extraordinaris tresors paisatgístics i culturals d'aquestes terres: estanys, dòlmens mil·lenaris, boscos, cascades, canons, rius, ruïnes, ermites, coves, poblets, deus… i que permeten explorar la fascinant flora i fauna que habiten les seves muntanyes. Petites aventures que gràcies a multitud de recomanacions, curiositats, consells, jocs, activitats i dades útils que trobaràs en aquest complet manual, podràs convertir en una gran escola a l'aire lliure.
Barceló Casas, Alfons . GR 11 Catalunya : sender dels Pirineus.
Resum : El GR 11 és el sender que ens permet traspassar de punta a punta la serralada dels Pirineus. Aproximadament la meitat d’aquest camí transita per terres de parla catalana: Catalunya, el principat d’Andorra i la Franja de Ponent. En total, uns 400 km. Per primera vegada podem gaudir d’una guia feta en clau catalana i, per tant, comencem a caminar des de l’extrem del sender que tenim a Catalunya, al Cap de Creus, on els Pirineus emergeixen amb força de la Mediterrània i acabem l’aventura a Benás, al peu dels grans cims de més de 3.000 m. Vint-i-tres etapes que cada excursionista podrà adaptar fàcilment a les seves necessitats i gustos, allargant-les o escurçant-les. Una guia pensada per tal que sigui útil tant als qui com l’autor voldran fer el recorregut tot d’una tirada, com per aquells que en voldran seguir només algun tram concret. Es pot estimar només allò que es coneix. Aquesta guia us portarà per valls precioses, per camins frondosos, per carenes obertes al vent.
Brosel i Jordà, Alfons . Puigmal Núria Ulldeter Parc Natural de les capçaleres del Ter i el Freser. Valls : Cossetània, 2016 ; Barcelona : Alpina , 2016 .
Resum : El llibre que teniu a les mans ressenya una part important de les muntanyes que es troben situades al sector més oriental de la serralada pirinenca. Concretament, s’hi descriuen 30 itineraris de les zones del Puigmal, de la vall de Núria i de Camprodon-Ulldeter, àmbit territorial que ha estat declarat Parc Natural de les Capçaleres del Ter i el Freser el setembre de 2015. Hi trobareu excursions, ascensions i travesses, més o menys complicades, com les ascensions al Puigmal, Noufonts, Bastiments o Costabona, però també la popular travessa Núria-vall d’Eina o el recorregut integral a totes les muntanyes que conformen l’anomenada Olla de Núria. Resseguireu tres sectors limítrofs que són molt concorreguts en l’actualitat i que han estat, per a molts excursionistes, el punt de partida o l’escola d’inici del que més endavant esdevindria per a ells una autèntica vocació per les muntanyes.
Castagnet, Didier . 80 recorreguts pels parcs nacionals dels Pirineus. Valls : Cossetània, 2009 .
Resum : Els Pirineus disposen de tres parcs nacionals que constitueixen tres santuaris de la natura: el Parc Nacional dels Pirineus, en el vessant francès; el Parc Nacional d’Ordesa i Mont Perdut, a l’Aragó; i el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, en territori català. En aquesta guia, hi trobareu un total de 80 excursions a peu que us permetran gaudir tant d’uns relleus fascinants com de la fauna i la flora que acullen tots tres parcs.
Catalán, Jaume . Santuaris i ermites de la Mare de Déu a les comarques gironines. Girona : Diputació de Girona, 2007 .
Resum : Guia d'itineraris gironins relacionats amb santuaris o ermites marians de les comarques de la Selva i del Gironès. Rutes en cotxe, en BTT i a peu.
Costa i Savoia, Ernest . A peu per la primavera i l'estiu : 26 passejades i excursions pels Països Catalans. Tarragona : Arola, 2007 .
Resum : Entre els anys 1999 i 2003, des d’El matí de Catalunya Ràdio s’emeté setmanalment l’espai «Paisatges al Punt». En cadascun d’ells es parlava d’un dels incalculables canvis que a cada moment afecten el paisatge, ja sigui per l’acció de la naturalesa o de l’home. És a dir, canvis produïts per la presència de boires, per la floració de les peònies, per la sega dels cereals, per l’acoloridament tardoral dels roures, o perquè les cabres salvatges es deixen veure. Tan se val. També, en cadascun dels «Paisatges al Punt» es proposava anar a un lloc adient on conèixer els canvis que s’havien exposat. A vegades s’anava a peu, a vegades en cotxe. Al seu moment tota aquesta informació es publicà a les pàgines d’El Periódico i de l’Avui. En aquest segon volum apleguem la resta dels recorreguts, que corresponen a la primavera i l’estiu.
Crestas, Pako . Les platges de la Costa Brava : de Cadaqués al Port de la Selva. Valls : Cossetània, 2016 .
Resum : Teniu a les vostres mans el quart d’una sèrie de llibres dedicats de manera exhaustiva a mostrar-nos la totalitat de les platges i cales accessibles a peu a la Costa Brava. Hi trobareu la següent informació completa: una petita introducció, serveis, transport públic, població més propera, dimensions, qüestions d’interès… També s’hi incorpora una petita guia turística dels espais naturals i de cada població, amb els indrets imprescindibles que cal conèixer més enllà de l’atracció i l’encant de les mateixes platges. Una eina imprescindible per conèixer els racons més recòndits de la nostra costa o per localitzar les platges més famoses i freqüentades. En aquest quart volum recorrerem gran part de la façana marítima del Cap de Creus, des de Cadaqués fins a la badia principal del Port de la Selva.
Cullell Surroca, Josep Ma. . En BTT pel Gironès.
Resum : En el llibre es descriuen 18 itineraris per la comarca del Gironès. Aquesta comarca mostra una gran varietat de paisatges magnífics per organitzar excursions en bicicleta. El terreny, sense grans muntanyes, però amb desnivells notables i rius de certa importància, li ha donat una estructura especial, de petits nuclis i ermites comunicats entre si. La diversitat paisatgística que ofereix permet gaudir de boscos de ribera, zones de cultius de secà, zones de fruiters, boscos típicament mediterranis a la zona de les Gavarres, i boscos molt més obacs, com la zona del Llémena i de Rocacorba. Tot això es pot descobrir a les rutes que l’autor ens descriu en aquest llibre.
Feliu Latorre, Ponç . Cap de Creus, parc natural : guia d'itineraris. Figueres : Brau, 2007 .
Resum : Una guia per descobrir el cap de Creus, a la Costa Brava Nord, amb rutes a peu, en bicicleta, en cotxe i també navegant pel litoral. Permet descobrir geologia, fauna, flora i patrimoni històric, tant per terra com en els fons submarins.
Figuera, Manel . 50 ascensions fàcils pel Pirineu català. Valls : Cossetània, 2014 .
Resum : La descoberta d’un territori pot començar de moltes maneres. Els Pirineus, malgrat el protagonisme de les seves muntanyes, tampoc no són una excepció. Aquest llibre fa una proposta tranquil·la per descobrir-los: una selecció de cinquanta ascensions fàcils pel Pirineu català, o sigui, el sector que va de la costa mediterrània fins al massís de Posets, entre les valls de Benasc i de Chistau, a la Franja de Ponent. Fugint de les proposicions temàtiques i de les sensacions adrenalíniques que proporcionen els avui anomenats esports d’aventura, el llibre suggereix una alternativa plàcida: el plaer de realitzar ascensions sense difi cultats tècniques, sense escalades ni passos exposats.
Font i Valentí, Gemma . A peu pel Montseny oriental : 14 itineraris a peu per senders dins el parc natural. Girona : Diputació de Girona, 2013 .
Resum : 14 itineraris a peu per senders dins el Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny. Inclou una guia de serveis dels municipis del Montseny oriental.
Lara, Sergi . La Costa Brava a peu : 20 itineraris. Valls : Cossetània, 2007 .
Resum : La Costa Brava és un dels destins turístics més importants del món, però paradoxalment, també és un dels territoris que concentra un patrimoni humà i paisatgístic a primera línia mundial. Aquesta realitat, la que té a veure amb la natura, els assentaments històrics, i en definitiva, amb el paisatge en tota la seva dimensió, esdevé un valor afegit que ara per ara segueix mantenint-se en un segon pla respecte els grans centres turístics d’acollida. Transitar a peu pels itineraris proposats en aquesta guia ens permetrà adonar-nos del pes geoestratègic d’un territori incomparable.
Lara, Sergi . Pirineu de Girona Costa Brava : 51 rutes a peu, en bicicleta i en caiac. Sant Lluís : Triangle Postals, 2016 .
Resum : Les terres de Girona han estat cruïlla de camins al llarg de la història. Per conèixer el Pirineu de Girona i la Costa Brava, ningú millor que el Sergi Lara (geògraf, escriptor, fotògraf i guia de muntanya professional) que ha seleccionat 51 de les més emblemàtiques rutes per fer a peu, amb bicicleta i amb caiac de mar, amb l'objectiu justament de posar en valor una de les millors destinacions del món per a la pràctica del turisme actiu i de natura.
Llusà Roca, Josep . Catalunya : 20 refugis 32 excursions.
Resum : “Catalunya. 20 refugis. 32 excursions”, és el títol de la guia excursionista que ha escrit la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) i que es podrà trobar a bona part de les llibreries de Catalunya. Coeditada per la Federació i l’Editorial Alpina la guia, il·lustrada amb una acurada selecció de fotografies, inclou una fitxa detallada dels 20 refugis que formen part de la xarxa de refugis de la FEEC i 32 propostes excursionistes pensades per a tots els públics -des de senzilles excursions per a fer en família fins a ascensions a alguns dels principals cims del país- per a fer des de cadascun dels equipaments.
Longàs Mayayo, Jordi . Pirineu : 50 excursions als llacs més emblemàtics. Valls : Cossetània, 2011 .
Resum : Amb les 50 excursions proposades en aquest llibre es poden visitar més de 100 llacs, els més bells de la nostra serralada reina, distribuïts d’est a oest. Mitjançant rutes en general fàcils, gairebé sempre per senders ben traçats, es visiten les principals zones lacustres, els llacs més emblemàtics i també alguns dels més recòndits. En tractar-se d’una proposta bastant sistemàtica, la realització de totes les rutes suposarà completar una suggeridora exploració de totes les valls i els massissos principals dels Pirineus.
Mayolas, Pep . Vies ferrades : recorreguts i passos equipats. Barcelona : Alpina , 2010 .
Resum : Aquesta guia, desglossada en dos volums, presenta l’estat actual dels itineraris equipats a Catalunya. Es tracta de la guia més completa publicada fins ara dins d’aquest àmbit. No només es presenten molts itineraris clàssics, sinó que més d’un terç són inèdits. Es dóna resposta a la situació de la majoria d’itineraris catalans, fins d’aquells que fa temps que han desaparegut. Tots els itineraris estan ordenats segons siguin vies ferrades, recorreguts equipats o simples passos equipats amb diferents fitxes de colors, valorant la dificultat, i seguint l’escala de la UIAA, amb un criteri homogeneïtzador. S’afegeixen els criteris d’exposició i vertiginositat. S’informa detalladament dels temps, desnivells, horaris, material necessari, equipaments, accessos i descensos, dificultat, restriccions ambientals i si els itineraris estan a l’abast dels més petits. La guia ve acompanyada d’uns mapes molt precisos amb l’itinerari descrit i traçat.
Piñero, Jordi . Viatge al cor de Catalunya : 20 indrets geològics i històrics al Geoparc de la Catalunya Central. Valls : Cossetània, 2016 .
Resum : La guia que teniu a les mans és un viatge al centre de Catalunya, al cor dels seus esdeveniments històrics i al cor de la terra, de les seves entranyes geològiques i geogràfiques. Concretament, resseguirem el Bages, el Moianès i el poble de Collbató, els que conformen, per les seves singularitats, el primer territori català que forma part de la Xarxa Mundial de Geoparcs de la Unesco. En aquest llibre descobrirem les arrels profundes de la petjada humana, des dels neandertals fins a l’establiment de les colònies tèxtils i des de l’època de la frontera entre musulmans i cristians fins a la resistència antifranquista. I alhora coneixerem els llocs més espectaculars: coves, falles, meandres, roques singulars, muntanyes de conglomerat o de sal, paisatges de secà i de regadiu, que van ser configurats al llarg de milions d’anys. Petjades humanes de temps curt i petjades geològiques de temps llarg. La guia conté, també, informacions pràctiques per visitar els principals indrets.
Roma Casanovas, Francesc . Excursions a peu per Montserrat. Valls : Cossetània, 2016 .
Resum : En aquesta guia trobareu un recull de 15 itineraris que us permetran conèixer un dels massissos més emblemàtics del nostre país, el de Montserrat. Són rutes que us acostaran als llocs més significatius d’aquest massís, com són Sant Jeroni, les Agulles o els Frares Encantats, però també a altres de menys coneguts, com el Montgròs, la Vinya Nova i el Clot de la Mònica. En el llibre trobareu, també, informació sobre la durada, el desnivell i la topografia de cada itinerari, així com mapes i fotografies a tot color. També hi ha una introducció que ajuda a fer una primera aproximació al medi que es vol trepitjar. Guia de butxaca en color i per a tots els públics
Ruhí i Vidal, Albert . Guia d’itineraris per l’entorn de Girona . Figueres : Brau, 2009 .
Resum : La Guia d’Itineraris per l’entorn de Girona us presenta una visió amena i engrescadora de la Natura i el paisatge gironí, amb rutes a peu, en bici o amb cotxe. Comprèn nou itineraris que us mostraran alguns dels racons més ben guardats, ja siguin al llarg de les ribes del Ter entre Bescanó, Salt i Celrà, als contraforts de les Gavarres, als paisatges agro-forestals de Domeny, Canet i Sant Gregori, als boscos de Palau o, al límit sud de la plana selvantana, sense oblidar els parcs i zones verdes més urbanes. Les rutes contenen una fitxa tècnica de cada recorregut, mapes, elements d’especial interès que anirem trobant i les principals espècies que descobrirem al llarg dels itineraris proposats.
Vastenavond, Barbara . Excursions amb nens per la Catalunya Central des d’una àrea de pícnic. Valls : Cossetània, 2014 .
Resum : "Excursions amb nens per la Catalunya Central des d’una àrea de pícnic" és una guia fàcil i entenedora, que recull 12 itineraris pel Bages, el Solsonès i el Berguedà per fer a peu i en BTT, assequible per a totes les condicions físiques i edats, especialment indicada per fer en família. Totes les rutes proposades tenen com a nexe una àrea de pícnic, origen i destí des d’on emprendre l’aventura o refer forces després d’una jornada d’acció, amb una acurada descripció dels seus equipaments i serveis, la manera d’accedir-hi o els telèfons de contacte.
Vastenavond, Barbara . Excursions amb nens per la Costa Brava i les comarques d'interior de Girona des d'una àrea de pícnic. Valls : Cossetània, 2015 .
Resum : Una guia fàcil i entenedora, que recull 12 itineraris per l’Alt Empordà, la Garrotxa, el Pla de l’Estany, la Selva, el Baix Empordà i el Gironès per fer a peu i en BTT, assequible per a totes les condicions físiques i edats, especialment indicada per fer en família. Amb aquest llibre podreu seguir les passes d’antics contrabandistes per cales amagades, enfilar-vos als merlets d’un castell medieval per contemplar el mar on navegaven vaixells pirates, endinsar-vos a l’interior d’un volcà adormit, anar a la recerca de palaus de fades en un bosc encantat o escoltar el cant de les granotes mentre pedaleu enmig d’aiguamolls plens d’aus. Totes les rutes proposades tenen com a nexe una àrea de pícnic, origen i destí des d’on emprendre l’aventura o refer forces després d’una jornada d’acció, amb una acurada descripció dels seus equipaments i serveis, la manera d’accedir-hi o els telèfons de contacte. La que teniu a les mans és la quarta d'aquesta sèrie.
Vastenavond, Barbara . Excursions amb nens per l’Alt Ter des d’una àrea de picnic. Valls : Cossetània, 2016 .
Resum : Excursions amb nens per l’Alt Ter des d’una àrea de pícnic és una guia fàcil i entenedora, que recull 12 itineraris per Osona i el Ripollès per fer a peu i en BTT, assequible per a totes les condicions físiques i edats, especialment indicada per fer en família. Amb aquest llibre podreu pedalar fins al gorg embruixat de Malatosca seguint l’antiga ruta del ferro i el carbó, anar a la recerca dels follets al bosc encantat del Sitjar, seguir els passos dels romans a la Via Annia, grimpar fins a l’ermita de Sant Antoni per gaudir de les panoràmiques sobre la vall de Camprodon, rastrejar els animalons als prats que porten cap al Puigmal o seure a la cadira des d’on el general carlí Josep Galceran observava les seves tropes (i les de l’enemic) a la vall de Merlès.
Vicens Llauradó, Albert . 100 arbres monumentals de Catalunya. Sant Vicenç de Castellet : Farell, 2005 .
Resum : El llibre consta de 16 itineraris al voltant dels arbres més emblemàtics de la geografia catalana, més unes visites a 15 arbres per als qui volen anar en cotxe o caminar poc. I al final un quadre amb les mides d'alguns dels arbres. Cada itinerari va acompanyat d?una fitxa tècnica, un plànol, una descripció detallada del recorregut, uns apartats del què es pot veure tot fent la ruta i unes curiositats sobre els arbres que es veuen en la ruta. Els protagonistes d'aquestes pàgines són els arbres. Alzines i roures, faigs i avets, oliveres i pins: arbres de tota mena, d'espècies foranes o bé autòctones, aïllats enmig de la plaça d?un poble o ocults dins un bosc espès. Tots comparteixen, però, un denominador comú: són arbres molt vells, amb segles o fins i tot mil·lenis d'història al damunt.
Vicens Llauradó, Albert . Excursions als naixements dels rius de Catalunya. Valls : Cossetània, 2013 .
Resum : Aquest llibre pretén ser una invitació al coneixement dels naixements i les capçaleres dels rius de Catalunya. A través d’un recull de caminades, aptes per a tothom un xic avesat a moure’s per la muntanya, el llibre us proposa apropar-vos a les conegudes surgències del Ter, del Cardener, del Llobregat… però també a les remotes fonts del Segre o a les desconegudes deus de la riera de Merlès, del Llémena o del Glorieta, cursos modestos però captivadors. No es tracta d’un llibre de barranquisme, sinó d’una selecció d’excursions que discorren, en la major part dels casos, per senders que recorren les capçaleres de les conques hidrogràfiques del nostre país. Un viatge a alguns dels espais més íntims de Catalunya.

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir
Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal

Disseny i programació web a càrrec del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona

Youtube
Face
Flickr
Insta