Notícies

15 anys restaurant mobles

05 de juny de 2014 - 15:51 | Salt - Biblioteca Iu Bohigas

Exposició de mobles restaurats pels alumnes de l'EMBA de Salt

Actualment, a la nostra societat, existeix una creixent preocupació pel nostre entorn natural i cultural. Una societat excessivament tecnificada i basada en el gust per allò efímer, per utilitzar i llençar, com la nostra, oblida amb massa freqüència les conseqüències de la destrucció de tot allò únic i irrepetible, de tot aquell patrimoni que el passat ha deixat a la humanitat, El moble antic constitueix un capítol important de la història de l'art. En les peces que ens han estat llegades hi queden reflectides les tècniques, els materials i també el gust dominants a cada època de la nostra història, essent doncs una font important per l'estudi de les arts. Alhora posseeix, entre altres característiques i a diferència d'altres objectes artístics, dos elements fonamentals que el defineixen: la funcionalitat i l'estètica.

El moble antic té un component estètic molt peculiar que al llarg de la seva trajectòria històrica ha anat evolucionant de forma paral·lela a la resta de les disciplines artístiques, però tanmateix, posseeix alhora la seva pròpia divisió d'estils. Aquest element però, no tindria el mateix efecte sense la complementarietat de la funcionalitat. I és que un moble, ha de complir un encàrrec bàsic: ha de ser útil, ha de respondre a les necessitats i als usos pels quals ha estat pensat. Moltes vegades aquesta dicotomia entre funcionalitat i estètica no ha estat ben despatxada del tot. Però quan es dóna el cas d'una peça que cohesiona els dos components, que suma a una funcionalitat ben resolta i adaptada a les necessitats pràctiques d el'objecte, una estètica que conjuga uns valors delicats i una fina concepció i visió de la bellesa, llavors aquell objecte, aquell moble, depassa el llindar merament funcional per entre de ple en el terreny de l'art.

A Salt, des de l'Escola de Belles Arts, s'està realitzant un curs de restauració de moble i objecte antic des del 1999. Són 15 anys de treball amb la finalitat de divulgar aquests coneixements, de sensibilitzar i apropar als alumnes al món de les arts decoratives, i també de conscienciar de la importància d'una bona conservació amb l'objectiu de conèixer les peces i els processos de conservació i restauració.

 

Miracles Boada

Interiorista i restauradora de moble antic

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir

« Pàgina anterior

Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal

Disseny i programació web a càrrec del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona

Youtube
Face
Flickr
Insta