Guies » Novetats

Tornar enrera | Versió per imprimir

Novetats Sant Jordi 2013 Biblioteca Joan Vinyoli

Recull de les novetats que han arribat a la Biblioteca per Sant Jordi

Índex

(↑) - Biografia

Carulla, Montserrat - El record és un pont al passat. Badalona : Ara Llibres, 2013 . 184 pàgines
Resum : Montserrat Carulla ens regala unes memòries properes, tendres i també apassionants. Els records d’infantesa, durant la Guerra Civil i la postguerra, són el preludi dels primers passos en el món del teatre. L’actriu ens apropa a la realitat d’aquest món extraordinari i a la d’aquells que hi va conèixer, alguns, figures emblemàtiques de la cultura com Josep Maria de Segarra o el poeta Pere Quart. Perquè aquests records no són només les memòries d’una actriu que mira enrere, són història viva d’un país. Montserrat Carulla és una actriu que, durant dècades, ha emocionat milers d’espectadors damunt de l’escenari i en pantalla. Ara, la dona, i també la nena que encara vol ser, també commourà els seus lectors.
Llach, Lluís - Estimat Miquel. Barcelona : Empúries, 2013 . 352 pàgines
Resum : Durant vint anys, des del 1982 i fins a la mort del poeta, Lluís Llach i Miquel Martí i Pol van col·laborar estretament. El resultat de la seva col·laboració és ben conegut, un seguit de cançons i quatre composicions llargues: Ara mateix, Un pont de mar blava, Món Porrera i Germanies. El que no és gens conegut és el rerefons personal d'aquest treball conjunt: la profunda amistat que unia el poeta i el cantant i la manera com, a còpia de faxos, salvaven la distància i tiraven endavant la feina conjunta. Amb aquest llibre emotiu i revelador, Lluís Llach treu a la llum els detalls d'una de les col·laboracions artístiques més significades en la cultura catalana recent i ret un sentidíssim homenatge a la memòria de Miquel Martí i Pol en el desè aniversari de la seva mort.
Comentari : Lluís Llach (Girona, 1948) va tancar el 2007 quaranta anys d'una carrera artística que el va dur a actuar arreu del món i a assolir èxits discogràfics sense precedents en la cançó catalana. Va debutar com a novel·lista amb l'esplèndida "Memòria d'uns ulls pintats". "Estimat Miquel" és el seu segon llibre ( acompanyat de 2 CD)

(↑) - Filosofia

Camps,Victòria - Breve historia de la ética. Barcelona : RBA, 2013 . 432 pàgines
Resum : ¿Qué es la ética? La palabra está en boca de todos pero no es fácil decir a qué nos referimos cuando la usamos. La autora de esta "Breve historia de la ética" piensa que la mejor forma de entender qué es la ética es recorrer el pensamiento filosófico occidental que ha tratado de explicarla y teorizar sobre ella. A quienes se interesen en conocer la génesis del pensamiento ético, esta historia concisa les ayudará a comprender sin excesivas dificultades cómo y por qué hemos llegado a aceptar las convicciones morales que tenemos, y entenderán que haya grandes cuestiones que no han dejado de plantearse a lo largo de la historia.
Comentari : Victoria Camps és catedràtica emèrita de Filosofia moral i política a la Universidat Autònoma de Barcelona.
Evans, Jules - Filosofía para la vida. Y otras situaciones peligrosas. Barcelona : Grijalbo, 2013 . 432 pàgines
Resum : Una guía filosófica dinámica para vivir bien el día a día y ser feliz."Filosofía para la vida" nos invita a asistir a una escuela ideal con un revolucionario profesorado formado por doce grandes filósofos de todos los tiempos. Cada lección nos muestra una técnica que, además de ser muy práctica, viene acompañada de extraordinarias historias de gente corriente que las aplican en su día a día -desde marines hasta magos, astronautas, anarquistas, psicólogos, soldados... Cuando la filosofía le ayudó a superar varias depresiones, Jules Evans quedó fascinado al comprobar que algunas ideas de hace hasta 2.000 años todavía nos pueden ser muy útiles hoy. De forma divertida e inspiradora, el autor nos enseña cómo utilizar la filosofía en la calle, en el trabajo, en el campo de batalla, en el amor y en otras situaciones peligrosas... para ser más felices, más sabios y más fuertes.
Comentari : Jules Evans és investigador en el Centre de la Història de les Emocions de la Universitat Queen Mary on investiga la relació entre la filosofia clàssica, la psicologia moderna i les polítiques del benestar.

(↑) - Ciències socials

George, Susan - El Informe Lugano II. Barcelona : Deusto, 2013 . 264 pàgines
Resum : Ha pasado una década desde que la élite capitalista encargara a un grupo de sabios el primer Informe Lugano, texto que debía servir a quienes dirigen el sistema económico para seguir liderando el mundo según sus intereses. Aquella iniciativa, que calibró el futuro del planeta ante los retos medioambientales y de desigualdad social, ya anunció una inminente quiebra financiera de complejas consecuencias.Ya en plena crisis, la misma élite financiera vuelve a recurrir al grupo de sabios para buscar otra orientación clave: ¿cómo puede mantenerse a salvo el capitalismo tras haber generado un desequilibrio financiero a nivel global?, ¿cómo superar la crisis sin que se debilite el dominio de las élites que la provocaron? Las respuestas se encuentran en El Informe Lugano II, y que sirve de hoja de ruta al capitalismo para seguir controlando el mundo pese a los escollos de la crisis.
Comentari : Susan George és investigadora, escriptora, conferenciant i presidenta d'honor de ATTAC França. En aquest llibre els fets que descriu són reals, procedents de fonts verídiques i ben informades mentre que l'escenari on es desenvolupen és una recreació inventada per l'autora.
Pigem, Jordi - La nova realitat. . Barcelona : kairós, 2013 . 232 pàgines
Resum : Les crisis del món actual reflecteixen una transformació profunda de la consciència i de la realitat. S’està esfondrant un món obsolet que anteposa el diner a les persones i les abstraccions a la vida. No obstant això, també està naixent, ocultament, una nova realitat. En els últims cent anys la física quàntica i altres àrees del saber ens han estat mostrant que el món no és com pensàvem. No està fet d’objectes sinó de relacions. S’entén millor amb el llenguatge de la imaginació, de la creativitat i del cor que no pas amb el de les lleis, de les fórmules i dels conceptes. Avui dia vivim a cavall de dos mons, de dues realitats. L’autor analitza les contradiccions de l’economia contemporània com un cas clínic de tot el que no funciona en el vell paradigma, en la vella realitat, i ens condueix a la nova realitat fascinadora que ara mateix ens revela la física i la neurociència.
Comentari : Jordi Pigem és un pioner en l’àmbit internacional pel que fa a l’estudi i la divulgació del nou paradigma. Doctor en Filosofia, fins al 2003 fou professor del Master in Holistic Science del Schumacher College (Anglaterra).

(↑) - Psicologia

Serrano, Sebastià - De l'amor , la mentida i la persuasió. Barcelona : Destino, 2013 . 304 pàgines
Resum : En cap altra cosa no ha invertit tant la naturalesa humana com en comunicació. Des del moment en què la diferenciació sexual va obligar els homínids a relacionar-se entre ells per tal de perpetuar l'espècie, la biologia humana ha evolucionat a marxes forçades per fer aquesta relació més productiva, més plena i més eficient. Com a resultat, les innovacions més exitoses al llarg de l'evolució sempre han anat associades a grans avantatges comunicatius. El producte més espectacular de les nostres ànsies comunicatives és, sens dubte, el llenguatge que és molt més que un mitjà de transport d'informació quotidiana: quan adquirim la capacitat de la parla i d'entendre allò parlat, conformem la nostra cognició i heretem els coneixements atresorats durant generacions, aquells que ens van ajudar a adaptar-nos al medi i perpetuar-nos com a espècie. Aquells que ens van permetre, bàsicament, sobreviure.
Comentari : Sebastià Serrano és doctor en Lingüística per la Universitat de Barcelona i catedràtic de Lingüística General a la Facultat de Filologia d'aquest mateix centre.

(↑) - Literatura

Homer - Odissea . Barcelona : Proa, 2011 . 480 pàgines
Resum : Homer, l'autor de la Ilíada i de l'Odissea, és el pare de la literatura occidental: el principal llegat literari de l'antiga Grècia. Els 12.000 versos de l'Odissea, repartits en 24 cants, narren les aventures d'Ulisses durant l'accidentat i llarguíssim retorn des de Troia fins a Ítaca, l'illa on viuen la dona i el fill, esperant-lo, a més d'un bon nombre d'aspirants a rellevar-lo en el tron i en el llit nupcial. Episodis tan cèlebres com la seducció de les sirenes, la lluita amb el gegant Polifem, la visita al món dels morts, la venjança dels pretendents o el retrobament amb Penèlope fan que l'Odissea sigui considerada, amb tota la raó, la mare de les novel·les d'aventures. Una obra mestra de tots els temps, perfectament travada, plena de bellesa i amena en extrem
Comentari : Joan F. Mira (València, 1939) és autor d'una obra narrativa i assagística de gran importància, antropòleg i professor de grec i cultura clàssica. Ha excel·lit en la traducció de la Divina Comèdia, de Dante Alighieri, i dels Evangelis. La seva versió en hexàmetres de l'Odissea trasllada d'una manera clara i fidel tota la grandesa, l'emoció i la vivacitat narrativa de l'original grec.

(↑) - Geografia i viatges

Catalán, Jaume - Santuaris i Ermites de la Mare de Déu a les comarques gironines. Girona : Pal Verd, 2012 . 187 pàgines +1 DVD
Resum : El llibre, editat per la Diputació de Girona en col·laboració amb els consells comarcals del Gironès i la Selva, és una guia de 40 rutes que es poden fer en BTT, a peu o en cotxe a través de les ermites i els santuaris de la Mare de Déu que hi ha en aquestes dues comarques.Cada ruta va acompanyada d’informació complementària de caràcter cultural, històric i gastronòmic. Aquest volum, a més, incorpora una novetat: l’ús del sistema de telecomunicació GPS, que li dóna efectivitat i actualitat.
Comentari : Aquest és el tercer llibre que es publica d’aquesta col·lecció comarcal d’itineraris marians. El primer, publicat l’any 2007, representava les vuit comarques, i el segon, centrat en les comarques de l’Alt Empordà i el Baix Empordà, va veure la llum el setembre del 2009. Es preveu que en els propers anys es publiquin els dos volums que falten per completar la col·lecció. L’objectiu del llibre és mostrar el patrimoni cultural i popular de les comarques gironines, donar a conèixer els seus camins i pobles, i oferir una guia original i pràctica als aficionats a l’esport i a l’excursionisme.
Martín, Ibon - Catalunya. Les millors rutes per a descobrir el nostre país. Madrid : Travel Bug, 2013 . 175 pàgines
Resum : L'autor ens convida a descobrir els paratges més fascinadors de Catalunya gràcies a una acurada selecció de 40 rutes inoblidables. Muntanyes inexpugnables, cales secretes, boscos impenetrables, fars solitaris, llacs d'aparença alpina i ermites penjades de l'abisme són només alguns dels privilegiats escenaris que ens regala el nostre país petit. Per a gaudir d'aquests racons, aquesta guia proposa una apassionant ruta a peu per cada un d'ells. Es tracta d'excursions senzilles, ideals per a realitzar en familia o entre amics.

(↑) - Història

Vila, Eloi ( ed.) - Cartes des del front. Badalona : Ara Llibres, 2012 . 228 pàgines
Resum : A través de vint-i-cinc cartes i diaris de la Guerra Civil, Eloi Vila ens mostra com van viure la guerra al front els catalans, i quines històries s'amaguen al darrere de cada carta. Un recull emotiu i impactant del dia a dia a la guerra, recreat impecablement per Eloi Vila i fet possible gràcies a la participació de centenars de persones que han aportat cartes i documents per al projecte. Històries d'amor, d'enyor, d'ideals, de com-panyerisme, de sofriment i d'il·lusió... històries humanes, però universals, que prenen vida a través de les pàgines d'un llibre únic i imprescindible.

(↑) - Esports

Bosch, Albert - Vivir para sentirse vivo: 2.304.400 pasos hasta el fin del mundo. Barcelona : Ediciones B, 2013 . 208 pàgines
Resum : Después de una larga trayectoria de aventuras, el 4 de enero de 2012 Albert Bosch culminó la travesía integral de la Antártida, desde el mar hasta el Polo Sur geográfico. Sesenta y siete días de expedición sin recibir ningún suministro exterior, de los cuales cuatro estuvo avanzando con su compañero, quince bloqueado en una tienda por una gran tormenta, y cuarenta y ocho totalmente solo tirando de un trineo de 134 kilos de peso hasta alcanzar su objetivo. En total, 2.304.400 pasos hasta el fin del mundo.
Comentari : A partir de la narració d'aquesta experiència, Albert Bosch ens aporta una apassionant reflexió sobre el propi lideratge en els nostres projectes vitals i la nostra possibilitat de dur a terme accions extraordinàries.

(↑) - Educació

Thió de Pol, Carme - M'agrada la família que m'ha tocat. . Vic : Eumo Editorial, 2013 . 232 pàgines
Resum : Tots els pares i mares voldríem construir famílies en un entorn de benestar, alegria i bon humor, amabilitat i confiança, calma i comunicació. Hem d'acceptar que cada fill, cada filla, són únics i diferents i que també ho són la manera d'estimar-los i la relació que hi establim. Aquest és un bon punt de partida perquè sapiguem trobar recursos i estratègies que ajudin a estrènyer vincles dins la família i ens situïn en bona posició per ser millors pares.
Comentari : Fruit del treball realitzat durant trenta anys, Carme Thió presenta els temes més tractats en grups de reflexió amb pares i mares. Capítol a capítol exposa les dificultats i els conflictes més comuns en el procés d'aprenentatge i maduració dels fills —la gelosia, la inseguretat, les pors...— i proposa maneres d'expressar-se i d'actuar que ajuden a millorar les relacions i a augmentar la capacitat d'anàlisi i intervenció dels pares. La voluntat de Carme Thió de Pol, doncs, és contribuir a aconseguir unes relacions familiars positives.

(↑) - Art

Falgàs, Jordi (ed.) - Casa Masó. Vida i arquitectura noucentista. Sant Lluís : Triangle Postals, 2012 . 192 pàgines
Resum : La Casa Masó és la casa natal de Rafael Masó (1880-1935), una de les obres més importants de la seva arquitectura i l'única que està oberta al públic de les icòniques cases del riu de Girona. La casa s'ha conservat amb el mobiliari i la decoració de l'època noucentista, i també ofereix unes vistes inèdites de la ciutat. A més d'un recorregut per l'interior de la casa, el llibre inclou articles sobre la història dels Masó i de les intervencions de l'arquitecte a la seva casa.
Comentari : L'autoria corre a càrrec de Jordi Puig Castellano, Jordi Falgàs Casanovas, Rosa M.Gil Tort i Narcís-Jordi Aragó Masó.

(↑) - Matemàtiques

Stewart, Ian - 17 ecuaciones que cambiaron el mundo. Madrid : Crítica, 2013 . 432 pàgines
Resum : “Las ecuaciones... son el alma de las matemáticas, la ciencia y la tecnología. Sin ellas, nuestro mundo no existiría en su forma actual: escondidas para muchos, han constituido una fuerza motriz en la civilización humana durante miles de años, abriendo nuevas perspectivas en campos tan variados como las comunicaciones, la tecnología espacial o la física nuclear. Que así es, es algo que se encarga de demostrar, con su maestría habitual, el distinguido matemático y reputado divulgador Ian Stewart. Para ello ha seleccionado 17 ecuaciones, pertenecientes a dos grupos diferentes. Uno es el de las ecuaciones que revelan regularidades matemáticas, mientras que el otro es el de las ecuaciones que expresan leyes de la naturaleza.
Comentari : Ian Stewart estudià matemàtiques a la Universitat de Cambridge i es doctorà a la Universitat de Warwick on avui hi exerceix docència com a catedràtic. Autor de dos centenars d'articles professionals científics és també autor d'un bon nombre d'articles exitosos de divulgació matemàtica.

(↑) - Ciències naturals

Bueno, Mariano - El huerto familiar ecológico. Barcelona : RBA, 1999 . 400 pàgines
Resum : El primer libro de cultivo ecológico escrito por un autor nacional, conocedor de la climatología y la agricultura de España. Con consejos y explicaciones ilustradas paso a paso sobre técnicas, semillas, etc. Una obra indicada tanto para aquellos que quieran iniciarse en el cultivo como para los agricultores que desean cambiar a la agricultura ecológica.
Comentari : Mariano Bueno és un dels principals experts en agricultura natural a Espanya.
Seymour, John - Guía práctica ilustrada para la vida en el campo y el horticultor autosuficiente. Barcelona : Blume, 1999 . 512 pàgines
Resum : Los dos volúmenes (La vida en el campo y El horticultor autosuficiente) se unen para formar la obra más completa sobre la autosuficiencia en el campo. Guía práctica ilustrada que explica cómo realizar desde las tareas más sencillas hasta las más difíciles referentes al autoabastecimiento y sus objetivos. Con instrucciones para explotar un huerto de forma racional, cómo organizar la producción, mejorar la calidad del suelo y producir cosechas más abundantes.
Comentari : El llibre de l'autor "L'horticultor autosuficient" és considerat per a molts com el manual imprescindible per a tot horticultor. John Seymour és un convençut de l'autosuficiència com a mitjà d'aconseguir un nivell de vida més alt.

(↑) - Medicina i salut

Eagleman, David - Incógnito. Las vidas secretas del cerebro. Madrid : Anagrama, 2013 . 352 pàgines
Resum : Si la mente consciente –la parte que consideramos nuestro «yo»– no es más que la punta del iceberg, ¿qué es lo que hace, entretanto, el resto? En su nuevo libro, brillante y provocativo, David Eagleman, un reconocido científico que trabaja en el campo de las neurociencias, navega por las profundidades del cerebro subconsciente para iluminar misterios soprendentes: ¿por qué nuestro pie avanza hacia el pedal del freno antes de que percibamos un peligro inminente? ¿Por qué nos damos cuenta de que alguien ha dicho nuestro nombre en una conversación que no estábamos escuchando? ¿Qué tienen en común Ulises y la contracción del crédito? ¿Por qué es tan difícil guardar un secreto? ¿Y cómo es posible enfurecerse con uno mismo? ¿Con quién está uno enfurecido en realidad?
Comentari : Tractant temes i fets tan diversos como els danys cerebrals, l'observació d' avions, les drogues, la bellesa, la infidelitat, la sinestèsia, el dret penal, la intel·ligència artificial i els miratges, "Incógnito" ens condueix per una fascinant exploració de la ment, de les seves contradiccions i d'allò que s'amaga sota la seva superficie.
Miranda, Ana (coord.) - Manual práctico de TDAH. Madrid : Síntesis, 2011 . 204 pàgines
Resum : Este libro ofrece una visión práctica y actualizada del Trastorno por Déficit de Atención con Hiperactividad. Para ello se estructura en tres núcleos de contenidos. En primer lugar se presentan los conocimientos más importantes referidos a la descripción clínica, prevalencia, etiología, la abundante comorbilidad presente en el trastorno y las variaciones en sus manifestaciones a lo largo del curso evolutivo. En segundo lugar se describen los procedimientos de evaluación, tanto de corte conductual como neuropsicológicos; finalmente, se analizan las técnicas y programas psicosociales de tratamiento que han obtenido mayor respaldo empírico para intervenir en este complejo trastorno. Además, se presta una especial atención a los problemas del lenguaje, socio-emocionales y de rendimiento académico debido a su elevada presencia en niños y jóvenes con TDAH.
Comentari : Ana Miranda Casas és catedràtica de Psicologia Evolutiva i de l'Educació a la Universitat de València.
Vincent Jean-Didier i Lledo, Pierre-Marie - Un cerebro a medida. Madrid : Anagrama, 2013 . 280 pàgines
Resum : Nuestro cerebro no es un órgano que permanezca inalterable en cuanto alcanzamos la edad adulta. Evoluciona a lo largo de nuestra vida, en función tanto de nuestra historia como de nuestra vida. Y esta plasticidad abre perspectivas para quienes sufren trastornos provocados por algún traumatismo o una enfermedad degenerativa. ¿Podemos considerar la posibilidad de recobrar el habla tras un accidente cerebrovascular? ¿Nos encaminamos hacia una medicina regeneradora? Junto a ese cerebro reparado, ¿no hay también un cerebro aumentado, o bien dopado, que se perfila gracias a programas de adiestramiento cognitivo, a los psicoestimulantes, a las moléculas «inteligentes» y a otros implantes? Memoria fortalecida, visión nocturna perfecta, control a distancia de robots: ¿qué nos preparan las nuevas neurociencias? ¿Y si la inmortalidad no fuera simplemente un sueño?

(↑) - Entrevistes

Tort, Eulàlia - Converses amb Teresa Forcades. Barcelona : Dau, 2013 . 214 pàgines
Resum : El lector s'’endinsarà en les principals fites de la seva biografia de la mà de la periodista Eulàlia Tort i podrà conèixer més a fons qui és i què pensa sobre una gran diversitat de temes: de la vivència religiosa a la indústria farmacèutica, de la necessària renovació de l'’església a l’excés de medicació a les nostres vides. També hi trobareu la seva visió sobre el paper de les dones o una crítica del model de societat que estem construint. Teresa Forcades ens convida a canviar el nostre món amb valentia i llibertat en les seves dimensions espiritual i afectiva, però també en la material, i a fer-ho ara i aquí.

(↑) - Música

Puig, Albert - El cançoner de tothom. Barcelona : LLibres d'Ombrosa, 2013 . 528 pàgines
Resum : "Al mar!"; "Arri, arri, Tatanet"; "Boig per tu"; "Bon dia"; "Cargol treu banya"; "El cant dels ocells"; "El gegant del pi"; "El meu avi"; "Els segadors"; "Fum, fum, fum"; "Jo vinc d’un silenci"; "L’Empordà"... El Cançoner de tothom aplega les 150 cançons més properes i conegudes pels catalans, ja siguin tradicionals o d’autor. Cançons que s’han convertit en petits himnes, lletres que han marcat generacions, tornades que ens han alegrat la infantesa, que cantem per Nadal, a la vora del foc i a la dutxa, en camps de futbol, concerts, campaments i colònies o manifestacions. Per primer cop, les trobareu totes en un sol volum il·lustrat que recull les lletres, les partitures i les petites o grans històries i anècdotes que hi ha darrere.

(↑) - Cuina i gastronomia

Aston, Tamsin i Fertig, Judith - Cake Pops. Barcelona : Cúpula, 2013 . 114 pàgines
Resum : Elegantes y con estilo, o simplemente adorables, ­los cake pops son la nueva sensación en repostería! ¿Por qué conformarte con el clásico bizcocho cuando puedes darle una divertida forma de piruleta con caramelo crujiente o con galleta de chocolate? "Cake Pops" es el primer libro que se centra en crear sabores elaborados usando técnicas sencillas. Está repleto de sabrosas recetas e infinidad de originales ideas para decorar tus piruletas que, sin duda alguna, triunfarán en cualquier fiesta o celebración. También pueden ser un delicioso regalo, tanto para niños, como para mayores. Explicaciones muy prácticas y espectaculares fotografías hacen que cada paso sea fácilmente comprensible y que hasta los menos expertos en la cocina consigan una colorida colección de postres en un formato muy cómodo.
Capó, Marcela - Cookies. Barcelona : Salsa Books, 2013 . 128 pàgines
Resum : La autora de "Cupcakes" vuelve con una clase magistral para cocinar y decorar cookies desde cero. Contiene 15 recetas para cocinar sabrosas galletitas junto con 30 proyectos fáciles, rápidos y coloridos para regalar y decorar cumpleaños, meriendas y muchas otras ocasiones de todo tipo. Con las explicaciones y fotografías paso a paso de este libro, los secretos para elaborar galletitas pasan a ser cosa de todos.

(↑) - Còmics

Max - Vapor. Barcelona : La Cúpula, 2012 . 124 pàgines
Resum : Nicodemo, aturdido por la estupidez del mundo y por la banalidad del gran circo en que se ha convertido todo, se retira al desierto cual moderno anacoreta en busca de la tranquilidad necesaria para reencontrarse consigo mismo. Pero ni en el más remoto rincón del desierto podrá librarse de las distracciones del mundo contemporáneo.
Prado, Miguelanxo - Ardalén. Barcelona : Norma, 2012 . 256 pàgines
Resum : «Los recuerdos, que son muchos, van y vienen, sin que yo consiga colocarlos. Nunca estoy seguro de qué sucedió antes o después, me bailan los nombres, las caras... Es como si el libro de mi vida allá se hubiese deshecho y me quedara en las manos un puñado de hojas que no consigo ordenar de nuevo. A veces, incluso, es como si esos recuerdos no fuesen míos... Ni siquiera estoy seguro de diferenciar lo que he vivido y lo que he imaginado.» Somos lo que recordamos. Pero la memoria no es un registro objetivo e inalterable. Sabela intenta reconstruir una historia, una parte de su historia, a través de los recuerdos de Fidel . Pero hay más hilos que se van entretejiendo en ese proceso de recuperación, otras personas, otras memorias. Porque también somos lo que los demás recuerdan.

(↑) - Novel·la

Barnes, Julian -El sentido de un final . Madrid : Anagrama, 2012 . 192 pàgines
Resum : Tony Webster y su pandilla conocieron a Adrian en el instituto. Hambrientos de sexo y literatura, atravesaron juntos la adolescencia y se prometieron seguir siendo amigos para siempre. Pero cuando la vida de Adrian dio un vuelco trágico, todos, especialmente Tony, miraron hacia otro lado, se alejaron. Ahora Tony vive solo en un pacífico y próspero retiro, tras una vida opaca que poco tiene que ver con la que fantaseaba en su juventud. Y un día recibe una carta de un abogado: Sarah Ford, la madre de Veronica, su primera novia, le ha legado quinientas libras y un sobre con un manuscrito. Le entregan el dinero y una carta de Sarah, pero el manuscrito nunca llega. Y Tony averigua que son los diarios de Adrian, que ahora están en manos de Veronica y no piensa entregárselos. Y estos diarios son el oscuro, enigmático corazón de una novela espléndida, premiada con el prestigioso Man Booker en 2011.
Comentari : «Ho té tot per ser un clàssic de la literatura anglesa. Està exquisidament escrit, subtilment traçat i revela noves profunditats en cada lectura.» (Stella Rimington, presidenta del jurat del Premi Man Booker)
Becerra, Ángela - Memorias de un sinvergüenza de siete suelas . Barcelona : Planeta, 2013 . 464 pàgines
Resum : Sevilla se paraliza cuando Francisco Valiente, un triunfador hecho a sí mismo y que consiguió tener a toda la ciudad rendida a sus pies, muere de forma repentina. Su funeral congrega a las personalidades sociales y políticas más importantes del lugar mientras su mujer y su eterna amante van desgranando la vida del difunto. Lo que no imaginan ninguna de las dos es que él también las está viendo, y que tendrá mucha voz en su propio entierro. El lector disfrutará con las peripecias vitales de este casanova moderno que encontró en el cortejo una inagotable fuente de diversión. Cada vez que una mujer caía en sus redes, se compraba un pavo real para celebrarlo. En su fantástica casa hay miles de ellos para desesperación de su esposa que, una vez muerto Francisco, tiene previsto liquidarlos a todos.
Comentari : El lector a més de gaudir amb les peripècies vitals d'aquest casanova modern es trobarà amb una novel·la que alhora reflecteix amb encert la hipocresia social i les seves estúpides lleis basades en l'aparença.
Bennett, Alan - Indecències. Barcelona : Empúries, 2013 . 196 pàgines
Resum : Després de l'èxit aclaparador d'"Una lectora poc corrent" i "Amb una mà al davant i l'altra al darrere", el mestre de l'humor britànic ens brinda dues petites històries curtes plenes d'humor que giren al voltant d'un erotisme molt inusual. En el primer relat, la vídua senyora Donaldson troba la manera de guanyar-se uns diners extra com a «falsa pacient» en unes pràctiques d'hospital. La seva vida pren un caire encara més transgressor quan lloga una habitació a una parella d'estudiants que la introduiran en una nova visió del sexe. El segon és la història d'una mare de mitjana edat, la senyora Forbes, que adora el seu fill Graham. Aquest mena una doble vida per evitar que la seva mare descobreixi la veritat. Però la situació es complica i el lector descobreix que ni en Graham, ni la seva dona Betty, ni el pare d'en Graham, no entenen els seus propis desitjos, i tampoc els de la senyora Forbes.
Comentari : Alan Bennett és un dramaturg molt famós a Anglaterra, tant conegut per les seves obres de teatre com per les sèries de televisió que ha escrit. També ha fet d'actor i fa deu anys que escriu narrativa amb gran èxit al seu país. Amb "Una lectora poc corrent" va seduir lectors i crítica a casa nostra. Empúries li ha publicat també la primera novel·la "Amb una mà al davant i l'altra al darrere".
Bosch Oliveras, Mar - Bedlam. Darrere les hores càlides . Barcelona : Empúries, 2013 . 144 pàgines
Resum : Durant la nit, mentre l'Agnès havia estat cosint en somnis, en Haiku va mirar llargament per la finestra. Ningú sap què pensava aquella nit. Però feia, veritablement, una cara de certesa absoluta.(...) Mirava l'horitzó estrellat, mentre el rostre se li il·luminava de la resplendor provinent de fora la finestra. Era el neó immens que sobrevolava el poble clavat a un zepelí. Una lletra lligada i blava deia: "Benvinguts a Bedlam, el poble congelat". Va somriure, va tancar el llum de la tauleta i en la foscor de la cambra va respirar tranquil. Com quan un gat respira una becaina, voltat de cabdells i carícies».Bedlam és una singular barreja entre un conte d'aparença infantil i l'intent de bastir els simbolismes d'una comunitat on l'oblit senyoreja com una mena de llosa i és necessari com a taula de salvació. L'acumulació d'esdeveniments sorprenents i fantàstics ens acosta, amb una prosa acurada, al noble propòsit d'esdevenir una faula moral, una reflexió sobre la pèrdua i la reconstrucció.
Comentari : Mar Bosch Oliveras, nascuda a Girona el maig del 1981, és llicenciada en Filosofia i especialitzada en Periodisme Cultural per la Universitat de Girona. "Bedlam. Darrere les hores càlides" és la seva primera novel·la, que li ha valgut el XXXII premi Just M. Casero de novel·la curta.
Bosch, Lolita - Camps abans de tot això . Barcelona : Empúries, 2013 . 288 pàgines
Resum : Lolita Bosch, una de les persones més ben informades sobre la violència a Mèxic, ens explica com el narcotràfic va créixer i es va estendre al país amb la complicitat dels polítics i les autoritats. Recolzada en investigacions, entrevistes i testimonis de les víctimes, l'escriptora examina la transformació d'un país a través de les vides de les persones que van dirigir el comerç de droga des de principis del segle XX fins avui dia. La protagonista de Camps abans de tot això és la multitud: els grans capos, els policies, els polítics corruptes, els empresaris que blanquegen diners, els periodistes amenaçats, les dones assassinades, les mares dels desapareguts, la població espantada i incapaç d'acostumar-se al terror. Camps abans de tot això és, sens dubte, un dels relats més ben escrits sobre la història de la violència a Mèxic i ens adverteix sobre allò que no volem pensar: això podria passar en gairebé qualsevol altre lloc del món, gairebé en qualsevol altre moment.
Brown, Kate Lord - El jardín de los perfumes . Barcelona : Vergara, 2013 . 496 pàgines
Resum : En la zona montañosa de Valencia, una casa olvidada guarda sus secretos. Abandonada desde que las tropas de Franco arrasaron España en 1936, sus paredes se han desmoronado y el jardín ha sido invadido por la maleza. Guiada por una serie de cartas y una llave que su madre le ha dejado en herencia, Emma Temple abandona su trabajo como perfumista en Londres para devolver su antiguo esplendor a la ahora ruinosa casa de campo. A medida que esta va revelando sus secretos, Emma se sumerge cada vez más en la historia de su abuela, una enfermera británica que pasó la Guerra Civil en España como voluntaria. Pronto comprende que una cosa es querer dejar atrás el pasado y otra muy distinta que este te lo permita.
Busquets, Blanca - La casa del silenci . Barcelona : Rosa dels Vents, 2013 . 240 pàgines
Resum : Aquesta és la història de diverses dones i d'algun home. De dones valentes i sensibles, dones apassionades, dones que estimen els homes però que sobretot estimen la música. Aquesta és la història d'un violí que passa de mà en mà, d'un director d'orquestra exiliat que viu entre notes musicals i entre faldilles, de mares absents, de desamors i de venjances, de guerres que separen, de minyones que mengen xocolata desfeta. Aquesta és la història de La casa del silenci, on la música no deixa mai de sonar.
Comentari : Una magnífica novel·la que uneix la història musical de l'Europa del segle XX amb les passions d'una saga de personatges sòlidament construïts. Una història excepcional d'una de les narradores més destacades del nostre país.Blanca Busquets va rebre el Premi Llibreter el 2011 per aquesta novel·la.
Carranza, Maite - El fruit del baobab . Barcelona : Edicions 62, 2013 . 400 pàgines
Resum : La Lola, una pediatra separada de fa poc, sap que als seus trenta-nou anys li queden poques oportunitats per ser mare. L'Aminata, en canvi, una jove gambiana, ha decidit que no vol tenir més fills. Potser perquè l'aixopluc del baobab de la infantesa s'ha esvaït i ara viu en un territori hostil. La feina és incerta, acaba de descobrir la intenció del marit d'afegir una segona esposa a la família i la filla gran s'ha tornat rebel.Efectivament, la Binta, la millor estudiant de l'institut i en plena eclosió adolescent, està disposada a trencar els tabús i les tradicions de la seva família: s'ha enamorat d'un noi blanc, s'avergonyeix de l'analfabetisme de la mare i, sobretot, no li perdona la seva mutilació. La Lola, la metgessa d'ulls hipnòtics com el mar, de mica en mica es guanya la confiança de l'Aminata i la Binta i s'hi involucra perillosament.
Comentari : El fruit del baobab és una novel·la emotiva que mostra el xoc entre dues cultures i els estrets vincles que teixeix la solidaritat femenina. Una història difícil d'oblidar en què descobrim les lluites i renúncies de les dones i les llums i ombres de la societat actual.«Caminen soles, l'una al costat de l'altra. Mare i filla. L'una pensa que ha avançat massa de pressa en les caselles de la vida. L'altra pensa que la vida és cruel. La filla pren la mà de la mare. La mare no se sent tan sola. Són dues dones que caminen per Mataró. Potser un dia seuran juntes a l'ombra del baobab i beuran del seu fruit.»
Carrère, Emmanuel - Limónov. Madrid : Anagrama, 2013 . 400 pàgines
Resum : «Limónov no es un personaje de ficción. Existe y yo lo conozco», advierte Emmanuel Carrère. Esta novela biográfica o biografía novelada reconstruye la vida de un personaje real que parece surgido de la ficción. Un personaje desmesurado y estrafalario, con una peripecia vital casi inverosímil, que le permite al autor trazar un contundente retrato de la Rusia de los últimos cincuenta años y al mismo tiempo aventurarse en una indagación deslumbrante sobre las paradojas de la condición humana. Ambiguo, escurridizo y estrambótico, este personaje fascinante y detestable a partes iguales, mitad héroe romántico y mitad majadero abominable, es tan contradictorio y desconcertante que se convierte por derecho propio en carne de novela y en el protagonista de esta espléndida y sorprendente narración.
Comentari : Novel·la guardonada amb el premi Renaudot, el Premi de la Llengua Francesa 2011 i el Prix des Prix 2011 que s'escull entre les obres guanyadores dels vuit premis literaris francesos més importants.
Carver, Raymond - Principiantes. Madrid : Anagrama, 2012 . 320 pàgines
Resum : El lector tiene en sus manos el libro de relatos más famoso de Carver –De qué hablamos cuando hablamos de amor– antes de pasar por un proceso de tallado. Es la versión sin «corregir» de una obra que sufriría una poda de casi el cincuenta por ciento por parte de Gordon Lish, editor y mentor de Carver, antes de su publicación en 1981. La preocupación del autor por la médula de las cosas se halla tan presente en los relatos originales como en los publicados tras la poda del editor. Pero a medida que nos movemos a través de las pequeñas y múltiples tragedias de estos relatos sobre «lo común y corriente» se nos van revelando nuevos significados, nuevos matices. "Principiantes" es una incursión honda y fascinante en la estética de uno de los grandes autores contemporá­neos.
Cole, Teju - Ciutat oberta. Barcelona : Quaderns Crema, 2012 . 320 pàgines
Resum : Julius, un jove psiquiatre nigerià resident en un hospital de Nova York, passeja pels carrers de Manhattan. Caminar sense rumb es converteix per a ell en una necessitat que l’allibera de les constriccions de la seva feina, i que li ofereix la possibilitat afegida d’obrir la seva ment a un fantasieig entre la literatura, l’art o la música i les seves relacions personals, el passat i el present. Als seus passeigs, explora cada racó de la ciutat. Però Julius no solament recorre un espai físic, sinó que també en freqüenta un altre, en el qual s’hi entrellacen un munt d’estímuls que l’interpel·len. "Ciutat oberta" és una novel·la bellíssima, i és també el descobriment lluminós d’una veu tan original i subtil com extraordinària.
Comentari : Teju Cole va créixer a Nigèria i es va establir als Estats Units l’any 1992. És escriptor, fotògraf i historiador de l’art. Després del seu debut literari amb la nouvelle Every Day is for the Thief (2007), el 2011 va escriure Ciutat oberta, la seva primera novel·la, que ha estat guardonada amb el Premi PEN/Hemingway, el New York City Book Award for Fiction i el Premi Rosenthal de l’American Academy of Arts and Letters. Viu a Nova York.
Connolly, John - Malvados. Barcelona : Tusquets, 2013 . 392 pàgines
Resum : En el remoto año de 1693, los colonos de una pequeña isla de Maine —llamada no por casualidad Santuario— fueron exterminados por unos asesinos armados de mosquetes y cuchillos. Desde entonces, la isla se ha repoblado y ha disfrutado de trescientos años de paz. Hasta ahora. Porque una banda de criminales se dirige hacia allí en busca de la mujer que traicionó al cabecilla de todos ellos y lo envió a la cárcel. En su camino sólo se interponen dos personas: Sharon Macy, una agente de policía novata, aunque decidida, y el jefe de policía de la isla, un hombre gigantesco, extraño y taciturno conocido con el nombre de Joe Dupree, alias Melancolía. Pero Dupree no es un hombre cualquiera. Es el guardián de todos los secretos que alberga la isla: sabe que Santuario vio correr sangre inocente en el pasado y que no tolerará una nueva matanza. En Santuario, el mal encontrará quien le plante cara.
Cortázar, Julio - Rayuela. Madrid : Cátedra, 2010 . 756 pàgines
Resum : Por primera vez se edita “Rayuela” como un clásico de la novela contemporánea. Todo el conjunto de materiales que aporta esta edición (introducción, abundantes notas, plano, fotografías) servirán al lector para comprender mejor y disfrutar más con esta gran novela. Al aclararse tantas alusiones y técnicas narrativas, resplandece con más claridad el sentido profundo del relato: la búsqueda constante, el humor, el juego, la nostalgia de una verdadera vida, el paso soñado “de la tierra al cielo”…
Espinosa, Albert - Brúixoles que busquen somriures perduts. Barcelona : Rosa dels Vents, 2013 . 240 pàgines
Resum : Mai no deixaré de cercar el meu arxipèlag de sinceritat... Vols formar-ne part? «Mai no ens mentirem... Escolta'm bé, això implica alguna cosa més que ser sincer... En aquest món hi ha molta gent falsa... Les mentides t'envolten, i saber que hi ha un arxipèlag de persones que sempre et diran la veritat és molt valuós... Vull que formis part del meu arxipèlag de sinceritat... »El fet de saber que pots confiar en l'altra persona, que mai no et mentirà, que sempre et dirà la veritat quan 'hi demanis, no té preu... Et fa sentir fort, molt poderós... »I és que la veritat mou mons... La veritat et fa feliç... Crec que la veritat és l'única cosa que importa...»
Comentari : Albert Espinosa (Barcelona, 1973) ha superat el milió d'exemplars venuts de tota la seva obra literària. Els seus llibres "Si tu em dius vine ho deixo tot... però digue'm vine" (Rosa dels Vents, 2011), "Tot el que podríem haver estat tu i jo si no fóssim tu i jo" (Rosa dels Vents, 2010) i "El món groc" (Rosa dels Vents, 2008) s'han publicat als Estats Units, Regne Unit, França, Alemanya, Holanda, Itàlia, Polònia, Rússia, Sèrbia, Bulgària, Portugal, Noruega, Finlàndia, Corea, Grècia, Brasil, Turquia, Suècia, República Txeca i Eslovàquia.
Fañanàs, Miquel - La bruixa de pedra. Barcelona : Columna, 2012 . 224 pàgines
Resum : "Uns havien sentit dir que curava malalts, altres que en realitat era una bruixa que molestava els cristians, però tots coincidien a assenyalar que aquella dona tenia un do especial que no deixava ningú indiferent".Pere Freixenet aconsegueix accedir als arxius més reservats de la catedral de Girona, on troba la història de Guisla Recasens, la llegendària Bruixa de la Catedral, immortalitzada en una de les gàrgoles. Així demostrarà que la popular llegenda té una protagonista i coneixerem la seva història en una Girona on els enfrontaments entre cristians i jueus i la persecució de la Inquisició a les bruixes estava a l'ordre del dia.
Flynn, Gillian - Perdida. Barcelona : Mondadori, 2013 . 567 pàgines
Resum : En un caluroso día de verano, Amy y Nick se disponen a celebrar su quinto aniversario de bodas en North Carthage, a orillas del río Mississippi. Pero Amy desaparece esa misma mañana sin dejar rastro. A medida que la investigación policial avanza las sospechas recaen sobre Nick. Sin embargo, Nick insiste en su inocencia. Es cierto que se muestra extrañamente evasivo y frío, pero ¿es un asesino? "Perdida" arranca como todo buen thriller que se precie: una mujer desaparecida, una investigación policial... Pero es que "Perdida" no es solo un buen thriller. "Perdida" es también una novela sobre el lado más oscuro del matrimonio, sobre los engaños, las decepciones, la obsesión, el miedo. Una radiografía completamente actual de los medios de comunicación y su capacidad para modelar la opinión pública. Pero sobre todo es la historia de amor de dos personas perdidamente enamoradas.
Comentari : Un thriller psicològic brillant amb una trama tan apassionant i girs tan inesperats que resulta impossible deixar de llegir-lo
Gabancho, Patricia - La neta d'Adam. Barcelona : Columna, 2012 . 336 pàgines
Resum : L'any 2010, poques setmanes abans del Mundial de Futbol, Angélica, de cinquanta anys, divorciada i mare d'un fill adolescent, viatja de Barcelona a Buenos Aires, la seva ciutat natal, perquè ha mort la mare. En el procés de buidar el pis familiar, la dona inicia una barreja d'indagació i memòria per recuperar la figura de la Bela, que ha quedat desdibuixada després de tants anys d'absència. Aleshores la novel·la s'obre com els dits d'una mà, alternant diversos fils narratius: la decadència física de la mare, que és una reflexió sobre la vellesa i la mort; la joventut apassionada d'Angélica a l'Argentina d'abans de la dictadura i els desaparecidos; una amarga disputa amb la cunyada per l'herència familiar; el seu propi matrimoni, i, finalment, la trajectòria de la seva pintoresca família, arribada un segle enrere des d'Itàlia i que, com totes les famílies, amaga un secret. Tot plegat amb la ciutat de Buenos Aires com un personatge més, desplegat al llarg de cent anys d'història
Giovanni, Maurizio de - L'hivern del comissari Ricciardi. Barcelona : La Campana, 2011 . 240 pàgines
Resum : Entre la novel•la d’amor i la policíaca, "L’hivern del comissari Ricciardi" és un retrat quotidià de la vida napolitana dels anys trenta. Una nit d’estrena es produeix un assassinat al Teatre de l’Òpera. La víctima és ni més ni menys que Arnaldo Vezzi, el tenor més gran després de Caruso i amic personal de Mussolini. Al voltant d’aquesta mort estranya es mouran tot de personatges populars magistralment dibuixats: el secretari servil, la viuda –bellíssima i enamorada però també humiliada–, un capellà melòman, la modista geniüda... I, per sobre de tots, el tímid i solitari comissari Ricciardi. Luigi Alfredo Ricciardi té el do de sentir les últimes paraules i veure els últims gestos dels morts. Però aquest do, que li dóna pistes i l'ajuda a resoldre els casos, també el condemna a viure en pròpia carn el dolor dels altres.
Comentari : Sèrie del comissari Ricciardi: 1 - L’hivern del comissari Ricciardi 2 - La primavera del comissari Ricciardi 3 - L’estiu del comissari Ricciardi 4 - La tardor del comissari Ricciardi
Granados, Alberto - Historias imprescindibles para los amantes de los viajes. Madrid : Aguilar, 2013 . 336 pàgines
Resum : Viajar ha sido siempre una de las actividades fundamentales de los seres humanos desde su aparición como especie. El hombre es por naturaleza viajero. En nuestro código genético se puede leer ese anhelo de explorar otros espacios, de ampliar los límites de lo conocido. Ese gen impulsó a los primeros nómadas a recorrer largas distancias y a superar así el miedo a lo desconocido. Llevó a los hombres a enrolarse en frágiles navíos con la esperanza de descubrir nuevos mundos sin saber si regresarían a sus hogares. Hizo posible la conquista del Everest o la llegada del hombre a la Luna. Aquellos lugares que han marcado cada una de las edades de la Tierra y que son especiales por lo que sucedió en ellos, por las leyendas que dejaron sus moradores, por lo fabuloso de su construcción o de su enclave, por ser espacios llenos de magia son las paradas de una vuelta al mundo inolvidable, que comienza ahora.
Irving, John - En una sola persona. Barcelona : Edicions 62, 2013 . 640 pàgines
Resum : «Ens forma allò que desitgem», diu en Billy Abbott, l'escriptor i narrador protagonista, a l'inici de la novel·la. I és ell qui ens explica la història tragicòmica de la seva llarga vida com a «sospitós sexual»: els seus primers anys de formació a mitjan segle passat en un poblet de Vermont, amb l'enamorament, imprevist i sobtat, d'una dona més gran que ell, la senyoreta Frost, bibliotecària, i la descoberta incipient de la seva homosexualitat, que li provoquen un torrent d'emocions contradictòries.Al llarg de mig segle, mentre en Bill creix com a escriptor, assistim a diferents moments estel·lars de la seva vida, per la qual desfilen un ampli càsting d'acolorits personatges que desafien totes les convencions i als quals John Irving, valent i ambiciós, obliga a afrontar els dubtes sobre la seva sexualitat i a qüestionar els prejudicis i les creences.
Comentari : "En una sola persona" és una novel·la imponent sobre el desig, la passió, el secretisme i la identitat sexual. Una història tempestuosa, provocadora, divertida i commovedora sobre els enamoraments inadequats, els amors insatisfets i una acceptació decidida i valenta de les nostres diferències sexuals.
Kleine, Kim - El fiordo de la eternidad. Barcelona : Duormo, 2013 . 552 pàgines
Resum : Año 1782. El joven Morten Falk se traslada a Copenhague para estudiar teología. Sin embargo, su espíritu racionalista y libertino lo lleva a tomar decisiones totalmente opuestas al destino que le ha trazado su familia. Morten parte entonces hacia Groenlandia, el último baluarte tribal que todavía queda por someter a las reglas del hombre europeo. En esos confines de la civilización donde ha brotado una rebelión que sueña con el ideario de la Revolución Francesa va a encontrar su felicidad y su perdición. El fiordo de la eternidad, inspirada en hechos reales, viaja de las calles del Copenhague de finales del siglo XVIII hasta las inhóspitas tierras de Groenlandia en un envolvente relato sobre la imposibilidad de encontrar un hogar y el eterno deseo de libertad. Una inmersión literaria en los abismos del ser humano.
Lahoz, Use - El año en que me enamoré de todas. Madrid : Espasa Calpe, 2013 . 304 pàgines
Resum : Esta es la historia de Sylvain Saury, un joven parisino adicto a la vida que se acerca peligrosamente a los treinta y que sufre el síndrome de Peter Pan. Tiene muchas virtudes: es sensible, bilingüe y sabe hacer amigos, pero también tiene grandes defectos: en cuestiones de amor no consigue pasar página, tiende a meterse donde no le llaman y el verbo ‘madurar’ le asusta.Cuando recibe la propuesta de un trabajo mal pagado en Madrid no se lo piensa: prefiere vivir allí a salto de mata que hacerse adulto en París. Y, además, en Madrid vive Heike Krüger, su exnovia alemana, a quien no ha conseguido olvidar. Mientras se instala, Sylvain va trazando el plan de reconquista de Heike, pero el inesperado hallazgo de un manuscrito cambiará sus planes y le abrirá una ventana a una historia emocionante, llena de sorpresas y casualidades.
Lark, Sarah - El crit de la terra. Barcelona : Ediciones B, 2013 . 720 pàgines
Resum : Nova Zelanda, 1907. La infància de la Gloria acaba abruptament quan és enviada, juntament amb la seva cosina Lilian, a un internat a la Gran Bretanya. La Lilian encaixa en els costums que imposa el Vell Món, però la Gloria vol tornar a la terra que la va veure nèixer a qualsevol preu. Això la mena a endegar un agosarat pla. El profund sentiment que l'empeny a tornar a casa marcarà el seu destí i convertirà finalment la Gloria en una dona més forta...
Comentari : Tercera novel·la de la trilogia Núvol blanc ( "El país del núvol blanc" / "La cançó dels maoris" )
Llavina, Jordi - El llaütista i la captaire. Barcelona : Amsterdam, 2013 . 324 pàgines
Resum : Una història sobre la complexitat de les relacions personals. Un autèntic tour de force literari sobre l’altre, la parella, l’amor, la pèrdua de les il·lusions i el pas inexorable del temps. “Amb les dues tasses de te que fumejaven, ens vam asseure a la taula, davant per davant. Era el moment de les preguntes de veritat, no pas del tempteig. El moment cru de les confessions. Però, ¿què és el que volia saber, jo, d'aquell individu? ¿Que no en tenia prou d'haver-me trobat una desferra humana en comptes d'un home? A poc a poc, es va anar animant amb el seu relat. Es veia que no tenia gaires ocasions de poder compartir amb ningú les seves experiències. Va reconèixer que, de vegades, els científics s’arriben a creure déus.
Mansfield, Katherine - En una pensió alemanya. Barcelona : La Magrana, 2011 . 136 pàgines
Resum : Aquestes històries, publicades originàriament al setmanari britànic The New Age i recollides poc després en el que va ser el primer llibre publicat en vida per l'autora, l'any 1911, van ser inspirades per l'estada de Mansfield en un balneari de Bad Wörishofen, a Baviera, on la seva mare l'havia enviat el 1909 després d'una sèrie de relacions sexuals escandaloses per a l'època que van desembocar en un matrimoni "inadequat" i en un embaràs extramatrimonial, el fruit del qual va perdre precisament durant la seva estada a la "pensió alemanya". La majoria dels tretze relats d'aquest recull reflecteixen la relació entre els clients alemanys de la pensió -que mengen constantment, suen i parlen de les seves malalties- i la jove narradora anglesa, reservada i exigent, però alhora vulnerable, que comenta amb sarcasme el seu xoc amb els alemanys a causa del menyspreu d'ella pels "valors tradicionals"
Comentari : La majoria de les històries parlen de la incomunicació: sobretot entre homes i dones, però també entre classes socials i entre països. El poder de les imatges i l'habilitat amb què les utilitza és el que transmet la connexió més forta entre "En una pensió alemanya" i l'obra posterior de Mansfield.
Martín, Andreu - Societat Negra. Barcelona : La Magrana, 2013 . 304 pàgines
Resum : Al carrer Güell de Barcelona, sobre un Lexus, troben un cap de dona tallat. I la resta del cadàver no triga a aparèixer, arrossegat per un Seat Toledo. L’han lligat amb una corda al cotxe mentre estava aparcat, i el cos ha quedat ocult sota el camió de repartiment que tenia al darrere. Les primeres investigacions dels Mossos d’Esquadra apunten a un cas relacionat amb les bandes llatines, una prova macabra o una manera brutal de passar comptes. Però al voltant de la botiga de roba a l’engròs del senyor Soong, al carrer Trafalgar, passen moltes coses, i se senten rumors d’un robatori recent a una central de diner negre. Ben aviat comença a haver-hi veus que assenyalen les tríades xineses.
Morton, Kate - El cumpleaños secreto. Madrid : Suma de Letras, 2013 . 560 pàgines
Resum : 1959.En un caluroso día de verano, mientras su familia se va de picnic al arroyo de su granja en Suffolk, la adolescente Laurel se esconde en la casa del árbol de su infancia, fantaseando con un muchacho llamado Billy, una huida a Londres y un futuro grandioso que aguarda con impaciencia. Sin embargo, antes de que esa tarde idílica toque a su fin, Laurel presenciará un crimen aterrador que lo cambiará todo. 2011 Siendo ya una actriz célebre, Laurel se ve abrumada por las sombras de su pasado. Acechada por los recuerdos y el misterio de lo que vio ese día, vuelve al hogar familiar y comienza a desenmarañar cada rincón de su memoria en busca de aquella historia. Una historia de tres desconocidos prAlternando los años tocedentes de mundos muy diferentes —Dorothy, Vivien y Jimmy— que coinciden en el Londres de los años de la Segunda Guerra Mundial y cuyas vidas quedarán unidas de forma funesta e inexorable.
Comentari : Alternant els anys trenta, els cinquanta y el present, "El cumpleaños secreto" és un relat fascinant de misteris i secrets, teatre i farsa, d'un asesinat i d' un amor immortal.
Murakami, Haruki - Después del terremoto. Barcelona : Tusquets, 2013 . 192 pàgines
Resum : La magnitud del terremoto que en 1995 asoló la ciudad japonesa de Kobe, y que se cobró más de cinco mil vidas, movió a Haruki Murakami a dedicar a este terrible suceso seis impactantes historias que transcurren poco después de la tragedia. El protagonista omnisciente, y también el más conmovedor, es el propio seísmo, que, unas veces de manera sutil, otras de modo muy significativo, irrumpe en las vidas de aquellos que sobrevivieron al apocalipsis. Del dolor inconsolable de una nación aterrada Murakami ha sabido extraer muchas verdades sobre la naturaleza del sufrimiento humano.
Màrkaris, Petros - Liquidació final. Barcelona : Tusquets, 2012 . 352 pàgines
Resum : Mentre els grecs rics se les empesquen per no pagar impostos, els grecs empobrits per la crisi només poden indignar-se per l’escandalós frau fiscal o desesperar-se per l’empitjorament de la situació. No obstant això, un home ha decidit passar a l’acció i fer justícia. Amb cartes d’amenaça i armes antiquades, es disposa a passar comptes. Mentrestant, en una Atenes a un pas de la fallida, tot està de cap per avall, excepte el Departament d’Homicidis. No hi ha crims, només rutina i burocràcia. Quan troben el cadàver de la primera víctima d’aquest peculiar justicier, el comissari Kostas Kharitos gairebé sent alleujament. El seu cap li ha parlat d’un possible ascens, però de moment li han retallat el sou i la seva filla Katerina pensa a emigrar perquè no troba feina. I ell ha d’atrapar un assassí que fa una obra «providencial», que molts ciutadans aplaudeixen.
Comentari : Sèptim títol de la sèrie de novel·les políciaques protagonitzades pel comissati Kostas Jaritos i també la segona obra de l'anomenada "Trilogia de la crisi" iniciada amb la novel·la "Amb l'aigua al coll".
Pla, Josep - Girona. Un llibre de records. Barcelona : Labutxaca, 2012 . 216 pàgines
Resum : A partir dels dotze anys, Josep Pla va estudiar el batxillerat a l'institut de Girona i durant uns quants cursos hi va viure internat al col·legi dels maristes. D'aquesta experiència pròpia s'alimenta "Girona, un llibre de records", que va aparèixer per primera vegada el 1952, ara fa seixanta anys. El llibre es presenta com el relat autobiogràfic d'un antic company de batxillerat de l'autor, Albert Ferrer, que a la dècada de 1930, just abans de morir, li llega els seus papers perquè se'n faci càrrec. Darrere d'aquest artifici narratiu s'amaga un dels textos més personals de Pla. Els seus anys gironins, en plena adolescència, el van marcar decisivament, i aquest llibre ho revela de forma magistral. Mai una ciutat no ha estat explicada amb tant d'amor i lúcida penetració. Mai no s'han fet reviure com aquí, a través d'una prosa esplendorosa, les velles pedres, els carrerons silenciosos, els palaus i la Catedral, la Devesa, l'aire, la llum i la gent que va i ve per la ciutat.
Comentari : Com diu Narcís Comadira en el pròleg que ha escrit expressament per a aquesta edició, «es tracta d'un llibre excepcional, un dels millors textos de Josep Pla. Per la seva concepció, per tots els interrogants que planteja, pel seu teixit verbal, per l'emoció que traspua aquest teixit».
Pushkin, Alexandr.S. - Narraciones completas. Barcelona : Debolsillo, 2010 . 608 pàgines
Resum : «Los Cuentos de Belkin, La dama de pique y La hija del capitán no solo son tan obras maestras como sus obras en verso, sino que llevan el mismo sello inconfundible y original de su estilo y personalidad.» JOHN BAYLEY. Esta edición de las "Narraciones completas" de Alexandr S. Pushkin incluye piezas como "La dama de pique" o "La hija del capitán" junto a algunas otras inéditas en español. Los héroes y heroínas de Pushkin (nobles bandoleros, húsares y cosacos, dandis de S.Petersburgo, princesas patriotas y señoritas novelescas) se ven envueltos en lances extraordinarios y gráciles mascaradas, y son observados por un narrador capaz de verlos al trasluz, de contemplar con humor tanto lo romántico como la decepción de lo romántico.
Comentari : Poeta del Romanticisme en la literatura russa és també autor de la novel·la Eugeni Oneguin.
Redondo, Dolores - El guardià invisible. Barcelona : Columna, 2013 . 480 pàgines
Resum : Gairebé vint-i-quatre hores després del descobriment del cos nu d'un adolescent sinistrament col·locat al marge del riu Baztan, s'estableix la connexió amb l'assassinat d'una altra noia un mes abans. La inspectora d'homicidis, Amaia Salazar, dirigirà una investigació que la portarà als escenaris on va néixer, d'on sempre havia volgut escapar, i haurà de lluitar en dos fronts: trobar l'assassí que està espantant tot el poble i resoldre els seus temors personals i familiars.
Comentari : "El guardià invisible" és el primer volum de la trilogia de Baztan.
Riera, Carme - Temps d'innocència. Barcelona : Edicions 62, 2013 . 240 pàgines
Resum : La història que narren aquestes planes és real. Ens l'ofereix la mirada d'una nena -una nina, com diuen a Mallorca-, que, entre els tres i els deu anys, contempla el món amb els ulls ben oberts, sovint des de balcons i finestres, per descobrir-nos els seus secrets. Amb tota la força expressiva de la riquesa dels sons de l'illa, Carme Riera recrea el seu univers infantil ple de màgia i d'innocència, però també de pors, culpes i prohibicions, poblat d'un ampli fresc de personatges entranyables, molts d'ells lligats a tradicions i oficis que ja han desaparegut.
Roger, Marie-Sabine - Unos dias para recordar. Barcelona : Duormo, 2013 . 224 pàgines
Resum : Jean–Pierre Fabre, un sexagenario que ha caído al Sena (no sabe cómo ni por qué) se encuentra atrapado en una cama de hospital, privado de tranquilidad e intimidad, con la puerta de su habitación siempre abierta y rodeado de médicos y enfermeras. El muy paciente señor Fabre se entretiene recordando su niñez, su rebelde adolescencia y a las mujeres que amó. Mientras tanto, intenta librarse de los intrusos que vienen a importunarlo: un policía sentimental, un universitario que hace la calle, una enfermera filósofa, un neurólogo depresivo, la adolescente que se empeña en usar su ordenador o el «cirujano–dios» que más que repararlo desea reformarlo. Sin embargo estos encuentros van a dar un vuelco inesperado y le brindarán la oportunidad de empezar una nueva vida. Tierna, divertida y optimista, "Unos días para recordar" es una fábula hospitalaria que nos habla del tesón, de la amistad y del placer de vivir a cualquier edad.
Salinger, J.D. - Nou contes. Barcelona : Labutxaca, 2011 . 272 pàgines
Resum : Jerome David Salinger (1919-2010)conegut principalment per la seva novel·la "El vigilant en el camp de sègol" (1951)és també l'autor del recull "Nou contes" amb els títols següents: "Un dia esplèndid pels peixos plàtans"; "L'oncle Wiggily a Connecticut"; "Just abans de la guerra amb els esquimals"; "L'Home Rialler"; "Allà baix a la barca"; "A Esmé, amb amor i abjecció"; "Boca preciosa i verds els meus ulls"; "El període blau de Daumier-Smith" i "Teddy".
Santos, Care - El aire que respiras. Barcelona : Planeta, 2013 . 592 pàgines
Resum : Virginia acaba de heredar el negocio familiar: la librería Palinuro. Entre el montón de ejemplares, polvo y papeles que su padre acumuló, pronto aparece la historia de Carlota Guillot y la búsqueda de un libro, escurridizo y caprichoso, que formó parte de una de las bibliotecas particulares más sibaritas de la Barcelona napoleónica. Una historia prolongada a lo largo de las décadas más convulsas del siglo XIX en que la ciudad asistió, incrédula, a su mayor transformación: el derribo de las murallas y la urbanización de su paseo más emblemático, La Rambla. "El aire que respiras" es un canto de amor a los libros, pero también a la ciudad de Barcelona. Después de leer esta gran historia coral, la ciudad no volverá a ser la misma. «Tiemblo a tu voz y tiemblo si me miras y quisiera exhalar mi último aliento abrasada en el aire que respiras.»
Serra, Màrius - Plans de futur. Barcelona : Proa, 2013 . 256 pàgines
Resum : "Plans de futur" és una novel·la sobre l'esperança. Recrea lliurement el peculiar entorn familiar del matemàtic figuerenc Ferran Sunyer, tetraplègic i autodidacte, que va assolir projecció internacional malgrat les seves limitacions físiques i els entrebancs de la universitat franquista. En aquesta història de família destaquen les dues cosines, Maria i Àngels Carbona, que li van dedicar la vida, i el pare absent, que va fugir de casa de manera inexplicable. Les dificultats i desgràcies que pateixen les famílies Sunyer i Carbona contrasten amb l'actitud positiva i vital del matemàtic tetraplègic i les dues cosines. L'acció transcorre entre la casa familiar a Sarrià i la casa d'estiueig empordanesa a Vilajoan. També hi ha incursions a Niça, Figueres i Cadaqués, on Salvador Dalí va fer un retrat de Maria Carbona que els acompanyarà la resta de les seves vides i que tindrà un paper en el desenllaç final de la novel·la.
Sinca, Genís - Una família exemplar. Barcelona : Destino, 2013 . 480 pàgines
Resum : Una reflexió en clau irònica sobre la crisi d'identitat, que descriu el calvari d'un pare quan, enlluernat pel casament de la filla i els beneficis que la unió comportarà per a la seva nissaga, comença a descobrir que la vertadera naturalesa de la família política enfonsarà els seus plans de grandesa."Bou es va quedar mirant fix la imatge, la primera que veia d'ell, de Ricard Mirabaix, i que mai més havia d'oblidar. El somriure penjat als llavis, prims, inexistents, i les dents. Li va caure l'ànima als peus. El seu gendre feia una cara d'imbècil que no s'aguantava.
Comentari : Sinca, col·laborador en diaris de tirada nacional i en algun de fora, corresponsal a Itàlia, lector de català a la Universitat de Heidelberg, escriptor de biografies i d'altres llibres de no-ficció,desembarca en el món de la ficció de manera contundent, disposat a utilitzar la novel·la com a eina d'ús necessària, de combat, gairebé com a antídot per mirar d'oferir punts de vista esperançadors davant del desencís que ensopeix l'individu a l'Europa actual.
Soler, Sílvia - L'estiu que comença. Barcelona : Planeta, 2013 . 224 pàgines
Resum : "L'estiu que comença" recull els cinquanta anys de vida de la Júlia Reig i l'Andreu Balart, vinculats abans de néixer per l'amistat de les seves mares, que han imaginat amb il·lusió la possibilitat que heretin aquest lligam o fins i tot que puguin arribar a enamorar-se. Però la Júlia i l'Andreu volen sentir-se lliures d'un destí que s'entesta a unir-los.
Comentari : "L'estiu que comença" ha guanayat el premi Ramon Llull 2013
Solé, Carolina - Ulls de gel. Barcelona : Columna, 2013 . 800 pàgines
Resum : La Cerdanya, mes de novembre. Plou de matinada i una boira densa cobreix el fons de la vall. El cos d'en Jaume Bernat, el terratinent més poderós de la comarca, jeu inert sobre la terra gèlida d'una era. Entre els veïns, totes les sospites apunten a la Dana Prats: la seva família manté un litigi generacional amb la família Bernat per un assumpte de terres. Assetjada, la Dana demana ajuda a la seva amiga d'infància, l'advocada Kate Salas, que tornarà al seu poble natal disposada a demostrar la innocència de la seva amiga.
Steinbeck, John - Las uvas de la ira.
Resum : Forzados por la sequía y el acoso de los bancos, los Joad, una familia de granjeros de la Oklahoma rural y empobrecida de los años treinta, enfilan la carretera 66 para emprender un atribulado éxodo con la intención de buscar trabajo y una vida digna en California.A lo largo del camino sólo encuentran penuria, hambre,hostilidad en los pueblos por los que pasan. Sin embargo nada les hace cejar en su empeño y conservan siempre la entereza y la dignidad frente a la miseria moral de quienes se aprovechan de la miseria real.
Comentari : Commovedora crònica de la Depressió nordamericana, aquesta obra ha esdevingut un clàssic i ha estat objecte d'una versió cinematogràfica memorable dirigida per John Ford.
Sánchez, Héctor - Dos huérfanos en China. Barcelona : RBA, 2013 . 272 pàgines
Resum : Un joven pierde a sus padres a causa de un accidente de automóvil cuando regresaban de un viaje a China. Entre las maletas que le entregan, encuentra el diario escrito por su madre en aquel país y, tras leerlo, decide realizar el mismo viaje que sus padres hicieron antes de morir. Sin embargo, como no quiere viajar solo, pone un anuncio en internet buscando acompañante. Responde al cabo de pocos días un joven chino que no había vuelto a su país natal desde que fue adoptado por una pareja catalana. Los dos jóvenes, cada uno marcado por el recuerdo de sus padres, parten pues hacia su destino.
Toole, John Kennedy - La conjura de los necios . Madrid : Anagrama, 2013 . 392 pàgines
Resum : Resulta imposible resumir la trama picaresca y siempre sorprendente de esta obra, ambientada en Nueva Orleans y sus bajos fondos. Su figura central es uno de los personajes más memorables de la literatura norteamericana: Ignatius Reilly –una mezcla de Oliver Hardy delirante, Don Quijote adiposo y Tomás de Aquino perverso, reunidos en una persona–, que vive a los 30 años con su estrafalaria madre, ocupado en escribir una extensa y demoledora denuncia contra nuestro siglo, tan carente de «teología y geometría» como de «decencia y buen gusto»; un alegato desquiciado contra una sociedad desquiciada. Por una inesperada necesidad de dinero, se ve «catapultado en la fiebre de la existencia contemporánea», embarcándose en empleos y empresas de lo más disparatado.
Comentari : El llibre escrit a principis dels seixanta però no publicat fins al 1980 (molts anys després de la tràgica mort del seu autor) fou un èxit immediat i rebé crítiques entusiastes i unànimes.
Valls, Coia - Les torres del cel. Barcelona : Ediciones B, 2013 . 448 pàgines
Resum : Una visió dels inicis del monestir de Santa Maria de Montserrat, dels primers temps de l’Scriptorium, amb el cant del ventre de la terra que donarà lloc a l’Escolania, a través d’uns personatges que conformen el fresc extraordinari d’una terra de frontera, la Catalunya que s’expandia cap al sud per assolir la seva plena identitat com a poble. A començament del segle xi, l’abat Oliba pren una decisió que trastoca l’ordre establert. Un petit grup de monjos s’instal·la en una de les ermites amb la missió de posar les bases del monestir. Entre ells, l’exsoldat del comte Berenguer Ramon I, Dalmau Savarés, que es debat entre dos futurs excloents: l’espiritualitat transformadora d’en Basili, l’eremita, contra el poder mundà de l’Església.
Vann, David - Tierra. Barcelona : Mondadori, 2013 . 256 pàgines
Resum : La nueva novela de David Vann abandona Alaska, el mítico territorio explorado en "Caribou Island", para instalarse en la soleada California. Allí, el joven Galen vive con su madre en un ambiente familiar en plena descomposición. La disputa por una sustanciosa herencia será la causante de tensiones domésticas y la sombra de la fatalidad planea sobre sus cabezas... "El señor Vann ha demostrado con este nuevo libro que es un escritor de la cabeza a los pies [...]. En Vann hay algo que lo aproxima a la estirpe melvilliana de la novela americana contemporánea que señaló Harold Bloom. Una obra de arte." José María Guelbenzu, El País "Como Melville, Faulkner y McCarthy, Vann ya es un grande de la literatura americana de hoy." Manuel de la Fuente, ABC
Vicent, Manuel - El azar de la mujer rubia. Barcelona : Alfaguara, 2013 . 256 pàgines
Resum : Érase una vez un príncipe que partía ladrillos con la mano, un simpático político de billar y una mujer rubia malherida. Con ellos la historia formó un triángulo, dentro del cual echó los dados el azar, principio y final de este relato. Final de los sesenta, vientos de cambio en España.Y en el mes de julio de 1976 el rey nombró presidente del Gobierno a Adolfo Suárez, gracias a aquella chica rubia de la que todo el mundo estaba enamorado. Solo que el héroe ya no puede recordarlo. Manuel Vicent nos conduce de su mano a acompañar a Suárez a través del bosque lácteo de su memoria, donde los personajes, reales o imaginados, deambulan como espectros. Entre la ficción y la historia, entre los nombres de ayer y los de ahora, este juego literario creado a partir de la confusión de la memoria perdida de Suárez es un retablo de niebla, un juego político movido por el azar. Desde la posguerra hasta hoy.
Vila-Sanjuán, Sergio - Estaba en el aire. Barcelona : Destino, 2013 . 240 pàgines
Resum : Una mujer de la alta sociedad, muy bella y muy desgraciada. Un publicitario embarcado en un programa radiofónico que busca a personas desaparecidas. Un magnate con buenos contactos políticos dispuestos a consolidar su imperio. Un joven del Norte que rastrea sus orígenes. En la Barcelona de 1960, las trayectorias de todos ellos se cruzan iluminando ambientes contrapuestos. "Estaba en el aire" es una historia de sentimientos y búsqueda personal, de periodismo e intrigas empresariales, que transcurre en un momento histórico poco abordado por la narrativa actual. Un momento en el que España empezaba a salir de la negrura de posguerra para convertirse en una sociedad de consumo, animada por promociones televisivas y elegantes fiestas veraniegas a la luz de la luna, como las que frecuentan los protagonistas de esta novela.
Vilà, Roger - Marges. Barcelona : Barcino, 2013 . 204 pàgines
Resum : "Un dia el portaré a veure els marges... Aleshores ho entendràs tot." A principis de juliol en Menna s'instal·la en un mas del Montsant amb la intenció de passar-hi tot el mes. Fa temps que treballa en un projecte sobre els marges del país. Ara, aprofitant les vacances, vol examinar del prop els murs de pedra seca del Priorat. Però també busca la solitud. Té la sensació que ha arribat a la meitat de la seva vida i que és hora de prendre algunes decisions.
Comentari : Primera novel·la d'aquest autor local que viu i treballa a la nostra població.
Wallace, David Foster - L'escombra del sistema. Barcelona : Edicions del Periscopi, 2012 . 600 pàgines
Resum : La misteriosa desaparició de la seva besàvia i de vint-i-cinc ancians més d’una residència deixa la Lenore Beadsman embarrancada al límit del Gran Desert d’Ohio. Però aquest és només un dels molts problemes que assetgen la dissortada telefonista, agreujats per l’afer amb el seu cap, Rick Vigorous; per la fama televisiva de la seva cacatua, Vlad l’Empalador —la qual de cop i volta s’ha posat a recitar una barreja d’argot psicològic i citacions bíbliques esfereïdores—, i per altres catàstrofes que amenacen d’elevar la recerca d’amor i autodeterminació de la Lenore a un nou nivell d’estranyesa espasmòdica.
Comentari : Escandalosament original, ferotge i divertida, "L’escombra del sistema" és la primera novel·la d’un dels escriptors més innovadors i celebrats de la seva generació, que es presenta per primera vegada en català.
Worth, Jennifer - Llama a la comadrona. Barcelona : Lumen, 2013 . 464 pàgines
Resum : Cuando la joven enfermera Jenny Lee llega a la Casa Nonnatus, no sabe que es un convento; allí ha sido enviada para completar su formación como enfermera y especializarse en la profesión de comadrona. Bajo la mirada experimentada y humana de las religiosas que gobiernan el convento, Jenny y sus tres colegas Cynthia, Trixie y Chummy traerán al mundo cientos de niños con gran entrega y humildad. Su trabajo se desarrolla en un barrio y una ciudad marcada por las cicatrices de la guerra. Poco a poco la vida de Jenny se verá repleta de sentido, humanidad y empatía por los demás. Si Dickens nos dejó un testimonio de las paupérrimas condiciones de los niños condenados a trabajar en las fábricas del Londres finisecular, Jennifer Worth nos revela, con la misma humanidad, las necesidades de miles de mujeres en una época no tan lejana.
Ólafsdóttir, Audur Ava - La mujer es una isla. Barcelona : Alfaguara, 2012 . 320 pàgines
Resum : La protagonista de esta pequeña gran historia es una mujer de treinta y tres años cuyo marido acaba de pedirle el divorcio. Decidida a dar un giro radical en su vida, y tras la profecía de una médium que le asegura que en una distancia de 300 kilómetros ganará la lotería y conocerá a tres hombres -uno de los cuales será el amor de su vida-, emprende un viaje siguiendo la ruta que rodea Islandia. No irá sola: Tumi, el hijo de una amiga en apuros, dos muñecos de peluche, y una caja de libros y de cedés la acompañarán en el camino.

(↑) - Poesia

Comadira, Narcís - Marques de foc. Els poemes i els dies. Badalona : Ara Llibres, 2012 . 240 pàgines
Resum : "Marques de foc" és una joia literària, un rar present que ens fa un dels nostres millors poetes, un viatge per la història de la poesia universal a través dels poemes que l’han marcat, amb marques de foc, a l’ànima i a la poesia. Aquest llibres està teixit amb molts fils diversos. És una mescla d’autobiografia, antologia, memòries i assaig i, encara, de mostres de traducció. "Marques de foc" es remunten a les cançons de la infantesa, als poemes descoberts als anys escolars, en les hores del Seminari de Girona i de Montserrat, als anys universitaris, als anys de Londres, en les hores de lectura solitària a la Devesa de la seva ciutat natal... Marques que han continuat produint-se, aquests últims anys, amb alguns poemes descoberts en la pau de Portocolom o de Sant feliu de Guíxols.
Comentari : El lector hi trobarà Dante i Montale, Baudelaire i Péguy, Carner i Ferrater, March, i Verdaguer, Foix i Segarra, Rilke, Hölderlin i Benn, San Juan de la Cruz, Machado, i Cernuda, Keats, Hopkins i Auden, Milosz i Herbert, etc
Miquel, Dolors - Cap home és visible. Barcelona : Edicions 62, 2010 . 496 pàgines
Resum : "Cap home és visible" presenta, traduïts al català d'ara, 225 poemes compostos per autors catalans, coneguts o anònims, entre Ramon Llull i Jaume Gassull. El panorama que dibuixa l'antologia és sorprenentment nou i fresc: els lectors hi trobaran tota mena de temes (dels sagrats als més profans) i tota mena d'estils, i hi descobrim poemes i poetes que ni sospitàvem que existien. A més, ens podem acostar a aquesta poesia sense cap dificultat d'ordre filològic gràcies a la brillant tasca de reescriptura que ha dut a terme Dolors Miquel.
Miquel, Dolors - La flor invisible. Alzira : Bromera, 2012 . 80 pàgines
Resum : Al poemari "La flor invisible" l’autora vol mostrar la interioritat invisible enfront de l'exterioritat mundana. Perquè més enllà de la construcció humana de l'home existeix l'home tan simple i tan complicat als seus inicis cavernaris com a la contemporaneïtat. I també perquè més enllà del progrés tecnològic, les preguntes eternes viatgen separades de les seves fosques respostes, potser dins de les boques del foc i del gel, dins l'èter inabastable.

(↑) - Altres

Llàcer, Àngel - Sembla difícil, però no ho és!. Barcelona : Columna, 2013 . 160 pàgines
Resum : «L'èxit és com l'olor corporal: cada persona té la seva. Sovint no n'ets conscient i no sempre és agradable pera les persones que t'envolten. El subtítol d'aquest llibre parla precisament del teu èxit, perquè, al cap i a la fi, es tracta que sentis que la teva vida és un èxit per a tu.».Sabies que l'Àngel Llàcer fa servir ulleres només perquè va pensar que així semblaria més seriós? Ets capaç d'imaginar-te'l pensant gairebé cada dia que es moriria? Coneixes la seva fixació per Richard Gere? A "Sembla difícil, però no ho és!", el conegut presentador de televisió ens explica, a través d'aquestes anècdotes, les fórmules NO MAGISTRALS per aconseguir el teu èxit, que són les que l'han ajudat a sentir-se bé amb la seva vida i que en aquest llibre ha pogut concentrar en sis aspectes: la coherència, el treball, el talent, la personalitat, l'empatia i la diversió. Tot plegat amb una única finalitat: gaudir de la vida i ser feliç.
Comentari : Llibre d'Autoajuda, primera experiència editorial de l'autor.

(↑) - Juvenils

Batlle, Carles - Kàrvadan. La llegenda de l'impostor . Barcelona : La Galera, 2012 . 576 pàgines
Resum : L'estiu del 2011, Pol Bàrsac es despenja del balcó de casa seva i s'escapa de la policia; volen arrestar-lo per activitats de sabotatge en les manifestacions dels indignats. És així com, amb la idea de passar a França, s'interna a peu en les abruptes muntanyes de l'Alta Garrotxa.Per un estrany fenomen físic, però, en Pol és transportat a una altra dimensió,a un univers fantàstic ple de magnífiques ciutats encastellades, animals inversemblants i selves frondoses, que curiosament li resulta molt familiar. Per sobreviure en aquest nou món haurà de suplantar la identitat d'un ésser mític, el Kàrvadan, responsable de salvar aquest indret d'una plaga malèfica. La missió el portarà a enfrontar-se als perills i als paranys que tant els homes, que ambicionen el poder, com la natura, plena de paratges paorosos i bèsties de malson, li pararan una vegada i una altra. I també coneixerà la Lia, una princesa que l'acompanyarà en la seva missió i amb la qual viurà una apassionada història d'amor.
Comentari : Novel·la juvenil
Juster, Norton - El peatge màgic. Barcelona : Bambú, 2012 . 272 pàgines
Resum : En Milo és un noi que s'avorreix amb tot i no troba ni la solta ni la volta de les coses, fins que un dia,en tornar d'escola, es troba a la seva habitació un paquet enorme d'origen desconegut que conté una joguina d'allò més estranya: una cabina de peatge per muntar. Elnostre amic mandrós i descregut no sospita que, un cop hagi travessat la barrera del peatge, s'endinsarà en un món fantàstic on l'esperen els amics més increïbles i les aventures més meravelloses que mai s'hagués imaginat: un viatge que, sense cap mena de dubte, li ensenyarà moltes coses i li canviarà la vida.
Comentari : Novel·la juvenil
Palacio, R.J. - Wonder. Barcelona : La Campana, 2013 . 420 pàgines
Resum : August (Auggie) Pullman ha nascut amb una greu deformació a la cara i s’ha hagut de sotmetre a tantes operacions que no ha pogut anar mai a escola; fins ara, que té deu anys i està a punt de començar cinquè a l’escola Beecher. Si alguna vegada heu sigut nous, ja sabeu que dur que és… Doncs imagineu-vos com deu ser quan tens una cara com l’August. ¿Aconseguirà que els seus companys l’acceptin com un més, encara que sigui el nen més estrany que han vist mai?
Comentari : Novel·la juvenil
Rhodes, Morgan - La caiguda dels Regnes. Barcelona : Cruïlla, 2013 . 432 pàgines
Resum : Quan els regnes entren en guerra, provoquen terratrèmols d'amor i de mort a la vida de les persones. AURANOS: Un regne pròsper i envejat per molts, que s'aproxima a un abisme de destrucció. Una demolició que s'endurà, fins i tot, la bonica princesa Cleo. PAELSIA: Una terra miserable i empobrida, habitada per pagesos que es resignen al seu destí..., tret d'en Jonas, que viu ple de ràbia en contra dels auranians, que han assassinat el seu germà. LIMEROS: Un paisatge tan fred i cruel com el seu rei, en Gaius, un home implacable amb els seus enemics i encara més amb aquells a qui diu que estima. El príncep Magnus i la princesa Lucia aviat ho descobriran. La guerra està a punt d'esclatar. En quin bàndol estàs?
Comentari : Novel·la juvenil
Roca, Maria Carme - Katálepsis. Barcelona : La Galera, 2013 . 240 pàgines
Resum : L'Eric pateix catalèpsia, una malaltia neurològica que el paralitza com si estigués mort, però que el manté conscient. Amb el seu amic Gerard treuen un profit molt perillós d'aquesta malaltia: busquen baralles a la sortida de les discoteques. Amb l'ajut de la cocaïna i la complicitat d'en Gerard, l'Eric es provoca atacs i fingeix morir. A l'institut, els seus companys no volen fer-se amb ells, i la Lara, la noia que li agrada a l'Eric, no li fa ni cas. Per venjar-se, l'Eric i en Gerard es proposen rebentar la festa de la nòvia de l'Alexis i fer el seu numeret particular. Però, com passa tantes vegades, fins i tot els millors plans fallen. Cosa no gaire recomanable quan estàs jugant amb la vida i la mort.
Comentari : Novel·la juvenil

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir
Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal

Disseny i programació web a càrrec del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona

Face