Guies » Novetats

Tornar enrera | Versió per imprimir

Novetats tardor 2013 Bib.Joan Vinyoli

Recull de les principals novetats en ficció i no ficció que han arribat a la Biblioteca aquesta tardor de 2013.

Índex

(↑) - Biografia

Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar - Francesc Escribano. Barcelona : Blume, 2013 . 140 p.
Resum : A finals de juliol del 1936, just al principi de la Guerra Civil, va desaparèixer el mestre català Antoni Benaiges. Dos anys abans havia arribat al poble burgalès de Bañuelos de Bureba disposat a aplicar, a la seva petita escola rural, la tècnica Freinet, una innovadora metodologia pedagògica basada en la participació dels alumnes i l'ús de la impremta. Durant més de 75 anys, la feina i la personalitat del mestre van romandre en la intimitat del record dels seus antics alumnes i dels seus companys de professió, mentre la família conservava el desig de conèixer la veritat sobre el seu parador. L'agost de 2010, amb motiu de l'exhumació d'una fossa comuna al paratge de La Pedraja (Burgos), la memòria del mestre va emergir i es va iniciar una investigació que ha descobert una història única, emotiva i poètica.
Fent tentines per la vida - Joaquim Nadal. Badalona : Ara Llibres, 2013 . 168 p.
Resum : Un viatge a l’infantesa i l’adolescència de l’exconseller Joaquim Nadal. Els records d’una Girona imponent, de vegetació inesgotable; els d’una platja de Palamós orientada a llevant, anomenada la Fosca; els de les Carmelites i les Escolàpies; els dels germans, els pares i els avis; els escoltes i els amics; els de l’institut i la universitat, ja a Barcelona. Paraules, converses, cançons i algun vers; records d’un nen tranquil però de ment inquieta que s’apleguen en aquestes emotives memòries de Joaquim Nadal i ens guien pels primers passos, tot fent tentines, de l’home, el polític i l’escriptor. Són pàgines que recorren uns anys marcats per la duresa i les dificultats de la postguerra, amb les proverbials cartilles de racionament, i que rememoren la innocència de la infància i la curiositat de la joventut. Pàgines que, sobretot, palesen l’orgull d’haver crescut en una època i uns paisatges que potser no tornaran, però que queden escrits.
La marinada sempre arriba - Lluís Foix. Barcelona : Columna, 2013 . 256 p.
Resum : "El futur de les persones no està escrit, sinó que s'inventa dia a dia. Però l'arrelament a la terra, a la família, als primers mestres, als amics primigenis, als cops que dóna la vida des de ben jove, no s'oblida mai. Són trets definitius en el caràcter i la trajectòria de tothom".
Pantalons curts : la infantesa d'un espectador nat - Joaquim Carbó. Badalona : Ara Llibres, 2013 . 176 p.
Resum : Els amics, l’escola, els cinemes i les lectures; els carrers del barri de Gràcia, els edificis que ja no hi són i els llocs de tota la vida, a Caldes. Pàgines que reviuen amb emoció i nostàlgia uns anys molt difícils de la nostra història, els de la Guerra Civil i la postguerra, però que,malgrat la misèria i la sordidesa imperants, respiren alegria i goig. «Amb el pare altre cop a casa, vam tenir la sort de reprendre aquella intensa vida familiar, tan senzilla i modesta com plena d’afecte i tendresa, que mai no ens haurien hagut d’alterar.Malgrat les circumstàncies, però, sóc ben conscient que vam tenir sort perquè vam sobreviure i ens vam recuperar.”»
Sota els estels de ca l'herbolari - Albert Manent. Badalona : Ara Llibres, 2013 . 170 p.
Resum : Aquestes són les memòries d’infància d’Albert Manent, un nen a qui agradava jugar a botons i els llibres d’aventures de Doc Savage i Bill Barnes. Un nen que va viure la guerra a Ca l’Herbolari, un refugi espiritual i intel·lectual català. Ca l’Herbolari és la casa pairal de Viladrau on es va refugiar la família d’Albert Manent durant la Guerra Civil. Una masia a pagès, lluny de les bombes, amb tardes tranquil·les i silencis estranys, on intentar allunyar-se de la barbàrie i recordar, amb les paraules del pare, Marià Manent, i l’avi, Domingo Segimon, els homes de lletres eminents de l’època, tots, amics de la família, com Carles Riba, Eugeni d’Ors, J.V. Foix i Jaume Bofill i Mates, o els incipients Teixidor, Boix, Vinyoli i Lamarca.
Comentari : «Així passaren uns quants dies i ningú de la família no tenia consciència del perill en què es trobava. Si els carrabiners haguessin descobert els cinc desertors amagats a la mina i el meu pare mobilitzat per anar al front!”»

(↑) - Ciències socials

Diario del crash - Santiago Niño Becerra. Barcelona : Los libros del lince, 2013 .
Resum : Niño-Becerra, un autor reconocido por la fiabilidad de sus predicciones y capacidad mediática, da respuesta a las preguntas que todos nos hacemos. ¿Cuánto durará la crisis? ¿Se acerca el final del túnel? ¿Por qué España sufre sus consecuencias más que otros países? ¿Qué pasará con la seguridad social? ¿Cuándo se creará empleo? ...
La izquierda necesaria: contra el autoritarismo posdemocrático - Josep Ramoneda. Barcelona : RBA, 2012 . 256 p.
Resum : Este libro es una invitación a reaccionar ante el triunfo del dinero y de la arrogancia, nos dice Josep Ramoneda nada más empezar. En plena crisis económica, política, social, cultural y moral, sin ver todavía la luz al final del túnel, parece como si no hubiera otra alternativa que acatar las recetas de austeridad y desregulación que imponen las élites europeas. Pero sí la hay, afirma el autor. Porque sin alternativa no hay democracia.

(↑) - Esports

Comença a córrer i no paris - Pere Gomés. Valls : Cossetània, 2012 . 120 p.
Resum : Per fi una guia per als corredors aficionats escrita per un aficionat. Amb més de 15 anys d’experiència i molt bons resultats en l’àmbit amateur, l’autor construeix de manera amena, fàcil, entretinguda i planera, una guia per a aquelles persones que volen començar a córrer i no saben com fer-ho, o bé que ho han fet fa relativament poc i volen millorar. Partint de la base que córrer és fàcil i ho pot fer tothom, Pere Gomés ens explica fets, anècdotes, entrenaments, curses i experiències personals conduïdes de manera pràctica fins a desenvolupar un mètode per a cada lector, ja que se’l podrà adaptar a les seves necessitats, moments de forma i disponibilitat de temps, però millorarà de manera clara si segueix els consells que en aquest llibre se li donen. Com diu l’autor, un llibre de “tauleta de nit” perfecte per a tots els corredors aficionats però que s’ha de llegir i posar en pràctica cada dia després!

(↑) - Ciències naturals

El secret més ben guardat - Marc Estevez. Badalona : Ara Llibres, 2013 . 160 p.
Resum : El llibre que teniu a les mans amaga tot allò que sempre heu volgut saber sobre els bolets però que mai abans s'havia fet públic. A "El secret més ben guardat" trobareu més d'una vintena de rutes boletaires repartides per tot el territori català, amb explicacions detallades dels millors boscos i racons,fotografies i comentaris de les nostres experiències, bolets més freqüents,els millors mesos de l'any per trobar-los i, fins i tot, l'agoserada informació d'alguns secrets de cada zona. «Ens fa molta il·lusió compartir d'aquesta manera una afició que, per nosaltres, va acabar convertint-se en una forma de vida. Després de recórrer durant uns anys els boscos de la península Ibèrica i Europa buscant bolets de tota mena perquè els mercats n'estiguin sempre plens, hem sentit la necessitat de reivindicar la singular bellesa dels nostres hàbitats. Catalunya és un territori de bolets ple de contrastos i sorpreses, com més el coneguem més l'estimarem.»

(↑) - Literatura

La literatura per a infants i joves en català - Gemma Lluch i Caterina Valriu. Alzira : Bromera, . 176 p.
Resum : Aquest llibre ofereix una anàlisi crítica i objectiva especialment útil per als professionals de la literatura per a infants i joves. En combinar l’anàlisi de textos i la revisió de la història de la literatura catalana per als joves, esdevé una eina perfecta per a ampliar la formació de mediadors i poten­ciar la capacitat crítica dels lectors.
Les heroïnes contraataquen: models literaris contra l'universal masculía la LIJ - Bel Olid. Lleida : Pagès, 2011 . 120 p.
Resum : Tan trist com cert: fa trenta anys que els estudis diuen el mateix, oferint una imatge de les dones i les nenes que no té en compte els avenços que entre tots hem aconseguit en la lluita per la igualtat. A sobre, estan subrepresentades, i la majoria de protagonistes són masculins. Davant aquest panorama, i amb ganes de convèncer tant lectors com lectores que les nenes són molt més interessants (i admirables), l’autora proposa set obres (de diferents estils i èpoques, i aptes per a totes les edats) que tracten temes que ens interessen a tots: la felicitat, la solitud, el dret a la diferència, la recerca de la pròpia identitat... Des de la perspectiva de set protagonistes femenines l’autora presenta propostes per incentivar el debat amb els lectors. Un petit kit de supervivència per als mediadors que creuen que la bona literatura pot ajudar-nos a canviar el món.

(↑) - Història

La Segunda Guerra Mundial - Anthony Beevor. Barcelona : Pasado & Presente, 2012 . 1200 p.
Resum : La segunda guerra mundial constituye la culminación de toda una carrera dedicada a la investigación y la narración históricas. Armado con la erudición más actualizada, apoyándose en un descomunal trabajo de investigación en el que siguen prevaleciendo las cartas y los diarios de los combatientes, y desplegando sus asombrosos recursos narrativos -que le permiten casar los grandes acontecimientos con las anécdotas más reveladoras-, Beevor nos muestra aquí el inmenso retablo de una guerra que se extendió desde el Atlántico Norte al Pacífico Sur, desde las nevadas estepas septentrionales a los áridos desiertos del norte de África; desde la jungla de Birmania hasta las fronteras de la Europa oriental; desde los prisioneros del Gulag reclutados para los batallones de castigo hasta las indecibles crueldades de la guerra entre China y Japón.
Comentari : «Esta es la narración más completa y objetiva que se puede lograr sobre el curso de la guerra. Y la más conmovedoramente humana que se haya escrito jamás.» John Gray (New Statesman)

(↑) - Cinema

Cuerpo a cuerpo: radiografías del cine contemporáneo - Domènec Font. Barcelona : Galaxia Gutenberg, 2012 . 624 p.
Resum : No hay nada más evocador que un cuerpo filmado, el cine contemporáneo se nos aparece ahora como el laboratorio ideal para la investigación sobre el cuerpo. Pero también sobre su situación en los nuevos paisajes postindustriales, sobre su relación con la tecnología, sobre las fusiones que se ve obligado a realizar para sobrevivir. De todos estos fenómenos se ocupa este libro.

(↑) - Cuina i gastronomia

La cuina de les àvies del Priorat - Agrupació per a la Restauració i el Turisme Rural al Priorat. Valls : Cossetània, 2013 . 112 p.
Resum : En aquest recull hi trobareu receptes que, a través de les fondes i els restaurants del Priorat han mantingut la tradició de la cuina de les àvies. En aquest recull hi trobareu de tot i més. Plats de cullera, olles i plats d’hivern; o plats més festius amb tall: botifarres, pilotes i vegetals de recol·lecció. També coques de recapte, amb arengades i rovellons. Menjars del tros: arròs a la cassola, de conill, de bacallà… I les postres i els dolços, dels quals el Priorat n’és una terra privilegiada. Les canyes, les coques, les llepolies fregides: orelletes, orellons amb mostillo i fruites de tardor. Deixeu-vos abrigar pels gustos d’aquest llibre, cuineu-los, i introduïu-vos en els plaers senzills de la cuina tradicional del Priorat.
Receptes antiaging. Gastronomia i ciència- Carme Ruscalleda, Raúl Balam i Manuel Sánchez. Barcelona : Salsa Books, 2012 . 200 p.
Resum : La saludable cocina antiaging de la mano de la reconocida chef Carme Ruscalleda. La cocina antiaging participa del enfoque de la medicina surgida con motivo del aumento progresivo de la esperanza de vida, centrada en curar y prevenir enfermedades, y en ralentizar los efectos del paso del tiempo. Más allá de una disciplina médica, el antiaging constituye una filosofía de vida. El nuevo libro de la reconocida chef Carme Ruscalleda es la mejor muestra gastronómica de esta filosofía. Las recetas de este volumen cuentan con la validación del Dr. Manuel Sánchez, responsable de la unidad antiaging de la Clínica Planas.

(↑) - Còmics

Dublinés - Alfonso Zapico. Bilbao : Astiberri, 2013 . 232 p.
Resum : El asturiano Alfonso Zapico, premio autor revelación de 2010 en el Salón Internacional del Cómic de Barcelona, se ha sumergido durante 3 años en el proceso de creación de Dublinés, una novela gráfica centrada en la vida de James Joyce en la que recorre los momentos, conversaciones, penurias y aventuras con las que se fue construyendo una de las grandes figuras del siglo XX y por el que ha ganado el Premio Nacional del Cómic 2012, promovido por el Ministerio de Cultura. Con un arduo trabajo de documentación y de plasmación en viñetas, este relato salpicado de múltiples anécdotas, es además un cautivador viaje en tren por aquellas ciudades –Dublín, Trieste, París y Zúrich– por las que fue dejando su rastro de vida este irlandés universal.
El dinero en The New Yorker - Varios Autores. Barcelona : Libros del Asteroide, 2012 . 272 p.
Resum : «Tiene el lector en sus manos una rareza: un libro de viñetas sobre el mundo de las finanzas y la economía extraídas de las páginas de The New Yorker. Digo “rareza” porque la nuestra es una revista dirigida a un público para el que el dinero es algo secundario. […]¿Qué diantres se le pasa a The New Yorker por la cabeza cuando piensa en el dinero? La respuesta inmediata es: bromear sobre la cuestión.» Así explica Malcolm Gladwell en el prólogo la razón de ser de esta antología de viñetas publicadas en la revista The New Yorker desde 1920 hasta nuestros días.La selección, realizada por el dibujante y editor de viñetas de la revista, Robert Mankoff, incluye obras de un centenar de artistas y está formada por más de cuatrocientas viñetas aparecidas en la mítica publicación norteamericana a lo largo de los últimos ochenta y cinco años.
Comentari : Además de una hilarante colección de viñetas, "El dinero en The New Yorker" ofrece también un panorama de las cuestiones económicas que han preocupado al hombre occidental en el último siglo; por asombroso que parezca, las tribulaciones económicas que tenemos hoy son muy parecidas a las que tenían nuestros abuelos.Suban o bajen los mercados, estemos o no en crisis, hay una cosa que el ser humano no debería perder jamás: la capacidad de reír.
Isaac el pirata -Cristophe Blain. Barcelona : Norma, 2004 . 48 p.
Resum : «El joven pintor Isaac abandonó su vida y a su prometida Alice por lo que parecía ser una manera fácil de ganar dinero... Pero ahora se ha convertido en una emocionante aventura que le llevará, rodeado de piratas, a pisar suelo helado.El capitán Jean, afanado en pasar a la historia, conduce a sus hombres a las inexploradas tierras heladas del Norte. Mientras tanto, Alice sigue adelante con su vida... sin Isaac...»
Isaac el pirata _Cristophe Blain. Barcelona : Norma, 2003 . 48 p.
Resum : Isaac es un pintor joven y desconocido en una pequeña ciudad del siglo XVII. Soñador, aventurero y un poco ingenuo, lo llevarán engañado a un viaje de unos días que al final se convertirá en una apasionante vuelta al mundo rodeado de piratas. Mientras tanto Alice, su prometida, piensa que la ha abandonado.
Los años Sputnik - Baru. Bilbao : Astiberri, 2013 . 208 p.
Resum : El prestigioso autor galo retrata el mundo de donde viene, los barrios populares del norte de Francia de finales de los años 50 (Francia, 1957). Los niños de la ciudad obrera norteña de Sainte Claire luchan por su terreno de juego. Partidos de fútbol que permiten medirse, ganar posiciones y hacerse respetar. Pero detrás de estos enfrentamientos infantiles e ingenuos se vislumbran los conflictos reales que se han apoderado del lugar: racismo, violencia, huelgas, luchas políticas... Baru, pionero del cómic realista y social en Francia, retrata en este álbum los barrios populares del norte del país vecino de finales de los años 50, que conoce muy bien, por ser el mundo de donde viene. Los álbumes de Baru siempre tienen ese calor humano, esos ambientes tristes y alegres a la vez, siempre en movimiento, que mezclan drama y comedia como en el mejor cine italiano de los años 50 y 60.
Comentari : Esta edición integral de "Los años Sputnik", que recopila los cuatro tomos de la serie (Le penalty, C’est moi le chef, Bip bip y Bonconnards têtes-de-lard !, publicados originalmente en Francia entre 1999 y 2003), es la crónica de una época y de una clase social, pasada por el tamiz de la infancia, en plena conquista del espacio.
Yo maté a Adolf Hitler - Jason. Bilbao : Astiberri, 2008 . 48 p.
Resum : Ganador de un premio Eisner 2008. Elegido como uno de los mejores libros de 2007 por Publishers Weekly. Nominado a los premios Esenciales del Festival de Angoulême 2007 ¿Qué pasaría si viviéramos en un mundo en el que"asesino a sueldo" fuera una profesión tan normal y corriente como la de médico o abogado? ¿Qué pasaría si un científico contratara uno de esos asesinos para viajar atrás en el tiempo y matar a Adolf Hitler antes de su subida al poder? Como es habitual en los trabajos de Jason, la historia toma derroteros inesperados hasta alcanzar un final sorprendente que resuelve varios problemas de un plumazo.
Comentari : Conocida por su dibujo minimalista y su ritmo sobrio, la obra de Jason rezuma ternura y poesía. Sus animales antropomórficos, a los que el autor apenas permite mostrar el menor signo de emoción, consiguen trasmitir, sin embargo, su agudo sentido del humor y su profunda empatía. Es gracias a la sutil e inteligente utilización de estas herramientas como Jason consigue conectar con el lector y hacer que sus libros sean no sólo brillantes ejercicios de estilo, sino también dotarlos de una profundidad que pocos autores consiguen alcanzar.

(↑) - Novel·la

14 - Jean Echenoz. Barcelona : Raig Verd, 2013 . 128 p.
Resum : Cinc homes han partit a la guerra. Una dona n’espera la tornada de dos. Falta per saber si tornaran. Quan. I en quin estat. "L’aclaparador talent de Jean Echenoz, probablement un dels escriptors més elegants d’aquesta època, ha tornat a conquerir a la crítica". El País. "El novel·lista desplaça la nostra atenció de la gran Història a l’experiència dels homes i dones, sense ocultar mai els combats, el patiment i la mort. Per a rendir-los homenatge, els observa amb una mirada nova i emotiva, esquivant l’expressió més frontal dels sentiments, per a permetre que ressonin millor al marge de les pàgines, a la consciència del lector." Le Monde.
Comentari : Traducció d'Anna Casassas
Algun día este dolor te será útil - Peter Cameron. 248 p.
Resum : James Sveck, el narrador de esta novela, es un adolescente inteligentey precoz, ha terminado el colegio y durante el verano trabaja en la galería de arte que su madre tiene en Manhattan y en la que casi nunca entra nadie. Pese a haber sido admitido enla prestigiosa Universidad de Brown no está seguro de querer ir;lo que de verdad le gustaría es comprarse una casa en el campo y pasarse el día leyendo, sin ser molestado; detesta relacionarse con gente de su edad, a la que evita y con la que piensa que no tiene nada en común.La narración de James nos ofrece una sarcástica y divertida mirada sobre su confusa vida, sobre cómo su desestructurada familia y su psiquiatra tratan en vano de ayudarle, o sobre cómo intenta,torpemente, aclararse y salir de su aislamiento.
Comentari : Considerada por la crítica estadounidense como una de las mejores novelas que se han publicado en los últimos años sobre Nueva York, "Algún día este dolor te será útil" es una aguda y emotiva novela sobre un joven capaz de cuestionarse a sí mismo,a su familia y al tiempo que le ha tocado vivir.
Amistad de juventud - Alice Munro. Barcelona : Debolsillo, 2010 . 320 p.
Resum : "Amistad de juventud" nos ofrece las historias de distintas mujeres derrotadas por una existencia mediocre. La viuda que visita el escenario de las glorias militares de su marido, la mujer que sueña cada noche con su madre muerta o la que se obsesiona por una poetisa menor, asisten impotentes al derrumbe paulatino de sus vidas. Una serie de relatos extraordinarios en los que Munro despliega su asombroso dominio narrativo y su talento para crear nuevos universos a través de la sutileza de los detalles.
Aquell instant de felicitat - Federico Moccia. Barcelona : Grup 62, 2013 . 300 p.
Resum : «Necessito desesperadament un somni, perquè sense un somni no es va enlloc» Aquell instant de felicitat són uns focs artificials que t’il·luminen i et recorden que el que tens és important, l’instant és allà, l’has d’aprofitar.
Canadà - Richar Ford. Barcelona : Empúries, 2013 . 448 p.
Resum : Dell Parsons té quinze anys quan els seus pares roben un banc a Dakota del Nord i la seva vida, i la de la seva germana bessona Berner, queda alterada per sempre. Plena de ressentiment, la Berner fuig a Califòrnia, però en Dell no es queda sol del tot: una coneguda de la família se l’emporta a través de la frontera canadenca per evitar que caigui sota la tutela de l’Estat. Allà, envoltat pels camps de Saskatchewan, en Dell troba refugi a casa de l’Arthur Remlinger, un fugitiu americà, enigmàtic i distant, amb un passat fosc i violent.
Comentari : Canadà és una obra mestra d’una profunditat inusual i inquietant que tracta amb delicadesa les transgressions, la pèrdua de la innocència i la possibilitat de redempció, i els misteris que mouen els complexos llaços familiars. Narrada amb la prosa espartana i elegant pròpia de l’autor, tan impressionant com lluminosa, Canadà està destinada a convertir-se en un clàssic contemporani.
Cançons d'amor i pluja- Sergi Pàmies. Barcelona : Quaderns Crema, 2013 . 192 p.
Resum : Els vint-i-sis contes de "Cançons d’amor i de pluja" s’estructuren com un recital d’emocions i reflexions sobre la vulnerabilitat i els rituals més absurds de l’edat madura. Amb un estil precís i carregat d’intensitat, Sergi Pàmies reinterpreta els clixés del romanticisme arquetípic i les servituds de la hipocondria sentimental. La prosa i el to, depurats i continguts, busquen l’equilibri entre la causticitat, la vitalitat i la malenconia. Amb aquests instruments, Pàmies se submergeix en les aigües estancades de l’amor, la dependència de la memòria heretada, el dolor pels absents i el plaer d’escriure sense saber on és la frontera entre la invenció i l’autobiografia.
Circo máximo: la ira de Trajano - Santiago Posteguillo. Barcelona : Planeta, 2013 . 1200 p.
Resum : "Circo Máximo" es la historia de Trajano y su gobierno, guerras y traiciones, lealtades insobornables e historias de amor imposibles. Hay una vestal, un juicio, inocentes acusados, un abogado brillante, mensajes cifrados, fortalezas inexpugnables, dos aurigas rivales, gladiadores y tres carreras de cuadrigas. Hay un caballo especial, diferente a todos, leyes antiguas olvidadas, sacrificios humanos, amargura y terror, pero también destellos de nobleza y esperanza, como la llama del Templo de Vesta, que mientras arde, preserva a Roma. Sólo que algunas noches la llama tiembla. La rueda de la Fortuna comienza entonces a girar. En esos momentos, todo es posible y hasta la vida de Trajano puede correr peligro. Y, esto es lo mejor, ocurrió: hubo un complot para asesinar a Marco Ulpio Trajano.
Comentari : Segona part de la trilogia dedicada a Trajano i el seu govern; la primera es la novel·la "Los asesinos del emperador", també novetat aquesta tardor
Conspiració a Tàrraco. Una història de venjança i poder en temps de l'imperi romà - Jordi Solé Comas. Barcelona : Labutxaca, 2014 .
Resum : Què passaria si l'home que havia nascut per governar Roma i Egipte, fill legítim de Juli Cèsar i Cleòpatra, hagués sobreviscut als assassins d'Octavi i ara busqués passar comptes amb l'emperador? Una història de venjances, de traïcions i de gladiadors en l'època de més esplendor de la Tàrraco romana.
Conversación en la catedral - Mario Vargas Llosa. Barcelona : Alfaguara, 2004 . 736 p.
Resum : Zavalita y el zambo Ambrosio conversan en La Catedral. Estamos en Perú, durante el «ochenio» dictatorial del general Manuel A. Odría. Unas cuantas cervezas y un río de palabras en libertad para responder a la palabra amordazada por la dictadura. "Conversación en La Catedral" no es, sin embargo, una novela histórica. Sus personajes, las historias que éstos cuentan, los fragmentos que van encajando, conforman la descripción minuciosa de un envilecimiento colectivo, el repaso de todos los caminos que hacen desembocar a un pueblo entero en la frustración. "Conversación en La Catedral" es algo más que un hito en el derrotero literario de Mario Vargas Llosa: es un punto de referencia insoslayable, un dato fijo en la historia de la literatura actual.
Dia de caça - Gerard Guix. 224 p.
Resum : Diuen que és quasi tan fàcil escampar un rumor com provocar un incendi forestal. Només cal lligar un drap a la cua d’un gat i encendre’l. De vegades és el mateix rumor el que encén el foc. Aleshores només cal esperar que el boca - orella produeixi un efecte semblant al d’una allau de neu."Dia de caça" comença com una novel·la policíaca on l’interès dels protagonistes, i del lector, es centra a descobrir si el que en principi sembla un desafortunat accident podria amagar un crim premeditat amb molta sang freda. Però a mesura que la història avança cobren més interès les trames personals dels quatre caçadors involucrats en l’accident que, en un desesperat intent per descobrir la veritat, obriran la temuda caixa de Pandora i alliberaran així alguns secrets que en lloc d’ajudar en la investigació complicaran encara més la seva situació.
Comentari : Amb aparença de thriller rural i ambientat en un petit poble enmig d’una vall idíl·lica, "Dia de caça" és un profund retrat sobre la complexitat de les relacions humanes, la corrupció per l’excés de poder i d’ambició i el deteriorament de les persones consumides per les seves pròpies frustracions.
Dispara, yo ya estoy muerto - Julia Navarro. Barcelona : Plaza i Janés, 2013 . 912 p.
Resum : Hay momentos en la vida en los que la única manera de salvarse uno mismo es muriendo o matando. Marian Miller, cooperante de una ONG, debe realizar un informe sobre los asentamientos ilegales de los judíos en territorio palestino. Para ello pretende recoger las versiones de ambos lados, una decisión que la llevará a citarse en Jerusalén con Ezequiel Zucker, un anciano que tiene, como tantas personas, muchas cosas que contar e, incluso, algún secreto que ocultar... Así, como si se tratara de un enorme puzzle en el que encajar muchas y complejas piezas, el viejo Ezequiel le irá relatando la historia de su familia, mientras ella le ofrecerá la versión árabe.
Comentari : "Dispara, yo ya estoy muerto", de Julia Navarro es la apasionante historia de dos familias que persiguen sus sueños y luchan por sobreponerse a su propio destino. Una intensa y emocionada crónica de una saga familiar que ahonda en el vértigo de la condición humana al tiempo que propone una conmovedora reivindicación de que por encima de las patrias están las personas. Julia Navarro propone una ambiciosa novela de personajes, donde sus vidas se entrelazan con momentos clave de la historia. Varsovia, San Petersburgo, Jerusalén, París... son algunos de los escenarios de esta novela que, desde su enigmático título hasta su sorprendente final, esconde más de un misterio, mucha aventura y emociones a flor de piel.
Dos amics de vint anys - Sebastià Alzamora. Barcelona : Proa, 2013 . 216 p.
Resum : Mentre el seu amic Bartomeu agonitza al sanatori del Brull, en Salvador rememora l’amistat que els ha unit. Encara no han fet els vint-i-cinc anys, i tenen molt en comú: són intel·lectualment brillants i ambiciosos; estimen l’art i la literatura; són insolents, provocadors i senten l’exaltació de la joventut; els agrada riure i parlar durant hores, s’admiren mútuament i han navegat plegats d’una punta a l’altra de la Mediterrània. Tot ho han compartit i celebrat, i és possible que s’hagin enamorat de la mateixa noia. Però aquest enamorament i les divergències ideològiques els han acabat allunyant. Som a l’any 1938, en plena guerra civil.
Comentari : Basada en la relació entre els poetes Salvador Espriu i Bartomeu Rosselló-Pòrcel, Dos amics de vint anys és una novel·la de celebració de la joventut i l’amistat, però també és un relat sobre la fragilitat de la bellesa, que quan sucumbeix deixa el seu lloc a l’enyorança i a l’alegria d’haver-la coneguda.
Dos taüts negres i dos de blancs - Pep Coll. Barcelona : Proa, 2013 . 432 p.
Resum : La matança d’una família de masovers a Carreu l’any 1943 va commocionar les masies i els pobles veïns d’aquest racó del Pallars Jussà. La notícia de l’assassinat múltiple no va arribar gaire més lluny. En una època en què calia donar la imatge que la nueva España era un paradís de pau, la censura va fer callar la premsa. Setanta anys després, Pep Coll investiga els secrets d’aquest fet esfereïdor que va marcar la seva infantesa a Pessonada. D’entrada, és una història molt semblant a la famosa matança de Kansas, novel·lada per Truman Capote, però les conseqüències del crim del Pallars van ser diametralment oposades: la premsa va oblidar el cas, i la justícia franquista no va saber, o no va voler, resoldre’l. A partir del relat biogràfic dels personatges reals que van intervenir en els fets, Pep Coll ens ofereix una novel·la excepcional, rotunda i absorbent. Sens dubte, la seva obra més personal.
El camino de Ida - Ricardo Piglia. Madrid : Anagrama, 2013 . 296 p.
Resum : Emilio Renzi ha llegado al campus de una prestigiosa universidad de New Jersey para impartir un seminario sobre los años argentinos de W. H. Hudson. Fue invitado por la directora del departamento, la bella y belicosa Ida Brown. Pequeños incidentes y extraños equívocos culminan con la trágica muerte de la profesora Brown en un inexplicable accidente que incluye un detalle inquietante: Ida tiene la mano quemada, y eso parece conectarla con una serie de atentados contra figuras del mundo académico. Cuando finalmente se descubre al responsable de los atentados, el asombro es mayúsculo. Se trata de Thomas Munk, pro­fesor de matemáticas en Berkeley y autor de un radical Manifiesto sobre el capitalismo tecnológico. Renzi recons­truye el pasado de Munk y viaja a California para entrevistarlo en la cárcel. Intuye que el destino de Ida está en juego y que nada volverá a ser como antes
Comentari : Con una escritura hipnótica que pasa naturalmente de la autobiografía al registro policial, esta novela confirma a Ricardo Piglia como uno de los grandes escritores contemporáneos
El cero y el infinito - Arthur Koestler. Barcelona : Debolsillo, 2011 . 312 p.
Resum : RUSBASHOV, miembro de la vieja guardia bolchevique y héroe de la Revolución Soviética, ha sido encarcelado acusado de traición al gobierno de Moscú. Es incitado a autoinculparse de una serie de delitos y traiciones que no ha cometido, pero termina por confesar a fin de salvar la Revolución. Esta obra cumbre de la literatura política nos ofrece un testimonio excepcional de la angustia que sufrieron cientos de antiguos miembros del Partido que desaparecieron, fueron encarcelados y juzgados o llegaron a autoinmolarse para salvarlo.
El ninot de neu - Jo Nesbo. Barcelona : Proa, 2013 . 312 p.
Resum : És novembre i a Oslo acaba de caure la primera nevada de l’any. Una nit, la Birte Becker arriba a casa després de treballar i contempla el ninot de neu que el seu marit i el seu fill Jonas han fet al jardí. Però ells no han fet pas aquest ninot d’ulls negres, que mira la casa fixament. L’endemà, quan en Jonas es lleva la seva mare ha desaparegut. La seva bufanda rosa ara la porta el ninot... El detectiu Harry Hole sospita que hi ha una relació entre la desaparició de la Birte i un anònim que acaba de rebre. Un assassí que ha mort onze dones, sempre durant la primera nevada de l’any, dicta les regles d’un joc macabre, que portaran Harry Hole al límit de la bogeria. Amb personatges sòlidament construïts i un suspens que narcotitzarà el lector, Nesbo presenta el cas que toca més de prop el seu detectiu.
El sermó de la caiguda de Roma - Jerôme Ferrari. Barcelona : La Magrana, 2013 . 192 p.
Resum : Mattieu i Libero tornen a Còrsega per fer-se càrrec d'un bar després d'abandonar els seus estudis de filosofia. La seva ambició no és petita: volen transformar aquell petit negoci en una versió accessible d"el millor dels mons possibles". En un poblet llunyà de la costa que semblava a punt de morir, els dos amics aconsegueixen fer d'aquest bar un lloc de retrobament festiu on un aplec de bevedors de cervesa s'arriben a sentir en "el lloc escollit per Déu per experimentar el regne de l'amor a laTerra". Però gradualment es veurà que tot plegat és un miratge, que el mal també se sent convidat a la festa, i que les velles ferides del passat poden obrir-se de nou, fent-nos evident la predisposició humana a la corrupció.
Comentari : Guanyadora del Premi Goncourt 2012
El vino de la juventud - John Fante. Madrid : Anagrama, 2013 . 320 p.
Resum : "El vino de la juventud" recoge los trece relatos que Fante publicó en 1940 con el título de "Dago red", más otros siete aparecidos posteriormente en distintos medios. Exceptuando los dos últimos, todos giran alrededor de una familia de inmigrantes italianos afincada en Colorado. El que cuenta es el hijo mayor, un adolescente al que vemos crecer, observar a sus padres, quizá intentar comprenderlos, o juzgarlos. Y el conjunto, una crónica de la vida en América en los años veinte del siglo pasado, tiene una coherencia y una unidad novelescas. Y así, somos testigos del momento en que se conocen los padres del protagonista, de cuando el pequeño héroe se confiesa con un cura y cuando descubre que no tiene camisa para ir a la iglesia; seguimos sus aventuras en el colegio de monjas y después vemos como el padre envejece y el hijo mayor lo celebra liándose a puñetazos con él...
Comentari : «Un escritor tan potente como cualquiera del canon estadounidense, pero mucho más subversivo, más original y con más inventiva que la mayoría» (Neil Gordon).
Els dies sense fam - Delphine de Vigan. Barcelona : Grup 62, 2013 . 176 p.
Resum : Amb el pseudònim de Lou Delvig, l'any 2001, Delphine de Vigan, autora de "Res no s’oposa a la nit", publicava "Els dies sense fam", una primera novel·la autobiogràfica inspirada en la malaltia que va patir durant l'adolescència: l’anorèxia. La Laura té dinou anys i és anorèxica. Hospitalitzada al darrer estadi de la malaltia, necessita tres mesos de tancament absolut per donar vida a un cos que ha renunciat a viure. Tres mesos per vèncer la malaltia que la corrou gràcies a la trobada amb l’únic metge capaç d’entendre el seu patiment. Tres mesos per intentar esbrinar els motius que l’han portat fins a aquest punt, enterrats en el més profund d’una infantesa en la qual mai no va poder plorar.
Comentari : Si a "Res no s’oposa a la nit", Delphine de Vigan resseguia els passos de la bogeria materna que va marcar la seva infantesa, a "Els dies sense fam" se’n fa ressò i, en una mena d’exorcisme contra la malaltia, a partir de la seva pròpia història, tot i que transformant-la i reinventant-la, ens ofereix algunes claus de la seva experiència més personal i dolorosa.
Els vigilants del far - Camilla Läckberg. Barcelona : Amsterdam, 2013 . 432 p.
Resum : Gråskär és l’illa del far, però a Fjällbacka tothom la coneix com l’illot de les Ombres, perquè la llegenda diu que qui hi mor, mai no abandona l’illa. L’Annie hi vivia de petita, i ara, anys més tard, s’hi ha establert de nou. Per això, quan la seva parella de joventut apareix assassinada en estranyes circumstàncies, totes les mirades apunten al far. Un cas ple d’intriga i secrets amagats que intentarà resoldre la intrèpida parella formada per Patrick Hedström i Erica Falck. Totes les ombres de l’illa seran sospitoses.
Herejes - Leonardo Padura . Barcelona : Tusquets, 2013 . 520 p.
Resum : En 1939, el barco S.S. Saint Louis, con novecientos judíos que lograron huir de Alemania, estuvo fondeado varios días frente al puerto de La Habana a la espera del permiso para los refugiados. El niño Daniel Kaminsky y su tío esperaron en el muelle a que desembarcaran sus familiares, confiados en que usaran ante los funcionarios el tesoro que portaban a escondidas: un pequeño lienzo de Rembrandt que perteneció a los Kaminsky desde el siglo XVII. Pero el plan fracasó y el barco regresó a Alemania, llevándose con él toda esperanza de reencuentro. Muchos años después, en 2007, la noticia de que ese lienzo se subasta en Londres, provoca que el hijo de Daniel, Elías, decida viajar a La Habana desde Estados Unidos para aclarar qué sucedió realmente con el cuadro y su familia. Sólo alguien como el deterctive cubano Mario Conde puede ayudarle en la misión.
Comentari : "Herejes" demuestra que Leonardo Padura se ha convertido en uno de los mejores y más ambiciosos novelistas en español. Una impresionante novela que fusiona géneros tan adictivos como la novela policiaca y la novela histórica.
Huesos en el jardín - Henning Mankell. Barcelona : Tusquets, 2013 . 192 p.
Resum : En octubre de 2002, un Kurt Wallender cansado y refunfuñón va a visitar lo que podría ser la casa de sus sueños, en la campiña de Löderup. Sin embargo, mientras deambula a solas por el jardín de la casa, rumiando si comprarla o no, tropieza con algo semioculto entre la hierba. Para su sorpresa, son los huesos de una mano. Esa misma noche sale a la luz un cadáver o, mejor dicho, un esqueleto que según los forenses, lleva más de cicuenta años enterrado en ese jardín. Pero ¿cómo investigar una desaparición ocurrida hace unos sesenta años? ¿Es posible esclarecer un crimen cometido tanto tiempo atrás? Cuando Wallander y sus compañeros ya están a punto de darse por vencidos, Wallander regresa al jardín de lo que podría ser su futura casa. Y algo suscita en él nuevas sospechas que se convertirán en un nuevo hallazago.
Comentari : Con este título, Mankell cierra de forma definitiva la Serie Wallander, compuesta por 10 títulos. La serie Wallander es una de las series policiacas más aclamadas de todos los tiempos.
I el ressò de les muntanyes- Khaled Hosseini. Barcelona : Edicions 62, 2013 . 416 p.
Resum : L’Abdullah i la Pari són germans i s’estimen amb bogeria. Orfes de mare, viuen en un poblet de l’Afganistan amb el pare. Un bon dia, però, els nois emprenen un viatge a peu fins a Kabul. No sospiten que aviat les seves vides prendran rumbs oposats –de vegades cal tallar un dit per salvar la mà– ni les conseqüències que això tindrà al llarg dels anys en la seva vida i en la de moltes altres persones.
Comentari : "I el ressò de les muntanyes" és una novel·la corprenedora sobre l’amor fraternal i la família. Una novel·la intensament emotiva, que explora com ens estimem, com tenim cura els uns dels altres, com ens respectem i com les decisions que prenem ressonen a través de les generacions. Amb sensibilitat i agudesa, i amb un coneixement profund, Khaled Hosseini torna a demostrar que és un narrador nat, capaç de transmetre què significa ser humà.
L'horitzó primer - Joan Todó. Barcelona : L'Avenç, 2013 . 184 p.
Resum : L’innominat protagonista (i potser també narrador) d’aquesta novel·la es troba en una cruïlla vital: l’han fet pregoner de festes al seu poble, just en el moment que ha de tornar-hi a viure, immers en un atzucac laboral. És per això que s’ha d’enfrontar a unes preguntes sense resposta òbvia: ¿què és, ser d’un lloc? ¿És possible tornar als orígens?
Comentari : “Ara mateix sento com, amb un llibre obert oblidat damunt la falda, mentre aparentment badoques tot mirant les roques pelades del Coll de Balaguer, el nostre pensament gira, obsedit, al voltant del pregó, salta caòtic a la feina que no trobes, i que no saps on buscaràs; o presagia, inquiet, com deurà ser viure de nou a casa els pares. El procés és caòtic, desordenat. T’imagines les feines que podries fer, les menjades amb la família, què diràs el primer dia de festes. O com serà tornar a viure en un poble petit, veure cada dia les mateixes cares, resseguir el mateix horitzó cada matí, retrobar els amics, quedar amb ells quan vulguis i no quan doni la casualitat que has baixat".
L'última fugida - Tracy Chevalier. 304 p.
Resum : L'Honor Bright és una humil quàquera anglesa amb el cor trencat. Emigra a Ohio amb la seva germana, esperançada de construir una nova vida, però aviat descobreix que lAmèrica del XIX és un lloc dur i precari per viure-hi. Un dia un esclau fugitiu apareix a la granja de la nova família de lHonor, i ella ha de decidir què fa. Fins i tot els quàquers famosos per defensar la igualtat entre els homes poden dubtar de trencar les lleis de la terra. Submergida en les activitats clandestines del Ferrocarril Subterrani, una xarxa de gent que ajuda els fugitius a aconseguir la llibertat, lHonor coneix dues dones que li demostren el que pot aconseguir plantar cara. Haurà de decidir si ella també pot actuar segons el que creu, sigui quin sigui el risc que li comporti.
La mala reputació - Bel Olid. Barcelona : Proa, 2012 . 144 p.
Resum : “Els contes de "La mala reputació" ens recorden que tot va bé fins que hi deixa d’anar. Bel Olid domina una de les convencions del gènere: el no dir. Així ens dóna l'’oportunitat justa per a l'’empatia i la satisfacció amarga d’'emmirallar el nostre vessant més fosc”. L'autora explora les relacions personals, la incomunicació, la violència i el sexe amb una veu neta que emmudeix, quan cal, per dir més. Els tretze contes del llibre presenten personatges sovint desorientats en un món que gira aparentment impertorbable i enigmàtic. Inquietuds i secrets són revelats per una escriptura que arrossega el lector i el convida a esquinçar la capa protectora de les formes socials i la reputació. Crueltat i puresa; el sexe i la violència com dos motors vitals. Bel Olid evoca un món personal, on el més delicat i el més terrible de la condició humana esdevenen dues cares de la mateixa moneda.
La mort del censor - Jordi Sierra i Fabra. Barcelona : Amsterdam, 2013 . 312 p.
Resum : Una intriga apassionant ambientada a la Barcelona dels anys seixanta, en ple franquisme. Una tèrbola trama d’'odis ocults i passions amagades marca la nova novel·la d’'un dels autors de més èxit de les lletres catalanes.Vint-i-set punyalades i quatre bales, una cruel venjança. Quan apareix el cadàver d'’un dels censors més populars del règim s'’encenen totes les alarmes de l’'Estat. El cas s’'ha d’'encarregar al millor home de la comissaria, l’'Hilari Soler, però és el millor cas per encarregar-lo a algú amb escrúpols?Personatges obscurs, passats escabrosos, paraules prohibides i totes les misèries d'’una societat dominada per la repressió i la censura conflueixen en una intensa narració de ressonàncies colpidores.
Lligada a tu - Sylvia Day. Barcelona : Columna, 2013 . 464 p.
Resum : Després de "No t'amago res" i "Reflectida en tu", les lectores esperen saber com segueix la intensa, emocionant i apassionada història entre l'Eva i en Gideon.
Los años de peregrinación del chico sin color - Haruki Murakami. Barcelona : Tusquets, 2013 . 320 p.
Resum : Cuando Tsukuru Tazaki era adolescente, le gustaba sentarse en las estaciones a ver pasar los trenes. Ahora, con treinta y seis años, es un ingeniero que diseña y construye estaciones de tren, pero en el fondo no ha dejado de ver pasar los trenes. Lleva una vida holgada, tranquila, tal vez demasiado solitaria. Cuando conoce a Sara, algo se remueve en lo más profundo de su ser. Y revive, en particular, un episodio de su juventud: dieciséis años atrás, cuando iba a la universidad, el que había sido su grupo de amigos desde la adolescencia cortó, sin dar explicaciones, toda relación con él. Así empezó la peor época de su vida, hasta el punto de que acarició la idea del suicidio. ¿Ha acabado esa época? ¿Es posible que aquello le marcara más de lo que él cree? Tsukuru decide entonces ir en busca de cada uno de los miembros del grupo para averiguar la verdad.
Marines i boscatges - Joaquim Ruyra. Barcelona : Edicions 62, 2004 . 272 p.
Resum : "Marines i boscatges" aplega quinze narracions de diversa factura: vuit impressions basades en records de l’autor, tres fantasies protagonitzades per personatges de llegenda i quatre novel·letes extraordinàries: «En Garet a l’enramada», «La Fineta», «El rem de trenta-quatre» i &# 171;Jacobé». Tot al llarg del volum es deixa sentir el pes de l’experiència personal de l’autor i, sobretot, la presència palpable del paisatge i la vida marinera de Blanes; però, més enllà d’això, el que hi dóna unitat és, sens dubte, la capacitat suggestiva d’un estil de qualitat distingidíssima i sostinguda. Això és el que va convertir Marines i boscatges en un èxit esclatant en el moment de la seva aparició, el 1903, i en va fer el model de prosa literària unànimement reconegut per les primeres generacions d’escriptors del segle xx.
Comentari : Avui, cent anys més tard, la nova Selecta s’honora tornant a editar en la seva forma original el llibre més significatiu en la producció de Joaquim Ruyra, un dels més destacats prosistes catalans de tots els temps
Operación dulce - Ian McEwan. Madrid : Anagrama, 2013 . 400 p.
Resum : Inglaterra, 1972. En plena Guerra Fría la joven estudiante Serena Frome es reclutada en Cambridge por el MI5. Su misión: crear una fundación para ayudar a novelistas prometedores, pero cuya verdadera finalidad es generar propaganda anticomunista. Y en su vida dominada por el engaño entra Tom Healy, joven escritor del que ac abará enamorándose. Hasta que llega el momento en que tiene que decidir si seguir con su mentira o contarle la verdad... Esta deslumbrante narración atrapa y sorprende al lector con sucesivas vueltas de tuerca en las que realidad y ficción se funden y confunden. Con extraordinaria sutileza psicológica, una trama trepidante y momentos de fina ironía, Ian McEwan demuestra una vez más que es un maestro consumado del arte de la novela
Pedro Páramo - Juan Rulfo. Madrid : Anagrama, 2001 . 128 p.
Resum : Desde su aparición, "Pedro Páramo" provocó una convulsión en el panorama literario de la época. En sus aspectos formales, la novela desorientó a los lectores acostumbrados a la unidad de estilo, espacio y tiempo de la novela decimonónica. "Pedro Páramo", por el contrario, ofrecía una aparente falta de unidad del texto, una composición desordenada, la ausencia de un argumento central, la aparición de continuas elipsis y la aparición de unos personajes en ocasiones fantasmagóricos.En cuanto a su contenido, "Pedro Páramo" logró retratar de manera lúcida y penetrante el espíritu y la idiosincrasia del pueblo mexicano. Las principales fuentes de Rulfo para componer esta obra fueron, sin duda alguna, su formación como lector, su interés por la historia, la antropología y el estudio de las culturas y las gentes de México.
Comentari : Una de las obras maestras de la literatura mexicana, "un texto irrepetible, inimitable. Y es a la vez secreto y transparente porque inciden en sus líneas la dimensión colectiva de una comunidad, alusiva por extensión a todo un continente, y la mirada puntual y sin complacencias del escritor", en palabras de Luis Izquierdo.
Quan els coloms van desaparèixer - Sofi Oksanen. Barcelona : La Magrana, 2013 . 400 p.
Resum : Hi ha països que, condemnats per la geografia i per la conjuntura política, en certs períodes de la història semblen acumular totes les calamitats imaginables: imants de tragèdies sense fi. Va ser el cas d'’Estònia durant bona part del segle XX, quan va patir el terror de dos totalitarismes antagònics però tenebrosament semblants:el soviètic i el nazi. "Quan els coloms van desaparèixer" relata les tortuoses desventures del Roland i l’Edgar, dos amics que de cop i volta es troben atrapats dins el furiós remolí de la història. La Segona Guerra Mundial, i les successives ocupacions dels nazis i els soviètics, els col·loquen davant una disjuntiva que marcarà les seves vides per sempre més. Han de triar entre mantenir-se fidels a les pròpies conviccions o adaptar-se.
Torn de nit - Agustí Vehí. Barcelona : Alrevés, 2012 .
Resum : La petició d’un informe a càrrec de l’excel·lentíssim alcalde de Vilaclara és el tret de sortida que posa en marxa l’engranatge del torn de nit del cos policial d’aquesta vila de l’Empordà: un seguiment nocturn ple de tasques que, en el decurs d’una setmana, nit rere nit, s’entrellacen entre si, trencant la tranquil·litat de la població i posant-la potes enlaire; tot un retrat de les vicissituds de la vida nocturna policial, amb persecucions, anècdotes hilarants ratllant el surrealisme i uns personatges humans, extremadament humans. Si ho voleu viure, llegiu "Torn de nit", tot un vodevil negre-policial a l’empordanesa.
Comentari : Del mateix autor ens arriba també la seva obra anterior "Quan la nit mata el dia" en les novetats d'aquesta tardor
Trampa 22 - Joseph Heller. Barcelona : RBA, 2007 . 656 p.
Resum : La acción se desarrolla durante los últimos meses de la Segunda Guerra Mundial y se centra en una escuadrilla de bombarderos estadounidense. El coronel Cathcart, jefe de la escuadrilla, quiere ser ascendido a general. Y no encuentra mejor manera que enviar a sus hombres a realizar las misiones más peligrosas. Con una lógica siniestra, Yossarian, un piloto subordinado de Cathcart que intenta ser eximido del servicio alegando enfermedad mental, recibe por respuesta que sólo los locos aceptan misiones aéreas y que su disgusto demuestra que está sano y que, por tanto, es apto para volar. La evolución psicológica de Yossarian refleja la aguda crítica que hace Joseph Heller de un patriotismo mal entendido, el cual exige sacrificios inadmisibles.
Comentari : Trampa 22, que se convirtió en el libro de cabecera del movimiento pacifista de los años sesenta, constituye un modelo de humor negro y absurdo en la literatura estadounidense. Fue llevada a la gran pantalla en 1970, bajo la dirección de Mike Nichols, con Orson Welles y Anthony Perkins en los papeles protagonistas.
Un altre pas de rosca - Henry James. Barcelona : Quaderns Crema, 1999 . 200p
Resum : "Un altre pas de rosca" és una de les històries de por més famoses de tots els temps, qui sap si no tan sols per la seva sorprenent efectivitat i per la suspensió de l’ànim que provoca, sinó també per un altre factor d’extraordinari rendiment: l’absència dels trucs tradicionals de la literatura de terror. De fet, el lector es trobarà en un paisatge estiuenc i assolellat, en una vella, còmoda i tranquil·la casa de camp anglesa, amb una jove institutriu que haurà d’encarregar-se d’un parell de criatures singulars i encantadores. I aquí el lector haurà de decidir si el món irreal i al·lucinant que de cop hi apareix és una percepció raonable o bé, per contra, el resultat de la imaginació insana de la, en aparença, assenyada institutriu. La impressió que deixa aquest clàssic indiscutible s’assembla a la de l’horror de la incertesa o al vertigen del dubte que no sabem reduir.
Una terra solitària - Bel Olid. Barcelona : Empúries, 2011 . 120p.
Resum : "Aquesta que hi ha aquí asseguda, amb un remolí enorme i un dit més curt del normal, sóc jo. Tinc gairebé sis anys i acostumo a cantar pel carrer. No entenc gairebé res del que passa al meu voltant però per fi sé llegir i estic fascinada. Hi ha lletres pertot arreu i això és la constant que dóna coherència a un univers una mica més caòtic del compte. És de les poques fotos que he pogut rampinyar després del que la meva mare en diria la gran hecatombe i jo en dic... el principi de la meva vida normal."
Comentari : Premi Documenta 2010
Una verdad delicada - John Le Carré. Barcelona : Plaza y Janés, 2013 . 368 p.
Resum : Kit Probyn, oficial veterano del Foreign Office, ha sido apartado de los asuntos de importancia en los últimos años a causa de la enfermedad de su mujer. Inesperadamente, su jefe le ordena que viaje a Gibraltar para ser testigo oficial del gobierno británico en su intento por impedir la venta de armamento a un grupo terrorista. Después de la intervención, supuestamente exitosa, Kit es destinado a un cómodo puesto en el Caribe y recibe el título honorífico de Sir de manos de la reina. Ahora vive jubilado en Cornwell y es aquí donde tres años después recibe la visita de uno de los compañeros que participaron en la operación. Lo que le cuenta le hace dudar totalmente de lo que pasó aquella noche. Kit, escrupulosamente honesto, vive atormentado por su conciencia y por los dictámenes contradictorios de los que le rodean
Comentari : En 2008 tuvo lugar una operación secreta antiterrorista en Gibraltar. La versión oficial fue que todo salió bien: años después se descubre que no fue exactamente así. "Una verdad delicada" es una reflexión sobre la compleja y sórdida realidad de la política internacional de nuestra época; la trama se desarrolla con una sutileza infinita, una visión comprensiva y moral que trata de hacernos reflexionar sobre la necesidad de juzgar y actuar, decidir sobre nuestra postura y ser consecuentes.
Walden - Henry David Thoreau. Madrid : Cátedra, 2005 . 360 p.
Resum : «Walden» está considerada como una obra literaria maestra y como uno de los libros seminales de su siglo. Antiesclavista militante, toda la obra de Thoreau se centra en la búsqueda de la «vida con principios», principios que serán el criterio de cómo debe ser vivida —con la honradez del trabajo como medio para ganarse la vida—, una vida que él explora y experimenta a través del estudio y la comprensión de la Naturaleza. El 4 de julio de 1845, Thoreau se traslada a vivir en la cabaña que él mismo había construido en Walden Pond. Durante dos años escribe allí la obra homónima en la que describe su economía doméstica, sus experimentos en agricultura, sus visitantes y vecinos, las plantas y la vida salvaje. La obra de Thoreau es la historia de un experimento original, sin precedentes literarios. «Walden» es un modo de escribir, de ponerse a «disposición de las palabras», pero también es una Escritura, una forma de aprender lo que la vida tiene que enseñar

(↑) - Poesia

Antología de Spoon River - Edgar Lee Masters . Gaüses : Llibres del Segle, 2012 . 580 p.
Resum : Els morts parlen, sempre han parlat, i la literatura n'ha deixat constància en múltiples ocasions; és possible que el llibre que reuneix més difunts xerraires sigui l'Antologia de Spoon River, d'Edgar Lee Masters, que acaba d'editar per primera vegada en traducció catalana completa l'editorial Llibres del Segle. Quan l'any 1915, fa gairebé un segle, va aparèixer el llibre, se'n van fer dinou edicions en un any i al cap de vint-i-cinc anys se n'havien superat les quaranta. Avui és un clàssic de la literatura anglosaxona que fa un retrat dels habitants de la ciutat imaginària de Spoon River, una població nord-americana del canvi de segle, però, alhora, una població d'arreu. Lee Masters fa que més de 240 difunts ens relatin la seva història des de la tomba i construeix un catàleg universal de caràcters i personatges entre la tragèdia i la comèdia, la victòria i el fracàs, el coratge i el nihilisme, la veritat i la hipocresia.
Comentari : La història d'aquesta traducció –a cura de Jaume Bosquet i Miquel Àngel Llauger– és una història de voluntarisme. Abans d'acabar sent l'edició completa de l'obra, el treball, iniciat per Bosquet, va ser un espectacle coral: una trentena de difunts (ficticis) explicant la seva història a la sala La Planeta el dia de Tots Sants de 2009. Des d'aleshores han passat anys d'intercanvis de correus electrònics entre Bosquet (des d'Olot) i Llauger (des de Palma) perquè un editor de Girona publiqués un llibre que constitueix una realitat ben tangible: 584 pàgines d'epitafis magnífics que ja són a les llibreries.
Aullido y otros poemas - Allen Ginsberg. Madrid : Anagrama, 2006 . 96 p.
Resum : "Aullido y otros poemas" fue el primer libro de Allen Ginsberg, y produjo una conmoción que cambió para siempre una parte de la poesía norteamericana, la que no se inscribe en la caverna o la frialdad académicas. Allen Ginsberg tomó su Aullido e hizo toda una performance en la que dio a conocer su forma de representar la poesía con cánticos, melopeas, llantos, gritos y lamentos que subrayasen claramente sus versos apocalípticos de denuncia total de una forma adocenada de vivir y proclamasen un modo nuevo de hacer literatura totalmente sincera y auténtica, dejar fluir la «escritura de la mente». La voz se fue corriendo, los medios de comunicación se fijaron en él, lo fueron convirtiendo en una figura famosa y él aprovechó para promocionar a sus amigos y colegas de credo literario: el lanzamiento de la Generación Beat.
Comentari : Aullido es un largo poema, entre épico e imprecatorio, que pasa revista a las injusticias y carencias de una sociedad acomodada y egoísta como la norteamericana de la posguerra mundial y protesta dolorida y airadamente contra los horrores individuales que sufren quienes no pueden o no quieren competir por la ficción de una felicidad proclamada oficialmente. Aullido alza una voz distinta que zarandeó las conciencias y que consiguió hacerse oír.
La tierra baldía - T.S. Eliot. Madrid : Cátedra, 2005 . 336 p.
Resum : La publicación en 1922 de «La tierra baldía» marcó un hito en la tradición poética anglonorteamericana. El poema se reveló como el documento revolucionario del experimentalismo de las vanguardias. Texto extraño y enigmático, colección de fragmentos de diversa índole, escritos en siete lenguas, que se extiende a lo largo de distintas épocas y culturas, cuyas imágenes recurrentes articularon un nuevo lenguaje poético. El ensamblaje en distintos estilos —lírico, romance, elegía y épica, novela policíaca y gótica—, de distintos metros y rimas, sus discontinuidades y yuxtaposiciones rompían los moldes y las formas tradicionales. El poema de Eliot traza el viaje del alma a través del desierto de la ignorancia, del sufrimiento y de la sed de aspiraciones terrenales.

(↑) - Altres

Bretaña y Normandía - Lonely Planet Magazine. Barcelona : Planeta, 2010 . 368 p.
Resum : Ya se busquen paisajes impresionantes o comida exquisita, iglesias medievales o monumentos antiguos, un hotel romántico o un restaurante de primera, esta 1ª edición facilita todo lo necesario para un viaje inolvidable.• Recomendaciones e itinerarios para diseñar a medida el viaje perfecto.• Consejos e información para llegar al corazón de la región.• Mapas detallados y circuitos en coche para viajar por cuenta propia.
Comentari : Viatges-França
Casa saludable - Elisabet Silvestre i Mariano Bueno. Barcelona : Timun Mas, 2009 . 260 p.
Resum : Cómo hacer de tu hogar un entorno más sano El estilo de vida actual nos obliga a pasar cerca de un 90% de nuestro tiempo en el interior de edificios. De ahí que la salud en relación con el hábitat cobre una especial relevancia y sea necesario saber cuáles son los factores de riesgo con el fin de reconocerlos, evitarlos y hacer de nuestro hogar un entorno más sano y lleno de vida. En Casa saludable, Mariano Bueno y Elisabet Silvestre exponen de forma clara y práctica criterios de biohabitabilidad, que aportan alternativas y soluciones para vivir en espacios más favorables y armónicos que nos permitan disfrutar del máximo confort y bienestar.
Comentari : Medi Ambient - Ecologia
Altra informació: Criteris de biohabitabilitat per a la millora de la salut
El libro práctico de la casa sana - Mariano Bueno. Barcelona : RBA, 2005 . 160 p.
Resum : Una guía para convertir las viviendas en hogares saludables y confortables, que nos ofrece un instructivo recorrido práctico y visual para todas las cuestiones relacionadas con la salud y la ecología en nuestro hogar. Capítulo a capítulo encontraremos consejos y soluciones para hacer de nuestra vivienda un hogar sano y confortable.
Comentari : Medi Ambient - Ecologia
Montaigne y la bola del mundo - Javier Mina. Córdoba : Berenice, 2013 . 304 p.
Resum : Montaigne y la bola del mundo es un ameno y enjundioso ensayo que recorre la vida y obra del autor galo, padre de dicho género literario, para poner de manifiesto la vigencia absoluta de su legado en pleno siglo xxi. La obra de Javier Mina, al igual que hiciera el propio Montaigne con los pensadores del mundo antiguo, trae al momento presente el pensamiento del escritor y moralista francés brindando un incisivo análisis de los más variopintos relieves de la sociedad actual —desde Youtube hasta la violencia machista pasando por los nacionalismos o la impostura creciente de las imágenes—, vistos todos ellos a la luz de su obra. Asimismo, desgrana con lucidez el poderoso influjo que de su magisterio puede rastrearse en autores contemporáneos tan célebres como Albert Camus o Virginia Woolf, entre otros.

(↑) - Juvenils

El racó de Penèlope - Pasqual Alapont. Barcelona : Cruïlla, 2012 . 192 p.
Resum : Zinc Peris emprèn un viatge, un llarg viatge de pocs quilòmetres de distància, des d'un barri de València fins al Perelló, un poble de la costa on els pares han decidit obrir un restaurant, El Racó de Penèlope. De fet són ells qui s'han vist obligats a canviar d'aires i de retruc, de la nit al dia, capgiren la vida del fill com un mitjó. Àlex, el cuiner del restaurant, un home enginyós i enigmàtic, es converteix en el guia de Zinc: li ensenya les veritats essencials, el valor de l'amistat, la moral, la traïció, i coses més pràctiques com ara coure un pa de sobrassada o flirtejar amb una xicota. Però Àlex porta aparellat amb ell el misteri i l'engany. En aquest viatge a l'interior d'ell mateix, Zinc Peris es farà més savi: entendrà que l'amor és el record d'una carícia, no una estadística de conquestes; però també comprendrà que les persones són alhora la cara i la creu de la mateixa moneda i que per apreciar el valor de les coses menudes un ha d'estar disposat a sacrificar-ne de grans.
El rojo emblema del valor - Stephen Crane. Madrid : Anaya, 2003 . 208 p.
Resum : A todos aquellos que han soñado alguna vez con marchas, asedios, conflictos, «tempestades de acero», y han deseado verlos o participar en ellos; a quienes confunden patriotismo con ardor guerrero y desprecian a los que opinan que el hombre es más importante en una granja que en el campo de batalla; a quienes creen todavía en «grandes hechos», «hazañas impresionantes», «gestas guerreras», «magníficas luchas» y en la dudosa gloria derivada de la guerra. Tal podría ser la dedicatoria de este libro lúcido y desmitificador, del que dijo el novelista Joseph Hergesheimer: «A partir de entonces, todas las novelas de guerra tenían que ser diferentes».
L'esquelet de la balena - David Cirici. Barcelona : Estrella Polar, 2009 . 168 p.
Resum : L'únic món que coneixen és l'escola i els seus voltants. L'únic contacte possible amb l'exterior és el telèfon. Tot està programat: les classes, els àpats, les dutxes, els jocs, la lectura. Els professors són holografies. Però uns fets casuals porten uns quants nois a descobrir i entendre per quins mecanismes funciona l'escola i, alhora, a entrar en contacte amb un grup de noies d'una escola no gaire distant. Aleshores la rutina es trenca i tot es complica. A poc a poc, aquests nois i noies -tots ells adolescents- viuen el naixement de l'amistat i, a mesura que se senten créixer, el de l'amor. Més tard descobreixen un món hostil i brutal, el de la gent gran.¿Per què han estat reclosos en escoles aïllades? ¿Per què els seus pares ho van acceptar? ¿De quin perill volien salvar-los?
L'illa de Bowen - Cèsar Mallorquí. Barcelona : Edebé, 2012 . 512 p.
Resum : 1920. Tot va començar amb l’assassinat del mariner anglès Jeremiah Perkins a Havoysund, un petit port noruec situat a l’Àrtic, i amb el misteriós paquet que, abans de morir, en Perkins va enviar a Lady Elisabeth Faraday. O pot ser que la història comencés abans, quan es van descobrir unes estranyes relíquies a l’interior d’una antíquissima cripta medieval, ja que va ser precisament una d’aquelles relíquies impossibles la causa que el malhumorat professor Ulises Zarco, director de la societat geogràfica SIGMA, s’embarqués en una aventura inimaginable abord del Saint-Michel. Tant en Zarco com el seu ajudant, Adrián Cairo, han recorregut el món enfrontant-se a tota mena de perills però no estaven preparats per enfrontar-se al temible misteri que envolta l’illa de Bowen, més enllà del Cercle Polar Àrtic.
Les llàgrimes de l'assassí - Anne-Laure Bondux. Barcelona : Baula, . 192 p.
Resum : Una obra exepcional, guanyadora de nombrosos premis, i que ha estat publicada en francès, castellà, holandès, anglès, italià, japonès, xinès, polonès i, ara, en català. Paolo és el fill d’una família la vida solitària de la qual passa a les assolades terres de l’extrem sud de Xile. De tant en tant apareix a la casa algun astrònom, biòleg o aventurer. No obstant això, un dia arriba un assassí que mata els pares del nen i es queda a viure a la casa. Un any més tard s’hi uneix el Luis, un home que també fuig, però per altres motius. Dos homes i un nen que pateixen moltes carències i negocien una convivència. Un futur incert els espera a cadascun.
Mil revolts - Maria Mercè Roca. Barcelona : Barcanova, 2013 . 192 p.
Resum : "Mil revolts" és el viatge de tres argonautes moderns —l’avi Genís, el seu nét Albert i la seva companya d’institut, la Neus—, a la recerca d’un velló d’or molt especial: la senyoreta Isabel, un antic amor d’en Genís. Es tracta d’una dona que sempre tenen a tocar però que se’ls esmuny i els fa anar cada vegada més lluny, en un periple que els porta de Girona a Gandesa, de Gandesa a Tremp i de Tremp a Girona. Però un viatge sempre és descobriment i canvi, i al costat de la il·lusió d’en Genís per tornar a viure l’amor de la seva vida, hi trobem l’evolució dels sentiments de l’Albert, que primer són de ressentiment envers el seu avi, però que canviaran fins al punt que el noi es convertirà en el més gran defensor de la decisió del seu avi i, a més, serà capaç de guardar un gran secret.
Sota les pedres - Dolors Garcia Cornellà . Alzira : Bromera, 2012 . 200 p.
Resum : Com que les restes arqueològiques seran derruïdes aviat per fer un aparcament, la classe de Martí aprofita per visitar-les. Quan el noi comenta que els seus avis hi tenien la casa, es converteix en el centre d’atenció i decideix parlar també del dietari i l’arbre genealògic que la seva família conserva des del segle xv. Martí sap que no hauria de contar res més, especialment sobre l’objecte misteriós soterrat al solar i sobre la maledicció que ha causat tantes desgràcies. Tanmateix, el treball que han de fer per a classe l’obliga a endinsar-­se en el passat familiar i en una aventura per trobar el valuós tresor abans que acabi sota les pedres.

Comparteix aquesta informació:
Comparteix a Twitter Comparteix a Facebook Delicious Comparteix per e-mail Imprimir
Delegat protecció de dades Privacitat Avís legal

Disseny i programació web a càrrec del Servei de Biblioteques de la Diputació de Girona

Face